18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Και εγένετο φως!

Από τις 11 μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Μέσα από ένα πολυσελικτικό πρόγραμμα, με ταινίες τεκμηρίωσης απ’ όλο τον κόσμο, αφιερώματα, παράλληλες δράσεις, το φεστιβάλ βάζει το δικό στοίχημα με το φανατικό κοινό που έχει δημιουργήσει με τον καιρό.
Ξεκινώντας με την ταινία έναρξης, το Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι, το φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του. Πρόκειται για μία ταινία γύρω από μια νεανική, κεφάτη ορχήστρα που χρησιμοποιεί μουσικά όργανα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια και γίνεται διάσημη σε όλο τον κόσμο.18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 1
Τα Αφιερώματα καταλαμβάνουν και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος του φεστιβάλ. Τρία στον αριθμό, καλούνται να αποδώσουν ολοκληρωμένα τα επιμέρους θέματα και πρόσωπα με τα οποία καταπιάνονται. Από το επίκαιρο «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» μέχρι το αφιέρωμα στον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, το τμήμα των αφιερωμάτων προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από το πρόγραμμα το τμήμα με τα Ελληνικά Ντοκιμαντέρ. Είναι πάντα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους Έλληνες κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να εξερευνήσουν διαφορετικού τρόπους γλωσσικής κινηματογραφικής σύνδεση. Η ελληνική παραγωγή, έχει να επιδείξει φέτος 73 ταινίες. Καθόλου άσχημα!
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2Ανθρώπινα Δικαιώματα», συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο-δυστυχώς- όσο ποτέ άλλωστε.
Πως θα μπορούσε να λείπει από το φεστιβάλ το μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Περιβάλλον; Ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας.
Τα ιστορικά ντοκιμαντέρ αποτελούσαν πάντα μία ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία. Βασικό μέλημα των ταινιών της ενότητας είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης. Γι αυτό και η κατηγορία τιτλοφορείται ως Καταγραφή Μνήμης και αποτυπώνει με τον τρόπο αυτό, τον βασικό άξονα ανάπτυξης της προβληματικής των κινηματογραφιστών.
Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Πορτρέτα», «Μουσική» και «Τέχνες».
Μία από τις ενδιαφέρουσες στιγμές του φεστιβάλ προβλέπουμε πως θα είναι το masterclass με τον Γιον Μπανγκ Κάρλσεν. Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, ένας από τους καινοτόμους σκηνοθέτες της Δανίας, είναι γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» του, στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία.
Όπως ενημερωνόμαστε από το φεστιβάλ, «Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» του 18ου ΦΝΘ, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις, δεοντολογία». Η κουβέντα θα εστιάσει στον τρόπο προσέγγισης του πολυσύνθετου προβλήματος του προσφυγικού και με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να το νοηματοδοτήσουμε.
Συνεχίζει και φέτος το επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», «ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους».
Παράλληλα με το φεστιβάλ, θα λάβουν χώρα δύο εκθέσεις. Η μία με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού», η οποία αποτυπώνει στιγμές της Αθήνας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που διανέμουν το περιοδικού δρόμου «σχεδία» και η άλλη με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού» και η οποία περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες ζωγρφικές συνθέσεις. Και οι δυο εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και την τρικάναλη βιντεο-εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzelini και Oliver Ressler. Πρόκειται για τρία φιλμ συνολικής διάρκειας 97 λεπτών που κέντρο έχουν τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια.
Κλείνοντας, εξαιρετικά σημαντικό θα είναι για μία ακόμα χρονιά η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market, τα Docs in Progress (13 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο) και φυσικά το EDN Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2016 πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 (10:00-14:30) και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 (10:00-12:00), στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».
Ευριπίδης Ταρασίδης