Handmaid’s tale
Fleabag
Black books
[wp_ad_camp_1]
Peaky blinders
[wp_ad_camp_2]
Twin peaks
Feud
Black mirror
[wp_ad_camp_2]
Big little lies
Arrested Development
Call the Midwife
Γράφει η Έφη Παλιοτζήκα
- Handmaid’s tale: Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood – παράλληλα τρέχει και η σειρά Alias Grace βασισμένη σε άλλο έργο της συγγραφέως -. Μια δυστοπία καθ’ όλα ρεαλιστική σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες καλούνται να επιστρέψουν στην «αρχική» τους θέση: υπό του ανδρός. Μια προσεγμένη και γεμάτη ένταση παραγωγή, με τον δεύτερό της κύκλο να αναμένεται το 2018.
- Fleabag: Ξεκίνησε σαν mini-series ωστόσο φημολογείται η κυκλοφορία δεύτερου κύκλου μέσα στον επόμενο χρόνο. Η απολαυστική Phoebe Waller-Bridge, αφηγείται σε τόνο κωμικό την ιστορία που ανέτρεψε τη ζωή της. Έξυπνο σκηνοθετικά, με διαλόγους που δεν κάνουν κοιλιά αλλά ούτε εξαντλούν το sitcom ύφος, μια ατομική οδύσσεια σε έξι επεισόδια που βλέπονται απνευστί.
- Black books: Για τους λάτρεις του βρετανικού κλίματος και του μαύρου χιούμορ, και γενικά για όποιον θέλει να ανακατατάξει το top-ten των αγαπημένων του σειρών. Ο Μπέρναρντ και οι δυο πληγές του: ο Μάννυ και η Φραν, είναι κάτοικοι της ίδιας συνοικίας, αυτής στην οποία ο πρώτος έχει το βιβλιοπωλείο-σπίτι του: το Black Books. Τρεις κύκλοι των έξι επεισοδίων παραγωγής 2000-2004.
- Rick n’ morty: (Ναι, εδώ θα μπορούσε να βρίσκεται ίσως το BoJAck horseman). Τα animation series για ενηλίκους μεσουρανούν εδώ και καιρό στα- της Αμερικής (Simpsons, South Park, Family guy) ωστόσο το Rick n’ Morty έχει κερδίσει τη δική του θέση στις καρδιές των θεατών. Ο τρελός (;) επιστήμονας Ρικ, πραγματοποιεί διασυμπαντικά ταξίδια στα οποία συμπαρασύρει τον εγγονό του Μόρτυ.
- Peaky blinders: Δεν είναι μόνο οι καλές μουσικές και η ρομανο-ιρλανδική προφορά που αισθητικοποιεί τη συγκεκριμένη σειρά σε βαθμό κακουργήματος. Είναι τα -εξαιρετικά προσεγμένα- σκηνικά, η ατμόσφαιρα εποχής (1920) με εσάνς μπαρούτι- ουίσκι και φυσικά ο Cillian Murphy στο ρόλο του πατερ-φαμίλια μιας οικογένειας γκάνγκστερ. Η τέταρτη σεζόν βρίσκεται εν εξελίξει με τις ζωές της φαμίλιας των Peaky blinders να ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού.
- The crown: Με τη δεύτερη σεζόν να είναι προ των πυλών, έτοιμη να ρίξει λίγο ακόμα φως στα «άδυτα» του στέμματος, βλέπουμε στη μικρή οθόνη την ιστορία του οίκου των Ουίνδσορ με αφετηρία την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Μια διεισδυτική – κι αρκετά εξευγενισμένη βέβαια – ματιά στην εξωτερική πολιτική της Αγγλίας και την εσωτερική πολιτική του Στέμματος την τελευταία εκατονταετία.
- Leftovers: «Τι θα γινόταν αν μια μέρα εξαφανιζόταν το 2% του πληθυσμού της γης;» Τρεις σεζόν δομούν την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, γύρω από ένα δυναμικό πρωταγωνιστικό δίδυμο: τον Κέβιν και τη Νόρα. Μια συνεκτική πλοκή με δεκάδες υποπλοκές που στόχο έχει να αναδείξει την αμηχανία του ανθρώπου να διαχειριστεί την απώλεια και το ανεξήγητο, ενώ παράλληλα ασκείται κριτική στον τρόπο δράσης διαφόρων εν δυνάμει «σωτήρων».
- Once upon a time: Ένα έξυπνο εγχείρημα με ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα: ήρωες από διάφορα παραμύθια μεταφέρονται εξ’ αιτίας μιας κατάρας στον πραγματικό κόσμο. Για να σπάσει η κατάρα, χρειάζεται οι ίδιοι οι ήρωες να ξαναβρούν την πίστη τους στη μαγεία. Συμπαθητικά εφέ, έξυπνη σεναριακή μεταφορά, ωστόσο φέτος η σειρά μπήκε στον έβδομο κύκλο, με νέα πλοκή καθώς – ομολογουμένως– η μεγάλη της διάρκεια δε συγκαταλέγεται στα υπέρ της.
- Game of thrones: Τηλεοπτικό φαινόμενο, βασισμένο στα βιβλία του George R. R. Martin, για το οποίο οι συστάσεις φαίνονται σχετικά περιττές. Η μάχη των διαφόρων φατριών προκειμένου να ανελιχθούν στο θρόνο εξελίσσεται σε μια μάχη για επιβίωση απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Νερό, φωτιά και χώμα, δολοπλοκίες, μάχες, έρωτας και βία, σε μια σειρά που τα ‘χει όλα και ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία μέσα στο 2018.
- Sherlock: Η σειρά που ανέδειξε τον Benedict Cumberbatch, και ανακίνησε τη μυθολογία του διάσημου ντεντέκτιβ έριξε την αυλαία της μέσα στο 2017. Αυτόνομα επεισόδια με τις διαπροσωπικές σχέσεις του Χολμς να αποτελούν τον συνεκτικό ιστό της αφήγησης, έξυπνα στημένα γύρω από τον άξονα του αιφνιδιασμού, δεν διαφοροποιούνται πολύ από μια μέση σειρά αστυνομικού τύπου, ωστόσο η μεγάλη παραγωγή πίσω από τα δεκάξι επεισόδια ( μία ώρα έκαστο ) κάνει αισθητή την παρουσία της.
- Vikings: Βασισμένη στην ιστορία του βάικινγκ Ragnar Lothbrok, μια επικών προδιαγραφών σειρά με έντονη την μεσαιωνική νορμανδική αύρα της saga – και την υπογραφή του History channel– . Στην προσπάθειά του να ηγηθεί των φυλών, ο Ragnar θα βρεθεί αντιμέτωπος με θεούς και δαίμονες, πολεμώντας πρώτα τους εχθρούς του και έπειτα τους οικείους του.
- Twin peaks: Το 2017, μετά από 20 και πλέον χρόνια, έλαβε χώρα η πολυαναμενόμενη αναβίωση του γκροτέσκο έργου που φέρει την υπογραφή του David Lynch. Στην πόλη του Twin Peaks, ο ντεντέκτιβ Κούπερ προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τον θάνατο της Λώρα Πάλμερ. Μια σειρά με κινηματογραφικές προδιαγραφές, ένα σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος φτιαγμένο από τον μαιτρ του παραλόγου, κάτι που αξίζει σε κάθε περίπτωση να δεις.
- Feud: Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Jessica Lange-Susan Sarandon στους ρόλους των Joan Crawford-Bette Davis μεταφέροντας στην μικρή οθόνη σε δέκα επεισόδια την κόντρα των δύο αστέρων όπως αυτή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Τι απέγινε η Baby-Jane». Απολαυστικές ερμηνείες, σκηνικά εποχής και μια ματιά στα ενδότερα του κινηματογραφικού κόσμου.
- Black mirror: Μια σειρά επιστημονικής φαντασίας αποτελούμενη από αυτοτελή επεισόδια, τοποθετημένα σε ένα δυστοπικό μέλλον. Πού ξεκινάει η κριτική πραγματικότητα και που τελειώνει η μυθοπλασία εντός της σειράς; Δύσκολο να το διακρίνει κανείς και ίσως αυτή η ρεαλιστική αποτύπωση ενός ζοφερού επερχόμενου μέλλοντος να είναι που την κάνει τόσο επιτυχημένη.
- Utopia: Μπορεί να μην έφτασε ποτέ στην Τρίτη σεζόν, ωστόσο πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες sci-fi σειρές. Μια συνωμοσία πίσω από την οποία βρίσκεται μια οργάνωση το Δίκτυο η οποία καταδιώκει μια ομάδα ανθρώπων που στην κατοχή τους έχουν ένα graphic novel που η ιστορία του περιγράφει το επικείμενο μέλλον. Στα συν της σειράς η σκηνοθεσία και η φωτογραφία της, στα πλην η απότομη διακοπή της.
- Big little lies: Ένα απ’ τα πιο πολυσυζητημένα τηλεοπτικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, μια καλοστημένη παραγωγή με ένα πολύ ισχυρό κάστινγκ που τελικά ανανεώνει και για δεύτερη σεζόν. Η προσπάθεια τριών γυναικών να διαχειριστούν τις οικογένειές τους, τους εαυτούς τους, αλλά και τον ρόλο τους εντός μια μικρή κοινότητας. Ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και η παιδική ψυχολογία παρουσιάζονται μέσα από το φίλτρο της τηλεοπτικής οθόνης με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας ίσως να ραγίσουν ελαφρά το καλούπι της «σειράς της νοικοκυράς» όπως αυτό διαμορφώθηκε απ’ το Sex and the city.
- Black Adder: Μια βουτιά στο μακρινό παρελθόν (1982-1987), στην εμβληματική βρετανική σειρά που ανέδειξε τον Rowan Atkinson. Κωμωδία εποχής, με θέμα της τις προσπάθειες του Edmund Blackadder να καθιερωθεί στην εξουσία. Μικροί αυτοτελείς κύκλοι επεισοδίων στους οποίους παρελαύνει όλη η βρετανική υποκριτική «ελίτ» των 80s.
- Better Call Saul: Εν είδη spin off στο Breaking Bad, τη σειρά που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα για πολλούς, η σειρά μας πάει έξι χρόνια πίσω εκεί όπου ο ποινικολόγος Jimmy McGill επιχειρεί να καθιερώσει τη δικηγορική του φίρμα, πριν μετονομαστεί σε Saul Goodman και αναλάβει τον Walter White. Μια σειρά που φαίνεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα κενά που έχει αφήσει η «μητρική-σειρά», αναπτύσσοντας έτσι τη δική της ταυτότητα.
- Arrested Development: Μια από τις πιο αναμενόμενες αναβιώσεις του 2018, η πέμπτη σεζόν της κωμωδίας καταστάσεων που θέμα της έχει τη βαθιά δυσλειτουργική οικογένεια των Μπλαθ. Ο Michael κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να κρατήσει τους οικείους του ενωμένους, παρά τις τραγικά ευρηματικές τους προσπάθειες για να πετύχουν το αντίθετο.
- Call the Midwife: Σειρά εποχής, βασισμένη στα απομνημονεύματα της Jennifer Worth, μιας μαίας, διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1950-1960. Ιστορίες της καθημερινότητας δοσμένες ρεαλιστικά μέσα από τα μάτια των απλών γυναικών που τις βίωσαν. Προσεγμένη παραγωγή που βρίσκεται στην έκτη της σεζόν και –αν δεν αλλάξει κάτι τραγικά– προβλέπεται να συνεχιστεί για ακόμα δύο.