Τάσος Ράτζος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΑΣΟ ΡΑΤΖΟ – Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Τάσος ΡάτζοςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΑΣΟ ΡΑΤΖΟ.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος και η Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς ανεβάζει και φέτος στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΝΩ την Κατσαρίδα του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ο σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα σας. Μιλήστε μας λίγο για σας.

ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΖΟΣ: Είμαι 53 χρονών και δηλώνω σκηνοθέτης όσο και δάσκαλος θεάτρου εδώ και 28 χρόνια. Είχα την τύχη να συναντηθώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου, άλλους νεκρούς κι άλλους ζωντανούς, που φώτισαν το δρόμο μου με βελουδένιες ανεμώνες, λουλούδια της ερήμου και άνθη λωτού. Ο Μικρός Βορράς είναι ένα βότσαλο που ψάρεψα για την κόρη μου, που όταν το τρίψεις λάμπει σαν διαμάντι.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Τ.Ρ.: Αυτή τη στιγμή παίζονται έξη σκηνοθεσίες μου στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Η Κατσαρίδα ξεκίνησε το Μάιο, έκανε μια μικρή περιοδεία το καλοκαίρι και συνεχίζει τώρα στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΝΩ. Η μικρή, κόκκινη Κατσαρίδα μας, φρέσκια και νεανική, θέλει να μοιραστεί  με το κοινό της σπάνιες εμπειρίες.

Τάσος Ράτζος

Δ.Β.: Η Τέχνη και το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης. Πόσο έχετε επηρεαστεί εσείς;

Τ.Ρ.: Νιώθω την ευθύνη σαν καλλιτέχνης να ορθώσω κι εγώ μια ασπίδα για να μην γίνει η κρίση από οικονομική συνειδησιακή. Να παραμείνουμε δημιουργικοί και εμπνευσμένοι, να μην σταματήσουμε να οραματιζόμαστε. Να μην κάνουμε καμία έκπτωση στη δουλειά μας. Νομίζω τώρα μας χρειάζεται η κοινωνία περισσότερο από ποτέ.

 

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

Τ.Ρ.: Αναζητούμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια δική μας στέγη.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Σας το εύχομαι ολόψυχα. Κάτι τελευταίο. Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Τ.Ρ.: Ο Μικρός Βορράς έχει τη δομή μιας επιβεβλημένης κολεκτίβας. Είναι χώρος ανοιχτός που αναζητά την δική του ταυτότητα στην αδιάκοπη ροή αυτής της πόλης. Μας τροφοδοτεί η ανάγκη να μοιραστούμε μυστικούς κόσμους και βιωμένες εμπειρίες όπως καθρεφτίζονται μέσα στον κόσμο μας.

Τάσος Ράτζος

Δ.Β.: Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα και ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη.

Δελίνα Βασιλειάδη