Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει

Έχει το θέατρο τη δύναμη να κινητοποιήσει έναν καπνιστή να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα; Με οδηγό το ερώτημα αυτό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική πολιτική του –μετά το Θέατρο στα Καφέ και το Θέατρο Κατ’ Οίκων-, εντάσσει στο χειμερινό προγραμματισμό του την καινούρια θεατρική δράση Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Πριν από την έναρξη της εκάστοτε προγραμματισμένης παράστασης στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και στη ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ παρουσιάζεται μια πρωτοποριακή δεκάλεπτη θεατρική δράση, που, μέσω της αφήγησης, πραγματεύεται τη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθανασίας σε «Αναστασία», μιας γυναίκας που ξαναγεννιέται απλά διακόπτοντας το κάπνισμα.

Καθώς η ροή των εικόνων με τη βοήθεια βιντεοπροβολής και η δυναμική του ζωντανού λόγου μιας ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. συναντιούνται, το αποτέλεσμα, μέσα από μια προσέγγιση άλλοτε χιουμοριστική κι άλλοτε σοβαρή, στοχεύει να κάνει τον θεατή μέρος της διαδικασίας, εισπράττοντας τελικά δύναμη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα και ν’ απαρνηθεί το κάπνισμα. Σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Ματζίρη. Τα κείμενα υπογράφουν η σκηνοθέτιδα και η Αμαλία Κοντογιάννη.

Δελίνα Βασιλειάδη