F1 Too Late For Tears

Too Late For Tears (1949, Μπάιρον Χάσκιν)

Μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα κυριολεκτικά «προσγειώνεται» στο κάμπριο του Άλαν (Άρθουρ Κένεντι) και της Τζέιν Πάλμερ (Λίζαμπεθ Σκοτ), πεταμένη από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Βλέποντας ένα άλλο όχημα να πλησιάζει, η Τζέιν θα πατήσει γκάζι χωρίς δεύτερη σκέψη. Το απρόσμενο «δώρο εξ ουρανού» θα έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες στη ζωή του ζευγαριού : η Τζέιν προσπαθεί να πείσει τον Άλαν να μην παραδώσει τα χρήματα στην αστυνομία και προσωρινά τον πείθει να το ξανασκεφτεί. Εντωμεταξύ αρχίζει να τα ξοδεύει κρυφά!

F1 Too Late For TearsΌταν ο Ντάνι (Νταν Ντούριε), δευτεροκλασάτος ιδιωτικός ντετέκτιβ, εμφανίζεται στο σπίτι της απαιτώντας τα χρήματα, η Τζέιν δεν πτοείται. Παρ’όλα τα 2-3 αρχικά χαστούκια, γρήγορα θα πείσει τον Νταν ότι θα πρέπει να ξοδέψει τα λεφτά μαζί της! Τα πράγματα περιπλέκονται με την ξαφνική εξαφάνιση του Άλαν, και την εμφάνιση της αδερφής του (Κριστίν Μίλερ) και ενός παλιού φίλου του (Νταν ΝτεΦόρε), οι οποίοι τον αναζητούν.

Με μικρό προϋπολογισμό, σκηνοθεσία από τον αξιόπιστο Μπάιρον Χάσκιν, συναρπαστικό σενάριο από τον Ρόι Χάγκινς, πρωτοκλασάτο καστ και άριστη χρήση φυσικών χώρων σε Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο, τούτο το – σχεδόν εξαφανισμένο για χρόνια – νουάρ είναι μια ιστορία απληστίας ενός ακόμη ‘κακού κοριτσιού», που υποκρύπτει μια γενικότερη προβληματική σχετικά με τη διαβρωτική δύναμη του εύκολου κέρδους και των διαρκώς αυξανόμενων οικονομικών φιλοδοξιών, χωρίς ποτέ όμως να χάνει τον απόλυτα ψυχαγωγικό προσανατολισμό του.

Οι χαρακτήρες δεν είναι αυτοί που αρχικά φαίνονται και η πλοκή εκτυλίσσεται γοργά και με πολλές εκπλήξεις. Παρ’όλη την παρουσία άριστων ηθοποιών, η ταινία ανήκει στη θεά του νουάρ Λίζαμπεθ Σκοτ, της οποίας η Τζέιν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα θανατηφόρα θηλυκά του νουάρ, όπως η Φίλις Ντίτριχσον («Double Indemnity», 1944) ή η Κάθι Μόφατ («Out Of The Past», 1947).

Δεν είναι υπερβολή ότι δίπλα της ακόμη κι ο κλασικός – πολυαγαπημένος – «κακός» των νουάρ, Νταν Ντούριε, φαντάζει συμπαθής! Μια ταινία που αξίζει ένα μεγαλύτερο κοινό, ειδικά μετά την πρόσφατη αποκατάστασή της.

Δέσποινα Βενέτη

TOO LATE FOR TEARS Trailer from Flicker Alley on Vimeo.