Αλέκα Κανελλίδου Εμείς θα μας βγάλουμε έξω από το τέλμα…

Μπορεί η Αλέκα Κανελλίδου να έχει επιλέξει εδώ και χρόνια ένα δρόμο μακριά από εμφανίσεις και δισκογραφία, αλλά δεν απέχει διόλου από το να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω μας και από το να δοκιμάζει ενδιαφέροντα, προκλητικά πράγματα όταν προκύπτουν. Μια πρόκληση ήταν εξάλλου και η πρόταση που της έγινε για συμμετοχή της στο μιούζικαλ Fame και δεν δίστασε να τη δοκιμάσει.
Μπήκε λοιπόν και στο χώρο της υποκριτικής. Όχι, δεν άλλαξε καριέρα. Ο ρόλος τής ταιριάζει, αφού υποδύεται την κ. Σέρμαν, διευθύντρια της μουσικής ακαδημίας του Fame. Το γνωστό μιούζικαλ (αμερικανική ταινία του 1980 και στη συνέχεια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, που προβλήθηκε στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’80), με ήρωες τους φοιτητές και τους καθηγητές μιας σχολής παραστατικών τεχνών και μουσικής στη Νέα Υόρκη, αφού παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη, για μία μόνο ημέρα, στο ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ, συνεχίζει το ταξίδι του στην Αθήνα. Εμείς μπήκαμε στα βαγόνια του μαζί με την κ. Κανελλίδου…
kanellidou2
Η αλήθεια είναι ότι ξάφνιασε η συμμετοχή σας σε μια τέτοια παραγωγή. Πρόκληση η πρόταση αυτή, έτσι;
Πρόκληση σίγουρα. Είναι μια παράσταση που αρέσει πολύ στον κόσμο, διασκεδάζει, γιατί υπάρχει μουσική, γέλιο, πολύ ταλέντο, πάαρα πολύ ταλέντο! Πνιγόμαστε στο ταλέντο! (γελάει). Όλα αυτά τα νέα παιδιά που παίζουν, γιατί αυτά πρωταγωνιστούν,  έχουν πάθος γι’αυτό το έργο. .

Και παίζετε κι εσείς…
Κατά βάση παίζω. Λέω μόνο ένα τραγούδι ως κυρία Σέρμαν, η οποία είναι αυστηρή, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά και πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης δεν αρκεί να παίζει, να τραγουδάει, να λάμπει, αλλά πρέπει να ξέρει και γράμματα!
kanellidou1
Αν ήσασταν δασκάλα, αυτά θα διδάσκατε;
Δεν ξέρω πραγματικά! Ξέρεις, όταν μεγαλώσεις και φτάσεις στην ηλικία μου, έχεις πολλά δασκαλίστικα (γελάει). Βλέπεις πράγματα στους νεώτερους που τα έχεις περάσει εσύ και θες να τους πεις κάτι, να τους δείξεις κάτι, θες να τους προλάβεις σε κάτι πιθανώς (χωρίς να κάνω τη σοφή βέβαια!), απλά με την εμπειρία βγαίνει το δασκαλίστικο.

Η φωνή σας μας λείπει πάντως. Έχετε αποσυρθεί χρόνια.
Ξέρεις, η λέξη “αποσυρθεί”… δεν είναι ακριβώς πραγματικότητα. Απλά κάποια στιγμή σταμάτησα να κάνω το επάγγελμα με τον τρόπο που το έκανα. Δηλαδή, να τραγουδώ τη Δευτέρα και να ψάχνω τι θα τραγουδήσω την Τρίτη. Άρχισα να επιλέγω, να κάνω και λίγο τη ζωή μου, γιατί το επάγγελμα αυτό δεν σου δίνει και την ευκαιρία να ζήσεις. Δεν έχω παράπονο, προς Θεού, αλλά όταν έφυγα και από την Αθήνα -γεννήθηκα στην Πλάκα- και ήρθα προς την εξοχή, στη Ραφήνα όπου ζω ήδη 15 χρόνια, με έναν περίεργο τρόπο αυτό το εκτός Αθηνών σου δείχνει έναν άλλο τρόπο ζωής. Έτσι αποφάσισα να κάνω και τα δύο, αλλά με μια συχνότητα που να μου επιτρέπει να κάνω και τα δύο. Και να μπορώ να ζήσω έτσι όπως ανακάλυψα ότι μου αρέσει να ζω, αλλά συγχρόνως και να επιλέγω ό,τι κάνω. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να μην εμφανίζομαι πολύ, αλλά έχω κάνει διάφορα πράγματα. Εξάλλου, η δισκογραφία δεν υπάρχει πλέον. Είναι ένα σπάνιο είδος, θα γίνει μουσειακό!
kanellidou
Είναι και εκεί ρευστά τα πράγματα, όπως όλα γύρω μας. Αλήθεια πώς βιώνετε το σήμερα; Με ψυχραιμία ή είστε εξοργισμένη;
Νομίζω ότι οι Έλληνες γενικά απερίσκεπτα πηγαίνουν και ψηφίζουν πολιτικούς και το κάνουν πολλά χρόνια αυτό. Δεν είμαι από αυτούς που θα πούνε “αυτοί φταίνε και τα κάνανε όλα”, γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό φταίμε και εμείς. Μη γελιόμαστε! Φτάσαμε σε ένα σημείο εξαιτίας της δικής μας της ελαφρότητας, γιατί την έχουμε την ελαφρότητα! Ενώ είμαστε ένας λαός με δύναμη, με πρωτοτυπία, με πολλές πρωτιές, φτάσαμε σε μια εποχή που μας αποκοίμισαν πολλά πράγματα! Εξοργισμένη με τον εαυτό μου είμαι λοιπόν, γιατί εγώ είμαι όπως και ο κάθε Έλληνας. Και μόνο εμείς θα τα αλλάξουμε και πάλι τα πράγματα. Κανείς άλλος. Από την Ευρώπη στέλνουνε λεφτά, λεφτά, πάνε σε μια τρύπα που δεν τη βλέπουμε! Και όταν βλέπω κάποιες πρωτοβουλίες από νέους κυρίως ανθρώπους που βγαίνουν άφοβα στο παιχνίδι, ρισκάρουνε, σκέφτομαι ότι μόνο αυτό θα μας βγάλει από αυτό το τέλμα. Εμείς θα μας βγάλουμε έξω από αυτό!

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Θέμιδας Μαρσέλλου, η οποία έχει κάνει και την απόδοση του κειμένου μαζί με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τη διεύθυνση της ορχήστρας και τις ενορχηστρώσεις επιμελείται ο Νίκος Πλατύραχος, τις χορογραφίες ο Αλέξανδρος Γιαννής, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα και οι φωτισμοί του Τάσου Ζαφειρόπουλου.
Πλάι στην κ. Κανελλίδου εμφανίζονται οι Νίκος Βουρλιώτης, Νάντια Μπουλέ, Demy και 31 ακόμη καλλιτέχνες μαζί με ζωντανή ορχήστρα.

Στην Αθήνα οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Πειραιώς 254, Ταύρος), τηλ. 212 2540.300.