L’ Avenir

Το μέλλον L’ Avenir – Ευτυχία Κόκκινη

 

L’ Avenir Η συγκεκριμένη ταινία φέρει την τύχη ή την ατυχία να έχει προβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την προβολή της ταινίας «Εκείνη» (Elle) με πρωταγωνίστρια επίσης την Isabelle Huppert. Και αυτό διότι παραμένει ίδια η θεματική (με μικρή παραλλαγή αυτή του βιασμού στην ταινία «Εκείνη») και η μόνη διαφορά εντοπίζεται στην προβλεψιμότητα των αντιδράσεων και της εν γένει συμπεριφοράς της ηρωίδας και όσων την περιβάλλουν.
Στην προκειμένη περίπτωση της ταινίας «Το μέλλον», παρακολουθούμε μία καθημερινή ιστορία με συνηθισμένους ανθρώπους σε λογικές αντιδράσεις. Και αυτό όσο και αν βαρετό δείχνει, κρύβει εντούτοις μεγάλη μαγεία κυρίως χάρη στην πρωταγωνίστρια Isabelle Huppert. Διότι χάρη στην – ακόμη μία φορά – αψεγάδιαστη ερμηνεία της, καταφέρνει να ταυτιστεί μαζί μας και μέσω του δικού της κινηματογραφικού Γολγοθά να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας για όσα υποθέτουμε ότι συμβαίνουν μόνο σε εμάς. Συγκεκριμένα, καθοδηγεί τη σκέψη πάνω στα καθημερινά προβλήματα της ζωής εξισορροπώντας ανάμεσα στο καθήκον και το συναίσθημα χωρίς να μεμψιμοιρεί ή να καταδικάζει. Απλά ακολουθεί τη σκέψη και τη δράση , απενοχοποιημένη από κάθε είδους κριτική. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο αστικό παρισινό περιβάλλον, με μικρές αποδράσεις στη γαλλική ύπαιθρο, αποδράσεις που ενίοτε συνδέονται με φιλοσοφική αντίφαση από τη νεότερη γενιά.
Συνοπτικά, η ταινία αυτή αποτελεί σπουδή στην προβληματική καθημερινότητα μίας γυναίκας χωρίς ανατροπές ή κινηματογραφικά κλισέ που αλλοιώνουν τη σκέψη, σαn μία διαδρομή σε μία ευθεία πορεία χωρίς στροφές και παρεκκλίσεις. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους λάτρεις τηςIsabelle Huppert, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να την αποθεώσουν σε ερμηνεία άλλης διάστασης και διαφορετικών και πιο κοινότυπων αντιδράσεων από την προηγούμενη της ταινία και ίσως κάποιοι αρνητικά επιφορτισμένοι να την εξιλεώσουν από την κριτική του παράλογου (μα τόσο μυστηριακά μαγευτικού) σεναρίου της «Εκείνης». 
Ευτυχία  Κόκκινη
 

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μέλλον (L’ Avenir )Το μέλλον (LAvenir )

 

Δράμα γαλλογερμανικής παραγωγής 2016
Σκηνοθεσία-σενάριο : Mia Hansen-Løve
Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert , André Marcon , Roman Kolinka κ.α.
Η  καθημερινότητα και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στη ζωή μίας μάχιμης φιλόλογου, πιεσμένης από τα προβλήματα της ηλικιωμένης μητέρας της, την απιστία του συζύγου και εν κατακλείδι από τη συναίσθηση της εσωτερικής της μοναξιάς.