Πυρετωδώς προετοιμάζεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τη νέα καλλιτεχνική χειμερινή περίοδο 2016. Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας. Και όπως μαθαίνουμε αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς «έρχονται και πολλές εκπλήξεις».
Στις 7 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι» σε θεατρική διασκευή των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Νιάρχου. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «αριστουργηματικό» και από τον ίδιο το συγγραφέα ως «μια ιλαροτραγωδία που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα», παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τη νεοελληνική κοινωνία με όλες τις αντιφάσεις της. Δυο γυναίκες, η Εκάβη και η Νίνα, των οποίων οι πορείες συναντήθηκαν ύστερα από μια απόφαση της μοίρας, αγωνιούν, υπομένουν, ονειρεύονται, ελπίζουν, βιώνουν απογοητεύσεις και βάσανα, πάθη και αγωνίες, γάμους και θανάτους. Μέσω των ιστοριών των δυο αυτών γυναικών, με οδηγό το χιούμορ και την τρυφερότητα, η Ελλάδα του μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου εμφανίζεται μπροστά μας. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, ενώ η μουσική του Δημήτρη Μαραμή. Στο ρόλο της Εκάβης θα απολαύσουμε την εξαιρετική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην πρώτη της συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Συμμετέχουν επίσης οι Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μομώ Βλάχου, Έφη Δρόσου και Μάρα Τσικάρα κα.
Στις 9 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο η παράσταση «Οικογένεια Νώε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του κατακλυσμού, όπου, όταν ένας ολάκερος κόσμος βυθίζεται, ο προνοητικός Νώε και η οικογένειά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, με μια κιβωτό στην οποία επιβαίνουν δεκάδες ήμερα μα και άγρια ζώα προσπαθούν, παλεύοντας με τα μανιασμένα κύματα, να επιβιώσουν. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι οι μόνες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ομάδα. Κάποιες φορές τα προβλήματα προκύπτουν εκ των έσω, από τις μεταξύ τους σχέσεις. Στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της κιβωτού οι συγκάτοικοι συγκρούονται και συμφιλιώνονται, θυμώνουν ο ένας με τον άλλον και μονιάζουν, διαφωνούν και συνεργάζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν. Πολλά τα ερωτήματα που εκφράζονται, πολλές οι σκέψεις και οι απορίες. Τη μεγαλύτερη σημασία όμως, τελικά, έχει το ταξίδι και η αναζήτηση και όχι αναγκαστικά η εύρεση μιας ικανοποιητικής απάντησης. Για την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου. Τη μουσική υπογράφει ο χαρισματικός Κώστας Βόμβολος, τα σκηνικά ο Αντώνης Δαγκλίδης και τα κοστούμια η Μάρθα Φωκά. Πρωταγωνιστεί ο Φούλης Μπουντούρογλου στο ρόλο του Νώε. Συμμετέχουν οι Χρύσα Ζαφειριάδου, Νίκος Ράμμος κα.
Στις 20 Οκτωβρίου το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. 13 χρόνια μετά την τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ο Σέρβος σκηνοθέτης επιστρέφει για να σκηνοθετήσει αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Τα σκηνικά υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν. Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, μητέρα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της με κάθε τρόπο, ακολουθώντας διαρκώς τον στρατό με το κάρο της και ζώντας παρασιτικά από τον πόλεμο. Προσαρμοστική, πονηρή, δυνατή γυναίκα, η Μάνα Κουράγιο δέχεται διαδοχικά τα πιο σκληρά χτυπήματα της μοίρας και καταλήγει τελικά να χάνει ό,τι πολυτιμότερο είχε.
O σκηνοθέτης σημειώνει: «Αντανακλώντας τη σημερινή κατάσταση, το έργο μπορεί να ερμηνευθεί όχι ως ο παραλογισμός του πολέμου, αλλά ως ο παραλογισμός της απληστίας. Η απληστία είναι μια από τις σημαντικότερες πληγές της κοινωνίας μας».
Η Λυδία Φωτοπούλου, που επιστρέφει στο ΚΘΒΕ, την κοιτίδα της, μετά από 8 έτη απουσίας, είναι η Μάνα Κουράγιο και πλαισιώνεται από μια πολύ δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών. Ελευθερία Αγγελίτσα, Ορέστης Χαλκιάς, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιώργος Κολοβός κα. Συμμετέχει, επίσης, δεκαμελής Ορχήστρα Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Για την ιστορία σημειώνεται πως το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο ΚΘΒΕ, καθώς το σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος το 1982 με την αξέχαστη Λίνα Λαμπράκη στον ομώνυμο ρόλο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και μια εξαιρετική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο του θεάτρου από το ΚΘΒΕ.
Πρόκειται για την έκδοση του ψηφιακού λευκώματος «Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ – Παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και άλλες σκηνές» όπου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ανταποκρινόμενο στις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες της εποχής, προσφέρει ψηφιακά μια ζωντανή περιήγηση στον αρχειακό πλούτο του, φυσικά με έμφαση στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Η έκδοση ήδη διατίθεται δωρεάν και περιέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο και περιόδευσαν στα αρχαία θέατρα και τα θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας.
Την καινοτόμα ψηφιακή έκδοση, θα μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει καθένας στο τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή του σε όλο τον κόσμο.
Θεατρικά οι επόμενοι μήνες προβλέπονται συναρπαστικοί, λοιπόν! Καλή μας αρχή!
Δελίνα Βασιλειάδη