TAD, Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

TAD, Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
(LAS AVENTURAS DE TADEO JONES/ TAD, THE LOST EXPLORER)
Σκηνοθεσία: Ενρίκε Γκάτο
Με τις φωνές των: Παναγιώτη Καποδίστρια, Στεφανίας Φιλιάδη, Ανδρέα Ευαγγελάτου, Τηλέμαχου Κρεβάικα
Διάρκεια: 90′
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 1&3, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1, VILLAGE COSMOS 5&6

TADEO

Τελικά το animation δεν είναι μόνο μια δύσκολη τέχνη. Αποδεικνύεται καλλιτεχνικό επίτευγμα, καθώς παίρνει έννοιες όπως τα όνειρα και τις φιλοδοξίες και τα παρουσιάζει με ευρηματικό τρόπο στο -ίσως- πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά! Η αλήθεια είναι πως το τρέιλερ δεν μας είπε πολλά. Η ιστορία του άντρα που παραμένει παιδί στην ψυχή κι ελπίζει πως θα καταφέρει το αδύνατο, σε συνδυασμό με το αρχαιολογικό μοτίβο, ακούγεται κάπως ξεπερασμένο.
Κάναμε λάθος! Ποιος είπε ότι η αρχαιολογία σταματάει στον Ιντιάνα Τζόουνς και την Λάρα Κροφτ; Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του (κι όντας δεύτερος στο ισπανικό box office) ο «Tad, ο χαμένος εξερευνητής» βρίσκει το δρόμο προς τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Ενρίκε Γκάτο στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία αποδεικνύει πως ξέρει πολύ καλά το αντικείμενό του, και πως επάξια είχε κερδίσει βραβείο (με τον ίδιο ήρωα) το 2008 για τη μικρού μήκους, «Tadeo Jones and the Basement of Doom». Καλά δομημένοι χαρακτήρες, χιούμορ, σασπένς, εκπληκτικά τοπία και ρεαλιστική απόδοση από τη μικρότερη επιφάνεια έως το ψηλότερο κτήριο, συνθέτουν μια περιπέτεια που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Κάποιοι ίσως να το αποδοκιμάσουν περιμένοντας κάτι που να θυμίζει λιγότερο «Wallace and Gromit»! Κι όμως, μιλάμε για ένα αρμονικό κι άκρως διασκεδαστικό αποτέλεσμα. Εν κατακλείδι η ταινία έχει καλά δουλεμένο σενάριο με ακρίβεια στις λεπτομέρειες του περουβιανού μοτίβου, και μια σχετικά επαρκή μουσική επένδυση από τους Monomes να ολοκληρώνουν το εγχείρημα.
Ήταν η καλύτερη ταινία που είδαμε; Όχι, αλλά σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουμε δει.

Αξιολόγηση: **** (4)
Νίκος Χασάπης