Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός Κ.Θ.Β.Ε. 2011 – 2012

Ένα ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, που δίνει έμφαση στους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς και στο ελληνικό ρεπερτόριο, προτείνει και γι’ αυτή τη θεατρική περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Από τον Νοέμβριο 2011 έως και τον Ιανουάριο 2012 θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο η παράσταση-σταθμός για το ελληνικό θέατρο Το Μεγάλο μας Τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και μουσική σύνθεση – μουσική διεύθυνση επί σκηνής Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ από τις αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Μαΐου 2012 θα ανέβει στην ίδια σκηνή το εμβλη- ματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ζορμπάς, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Τάνια Τσανακλίδου και Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Στο Βασιλικό Θέατρο, επίσης, παρουσιάζεται από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2012 και το χοροθέατρο Ο Κήπος του Προφήτη, ένα μεικτό θέαμα με μουσικούς και χορευτές, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Λιβανέζου ποιητή Καλίλ Γκιμπράν, σε χορογραφία sinequanon.

Δύο υπέροχες παιδικές παραστάσεις έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν φέτος μικροί και μεγάλοι στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Από τις αρχές Οκτωβρίου 2011 έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2012 ανεβαίνει η Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη, ενώ μετά τη λήξη αυτού του έργου ξεκινά ο Πήτερ Παν, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών που δημιούργησε ο Τζέιμς Μπάρι, σε διασκευή – σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

Το έργο Άγαμοι Θύται… στο Δημόσιο, μια σατιρική μουσικο-θεατρική παράσταση με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και την ανατρεπτική ομάδα Άγαμοι Θύται παρουσιάζεται από τις αρχές Νοεμβρίου 2011 έως και τον Ιανουάριο 2012 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ αμέσως μετά, ως και την Κυριακή των Βαΐων, ακολουθεί στην ίδια σκηνή η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά Μαντάμ Σουσού, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Πρωταγωνιστεί η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα παρουσιαστούν από τα τέλη Δεκεμβρίου 2011 τρεις παραστάσεις. Λόγος και Σιγή, Καβάφης-Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, Οι Στοχαστές του Αόρατου, Καλίλ Γκιμπράν – Νίκος Καζαντζάκης, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου και Ντιμπούκ του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου. Τέλος, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2012 το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το έργο Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέρβιλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, ενώ, στην ίδια σκηνή, από τα μέσα Απριλίου μέχρι και το τέλος Μαΐου 2012 το Κ.Θ.Β.Ε. ανεβάζει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη την Άννα Καρένινα του Λέοντος Τολστόι.

Με την ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση της προηγούμενης θεατρικής περιόδου Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου θα ανοίξει η αυλαία στις αρχές Οκτωβρίου 2011 στη Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Η θεατρική διασκευή είναι του Άκη Δήμου, ενώ σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης. Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Ο Γιάννης Ρήγας αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου το έργο του Μενέλαου Λουντέμη Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, που ανεβαίνει από το τέλος Οκτωβρίου 2011 στη Νεανική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, ενώ το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης», το οποίο μέχρι τώρα γινόταν την άνοιξη στο Μικρό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, μετονομάζεται σε «Χώρος Δράσης – Non Stop», Ανοιχτός Χώρος Έκφρασης και διευρύνει τη λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής όλη τη διάρκεια του χρόνου σε νέους δημιουργούς και σε εναλλακτικά καλλιτεχνικά σχήματα της Βορείου Ελλάδος, που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τα ακροβατικά και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας.

Το έργο Ζ του Βασίλη Βασιλικού, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο και αναβλήθηκε ύστερα από επιθυμία της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη, με στόχο να παιχτεί το 2012 ώστε να συμπέσει με τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και με τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί με τον τίτλο Δράση Ζ στους αυθεντικούς χώρους ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Στις αρχές Μαρτίου 2012 θα ξεκινήσει την περιοδεία του το κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσιάζοντας το έργο Το τρομπόνι του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, ενώ και αυτή τη θεατρική περίοδο θα συνεχιστούν στο πλαίσιο των εναλλακτικών δράσεων του Κ.Θ.Β.Ε. οι μουσικο-θεατρικές παραστάσεις Pigs από την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι στη μουσική σκηνή Γαία Live, αλλά και η συνεργασία του Χοροθεάτρου και των ηθοποιών του Κρατικού με δρώμενα στα πέντε Μουσεία της Πόλης. Στο ίδιο πλαίσιο εναλλακτικών δράσεων θα συνεχιστούν το Θέατρο στα Καφέ με το έργο Εκείνος και… Εκείνος του Κώστα Μουρσελά, καθώς και το Θέατρο Κατ’ Οίκων, που, σε συνεργασία με πολλούς φορείς της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, διευρύνει τη δράση και τη σύνθεσή του με προσωπικές επισκέψεις σε ευπαθείς ομάδες και μεμονωμένα άτομα χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στην θεατρική πράξη.

Στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων και δημιουργικών δυνάμεων, θεσπίζεται η δράση Πρώτη Γραφή, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιάζονται στο κοινό έργα και κείμενα νέων συγγραφέων με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου. Παράλληλα, συνεχίζονται τα μαθήματα ορθοφωνίας – αγωγής του λόγου σε δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Παιδιατρικές Κλινικές και σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και η διοργάνωση δράσεων που σχετίζονται με την εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας σε συνεργασία με την οργάνωση Make a wish. Επιπλέον, αντιδρώντας το Κ.Θ.Β.Ε. στη λειτουργία των παρα-φροντιστηρίων και την οικονομική εκμετάλλευση των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές σχολές της χώρας, προσφέρει δωρεάν τμήματα προετοιμασίας σε αυτά τα παιδιά.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγρά Σύνορα», που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολιτισμός» από πέντε Ευρωπαϊκά Θέατρα (το Piccolo Teatro – Teatro d’ Europa στο Μιλάνο, το Bulandra στο Βουκουρέστι, το Teatro Garibaldi στο Παλέρμο, το Theatre Nanterre Amandiers στο Παρίσι και το Κ.Θ.Β.Ε.), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την ενεργό συμμετοχή του στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, προγραμματίζει δύο παραγωγές, το Πέρασμα και την Κιβωτό, των οποίων η τελική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2012 στη Μόσχα στο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Στο έργο Το Πέρασμα οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με αληθινές εμπειρίες μεταναστών στο πέρασμά τους προς ένα ασφαλές καταφύγιο και μια νέα ζωή, με εικόνες – «λήμματα λυμάτων» του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, ενώ η παράσταση Κιβωτός, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. σε συνεργασία όχι μόνο με τους καθηγητές τους, αλλά και με την ελεύθερη επικοινωνία με το κοινό, στοχεύει στην ανάδειξη των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού που θα διασώζονταν σε περίπτωση κατακλυσμού.

Δελίνα Βασιλειάδη