19o-festival-doc-filmnoir

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Επισκόπηση

 19o-festival-doc-filmnoir Το 19ο Φεστιβάλ ξεκινάει την επόμενη βδομάδα, και θα διαρκέσει 3 με 12 Μαρτίου  στρέφοντας τα φώτα στη Θεσσαλονίκη και δίνοντας μια ανανεωτική πνοή στους δρόμους της. Εκτός από τους επίσημους χώρους του Φεστιβάλ, στις αίθουσες προστίθεται και το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο οποίο θα γίνουν επίσης κάποιες προβολές. Συνολικά θα προβληθούν 64 ντοκιμαντέρ από τα 110 που κατατέθηκαν.
Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι πιο εξωστρεφής από ποτέ καθώς πληθώρα εκδηλώσεων γύρω απ’ αυτό λαμβάνουν χώρα στην Πόλη: Ξεκινώντας από το Καπάνι Project ορμώμενο από την ενότητα Food vs Food του Φεστιβάλ και προχωρώντας στην λίστα των είκοσι μαγαζιών που φιλοξενούν πιάτα ειδικά εμπνευσμένα για το φεστιβάλ, το ΦΝΘ αποδεικνύει πως η τέχνη περνάει και απ’ το στομάχι.

Η – ομολογουμένως λιτή – αφίσα έχει κυκλοφορήσει εδώ και κάποιες βδομάδες περίπου, ενώ προς το παρόν κάνανε την εμφάνισή τους τα τρία από τα τέσσερα σύντομα τρέιλερ (σε σκηνοθεσία Φραγκίσκου Φαντόπουλου) τα οποία εστιάζουν σε τρεις από τις φετινές του θεματικές: την τέχνη, το περιβάλλον και το φαγητό. Φυσικά θα υπάρξουν πολλές ακόμα ενότητες που θα βάλουν στο επίκεντρο είτε τον ίδιο τον άνθρωπο είτε θα ναι πιο διεισδυτικές ματιές στη διεθνή επικαιρότητα. Δε θα απουσιάσει η αναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος αλλά και ο έντονος χαρακτήρας κοινωνικής αφύπνισης που χαρακτηρίζει το είδος. Μερικά από τα πιο αναμενόμενα ντοκιμαντέρ είναι το «Tower» του Κιθ Μέιτλαντ, το «The Chocolate Case» της Μπένθε Φόρερ, το «Austerlitz» του Σεργκέι Λοζνίτσα καθώς και το «Sacred Water» του Ολιβιέ Ζουρντέν. Έλληνες και ξένοι δημιουργοί συνθέτουν μια παλέτα που θα χρωματίσει τη ζωή της πόλης για μια ολόκληρη βδομάδα.

 19o-festival-doc-filmnoir-1.jpg

Το φετινό ντοκιμαντέρ έναρξης θα είναι το «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική» του Πολ Ντάγκντεϊλ, το οποίο στοχεύει να δώσει έναν πανηγυρικό μουσικό τόνο αλλά και θα μας συνδέσει με την ενότητα “τέχνες και γράμματα” του φετινού φεστιβάλ που αυτό-αναφορικά θα θέσει τον λανθάνοντα προβληματισμό του φετινού φεστιβάλ σχετικά με τα όρια της τέχνης και πιο συγκεκριμένα του ίδιου του ντοκιμαντέρ σαν είδος.

Περνώντας στα αφιερώματα: στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο Ουκρανός-Ρώσος Βιτάλι Μάνσκι, γνωστός για το ότι επιλέγει να φέρει στην επιφάνεια θέματα για τα οποία λίγοι τολμούν να μιλήσουν, με πιο πρόσφατα τα δυο του ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο στην Ουκρανία και για τη Βόρειο Κορέα. Η παρουσία του σίγουρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Στο επόμενο αφιέρωμα Με το βλέμμα του Τζον Μπέρτζερ με κέντρο το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη για τον οποίο η πολιτική δράση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιτεχνική παραγωγή, θα προβληθούν ταινίες για τον ίδιο καθώς και θα υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στην προσφορά του.

Η παρουσία της Documenta 14 στο Φεστιβάλ, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017, συνδυάζεται με αφιέρωμα στο έργο των Ιταλών κινηματογραφιστών Γιέρβαντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι οι οποίοι ειδικεύονται στην ανασύνθεση αρχειακού υλικού στη μεγάλη οθόνη. Φέρνοντας μαζί την “αναλυτική τους κάμερα” υπόσχονται να προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γύρω από γνωστά και μη θέματα.

Τέλος το αφιέρωμα Μειονότητες θα είναι ανοικτό στο κοινό (χωρίς δηλαδή παράβολο εισόδου) με απώτερο στόχο να μπορέσουν όλοι όσοι το επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τις φωνές των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Στις ευχάριστες εκπλήξεις το Carte Blanche του Δημήτρη Εϊπίδη. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 1999 και διευθυντής του ως το 2016, ξεχωρίζει μια δεκάδα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2005-2013 τα οποία θα προβληθούν τη βδομάδα του Φεστιβάλ.
Φέτος για πρώτη φορά καθιερώνεται το Διεθνές Διαγωνιστικό με 12 συμμετοχές, εκ των οποίων 3 είναι ελληνικές οι οποίες θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο και το Διεθνές βραβείο επιτροπής, αλλά και το >>Film Forward: με πρωτοποριακές παραγωγές καθώς και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Πανόραμα αλλά και η Αγορά ντοκιμαντέρ, απευθυνόμενη στους μαιτρ του είδους, συνεχίζουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή τη λαμπερή πολιτιστική συγκέντρωση με φόντο τον Λευκό Πύργο.

 

Έφη Παλιοτζήκα