Συναυλίες – Μουσικές Εκδηλώσεις

Ιούνιος και τα πράγματα είναι προβλέψιμα. Η εξεταστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, ο ήλιος είναι δυνατός, οι καταιγίδες σχεδόν καθημερινές και οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί εξαιρετικά λίγες. Τα Σαββατοκύριακα είναι ήσυχα μιας και οι περισσότεροι εκδράμουν σε εξοχές και παραλίες και φυσικά το κοινό της πόλης συρρικνώνεται. Με αυτά τα δεδομένα, πάλι καλά που έχουμε και λέμε:

Την Παρασκευή 14/6 η Νατάσσα Μποφίλιου, με τους σταθερούς της συνεργάτες Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο, έρχεται στη ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ. Η παρέα, που ξεκίνησε τη συνεργασία της το 2003, κλείνει με την καλοκαιρινή της περιοδεία ένα κεφάλαιο και ετοιμάζεται για ένα καινούργιο. Παλιά τραγούδια, αλλά και καινούργια από το τελευταίο Πέρασμα των μάγων, θα ακουστούν από την αισθαντική φωνή της πολύ λαμπερής και μοναδικής Νατάσσας Μποφίλιου.

live-NATASSA MPOFILIOU

Λίγες μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 17/6, μία ακόμα τραγουδίστρια έρχεται στη ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έχει ένα ρεπερτόριο που δύσκολα αποκτιέται. Οι συνεργασίες της με σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, έχουν διαμορφώσει την καριέρα της, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή φωνή της. Μαζί της, ένας νέος τραγουδιστής, ο Γιώργος Περρής.

Τι πλατεία Ταξίμ, τι Δικαστηρίων: λίγο πιο πάνω, στην οδό Ολύμπου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο ΟΞΥΓΟΝΟ (εκδόσεις Μεταίχμιο), όπου την Τρίτη 18/6 γίνεται πραγματικότητα η συσχέτιση. Οι Τζέημς Γουάιλι, Αίγλη Κατσίκη και Πάνος Λαμπρόπουλος συνδυάζουν σαξόφωνο, λύρα, νέι και φωνή και αυτοσχεδιάζουν στις μουσικές παραδόσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ένα από τα πολύ πετυχημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια του χειμώνα, έρχεται στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ, την Τετάρτη 19/6. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Φίλιππος Πλιάτσικας δεν χρειάζονται συστάσεις. Ηγετικές φιγούρες των συγκροτημάτων Φατμέ και Πυξ Λαξ, έχουν επιλέξει πλέον τη σόλο καριέρα. Η καλοκαιρινή τους περιοδεία αποτελεί συνέχεια της χειμερινής τους συνεργασίας, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής.

Ο Dub FX, κατά κόσμο Μπέντζαμιν Στάνφορντ, είναι ένας μάγος των μηχανημάτων, της dubstep και drum & bass μουσικής. Ξεκίνησε ως καλλιτέχνης του δρόμου, έγινε όμως πολύ γρήγορα γνωστός και μπήκε και στο δισκογραφικό παιγνίδι. Οι ζωντανές εμφανίσεις του παραμένουν όμως το μεγάλο ατού του. Την Πέμπτη 20/6 στον FIX OPEN AIR θα βρίσκεται εκεί για να μας το αποδείξει.

Η Ημέρα της μουσικής ξεκίνησε το 1982 από τη Γαλλία. Στην Ελλάδα την «πρωτοέφερε» η Μελίνα Μερκούρη το 1985. Καθιερώθηκε ως πανευρωπαϊκός θεσμός το 1995 και από τότε ονομάστηκε Ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: πάνω από 25.000 ταυτόχρονες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, από περισσότερους από 800.000 καλλιτέχνες, με δωρεάν πρόσβαση για το κοινό. Στις 21 Ιουνίου λοιπόν, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, Παρασκευή, για ακόμη μια φορά η πόλη μας θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αυτή γιορτή με πολλές και ενδιαφέρουσες συναυλίες. Από το πρωί έως αργά το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε τα πάντα:

Στις 11:00 στο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, τα Χάλκινα της Κ.Ο.Θ. Στις 11:30 στον Αύλειο χώρο και περιμετρικά στη ΦΡΑΓΚΩΝ, σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στις 12:00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις 13:00 στα ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ (Δίπλα στο Χαμάμ), σπουδαστές του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στις 13:30 στο Εμπορικό Κέντρο ΠΛΑΤΕΙΑ, σπουδαστές από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στις 14:00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ, το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στις 17:30 στον ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ θα στηθεί Ροκ σκηνή με διάφορα σχήματα. Στις 18:30 στο ΠΑΡΚΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, τα Κινησιολογικά ηχοτοπία του ΠΑ.ΜΑΚ. Στις 19:00 στο MEDITERRANEAN COSMOS, αφρο-βραζιλιάνικη μουσική με τους Paranaue. Στις 19:00 στο ΦΟΥΑΓΙΕ Μ.Μ.Θ., το μουσικό σχήμα Orfeus και στις 20:00 το μουσικό σχήμα Violontselissimo. Στις 21:00 στο Μ1 του ΜΜΘ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στις 24:00 στο ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ένα συγκρότημα από το Μέριλαντ των ΗΠΑ, δεν είναι ο συνηθισμένος μουσικός επισκέπτης της πόλης μας. Οι Clutch είναι ρόκερς με την παλιά καλή έννοια. Μετράνε 2 δεκαετίες ζωής, 12 δίσκους στην καριέρα τους και την Τετάρτη 26/6 θα δώσουν την πρώτη τους συναυλία στην χώρα μας, στο PRINCIPAL (ΜΎΛΟΣ).

SONY DSC

Το Φεστιβάλ της ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ συνεχίζεται και την Πέμπτη 27/6 καλωσορίζει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Η τραγουδίστρια με τα πιο δυνατά γονίδια παρουσιάζει τραγούδια που την έκαναν αγαπητή στο κοινό, αλλά και τα καινούργια της από τον τελευταίο της δίσκο Μετακόμιση τώρα.

Σοφία Μελικίδου