ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΣΕΒΗ
Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος θα παρουσιαστεί το έργο Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ, ένα έργο γροθιά στο στομάχι, μια προσευχή και ταυτόχρονα μια κραυγή ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να μην ξαναζήσουμε τον πόνο, τη θλίψη, τον φόβο, το Ολοκαύτωμα. Ο βοηθός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Αλμπέρτο Σέβη, λίγο πριν την πρεμιέρα, μίλησε στο φιλμ νουάρ.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς.

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΣΕΒΗ: Ονομάζομαι Αλμπέρτο Σέβη. Μεγάλωσα από Εβραίους γονείς επιζώντες του Ολοκαυτώματος που γύρισαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ασχολούμαι με το θέατρο 27 περίπου χρόνια, έχω παίξει σε πολλά θεατρικά έργα, όμως το συγκεκριμένο έργο Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ ήταν για μένα όνειρο ζωής. Έτσι, τέσσερα χρόνια πριν δημιούργησα μαζί με την Αλίκη Ατζέλ, τη συμπρωταγωνίστριά μου, αυτήν την θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που λέγεται Entremosotros.

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση όπου πρωταγωνιστείτε και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Α.Σ.: Το Θεατρικό έργο Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Είναι μια κραυγή από όλους εμάς που δεν γνωρίσαμε συγγενείς, παππούδες, θείους. Και που ακούσαμε φρικιαστικές ιστορίες από τα στόματα των γονέων μας, που ήθελαν να εξιστορήσουν τα πάντα στους ζώντες .Τη μοναξιά. Την αγωνία των θυμάτων, τα δάκρυα των μητέρων που οδηγηθήκαν με τα παιδιά τους στα κρεματόρια, τις προσευχές των καταδικασμένων κάτω από τον πύρινο ουρανό τον SS. Ας γίνει λοιπόν ο απόηχος αυτής τις κραυγής μία πρόταση: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ...»

Όσο αφορά την πλοκή, η χώρο-χρονική αλληλουχία επιτυγχάνεται μέσω της εναλλαγής ζωντανών πινάκων. Ηθοποιοί χρησιμοποιούν την μιμική και την κίνηση προκειμένου να δημιουργήσουν tableaux vivants πάνω στην σκηνή. Η ταυτόχρονη παρουσία των ερμηνευτών πάνω στη σκηνή, καθώς και η ενασχόλησης τους με βουβό παίξιμο ακριβώς τις στιγμές της ερμηνείας της Άννας Φρανκ, προσφέρει στον θεατή μία συνολική εικόνα των δυσκολιών διαβίωσης του ισραηλιτικού λαού κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Ο τόνος και η χροιά της φωνής της κεντρικής ηρωίδας ισορροπούν ανάμεσα στην ζωντάνια της εφηβείας και στον δράμα του εγκλεισμού. Το έργο θα παιχθεί το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4, Νοεμβρίου στο πολιτιστικό κέντρο Αλέξανδρος Εθνικής Αμύνης 1. Επίσης το έργο θα παιχτεί στον Δήμο Σώχου την 1η Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διαρκείας χαρτικά απορρυπαντικά και λοιπά για το παιδικό χωριό SOS.

[wp_ad_camp_1]

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κέντρο πολιτισμού της περιφέρειας για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Αλέξανδρος και φυσικά την Ισραηλιτικη κοινότητα Θεσσαλονίκης για τη συνεχή συμπαράσταση της. Το έργο πιστεύουμε ότι είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και θα πρέπει να το δουν μαθητές και μαθήτριες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά.
Δελίνα Βασιλειάδη
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE