Άγγελος Αμπάζογλου

Το 14ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Άγγελου Αμπάζογλου, το οποίο σμιλεύει πολιτισμικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου, όπως αυτά έχουν εντυπωθεί στην ψυχοσύνθεση του σκηνοθέτη. Ο Αμπάζογλου ανιχνεύει δεσμούς και εκλεκτικές συγγένειες που υπερβαίνουν την έννοια των «συνόρων». Ακροβατώντας μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας, αποσκοπεί στην πολύπλευρη ανάδειξη της εκάστοτε θεματικής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία του ταινία «Mustafa’s Sweet Dreams», η οποία προβλήθηκε στο τμήμα «Generation 14plus» της πρόσφατης Μπερλινάλε. Ο σκηνοθέτης καταγράφει με ευαισθησία μια κοινωνία που εξελίσσεται διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις της. Ανάμεσα στα έργα του Αμπάζογλου που έκαναν αίσθηση στο εξωτερικό, συγκαταλέγεται και το «Έγκλημα στην αρχαία αγορά». Η ταινία ζωντανεύει τα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο και απεικονίζει με γλαφυρά χρώματα τις αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Η ταινία «Τα δυο αύριο» διερευνά τις διαδικασίες προσαρμογής ανθρώπων που μετακινήθηκαν σε νέους τόπους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Φόντο η δυτική Θράκη, ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Στο ίδιο πνεύμα, το «Ελαιόλαδο, λίγο νερό, μια ξεφλουδισμένη ντομάτα», δημιουργεί ένα ψηφιδωτό της Μεσογείου με κοινό παρονομαστή τις γεύσεις. Γυναίκες από διαφορετικές χώρες εκμυστηρεύονται μυστικά που κληρονόμησαν από την ίδια τους την ιστορία.

Στα πλαίσιο του 14ου ΦΝΘ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Βασίλης Ζαχάρωφ, ο Μυστηριώδης Έλληνας της Ευρώπης», το οποίο μας καλωσορίζει στο, βασισμένο στη διαφθορά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο διείσδυσης σε κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους, σύστημα πώλησης όπλων που καθιέρωσε ο εν λόγω κύριος. Κλείνοντας, το «Καλημέρα κύριε Μάρσαλ» καταγράφει τις επιπτώσεις του σχέδιου Μάρσαλ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στον πολιτιστικό μηχανισμό προπαγάνδας και εμβαθύνοντας στις πολλαπλές του όψεις, οι οποίες στόχευαν στη διαμόρφωση και επιβολή μιας νέας νοοτροπίας.

Γιώργος Παπαδημητρίου