ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ
Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ

Ο με διεθνή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα εικαστικός Ανδρέας Μπαλαούρας, μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε στις καινούριες καλλιτεχνικές διαδρομές του, σε μια πρωτοποριακή παράσταση – εικαστική performance δίχως λόγο, όπου πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο να μας μιλήσει, με αφορμή τις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ, για τον εαυτό του, αλλά και για το νέο του εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα.

 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησα εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι μόνιμα με την γκαλερί Chalkos. Θέλησα να φύγω από τον καμβά και από τον περιορισμό του τελάρου γιατί πιστεύω ότι με το εικαστικό performance γίνομαι πιο άμεσος με το κοινό και νοιώθω εκφραστικά πιο ελεύθερος. Επίσης, παίρνω ενέργεια από τα βιώματα εκείνων των στιγμών. Με την πλαστικότητα και με την αφαίρεση που με χαρακτηρίζουν ως ζωγράφο, θέλησα να παντρέψω ρεαλιστικές ιστορίες της καθημερινότητάς μας. Για τον λόγο αυτό στις παραστάσεις μου αποτελούν σημεία αναφοράς οι έντονες σκηνές που πιστεύω με χαρακτηρίζουν και εμένα σαν άνθρωπο. Πιστεύω στις ανθρώπινες σχέσεις και παράλληλα νοιώθω πολύ τυχερός για τους ανθρώπους που υπάρχουν στην ζωή μου. Όταν θέλω κάτι, το κάνω με πάθος και αφοσίωση, ενώ η φράση “όλα πολύ”, με εκφράζει απόλυτα. Φεύγω από καταστάσεις που δεν με αντιπροσωπεύουν.

 

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση που σκηνοθετείτε.

Α.Μ.: “O γάμος σου” είναι το εφαλτήριο για να θίξω τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από εικόνες, συμπεριφορές, εκφράσεις και συναισθήματα. Όπως, ένας γάμος που περιέχει οικογενειακές σχέσεις έτσι και η παράσταση πραγματεύεται αυτό μέσα από τα μάτια ενός εικαστικού. Η απουσία του λόγου θα δώσει στους θεατές την ευκαιρία να ταξιδέψουνε, εύχομαι μέσα από τις εικόνες που πια, δεν θα είναι σταθερές αλλά θα πλέκουν την δική τους ιστορία.

 

Δ.Β.: Η τέχνη στην Ελλάδα της κρίσης.

Α.Μ.: Ο καλλιτέχνης μέσα στην κρίση πρέπει να έχει την ανάγκη να αφυπνίσει, να ανοίξει νέους δρόμους και να δώσει νέα ερεθίσματα στα πολιτιστικά δρώμενα. Η κρίση, ίσως, να είναι ένα κίνητρο για να είμαστε πιο δημιουργικοί με απλούστερους τρόπους. Κανένας καλλιτέχνης δεν ξεχώρισε σε περιόδους ευμάρειας, αλλά αντιθέτως, η ανάγκη της επανάστασης μέσα από την τέχνη τον ωθούν να είναι καίριος.

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Α.Μ.: Η καθημερινότητά μας πρέπει να εμπεριέχει όλα αυτά που μας κάνουνε δημιουργικούς και ευτυχείς. Βρισκόμαστε στο 2018, οι ρυθμοί της ζωής και οι δυσκολίες που συναντούμε πρέπει να μας δίνουν ώθηση και όχι απογοήτευση να διεκδικούμε αυτά που είμαστε. Οι επιλογές μας.


Δ.Β.: Αγαπημένο βιβλίο, αγαπημένη ταινία και αγαπημένος σκηνοθέτης.

Α.Μ.: Μου αρέσει πολύ το διάβασμα και κατά περιόδους έχω διαβάσει Φιλοσοφικά, Ψυχολογικά βιβλία και ποίηση. Όμως και η σύγχρονη λογοτεχνία είναι από τα είδη που με συναρπάζουν. Ένα από τα αγαπημένα μου είδη όσον αφορά στον κινηματογράφο αυτό το διάστημα είναι ο Ευρωπαϊκός. Αγαπημένοι σκηνοθέτες οι Αλμοδοβάρ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ κ.α.

 

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

Α.Μ.: Επιθυμία μου είναι οι άνθρωποι που αγαπάω και η κοινωνία που ζω να είναι υγιείς. Επαγγελματικά να νοιώθω δημιουργικός και να έχω τα εφόδια, τους ανθρώπους και τον χρόνο να πραγματοποιούμε όμορφες συνεργασίες. Στο κοντινό μέλλον λοιπόν, έχουμε τον “Γάμο σου” και είστε όλοι προσκεκλημένοι.

 

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE