20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Έφη Παλιοτζήκα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελείται από δέκα συμμετοχές. Δέκα συμμετοχές με κοινό νήμα που συνέχει τις αφηγήσεις τους ένα από τα εμβληματικά έργα του εικοστού αιώνα τόσο από άποψη τεχνοτροπίας, καθώς είναι χτισμένο αφηγηματικά σαν μια σκακιέρα, όσο και θεματικά. Το Ζωή οδηγίες χρήσεως του Ζορζ Περέκ, αποτελεί καταστατικό έργο του γαλλικού κινήματος Ουλιπό (Ouvroir de Littérature Potentielle / Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας), αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που πρόκειται κανείς να διαβάσει: Μέσα από έναν δαίδαλο αφηγήσεων των ζωών των ενοίκων μιας πολυκατοικίας στο χρονικό φάσμα ενός αιώνα, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος τόσο με τη ζωή και τις συμβάσεις της όσο και με τις ψηφίδες που απαρτίζουν το δικό του εγώ καλούμενος να από-συναρμολογήσει ένα παζλ. Πρόκειται περισσότερο για μια πνευματική άσκηση παρά για ένα μυθιστόρημα θα τολμήσω να πω. Κι εδώ είναι που εντοπίζεται το ευφυές της επιλογής του βιβλίου ως θεματικού άξονα του εικοστού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: κάθε ταινία αποτελεί ένα δωμάτιο, έναν όροφο ή έναν ένοικο, του οποίου την ιστορία καλείται να αφηγηθεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Θα συμπλεύσουν τα επιλεγμένα ντοκιμαντέρ με τον αέρα ανανέωσης και πειραματισμού που προσπάθησε να φέρει το Ουλιπό και ο Περέκ ή θα περιοριστούν σε μια θεματική σύνδεση με το βιβλίο; Επειδή η τέχνη όπως και η ζωή, δεν έρχονται με οδηγίες χρήσεως, η απάντηση θα δοθεί στις αίθουσες του φετινού Φεστιβάλ.

Las cinephilas της Μαρία Άλβαρες (Αργεντινή)

Το πάθος έξι ηλικιωμένων γυναικών για το σινεμά και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η καθεμία τόσο το πέρασμα του χρόνου όσο και την μαγεία του Κινηματογράφου.

Meteors του Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία-Τουρκία)

Με αφορμή μια βροχή μετεωριτών πάνω από την τουρκική επαρχία πραγματοποιείται ένα ταξίδι στην μνήμη, μια περιδιάβαση τόσο στον τόπο όσο και στα γεγονότα που τον καθόρισαν.

Awaken του Τζιαγουέι Νινγκ (Κίνα)

Η αναγέννηση -ή πιο κοντά στον τίτλο, το ξύπνημα- του ανοιξιάτικου τοπίου παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία του μοναδικού ψαρά που δεν παύει να συνεχίζει τα ταξίδια με τη βάρκα του μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Τρεις μήνες μέσα στην παγωμένη θάλασσα, ο άνθρωπος εκτεθειμένος στη φύση, κάπου στις νότιες ακτές της Κίνας.

Angkar της Νίρι Αντελίν Χάι (Γαλλία)

Η σκηνοθέτιδα ακολουθεί τον πατέρα της, επιζόντα της γενοκτονίας των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη στην επιστροφή του στην μητέρα-πόλη, διερευνώντας τα γεγονότα και την προσπάθειά του να συμφιλιωθεί με το παρελθόν, αναζητώντας και η ίδια μια χαμένη στα μονοπάτια της ιστορίας ταυτότητα.

Hotel Jugoslavija του Νικολά Βανιέρ (Ελβετία)

Από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο ως τη Σερβία του Μιλόσεβιτς μέχρι σήμερα, το «ξενοδοχείο Γιουκοσλαβία» άλλαξε διάφορα πρόσωπα περνώντας μέσα από τον χρόνο. Διάφοροι ένοικοι διηγούνται τις ιστορίες τους σε μια προσπάθεια ανασύστασης ενός ενιαίου προφίλ για τον χώρο αυτό και τον ρόλο που διαδραμάτισε ανά τους καιρούς.

The Distant Barking of Dogs του Σιμόν Λέρεν Βίλμοντ (Δανία)

Η ιστορία του Όλεγκ και της γιαγιάς του στην εμπόλεμη ζώνη, σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Ανατολικής Ουκρανίας. Ένα παιδί ωριμάζει μέσα στα σκληρά γεγονότα του πολέμου, επιβεβαιώνοντας την παροιμία: «κάθε σκύλος είναι λιοντάρι όταν είναι στο σπίτι του».

Baronesa της Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία)

Η ζωή δυο γυναικών στις φαβέλες του Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία. Μια ματιά στη δύσκολή τους καθημερινότητα και στον αγώνα που δίνουν για να επιβιώσουν μέσα στην βία και τις αντίξοες συνθήκες.

All that Passes by a Window that Doesn’t Open του Μάρτιν ΝτιΤσίκο (ΗΠΑ-Κατάρ)

Με κοινό άξονα τις ράγες του τρένου που περισσότερο ενώνουν παρά χαράσσουν τα διάφορα μέρη της γης, παρακολουθούμε την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου τρένου στο Αζερμπαϊτζάν παράλληλα με την ιστορία ενός Αρμένιου σταθμάρχη που έχει να δει τρένο να διασχίζει τα κλειστά σύνορα εδώ και είκοσι χρόνια.

[wp_ad_camp_1]

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Έπειτα από ρεκόρ αριθμό καταθέσεων (που έφτασαν τις 132), θα προβληθούν 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Ενότητα: Ήρωες της διπλανής πόρτας σε αναπάντεχες ιστορίες

  • A Fine Line της Ελληνοαμερικανίδας Ιωάννας Τζέιμς

Παρά την αντίληψη πως «οι γυναίκες είναι για την κουζίνα» μόνο το 6% των σεφ είναι γένους θηλυκού. Η μητέρα της σκηνοθέτιδος καθώς και συναδέλφισσές της μιλάνε για το πώς αντιλαμβάνονται αυτό το δυσανάλογο ποσοστό και πώς επιβιώνουν σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

  • Φαουέγια της Μύρνας Τσάπα

Η Φαουέγια, μια ηλικιωμένη γυναίκα με καταγωγή από την Αίγυπτο, περνάει τη ζωή της φροντίζοντας τα αδέσποτα. Διηγείται την ιστορία της στον φακό, ακροβατώντας ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν.

  • Επιστροφή του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Η θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα αποτελεί μια στάλα φωτός και ελπίδας καθώς δίνει παραστάσεις και σε άλλες φυλακές αποδεικνύοντας πως το σωφρονιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι πιο ανθρώπινο.

  • No Place for a Rebel των Αριάδνης Ασημακοπούλου και Μάαρτσε Βέχνταμ

Ο Οπόνο κατορθώνει να διαφύγει από τον αφρικανικό Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) σχεδόν μια εικοσαετία μετά την απαγωγή του. Η επιστροφή του στην οικογένεια του σε μεγάλη πια ηλικία και η προσαρμογή του σε μια νέα ζωή ρίχνουν φως σε μια όχι τόσο γνωστή πλευρά των πολέμων, την στρατολόγηση των μικρών παιδιών.

  • HLA της Βαλεντίνας Φαίδωνος

Μια ιχνηλάτηση της ιστορίας της ίδρυσης της πρώτης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Κύπρο, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, μέσα από την ιστορία του ιδρυτή του αλλά και διαφόρων ασθενών.

  • Επιστροφή στην κορυφή του Στρατή Χατζηελενούδα

Η προσπάθεια του Λεωνίδα, ενός τριαντατριάχρονου με παραπληγία και λάτρη της πανκ, να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου με την βοήθεια των φιλων του. Μια προσπάθεια υπέρβασης των ορίων, τόσο της φύσης όσο και του ανθρώπου.

  • Ένας σπόρος για την αλλαγή του Αλέξανδρου Οικονομίδη.

Μια προσπάθεια να ξεφύγει ένας άνεργος κινηματογραφιστής από την κατάσταση που επικρατεί, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης.

  • Έξω του Πέτρου Νιαμονιτάκη

Ένα ζουμ-ιν στην ζωή της Αθήνας μέσα από έναν από τους κατοίκους των δρόμων της. Ένας άστεγος δίνει τη δική του οπτική της καθημερινότητας.

  • Σκιές ονείρων του Δημήτρη Γεράρδη

Ένα ψηφιδωτό ανθρώπινων ιστοριών, μια πραγματεία πάνω στο τι είναι ο χρόνος και πώς ο άνθρωπος τον αποδέχεται ή τον πολεμά.

  • Relics των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού

Η επιστροφή της κόρης στην Κύπρο από τις ΗΠΑ προκειμένου να συμπαρασταθεί στην ογδοντατριάχρονη μητέρα της που πάσχει από άνοια.

  • Η φωνή του Αντώνη του Χρήστου Καπάτου

Μια αυτοβιογραφική απόπειρα ο σκηνοθέτης να απεικονίσει την οικογένειά του όπως αυτή διαρκώς αναδιαμορφώνεται μέσα από γεγονότα όπως το ατύχημα του ίδιου και το εγκεφαλικό του πατέρα του.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Ανθρώπινα δικαιώματα

  • Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη του Γιώργου Αυγερόπουλου

Στοιχεία γύρω από τον πόλεμο που επικρατεί γύρω από το νερό πανευρωπαϊκά. Μια διερεύνηση των δεδομένων γύρω από το ζήτημα, μέσα και έξω από τα ευρωπαϊκά σαλόνια.

  • Η θηλιά του Θωμά Σίδερη

Μπορεί η Τουρκία να αλλάξει και να διεκδικήσει δικαιώματα που έχει στερηθεί; Με αφορμή τη λογοκρισία και το πραξικόπημα του 2016, επιχειρείται μια εκτίμηση της κατάστασης μέσα από τον φακό του σκηνοθέτη.

  • Το παγόβουνο του Μάνου Παπαδάκη

Ο σεξισμός στην ελληνική κοινωνία ως ένα παγόβουνο που μόνο το μικρότερο τμήμα του γίνεται αποδεκτό, αυτό δηλαδή που βρίσκεται έξω από την επιφάνεια του νερού που πνίγει μεγάλο τμήμα των γυναικών.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία

  • Αυτοί που τόλμησαν: Διονύσιος Ίκκος του Σταύρου Ψυλλάκη

Η ζωή και το έργο ενός από τους θεμελιωτές της ενδοκρινολογίας ανά τον κόσμο, του Διονύσιου Ίκκου.

  • Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική ηγεσία σε περίοδο κρίσης των Χάρη Μυλωνά και Θοδωρή Προδρομίδη

Το κατά πόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας γνήσιος σοσιαλιστής και μεταρρυθμιστής ή απλά ήταν ένας ακόμα λαϊκιστής δημαγωγός θεματοποιείται στο ντοκιμαντέρ αυτό που αγγίζει μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης.

  • Θρύλοι των γηπέδων: Τάκης Λουκανίδης του Λεωνίδα Πανονίδη

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Λουκανίδης (1937-2018) και η πορεία του από την ορφάνια εξ’ αιτίας του απαγχονισμού του πατέρα του στην Κατοχή μέχρι τα μεγάλα ματς των Γηπέδων.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Η Ελλάδα του σήμερα

  • Στο σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή

Στο νότιο άκρο της Θηρασιάς βρίσκεται η Μονή της Κοίμησης, όπου κάθε χρόνο στις τριανταμία Ιούλη, βάσει ενός εθίμου, προσκυνητές εγκαθίστανται για δυο εβδομάδες.

kameni gonia

  • Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς της Λίλας Μώκου

Μια ομάδα επιστημόνων αποφασίζει να μοιραστεί την αγάπη της για αυτή μέσω του γέλιου, και πιο συγκεκριμένα του stand-up comedy.

  • Μεσόγειος – Η Ελληνική Λίμνη του Κώστα Βάκκα

Μια ιστορική διαδρομή στον χώρο της Μεσογείου με άξονα τις διαδρομές των διαφόρων ελληνικών φυλών προκειμένου να εγκατασταθούν στις ακτές της.

  • Άλιμα των Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου

Άλιμα, όπως: Ψάρεμα στην τοπική διάλεκτο του Μεσολογγίου. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την καθημερινότητα των ψαράδων στα ιχθυοτροφεία της λίμνης.

  • Θάλαττα της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου

Η υπεραλίευση τίθεται στο στόχαστρο από την σκηνοθέτιδα. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα, επιστρατεύονται καθηγητές του ΑΠΘ, ειδικοί και φοιτητές του τμήματος Βιολογίας.

  • Πάρνηθα: 10 χρόνια μετά των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Ιάσονα Κάντα

Ένα πλάνο της περιοχής και της προσπάθειας να υπάρξει ανάκαμψη πάνω στη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από την μεγάλη πυρκαγιά.

  • Europe του Σταύρου Στρατηγάκου

Το προσφυγικό ζήτημα και η ελληνική κρίση ιδωμένα μέσα από το πρίσμα που κατασκευάζει ο μύθος του Δία και η αρπαγή της Ευρώπης.

  • This is Sopi του Χρήστου Πυθαρά

Η γιορτή του τρύγου, τα έθιμα και οι διάφοροι κάτοικοι των χωριών όπου αυτά γιορτάζονται ακόμα και σήμερα μέσα από ένα ηθογραφικό πρίσμα.

  • ΜΕΤΑ-Στοιχεία για το 2017 του Γιώργου Χρ. Ζέρβα

Μια απόπειρα ανακατασκευής του πλάνου της σημερινής ελληνικής κοινωνίας με γνώμονα συστατικά που της λείπουν όπως η αλληλεγγύη και η συνεργατικότητα.

  • Γλωσσοδέτες του Σίμου Κορεξενίδη

Ένα γλωσσικό ταξίδι μέσα από τις λέξεις που σε κατάλληλους συνδυασμούς μπερδεύουν τις γλώσσες μας και γεννάνε το χιούμορ.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Ντοκιμαντέρ για την ιστορική μνήμη

  • Ο τελευταίος παρτιζάνος του Ανδρέα Χατζηπατέρα

Ένα ντοκιμαντέρ για την μορφή του Μανώλη Γλέζου που βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο ακόμα και σήμερα.

  • Οι παρτιζάνοι των Αθηνών των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα

Η δράση του ΕΑΜ στην Αθήνα στα χρόνια της Κατοχής μέσα από δεκατέσσερις αφηγήσεις.

  • Μνήμη και μαρτυρίες: Η μακρά νύχτα της δικτατορίας του Ιωάννη Ξηρουχάκη

Η ανασύνθεση του τοπίου των χρόνων της χούντας (1967-1974) και οι προσπάθειες για αντίσταση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  • Το Αμάρι στις Φλόγες του Τάσου Μπιρσίμ

Το ολοκαύτωμα της 22ας Αυγούστου 1944 στα χωριά του Ρεθύμνου, οι ομαδικές εκτελέσεις 164 κατοίκων που λειτούργησαν ως αντίποινα στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε.

  • Το Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944 των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη

Η τραγωδία που συντελέστηκε τον Αύγουστο του 1944 στα Χανιά της Κρήτης με εικοσιτρία θύματα των ναζί να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στην ιστορία του τόπου.

  • Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

Στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων, οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες των προγόνων τους που επέζησαν του ναζιστικού εγκλήματος που διαπράχθηκε εκεί το 1943.

  • Ένα δέντρο θυμάται του Κώστα Φόλλα.

Το χωριό Λίντιτσε της Τσεχίας –αδελφοποιημένο με το Δίστομο- ισοπεδώθηκε από τους Ναζί, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί την τραγωδία.

  • Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη του Γρηγόρη Βαρδαρινού

Αρχειακό υλικό και διηγήσεις γύρω από την πυρκαγιά που έμελλε να καθορίσει πριν από εκατό χρόνια την ιστορία της πόλης.

  • Missing Fetine της Γιελίζ Σουκρί

Η Πέμπε Μέντες αναζητά την χαμένη αδερφή του παππού της Φετινέ, χρόνια μετά τον γάμο της, έναν από τους χιλιάδες που γίνονταν στην Κύπρο με προξενιό μεταξύ 1920 και 1950.

  • Πόντος: «Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος» του Γιώργου Δεμίρ

Σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν, περιγράφεται η γενοκτονία των Ποντίων, η εκδίωξή τους από τον γενέθλιό τους τόπο και οι κακουχίες που πέρασαν οι επιζήσαντες.

  • Η οδύσσεια των Επτανήσων: Η γέννηση του Ιονίου Κράτους του Αλέξανδρου Ποταμιάνου

Η ιστορία των Επτανήσων από την πρώτη προσπάθεια τους για αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος, μέχρι την Ένωση τους με την Ελλάδα.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Ο πρόσφυγας και ο ξένος

  • Ευρώπη, το όνειρο των Αννέτας Παπαθανασίου και Άγγελου Κοβότσου.

Η Ευρώπη σαν μια Ιθάκη των απανταχού Οδυσσέων που αφού περάσουν τα σαραντα κύματα την βρίσκουν αρκετά διαφορετική από την ουτοπία την οποία αναζητούσαν.

  • Πεθαίνοντας για την Ευρώπη του Νίκου Πηλού

Ένα αφιέρωμα στις ζωές των προσφύγων που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να καταφέρουν να φτάσουν σε μια γη της Επαγγελίας.

  • Η αυλή των Ελισάβετ Τσουχτίδη και Άρη Μπαφαλούκα

Η άφιξη και η προσαρμογή των διακοσίων εξήντα προσφύγων στο κέντρο υποδοχής του Λαύριου.

  • Citizen Xenos του Λουκά Παλαιοκρασά

Έξι ιστορίες από τη Λέσβο, το νησί που βίωσε πρώτο απ’ όλους το προσφυγικό συνθέτουν ένα πάζλ της σκληρής πραγματικότητας.

  • Το ταξίδι του Ορφέα του Θεόφιλου Δαδή

Με τη μουσική που υπερβαίνει τη διαφορά της γλώσσας, άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον σε μια ιδιότυπη συμβίωση.Μπαρ Θερμαϊκός - Thermaikos Bar

  • Το αεροδρόμιο των απογοητεύσεων των Ολιβιά Ντεέζ και Άννας Ψαρουδάκη

Η Ελλάδα, το μεταναστευτικό και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

  • Η προσφυγική κρίση μέσα από τα κινητά τηλέφωνα της Δάφνης Τόλη.

Μέσα από το υλικό των κινητών τηλεφώνων των ίδιων των προσφύγων συντίθεται το δράμα που περνούν τα τελευταία χρόνια.

  • ντοκιμαντέρ Welcome-Καλωσόρισμα της Πάολας Ρεβενιώτη.

Η ζωή στη Λέσβο μέσα από τα μάτια προσφύγων, μέλη ΜΚΟ, εθελοντών και μόνιμων κατοίκων.

  • Ψυχές των συνόρων του Τάκη Μπαρδάκου

Ένα ταξίδι στην Ειδωμένη, εκεί που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

  • Interlude των Τζόσουα Όλστχοορν και Λευτέρη Καλτσά.

Μια γυναίκα και πέντε άνδρες διηγούνται μέσα από μια αποθήκη στην Αθήνα διάφορες στιγμές της προσωπικής τους ιστορίας.

  • Ζωγραφίζοντας… των Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Σαραμαγκα μια ομάδα παιδιών κάνει την εμπειρία της προσφυγιάς εικόνες.

  • Ένα σχολείο ενάντια στον ρατσισμό του Μιχάλη Αγραφιώτη.

Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το 2016-2017 στο 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου.

  • Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά της Χριστίνας Βάζου.

Άνθρωποι που έχουν ζήσει στην Αφρική και την Ελλάδα αφηγούνται τα βιώματά τους ρίχνοντας φως πάνω στην έννοια της Ιθαγένειας.

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Ταξιδεύοντας στον κόσμο μέσα από τρία ντοκιμαντέρ

  • Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Τόπος το Ρίο ντε Τζανέιρο, θέμα το φύλο, η ταυτότητα, το καρναβάλι και οι πολιτικές αποφάσεις.

  • Ρωγμές της Δήμητρας Κόφτη

Η πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας υπήρξε κέντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης στο παρελθόν, τώρα βυθισμένη στην παρακμή αφηγείται την ιστορία της.

  • Εμπερά του Ιάσωνα Πιπίνη

Στον ποταμό Τσάγρες στον Παναμά μια κοινότητα ιθαγενών, οι Έμπερα, ζούν πολύ μακρυά απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε ως πολιτισμό.

 

[wp_ad_camp_1]

Ενότητα: Μουσικές διαδρομές και αγαπημένες προσωπικότητες

cafe strettoΕδώ θα δούμε αφιερώματα γύρω από μεμονωμένους καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Κυπουργός, ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Παπάζογλου, ο κιθαρίστας Gus G, ο Κωνστατίνος Βήτα και τα γκρουπ The Invisible Hands και Paranauê. Παράλληλα η ενότητα περιλαμβάνει και ευρύτερα μουσικά εγχειρήματα όπως η λυρική σκηνή, ένα μουσικό στούντιο στο Κιλκίς και τους αυτοσχεδιασμούς της δεκαετίας του ‘80.

Ενότητα: Ο κινηματογράφος, οι άνθρωποί του και οι μύθοι του

Ο Νίκος Κούνδουρος και τα μυθικά τραπέζια του στην Κρήτη, η Βούλα Γεωργάκου και η θητεία της στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η επαρχία Χούρδες της Ισπανίας και ο Λουίς Μπουνιουέλ αλλά και η Σάρλοτ Ράμπλινγκ σε μια εξομολογητική συνέντευξη.

Ενότητα: Θεατρικά ταξίδια από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία

Από την ολονυχτία του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή τα 400 χρόνια Σέξπηρ, στο παιδικό θέατρο του Ρίο ντε Τζανέιρο και στη βιογραφία του Δημήτρη Καταλειφού.

Ενότητα: Κορυφαίοι λογοτέχνες, αγαπημένα έργα

Από την οθόνη του φεστιβάλ θα περάσουν ο Κωστής Παπαγιώργης, ο Περικλής Κοροβέσης, ο Παντελής Καλιότσος και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ενότητα: Δυο ντοκιμαντέρ για την γλυπτική

Αλεξάνδρα Αναστασιάδη και Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, δυο γλύπτες θα εκπροσωπήσουν την τέχνη της σμίλευσης των υλικών στο φετινό φεστιβάλ κλείνοντας την ενότητα αυτή στην οποία η Έβδομη Τέχνη θα συναντήσει τόσο τον εαυτό της όσο και το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη γλυπτική.