συνέντευξη στον Στράτο Κερσανίδη
Θέατρο Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310812000), Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. «Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας»: μια διαδρομή 18 μουσικών εικόνων, με κομμάτια δημιουργίες του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου για σόλο φυσαρμόνικα. Διάρκεια: 75΄. Είσοδος 10 ευρώ…
Αναμένοντας την παράσταση της ερχόμενης Κυριακής θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη σχέση σας με τη φυσαρμόνικα και τη μέχρι τώρα πορεία σας μαζί της.
Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και είχε πολλούς προορισμούς και κατευθύνσεις. Η ενασχόλησή μου με τη φυσαρμόνικα αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, παιχνίδι τότε, προέκταση του εαυτού μου στην πορεία! Τον Δεκέμβριο του 1993 δώσαμε την πρώτη παράσταση με μια ομάδα μουσικών, παρουσιάζοντας κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή, συνδυασμό παράξενο. Δύο φυσαρμόνικες, κοντραμπάσο, κρουστά με εμβόλιμο χορό και λόγο εντελώς καινούργιο, που όμως πέρασε στο κοινό. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιώ τη φυσαρμόνικα ως βάση μουσικής έκφρασης και συνδυάζω άλλα ηχοχρώματα σε μουσικές περιπλανήσεις που εξελίσσονται σε μουσικοθετρικές παραστάσεις ποιητικού χαρακτήρα και ατμόσφαιρας. Από το 1993 μετράμε εκατοντάδες παραστάσεις που ταξιδεύουν στο όνειρο με βασικό οδηγό τους ήχους της φυσαρμόνικας. Είναι ίσως ένα στοίχημα που κερδίζω με βασικό αποδέκτη το κοινό. Απλώνομαι και εξελίσσομαι μαζί με πολύ καλούς συνεργάτες… μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές.
Και επιμένετε όλα αυτά τα χρόνια. Πείτε μας για την παράσταση της Κυριακής…
Η σημερινή εικόνα του ονειρικού ταξιδιού της φυσαρμόνικας είναι μοναχική. Μια ματιά προς τα πίσω και ένα βήμα προς τα μπρος. Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας είναι μια διαδρομή που περιλαμβάνει γι’ αυτή την παράσταση 18 εικόνες μουσικής, με ενδιάμεσες αφηγήσεις ποιητικές, πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου. Στο θέατρο Φλέμινγκ ταξιδεύω και καλώ φίλους και φίλες να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ονειρικό ταξίδι. Με δικές μου συνθέσεις-δημιουργίες και νέες εμπειρίες μουσικού ύφους, που σκοπό έχουν τη δύναμη της μουσικής ενάντια στο φόβο της κρίσης και της μιζέριας. Τώρα που ψάχνουμε την επικοινωνία πιο έντονα, ας την αναζητήσουμε σε τέτοιες συνευρέσεις πολιτισμού και ονείρων.
Γιατί επιλέξατε αυτή τη μοναχική παρουσία επί σκηνής;
Επέλεξα αυτή τη μορφή μουσικής παράστασης για να ξεδιπλώσω τις σολιστικές δυνατότητας της φυσαρμόνικας λίγο πιο έντονα από τις άλλες φορές.
Έτσι κι αλλιώς ετοιμάζουμε με συνεργάτες μια παράσταση παραμυθένια με το Χριστουγεννιάτικο Όνειρο, στο Βαφοπούλειο, για τις 22 Δεκεμβρίου. Με φυσαρμόνικα, ακορντεόν και ηθοποιούς… ένα γιορτινό, χριστουγεννιάτικο παραμύθι για όλους!
Πώς βλέπετε το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης; Μπορεί να παρέμβει στην καθημερινότητα και να δώσει μια διαφορετική πνοή;
Πιστεύω ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε σ’ αυτή την πόλη και όχι μόνο. Όλοι οι δημιουργοί να βρισκόμαστε μέσα από τις δουλειές μας και τις συνεργασίες μας, αλλά και να βγαίνει κάτι καλό από όλα αυτά. Υπάρχουν και μεμονωμένοι καλλιτέχνες-δημιουργοί σ’ όλα τα επίπεδα τέχνης. Χρειάζεται μια πιο οργανωμένη παρουσία, αλλά και αναζήτηση των φορέων που θα στηρίξουν τις δημιουργίες και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Είναι ευκαιρία και τώρα που ετοιμάζονται τα προγράμματα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από της απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Πολλοί άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη σας γνωρίζουν από το ραδιόφωνο…
Είμαι δημοσιογράφος και εδώ και κάμποσα χρόνια επιμελούμαι και παρουσιάζω την καθημερινή εκπομπή Ξημερώνει μια άλλη μέρα…, που μπορείτε να την ακούσετε από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί. Η εκπομπή μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ 3, δηλαδή τον 102FM, τον 9.58FM και τα Βραχέα.
Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, είναι παιδί της Θεσσαλονίκης. Από μικρός έπιασε στα χέρια του μια φυσαρμόνικα και μέσα από τους ήχους της αναζητούσε ένα όχημα για να ταξιδέψει γι’ αλλού. Εργάστηκε και εργάζεται ως δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός, αλλά παράλληλα δημιουργεί πρωτότυπες μουσικές θεατρικές παραστάσεις έχοντας στο επίκεντρο την αγαπημένη του φυσαρμόνικα.
Μερικές από τις παραστάσεις αυτές είναι: Θρήνοι και ύμνοι, με βάση εκκλησιαστικούς ύμνους και αποσπάσματα των θρήνων του Ιερεμία (Κ.Θ.Β.Ε., Μύλος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία κ.α.), Τα Χριστούγεννα του κυρ-Αλέξανδρου, από τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με δεκάδες παραστάσεις σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Παναγιά μου, παράσταση που παίχτηκε στο Θέατρο Κήπου και στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Κι ακόμη Μωβ πατίνια, Τα όνειρα στη νύχτα του Γ. Βαφόπουλου, Η νύχτα σου χαρίζει τ’ όνειρο του Δ. Καρατζά κλπ.
Επίσης συμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ σε πολλές πόλεις, σε συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα στον Διονύσιο Σολωμό, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη και άλλους…