Γούντι Άλεν -Woody Allen

Γούντι ΆλενΠοιος είναι ο μικρόσωμος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Γούντι Άλεν; Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα μεγάλο έργο!

Ο Γούντι Άλεν ( Άλεν Στούαρτ Κόνιγκσμπεργκ) γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του ενώ έχει ενσαρκώσει διάφορους ρόλους σε πολλές από αυτές. Ο Άλεν αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η κινηματογραφική του περσόνα αποτελεί την ενσάρκωση ενός Εβραίου διανοούμενου της Νέας Υόρκης: νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση του χιούμορ. Όντας μικρόσωμος (1,65 μέτρα), με αφρόντιστα μαλλιά, μεγάλη μύτη, τετράγωνα γυαλιά σε συνδυασμό με τα μπεζ, φαρδιά ρούχα που συνηθίζει να φοράει, δημιουργείται το κάπως «χαζό» ύφος του.

Βραβείαmatch pointMidnight_in_Paris_Poster

Όσκαρ Καλύτερης σκηνοθεσίας
1978 · Νευρικός εραστής
Όσκαρ Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου
2012, 1987, 1978 · Μεσάνυχτα στο Παρίσι, Η Χάνα και οι αδελφές της, Νευρικός εραστής
Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ 2014
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου σεναρίου σε ταινία
2012, 1986 · Μεσάνυχτα στο Παρίσι, Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου
Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης ξένης ταινίας
1986, 1980 · Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου, Μανχάτανvicky christina Barselonamanhattan
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης ταινίας
1986, 1980 · Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου, Μανχάταν
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου
1993, 1987, 1986, … · Παντρεμένα ζευγάρια, Η Χάνα και οι αδελφές της, Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου, …
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης σκηνοθεσίας
1987, 1978 · Η Χάνα και οι αδελφές της, Νευρικός εραστής
Βραβείο Ανεξάρτητου Πνεύματος Καλύτερου σεναρίου
2009 · Vicky Cristina Barcelona
Βραβείο Γκόγια Καλύτερης ευρωπαϊκής annie hallταινίαςpurple_rose_of_cairo
2006 · Match Point
Βραβείο Critics’ Choice Καλύτερου σεναρίου
2012 · Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών
Καλύτερης σκηνοθεσίας σε ταινία μεγάλου μήκους
1978 · Νευρικός εραστής

Oι καλύτερες ατάκες του Γούντι Άλεν

– Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση.

– Η ζωή δεν μιμείται την τέχνη, αλλά την κακή τηλεόραση

– Η παράδοση είναι η αυταπάτη της μονιμότητας

– Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι καλοί και οι κακοί. Οι καλοί κοιμούνται καλύτερα, αλλά οι κακοί φαίνεται ότι περνούν καλύτερα ξύπνιοι.

– Η αγάπη είναι η απάντηση, αλλά όσο περιμένεις για απαντήσεις, το σεξ θέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα.

– Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.

– Δεν θέλω να γίνω αθάνατος μέσα από τη δουλειά μου. Θέλω να γίνω αθάνατος με το να μην πεθάνω.

-Ερωτεύτηκα την γυναίκα μου με την πρώτη ματιά. Μάλλον έπρεπε να ρίξω και δεύτερη.

– Μην υποτιμάτε τον αυνανισμό. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάς πολύ.

– Το σεξ χωρίς αγάπη είναι μια άδεια εμπειρία. Αλλά από όλες τις άδειες εμπειρίες, είναι μακράν η καλύτερη.

– Αν θέλεις να κάνεις το Θεό να γελάσει, πες του για τα σχέδια σου.

– Το να είσαι bisexual διπλασιάζει αυτόματα τις πιθανότητες σου για ραντεβού το Σαββατόβραδο.

– Μόνο να μου έστελνε ο Θεός ένα σημάδι! Ας πούμε μια μεγάλη κατάθεση στο όνομά μου σε έναν τραπεζικό μου λογαριασμό στην Ελβετία.

– Δεν ξέρω την ερώτηση, αλλά το σεξ είναι σίγουρα η απάντηση.

– Για κάποιο λόγο με εκτιμούν πιο πολύ στην Ευρώπη παρά στην πατρίδα μου. Οι υπότιτλοι εκεί πρέπει να είναι εξαιρετικοί.

– Δεν είναι ότι φοβάμαι να πεθάνω, απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν συμβεί.

– Στο σπίτι μου είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου απλά παίρνει τις αποφάσεις.

– Πρέπει να γυρίσω γρήγορα πίσω, πριν πάρουν είδηση ότι δεν με έχουν ανάγκη.

– Η ιστορία του πλανήτη έχει ως εξής: αυτός σκοτώνει εμένα, εγώ σκοτώνω αυτόν, τα μόνα που αλλάζουν είναι τα κοσμητικά επίθετα και το καστ.

– Πιστεύω ότι εκεί έξω υπάρχει κάτι που μας παρακολουθεί. Δυστυχώς είναι η κυβέρνηση.

– Το μόνο πράγμα που μετανιώνω στη ζωή μου είναι που δεν είμαι κάποιος άλλος.

– Μη σκέφτεστε το θάνατο ως τέλος. Δείτε το σαν έναν τρόπο να μειώσετε τα έξοδα σας.

Φιλμογραφία

 2016 Café Society (written by)Γούντι Άλεν
 2013 Θλιμμένη Τζάσμιν (written by)
 2012 Στη Ρώμη με αγάπη (written by)
 2009 Sdelka (Short) (play)
 2009 Κι αν σου κάτσει; (written by)
 2008 Vicky Cristina Barcelona (written by)
 2006 Scoop (written by)
 2005 Match Point (written by)
 2004 Melinda and Melinda (written by)
 2001 Sounds from a Town I Love (TV Short)
 2000 Μικροαπατεώνες (written by)
 1998 Διασημότητες (written by)
 1997 Count Mercury Goes to the Suburbs (Short) (story “Count Dracula”)
 1995 Une aspirine pour deux (TV Movie) (play)
 1994 Don’t Drink the Water (TV Movie) (play) / (teleplay)
 1991 Σκιές και ομίχλη (written by)
 1989 Somebody or The Rise and Fall of Philosophy (Short) (story “Mr Big”)
 1989 Ιστορίες της Νέας Υόρκης (written by – segment “Oedipus Wrecks”)
 1988 Μια άλλη γυναίκα (written by)Γούντι Άλεν
 1987 Σεπτέμβρης (written by)
 1987 Μέρες ραδιοφώνου (written by)
 1983 Zelig (written by)
 1981 Le concept subtil (Short) (story “Mr Big”)
 1979 Manhattan (written by)
 1977 Νευρικός εραστής (written by)
 1975 Ο ειρηνοποιός (written by)Γούντι Άλεν
 1973 Ο υπναράς (written by)
 1972 Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ (written for the screen by)
 1972 Ωραίος και σέξι (based on the play by) / (screenplay)
 1971 Bananas (written by)
 1970 Pussycat, Pussycat, I Love You (screenplay “What’s New, Pussycat?”)
 1969 Don’t Drink the Water (based on the play by)
 1969 The Woody Allen Special (TV Special documentary) (writer)

 1967 The Kraft Music Hall (TV Series) (Woody Allen’s material – 1 episode)

         – Woody Allen Looks at 1967 (1967) … (Woody Allen’s material)Γούντι Άλεν
 1967 The World: Color It Happy (TV Movie) (written by)
 1965 Χαρέμι για δύο (original screenplay)
 1963 The Sid Caesar Show (TV Series) (uncredited)
 1962 The Laughmakers (TV Short)

 1961 The Garry Moore Show (TV Series) (2 episodes)

        – Episode #4.3 (1961)
        – Episode #4.2 (1961)
 1960/I Candid Camera (TV Series)Γούντι Άλεν

 1960 General Electric Theater (TV Series) (1 episode)

         – Hooray for Love (1960)
 1960 Hooray for Love (TV Movie)
 1959 At the Movies (TV Movie)
 1958 The Sid Caesar Show (TV Movie) (writer)
 1956 Stanley (TV Series)
 1950 The Colgate Comedy Hour (TV Series) (uncredited)
Πηγές: wikipedia, IMDb






Leave a Reply