Out of the past (1947)

Out of the past (1947)

Δεν είναι τυχαίο πως το Out of the past, ή στα καθ’ ημάς «Αμάρτημα του παρελθόντος» (εναλλακτικός τίτλος: Αμαρτωλοί και δολοφόνοι) θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα φιλμ νουάρ, καθώς συγκεντρώνει τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του είδους: γυναίκες-αράχνες, φόνοι, ντεντέκτιβ, επιβλητική μουσική και σκιώδη πλάνα . Ο Jacques Tourneur χτίζει μια πλοκή που τα έχει όλα -και σε μεγάλες ποσότητες-, κρατώντας σε εγρήγορση τον θεατή, καλώντας τον να ασπαστεί έναν κόσμο γεμάτο έρωτα, φθόνο και φόνο.

Out of the past (1947)Ο ντεντέκτιβ Jeff Markham (Robert Mitchum) προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, παρά την κακή φήμη που τον κυνηγά: έχει μια νέα δουλειά σε βενζινάδικο και μια καινούρια αγάπη την Ann Miller (Virginia Huston) . Όταν ένας παλιός γνώριμος εμφανίζεται και τον πιέζει να αναλάβει μια υπόθεση, έρχεται αναγκαστικά αντιμέτωπος με το παρελθόν και την προδοσία στο αφεντικό του, τον αμείλικτο γκάνγκστερ Whit Sterling (Kirk Douglas). Μέσα από ένα flash back αποκαλύπτεται πως ο λόγος της αυτοεξορίας του ήταν η ερωτική του περιπέτεια με την ερωμένη του εργοδότη του Kathie Moffat (Jane Greer).

Η femme fatal -Kathie τον οδήγησε στο να προδώσει τον Sterling αλλά και στο να συνεργήσει στο φόνο που αυτή διέπραξε. Υποκύπτοντας στις πιέσεις , αποφασίζει να ασχοληθεί με τη νέα υπόθεση που του ανέθεσαν: να κλέψει τα χαρτιά από τον δικηγόρο του Sterling που τον εκβιάζει. Όσο εμπλέκεται στην υπόθεση, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι πως είναι και αυτός στο στόχαστρο. Μια αλυσίδα γεγονότων αποκαλύπτουν πως ο ρόλος της Kathie στα πράματα είναι πολύ πιο σύνθετος απ’ ό,τι θα πίστευαν όσοι την συναναστρέφονται, και πως δεν διστάζει να κάνει τα πάντα για να ξεφύγει η ίδια. Ο Jeff προσπαθώντας να ναι τίμιος, φέρνει τον εαυτό του σε ακόμα πιο δύσκολη θέση καθώς μέχρι και το τελευταίο λεπτό δεν μπορεί να πιστέψει πως όσοι βρίσκονται μπλεγμένοι στον ιστό της, οδηγούνται ένας προς έναν στο θάνατο.

Μέσα από τις εναλλαγές των σκηνικών και τα γυρίσματα της πλοκής, η ένταση διατηρείται σε όλη την διάρκεια της ταινίας : οι θύτες γίνονται θύματα, ενώ ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλον. Η ζήλια και η υποκρισία δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ενώ απώτεροι σκοποί παραμένουν το χρήμα και ο έρωτας, που συχνά αλληλοσπαράσσονται προκειμένου να παρθεί εκδίκηση. Τα τσιγάρα που ανάβουν και σβήνουν από πλάνο σε πλάνο ασταμάτητα, με τον καπνό τους υφαίνουν ένα πέπλο ομίχλης γύρω από τα τελευταία λεπτά του έργου. Αυτό που σ’ όλη του τη διάρκεια υπογραμμίζεται είναι πως «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο».

Μια ταινία που μαγνητίζει όποιον την παρακολουθεί, και διακρίνεται όχι μόνο για τα αριστοτεχνικά πλάνα του Nicholas Musuraca, αλλά και για τις προσεγμένες ερμηνείες – με κορυφαία αυτή του Kirt Doulgas στο ντεμπούτο του- οι οποίες κατατάσσουν το έργο ανάμεσα στα σημαντικότερα της κλασικής περιόδου των film noir.

Έφη Παλιοτζήκα

Out of the Past (1947) Trailer from Richard Lohr on Vimeo.