Κάνει καλό και στο πορτοφόλι η μεσογειακή διατροφή;

Έτσι φαίνεται! Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε Βρετανή ερευνήτρια, η οποία πραγματοποίησε την εξής πρωτότυπη έρευνα: επέλεξε 83 εθελοντές που προέρχονταν από χαμηλά οικονομικά στρώματα και είχαν πρόσβαση στα κοινωνικά παντοπωλεία. Αυτοί συμμετείχαν στη διάρκειας 34 εβδομάδων μελέτη. Οι πρώτες 6 εβδομάδες ήταν αφιερωμένες σε μαθήματα μαγειρικής: εκπαιδευτές μαγείρευαν με τους εθελοντές πιάτα βασισμένα σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και ελαιόλαδο. Στη συνέχεια οι εθελοντές, οι οποίοι με την ολοκλήρωση των μαθημάτων πήραν μαζί τους και τις συνταγές, ανέλαβαν την υποχρέωση να μαγειρεύουν για τις οικογένειές τους και να αναφέρουν τις λεπτομέρειες των μενού στους ερευνητές. Στην αναφορά τους προσέθεταν και τις αποδείξεις από τις αγορές τροφίμων. Σύμφωνα με το άρθρο της Βρετανής ερευνήτριας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hunger and Environmental Nutrition, η μείωση αγορών κρέατος, αλλά και άλλων άχρηστων από θρεπτικής απόψεως τροφών, όπως τα τσιπς και τα αναψυκτικά, που επήλθε χάρη στην εκπαίδευση των εθελοντών και την εισαγωγή τους στη μεσογειακή διατροφή, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων τους, αλλά και τη μείωση των επισκέψεων στα κοινωνικά παντοπωλεία.

(Από το ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Μας βάζουν τα γυαλιά οι Άγγλοι, οικονομικές, υγιεινές και νηστίσιμες συνταγές οι παρακάτω…

Γίγαντες με σπανάκι και ντομάτα
γίγαντες: 500 γρ.
ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
ντομάτες: 5 ώριμες
κρεμμύδι ξερό: 1 ψιλοκομμένο
σπανάκι: τρυφερό, καθαρισμένο και πλυμένο
σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
μαΐντανός: 3-4 κουταλιές της σούπας
σέλινο: 1 κλωνάρι ψιλοκομμένο
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
ζάχαρη: λίγη

gigantes me spanaki

Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε σε νερό τους γίγαντες. Την επομένη τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεματίζετε το σπανάκι 2′-3′, το στραγγίζετε και το χοντροκόβετε. Ζεσταίνετε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο 4′-5′. Προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους και χοντροκομμένες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα 20′. Κατόπιν ρίχνετε τους γίγαντες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο) και αφήνετε να πάρουν δύο βράσεις. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σπανάκι 4′-5′. Μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος τους γίγαντες και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε απαλά. Ψήνετε το φαγητό 50′ στους 170° C, μέχρι να χυλώσουν ελαφρά οι γίγαντες. Συνοδευτικά ένα Ασύρτικο με τονισμένη οξύτητα, μία νευρική Ρομπόλα, αλλά και ένα Ροζέ από Ξινόμαυρο.

Κριθαράκι με λαχανικά και τριφτή ντομάτα
κριθαράκι: 500 γρ.
ντομάτα στον τρίφτη: 500 γρ.
μανιτάρια σε φέτες: 250 γρ.
κρεμμύδι: 1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι
σκόρδο ψιλοκομμένο: 2 κουταλάκια του γλυκού
μαϊντανός ψιλοκομμένος: 4 κουταλιές της σούπας
πιπεριά πορτοκαλιά κομμένη σε λωρίδες: 1
κύβος λαχανικών: 1
φρέσκα ντοματίνια για το γαρνίρισμα: 100 γρ.
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

kritharaki laxanika domata

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και την πιπεριά για 4′-5′ ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3′-4′ ακόμη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνετε την τριφτή ντομάτα, τον κύβο λαχανικών και αλατοπίπερο και βράζετε για 20′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο τέλος, σκορπίζετε το μαϊντανό και ανακατεύετε πάλι. Βράζετε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το στραγγίζετε. Το αδειάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και την πιπεριά και ανακατεύετε. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 12′-14′. Γαρνίρετε με ντοματίνια και σερβίρετε. Απολαύστε το με μια φρέσκια Μαντινεία, κρύα-κρύα από το ψυγείο.

Τάρτα με ταχίνι και ελιές
Για Τη Βάση
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
1/4 κούπας ηλιέλαιο
1/2 κούπας σόδα (μεταλλικό νερό)
2 κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για Τη Γέμιση
100 γρ. ελιές μαύρες
100 γρ. καρύδια κοπανισμένα
2 φρέσκα (ψιλοκομμένα) κρεμμυδάκια
2 πράσα (το άσπρο τμήμα τους)
1/2 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι
1 καρότο σε ροδέλες
1 κούπα μανιτάρια σε φέτες
Αλάτι, πιπέρι

tarta taxini

Ζυμώνετε όλα τα υλικά για τη βάση, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής και ελαστική ζύμη. Την αφήνετε για μισή ώρα και στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε τη γέμιση. Κόβετε τα καρότα και τα πράσα σε ροδέλες και τα βράζετε, μέχρι να μαλακώσουν, σε αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τις ελιές. Στραγγίζετε τα καρότα και τα πράσα, τα οποία τα πατάτε με τα χέρια μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Ανοίγετε τη ζύμη, σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και το στρώνετε σε μια (λαδωμένη) ταρτιέρα, διαμέτρου 30 εκατ. Σηκώνετε το φύλλο στα τοιχώματα της ταρτιέρας και αφού ανακατέψετε όλα τα υλικά της γέμισης, τα τοποθετείτε μέσα στην τάρτα.

Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 1 ώρα.

Σουτζουκάκια από ρεβίθι

1/2 κιλό ρεβύθια

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

3 κρεμμύδια τριμμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 κ.γλ. κύμινο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

600 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε για 3′-4′. Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.