THE DEBT

ΤΟ ΧΡΕΟΣ του Τζον Μέιντεν

(THE DEBT)
Σκηνοθεσία: Τζον Μέιντεν
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Σαμ Γουόρθινγκτον, Τζέσικα Τσάστεϊν, Γέσπερ Κρίστενσεν, Μάρτον Τσόκας, Τομ Γουίλκινσον, Κιάραν Χιντς
Διάρκεια: 113′

Αξιολόγηση: ***

THE DEBT

Τρεις πράκτορες της Μοσάντ, η Ρέιτζελ, ο Νταβίντ και ο Στεφάν, αναλαμβάνουν να συλλάβουν έναν διαβόητο εγκληματία πολέμου και να τον οδηγήσουν στο Ισραήλ να δικαστεί. Τον Ντίτερ Φόγκελ συγκεκριμένα, τον επονομαζόμενο «Χειρούργο του Μπιρκενάου», ο οποίος έκανε πειράματα πάνω σε κρατούμενους. Έτσι φθάνουν στην Ανατολική Γερμανία, όπου ζει πλέον ο Φόγκελ, με το όνομα δρ. Μπέρχαρντ. Κι ενώ όλα πηγαίνουν καλά, κάτι συμβαίνει και η επιχείρηση χαλάει. Τριάντα χρόνια μετά, και αφού οι τρεις έχουν ζήσει μέσα στο ψέμα, έρχεται η στιγμή να ξεπληρώσουν το χρέος τους.

Ο Τζον Μέιντεν σκηνοθετεί μια ταινία δράσης και χαρακτήρων. Με το στοιχείο του θρίλερ να κυριαρχεί, και κρατώντας το θεατή σε αγωνία, επιδίδεται σε μία επιτυχημένη άσκηση σασπένς. Προσωπικά με ικανοποίησε η ισορροπημένη σκηνοθεσία, ο ρυθμός και η απουσία υπερβολών. Περισσότερο όμως αξίζει να σταθούμε στις σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στους τρεις ήρωες της ταινίας, οι οποίες καθορίζουν τόσο την επιχείρηση που ανέλαβαν όσο και όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Το καλοδουλεμένο σενάριο αποφεύγει την επίπεδη αφήγηση μιας ιστορίας αλλά εμβαθύνει στους χαρακτήρες οι οποίοι εμπλέκονται. Και τελικά αυτοί και οι σχέσεις τους αποτελούν όλη την ουσία και δευτερευόντως η ιστορία αυτή καθ’ αυτή. Η υποστήριξη των χαρακτήρων από εξαιρετικές ερμηνείες είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα της ταινίας.

Επειδή κάποιοι μπορεί να βιαστούν να χαρακτηρίσουν την ταινία (πριν τη δουν) σιωνιστική, λόγω Μοσάντ, θα τους παρακαλέσω να απελευθερωθούν από ιδεοληψίες και εμμονές. Το «Χρέος» είναι μια ταινία ανθρωπίνων σχέσεων, κλεισίματος εκκρεμοτήτων, αίσθησης του καθήκοντος. Κι ακόμη, μια ταινία που μας υπενθυμίζει τα εγκλήματα του ναζισμού.

Στράτος Κερσανίδης