15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Εικόνες του 21ου Αιώνα

Έκθεση φωτογραφίας Θεσσαλονίκη 101

Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, την έκθεση φωτογραφίας Θεσσαλονίκη 101. Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει έργα που προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου, δίδαξε ο Ιρανοκαναδός φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί. Οι 14 συμμετέχοντες, οι οποίοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται στο χώρο της φωτογραφίας –κυρίως ερασιτεχνικά– και παρήγαγαν μία σειρά από έργα με άξονα την εξέλιξη της πόλης όπου ζουν. Μνημεία, αστικά τοπία, το εβραϊκό στοιχείο και η σημασία του στην εμπορική ανάπτυξη της πόλης, η οθωμανική και η βυζαντινή κληρονομιά, αλλά και μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών εθνοτικών ομάδων, η ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον ή ο αποκλεισμός στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό πλαίσιο της Θεσσαλονίκης: αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δημιουργοί.

hristiana iordanidou (fotografia festival documentaire)

Ο επιμελητής της έκθεσης Μπάμπακ Σαλαρί γράφει μεταξύ άλλων:                                                       “…Η φωτογραφία, όπως και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες και εικόνες, διευκολύνει την επικοινωνία, την ανταλλαγή ιδεών και την πληροφόρηση, που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η ζωή μας είναι κορεσμένη από εικόνες, κείμενα, διαφημίσεις. Διαπραγματευόμαστε τη θέση μας στον κόσμο μέσω του οπτικού μας πολιτισμού.                                                                                                                                     …Στο εργαστήριο Θεσσαλονίκη 101 συζητήσαμε για τη σχέση ανάμεσα στις λέξεις και τις αναπαραστάσεις των ιδεών μας. Χρησιμοποιούμε λέξεις για να κατανοήσουμε, να περιγράψουμε και να προσδιορίσουμε τον κόσμο όπως τον βλέπουμε. Το ίδιο ισχύει για τις εικόνες. Αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις ιδέες μας και στην αναπαράστασή τους στον υλικό κόσμο.

…Στα δεκατέσσερα τελικά πρότζεκτ, στα οποία βλέπουμε πώς η Ιστορία συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα, πολλά ερωτήματα εγείρονται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την ομάδα φωτογράφων. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα τού σήμερα, σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο, κατόρθωσαν να συλλάβουν την εποχή τους, μέσα από τη φωτογραφία, σε πολλά από τα έργα τους. Ένας άδειος δρόμος με μιαν απόκοσμη σκιά, άποροι που ψάχνουν κάτι να φάνε σ’ ένα ιστορικό κτίριο που έχει γίνει σκουπιδοτενεκές, ένα εγκαταλειμμένο παλιό κτίριο στοιχειωμένο από τη σκιά κάποιου που δουλεύει ακόμα εκεί, οι αχανείς κενοί χώροι ενός υπερσύγχρονου εμπορικού κέντρου –της «μετεξέλιξης της Αγοράς στον 20ό αιώνα»– έρχονται σε αντίθεση με τις μοδίστρες, τους κουρείς και τους πωλητές, δηλαδή με τα επαγγέλματα του παρελθόντος, με τα παλαιοπωλεία, το αστικό τοπίο και την ξεχασμένη ζωή του πρόσφυγα στη σημερινή κοινωνία….”

Συμμετέχουν: Ελευθερία Καλπενίδου, Χριστίνα Ιορδανίδου, Τίμος Χριστοφορίδης, Μαρία-Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Φώτης Τέλλογλου, Νένα Καζαντζίδου, Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου, Σωκράτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Αθανασιάδης, Ελένη Αμαξοπούλου, Φωτεινή Κυριακοπούλου, Μαρία Αρβανιτάκη, Μαρία Νικολοπούλου, Άρτεμις Πυρπίλη.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Ανοικτά καθημερινά 11:00-19:00. Επιμέλεια: Μπάμπακ Σαλαρί. Παραγωγή: Θάνος Σταυρόπουλος. Ως και τις 24 Μαρτίου.