battle-of-the-sexes

Μια μικρή γεύση από τις ταινίες του χειμώνα της ΕΥΤΥΧΙΑΣ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

the promise

The Promise («Η μεγάλη υπόσχεση»)

Ιστορική ταινία αμερικανικής παραγωγής 2016

Σκηνοθεσία: Terry George

Πρωταγωνιστούν: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale κ.α.

Υπόθεση: Με ιστορικό υπόβαθρο τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ταινία παρακολουθεί την πορεία ενός ερωτικού τριγώνου, του Michael, ενός λαμπρού φοιτητή της ιατρικής, της Ana, όμορφης και σοφιστικέ γεννημένης στην Αρμενία και μεγαλωμένης στο Παρίσι και του Chris, ενός περίφημου αμερικάνου δημοσιογράφου στο Παρίσι.   Η ιστορία διαδραματίζεται λίγο πριν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η ιστορία στηρίζεται σε ένα αρχικό σενάριο με τίτλο Anatolia της Robin Swicord, γνωστής για τη μεταφορά γνωστών βιβλίων στο κινηματογράφο, όπως τα The Curious Case of Benjamin Button, Little Women, Matilda και Practical Magic. Η ιστορία γράφτηκε εκ νέου από τον Terry George. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2015 στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ισπανία και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015. Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016 έγιναν έξτρα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη.  Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι ο Αρμένιος επιχειρηματίας Kirk Kerkorian χρηματοδότησε εξ’ ολοκλήρου την ταινία. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 2016 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο  και χαρακτηρίστηκε ως εμπορική αποτυχία μιας και έκλεισε ζημιογόνα στα ταμεία άμα τη προβολή της, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι στόχος της ταινίας δεν ήταν να φέρει χρήματα, αλλά να δώσει έμφαση στην ίδια την ιστορία. Από τους πρωταγωνιστές, ο Oscar Isaac γνωστός για τις ταινίες Ex Machina και Star Wars: The Force Awakens, η γαλλο-καναδέζα Charlotte Le Bon, γνωστή από τα The Hundred – Foot – Journey, The Take, καθώς και από το γαλλικό show Le grand show de Canal + και τέλος ο περισσότερο γνωστός και κινηματογραφικά ψαγμένος Christian Bale, γνωστός από τα Little Women, The Prestige, American Psycho, The big short, καθώς και από τη σειρά ταινιών The Big Knight, ενδεχομένως να αποτελούν και το μυστήριο της ταινίας, δηλαδή κατά πόσο δένουν ως τρίγωνο, κάτι στο οποίο να αποδίδεται και η μέχρι τώρα εισπρακτική αποτυχία της ταινίας.

[wp_ad_camp_1]

 

battle-of-the-sexes

Battle of the sexes («Η μάχη των φύλων»)

Αθλητική βιογραφία αμερικανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Jonathan Dayton, Valerie Faris

Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough  κ.α.

Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία ενός αγώνα τένις του 1973 ανάμεσα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Billie Jean King και στον  κατά συρροή καταφερτζή Bobby Riggs.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία απευθύνεται στους λάτρεις του τένις, καθώς και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για την αποτύπωση της αληθινής ζωής στον κινηματογράφο. Δέλεαρ αποτελεί η εμφάνιση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Emma Stone και του Steve Carell αντίστοιχα. Η μεν Emma Stone, έχοντας εισπράξει την αναγνώριση της Ακαδημίας και κατ’ επέκταση του κοινού μετά τη βράβευση της στα Oscar για την ερμηνεία της στο La la land, δοκιμάζεται σε έναν ρόλο τόσο ιδιαίτερο καθότι καλείται να υποδυθεί ένα πρόσωπο υπαρκτό. Ο δε Steve Carell, ήδη καρατερίστας σε κωμικούς κυρίως ρόλους, ο οποίος έχει ήδη αποποιηθεί την καθαρά κωμική ιδιότητα του μετά τη συμμετοχή του στην πολυσυζητημένη ταινία του 2015 The big short, επίσης βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, εξακολουθεί την κινηματογραφική του πορεία ερμηνεύοντας ρόλους που στηρίζονται σε βιογραφίες και βιώνοντας κινηματογραφικές καταστάσεις βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Είναι πάντως αλήθεια ότι σε ταινίες αυστηρά βιογραφικές ελλοχεύει ο κίνδυνος της  απομίμησης, καθώς και είναι πάντα πιθανό να προκύψουν αντιδράσεις πάνω σε μεταφορά λανθασμένων στοιχείων της πραγματικότητας. Παράλληλα, όσο ενδιαφέρων και αν δείχνει ένας αγώνας τένις, η παγίδα της «πολυλογίας» στις αντιδράσεις των ηρώων μπορεί να αποπροσανατολίσει από το ίδιο το γεγονός, κυρίως σε περίπτωση που ο σκηνοθέτης επιδιώκει την προβολή των ηθοποιών περισσότερο από την υπόθεση της ίδιας της ιστορίας. Επίσης, η ίδια η ιστορία μπορεί να είχε προκαλέσει δυνατό αντίκτυπο όταν διαδραματίστηκε, να έχει όμως χάσει το επίκαιρο ενδιαφέρον της μετά από την πάροδο τόσων ετών από το 1973. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα στοίχημα της ιστορίας και τον αντίκτυπο αυτής στο σήμερα.

[wp_ad_camp_1]

 

snowman

The snowman («Ο χιονάνθρωπος»)

Θρίλερ βρετανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Tomas Alfredson

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg κ.α.

Υπόθεση: Ο επιφανής ντετέκτιβ Harry Hole ερευνά την εξαφάνιση μίας γυναίκας της οποίας το κασκόλ βρέθηκε τυλιγμένο γύρω από τον «παγωμένο» λαιμό ενός χιονάνθρωπου. Υπό την απειλή του φόβου ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος «ενεργοποιείται» ξανά, ο Harry Hole μαζί με τη συνεργάτιδα του προσπαθεί να ενώσει ιστορίες ετών προκειμένου να λύσει το κουβάρι του μυστηρίου και όλα αυτά πριν από την επόμενη χιονόπτωση.

Βασισμένη στο πασίγνωστο ομότιτλο βιβλίο του πολυγραφότατου νορβηγού συγγραφέα  Jo Nesbo, το οποίο γράφτηκε το 2007, η ταινία προβάλλει σίγουρα ως μία από τις πιο αναμενόμενες της κινηματογραφικής σεζόν που έρχεται. Με αξιόλογο διεθνές καστ, του οποίου ηγείται ο πολυσυλλεκτικός στους ρόλους και στα κινηματογραφικά είδη Michael Fassbender, η ταινία προσπαθεί να υπερβεί την ήδη καλή φήμη του βιβλίου της. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του Jo Nesbo που μεταφέρεται στον κινηματογράφο, είχε ήδη προηγηθεί το βιβλίο “Κυνηγοί κεφαλών” , το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από το γνωστό Νορβηγό σκηνοθέτη Morten Tyldum, το 2012. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο συγγραφέας θα έχει μία cameo εμφάνιση στην ταινία μαζί με τους Val Kilmer, Sofia Helin και Anne Reid. Στο πλάι του Michael Fassbender, ο οποίος υποδύεται τον ντετέκτιβ Harry Hole, ως δεξί του χέρι η ήδη γνωστή μας από το Κορίτσι του τρένου Rebecca Ferguson. Η ταινία γυρίστηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, με δύσκολα εξωτερικά γυρίσματα σε φυσικά τοπία εξαιρετικής ομορφιάς. Για εκείνους που έχουν διαβάσει ήδη το βιβλίο και ως εκ τούτου γνωρίζουν τον επίλογο, αποτελεί δέλεαρ το κατά πόσο επιτυχημένη ήταν η μεταφορά της ιστορίας στον κινηματογράφο, κάτι που ενδεχομένως να εξασφαλίσει την κινηματογραφική συνέχεια  και σε άλλα βιβλία του Jo Nesbo, καθώς και σε αστυνομικές ιστορίες άλλων πολυγραφότατων σκανδιναβών συγγραφέων, όπως η Camilla Lackberg της οποίας «Το παιδί από τη Γερμανία» έχει ήδη γίνει ταινία το 2013.

[wp_ad_camp_1]

 

una mujer fantastica

Una Mujer fantastica («Μία φανταστική γυναίκα»)

Δραματική ταινία χιλιανής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Sebastián Lelio

Πρωταγωνιστούν: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco κ.α.

Υπόθεση: Η Μαρίνα, μία γυναίκα τρανσέξουαλ η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε ναιτ κλαμπ, έρχεται αντιμέτωπη με τον ξαφνικό θάνατο του κατά 20 χρόνια μεγαλύτερου φίλου της. Η οικογένεια του αποθανόντα δεν την αφήνει σε ησυχία να πενθήσει τον αγαπημένο της. Μέσα από προλήψεις, κατηγόριες και βιαιότητα θα προσπαθήσει η ίδια να ξεπεράσει τον εαυτό της και να βρει στην υπόλοιπη ζωή της την ηρεμία που της αξίζει.

Η ταινία διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και αποτελεί την επίσημη επιλογή της Χιλής για τα  Όσκαρ του 2018 στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας. Ο λατινοαμερικάνικος κινηματογράφος έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή φεστιβάλ και στις επιλογές του κοινού κυρίως μετά την ταχύτατη διάδοση και εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας. Με ταινίες που προσπαθούν μέσα από την ωμότητα της αλήθειας να προβάλλουν την άλλη πλευρά της ζωής πέρα από το ρατσισμό και την προκατάληψη η ταινία καταπιάνεται με τη διαχείριση του πένθους και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτιμήσεως ή κοινωνικής καταστάσεως να πενθήσει κάθε αγαπημένο του πρόσωπο. Η Daniela Vega, γνωστή στο κοινό της χώρας της από την εμφάνιση της σε τηλεοπτικές σειρές κάνει το ντεμπούτο της κινηματογραφικά με την ταινία αυτή, ενώ θα μας απασχολήσει φέτος και με τη συμμετοχή της στην ταινία The Guest. Ο σκηνοθέτης Sebastián Lelio, γνωστός και από τις ταινίες του La Sagrada Familia και Gloria έχει συνυπογράψει το σενάριο μαζί με τον Gonzalo Maza. Με δύο λόγια, μία ιδανική επιλογή για σινεφίλ και λάτρεις της λατινοαμερικάνικης κινηματογραφικής κουλτούρας, καθώς και για τους ισπανόφωνους.

[wp_ad_camp_1]

 

it

IT  («Το Αυτό»)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Andy Muschietti

Πρωταγωνιστούν: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard κ.α.

Υπόθεση: O απροσδιόριστος φόβος μίας ομάδας παιδιών, στην περιοχή Derry, ο οποίος εμφανίζεται με μοιραίο τρόπο στη ζωή τους παίρνοντας τη μορφή κλόουν και τον οποίο δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν στη μετέπειτα ζωή τους επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και τους ενώνει ξανά με σκοπό να τον νικήσουν.

Βασισμένη στο επικό ομότιτλο μυθιστόρημα του Stephen King το οποίο γράφτηκε το 1986 και γυρίστηκε ως μίνι σειρά το 1990, θεωρείται ως η πιο τρομακτική από τις  ιστορίες του. Η μορφή του κλόουν ως μοιραία μορφή φόβου σε πλήρη αντίφαση με την παρουσία του κλόουν ως διασκεδαστή σε παιδικά πάρτι αποτελεί το πιο έξυπνο εγχείρημα του συγγραφέα, προκειμένου να παρασύρει τους αναγνώστες του σε μία ιστορία που φαντάζει καθόλα παιδική και που μόνο ως έτσι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα κοινότυπο θρίλερ, καθώς τόσο το κλασικό βιβλίο, όσο και η μίνι σειρά που προηγήθηκε αποτελούν μία σύγχρονη προέκταση της ιστορίας κυρίως λόγω της επικαιρότητας εκφοβισμού των παιδιών όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη ζωή έξω από αυτό. Κατά μία έννοια, για εκείνους που δεν φοβούνται τις ταινίες τρόμου μπορεί να επιφέρει θεραπευτικές ιδιότητες. O σουηδός ηθοποιός  Bill Skarsgård, ο οποίος ενσαρκώνει τον κλόουν Pennywise δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο. Αρχικά είχε προταθεί στον Will Poulter , ο οποίος και αποχώρησε από την παραγωγή όταν έφυγε ο αρχικός σκηνοθέτης  Cary Fukunaga και άλλαξε το χρονικό πλάνο των γυρισμάτων. Ο Bill είναι γιός του γνωστού πλέον ηθοποιού Stellan Skarsgård, γνωστού μας από τα Mamma Mia, Thor, Good Will Hunting, The girl with the dragon tattoo και Nymphomaniac. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι το βιβλίο του Stephen King επανακυκλοφορεί σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

[wp_ad_camp_1]

 

bookshop

THE BOOKSHOP («Το βιβλιοπωλείο»)

Δραματική ταινία ισπανικής, βρετανικής και γερμανική συμπαραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Isabel Coixet

Παίζουν: Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy κ.α.

Υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται το 1959 σε μία μικρή πόλη της Αγγλίας με κεντρική ηρωίδα μία γυναίκα, η οποία κόντρα στην τοπική κοινή γνώμη αποφασίζει να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο. Η απόφαση της αυτή θα σταθεί πεδίο διαμάχης με τους κατοίκους της περιοχής.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Penelope Fitzgerald, το οποίο γράφτηκε το 1978 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker, η ταινία της ισπανίδας Isabel Coixet, την οποία οι σινεφιλ ίσως θυμούνται από την ιστορία της Bastille στη σπονδυλωτή ταινία Paris je t’aime, αντιπαραβάλλει τις καινοτόμες ιδέες της μονάδας κόντρα στο συντηρητισμό της ομάδας με τις γνωστές αντιδράσεις εκατέρωθεν. Κλασική ιδέα για βιβλίο και ταινία, όμως κόντρα στην πληθώρα ταινιών σύγχρονης αντίληψης και τεχνολογίας προβάλλει κάτι διαφορετικό. Αυτό που ενδεχομένως να την κάνει ιδιαίτερη είναι η συνύπαρξη σε αυτή των βασικών πρωταγωνιστών.  Η Emily Mortimer (Florence) και η Patricia Clarkson (Mrs Violet Gamart, φιλόδοξη και  ισχυρή ηρωίδα που θέλει να ανοίξει κέντρο τεχνών στην περιοχή) συνεργάζονται για δεύτερη φορά το 2017 και στην ταινία The Party. Η Emily Mortimer, την οποία πολλοί θα θυμούνται από το Match Point του Woody Allen, έχει ήδη συνεργαστεί άλλες δύο φορές με την Isabelle Coixet στις ταινίες «Elegy» και «Learning to drive». O Bill Nighy, τον οποίο πολλοί θα θυμούνται στο ρόλο του ροκ σταρ στο Love Actually, ερμηνεύει τον μοναχικό και μυστηριώδη κάτοικο Mr Blundish, ο οποίος είναι ο καλύτερος πελάτης της Florence. Τέλος, η καρατερίστα Patricia Clarkson έχει ξεχωρίσει στην ταινία Vicky Cristina Barcelona, επίσης του Woody Allen, καθώς και στο Dogville. Η ταινία γυρίστηκε σε περιοχή της Βορείου Ιρλανδίας και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2016.

[wp_ad_camp_1]

 

coco

COCO

Ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Lee Unkrich, Adrian Molina

Με τις φωνές των: Alanna Ubach, Edward James Olmos, Gael García Bernal, Benjamin Bratt κ.α.

Υπόθεση: Ο Miguel, παρά τις προκαταλήψεις της οικογένειας του, ονειρεύεται να γίνει καταξιωμένος τραγουδιστής όπως και το ίνδαλμα του Ernesto de la Cruz. Απελπισμένος, προκειμένου να αποδείξει το ταλέντο του, βρίσκεται παρέα με το σκύλο του στη Γη των Νεκρών. Στην πορεία συναντούν τον κατεργάρη και γοητευτικό Hector και όλοι μαζί  χαράζουν την διαδρομή προς τη  Γη των Ζωντανών, προκειμένου να ξεκλειδώσουν το μυστικό της πραγματικής ιστορίας της οικογένειας του, μυστικό στο οποίο οφείλεται η απέχθεια της οικογένειας του προς τη μουσική.

Η ταινία δείχνει ιδιαίτερη τόσο θεματικά όσο και ως προς τα μηνύματα που κρύβει. Κατά μία έννοια, ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που δεν απευθύνονται μόνο προς τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους, αλλά και για εκείνους που ψάχνονται στα είδη προκειμένου να βρουν διαμαντάκια κάθε τεχνοτροπίας. O σκηνοθέτης Lee Unkrich εμπνεύστηκε την ιστορία της ταινίας στο τέλος των γυρισμάτων του Toy Story 3 και έχοντας ήδη στο ενεργητικό του και το Toy Story 2. H ταινία προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά την Ημέρα των Ευχαριστιών και τρεις εβδομάδες μετά την Ημέρα των Νεκρών, στην οποία γιορτή βασίζεται εξάλλου και θεματικά η υπόθεση της ταινίας. Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων στην οποία δανείζει τη φωνή του ο Gael Garcia Bernal, ενώ ο Benjamin Bratt έχει αποκομίσει την ίδια εμπειρία πέντε προηγούμενες φορές  στις ταινίες Cloudy with a Chance of Meatballs 1 & 2, Despicable me 2 και Justice League: Gods and Monsters.

[wp_ad_camp_1]

 

blue queen

Blue Queen («Μπλε Βασίλισσα»)

Θρίλερ ελληνικής παραγωγής 2016

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σιπσίδης

Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Μιχάλης Οικονόμου, Ράμση Σουκουλη, Δημήτρης  Ήμελλος

Υπόθεση: Η μπλε βασίλισσα, το πολυτιμότερο διαμάντι του κόσμου, πέφτει στα χέρια του Άγγελου και  ο  Γιάννης, η Λένα και ο Σταύρος στήνουν μία κομπίνα για να το αποκτήσει ο καθένας ξεχωριστά για δικούς του λόγους.

Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης είναι ήδη γνωστός στο σινεφίλ κοινό με τρεις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους στις αποσκευές του. Η Μπλε Βασίλισσα αποτελεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους και ανήκει στην κατηγορία των φιλμ νουάρ με πολλές ανατροπές. Επί της ουσίας, η ταινία παρουσιάζει την ίδια ιστορία κάτω από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες, όσοι και οι ήρωες της δηλαδή. Παρά τις δυσκολίες που ως είδος ταινιών αντιμετωπίζει στη σύγχρονη Ελλάδα κυρίως από το πρίσμα της χορήγησης οικονομικών πόρων για το αρχικό στήσιμο και τα γυρίσματα, χάρη στο πείσμα του ο Αλέξανδρος Σιπσίδης, όχι μόνο κατάφερε να πείσει κάποιους να χρηματοδοτήσουν την ταινία του, αλλά και να βρει τον κατάλληλο ηθοποιό για κάθε χαρακτήρα. Και οι τέσσερις ηθοποιοί είναι εξαιρετικά ταλέντα, καταξιωμένοι στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.  Ο Θέμης Πάνου έλαβε βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας για το Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά), ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Δημήτρης Ημελλος με βραβεία Χορν για τις θεατρικές παραστάσεις «Σφαγείο» και «Φρενοπάτη» αντίστοιχα και η Ράσμη Σουκουλη  βραβεύτηκε με τη «Χρυσή Αθηνά» Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού στις Νύχτες Πρεμιέρας για την ταινία «Τρυφερότητα». Η ταινία γυρίστηκε σε 18 μόνο ημέρες με 10 ώρες γυρισμάτων την ημέρα και κατά τα λεγόμενα του σκηνοθέτη φιλοδοξεί να συγκινήσει εκείνους που αναζητούν τον αιφνιδιασμό και τις συνεχείς ανατροπές σε μία ταινία. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους σκηνοθέτες που δεν ακολουθούν την εμπορική πεπατημένη οδό αλλά ψάχνονται για το αλλιώτικο και το ιδιαίτερο, η ταινία προσφέρεται σαν μία νέα κινηματογραφική πρόταση made in Greece.

[wp_ad_camp_1]

 

Murder-on-the-Orient-Express-

Murder on the Orient Express («Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές»)

Αστυνομική ταινία μυστηρίου αμερικανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Πρωταγωνιστούν: Kenneth Branagh, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judy Dench, Sergei Polunin, Derek Jacobi κ.α.

Υπόθεση: Ένας φόνος λαμβάνει χώρα στο Όριαν Εξπρες και ο κλασικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ καλείται να βρει τον ένοχο ανακρίνοντας τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.

Η ταινία αποτελεί μεταφορά ενός από τα διασημότερα και πιο αγαπημένα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι το οποίο γράφτηκε το 1934 και μεταφέρθηκε με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στον κινηματογράφο το 1974 με αξιοζήλευτο καστ, μεταξύ των οποίων και οι Sean Connery, Vanessa Redgrave, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset και  John Gielgud. Το βιβλίο επίσης μεταφέρθηκε δύο φορές στη μικρή οθόνη, το 2001 ως τηλεταινία με τον Alfred Molina και το 2010 ως μέρος της σειράς ταινιών Agatha Christie’s Poirot με τον εξαιρετικό David Suchet στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και οι περισσότεροι που θα ανατρέξουν για την ταινία γνωρίζουν ήδη την ιστορία και χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε στοιχεία από την ιστορία για τους ανυποψίαστους, το μεγαλύτερο στοίχημα της ταινίας έγκειται στο κατά πόσο μπορεί να κερδίσει στη σύγκριση με την κλασική ταινία του 1974, αλλά και στο αν θα στηρίξει το φινάλε της στο ζήτημα την αυτοδικίας που διαπραγματεύεται το βιβλίο, το οποίο θέτει τον διάσημο ντετέκτιβ στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του, κάτι που μεταφέρθηκε και στην τηλεταινία του 2010 ή αν θα στηριχτεί στη σχετική ευκολία λήψης ετυμηγορίας της ταινίας του 1974. Σαφώς, κυριαρχεί η παρουσία του Kenneth Branagh, ο οποίος διακρίνεται τόσο για τη σκηνοθετική μαεστρία του (Mary Shelley’s Frankenstein, Hamlet) όσο και για την απαράμιλλη ερμηνεία του σε σεξπηρικούς κυρίως ρόλους, αλλά και στη σειρά αστυνομικών ταινιών Wallander. Στο ρόλο του Hercule Poirot, καλείται να υπερβεί τον εαυτό του και να συνδυάσει το σύγχρονο μυστήριο του Wallander με το κλασικό ενός από τους πιο δημοφιλείς ντετέκτιβ όλων των εποχών. Σε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, στην παρθενική του υποκριτική εμφάνιση ο υπέροχος χορευτής Sergei Polunin, του οποίου ντοκιμαντέρ για τη ζωή είχε προβληθεί πέρυσι στις αίθουσες.

[wp_ad_camp_1]

 

final portrait

Final Portrait («Το τελικό πορτραίτο»)

Βιογραφία βρετανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Stanley Tucci

Πρωταγωνιστούν: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy, Sylvie Testud κ.α.

Υπόθεση: Η βιογραφία του ελβετού ζωγράφου και γλύπτη Alberto Giacometti, ιδιαίτερα γνωστού στους λάτρεις της τέχνης για τις διάσημες, σχεδόν σκελετώδεις και εξαϋλωμένες φιγούρες του, με τα μακριά πόδια, τον περιορισμένο κορμό και το μικρό κεφάλι. Πέθανε σε ηλικία 65 ετών και τα τελευταία χρόνια της ζωής του θύμιζε όλο και περισσότερο τις φιγούρες που σχεδίαζε στον πηλό ή στον ορείχαλκο. Έργα του βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η ταινία απευθύνεται κυρίως στους φανατικούς της τέχνης, αλλά και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να παρακολουθούν την κινηματογραφική προσέγγιση κάποιας διάσημης προσωπικότητας, ιδιαίτερα όταν έχει ολοκληρωθεί η ζωή της και υπάρχει μία χρονική απόσταση, η οποία ευνοεί την όποια αντικειμενικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην παρουσία και το πηγαίο ερμηνευτικό ταλέντο του Geoffrey Rush στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο οποίος παρουσιάζει τόση ομοιότητα με τον ίδιο το ζωγράφο και γλύπτη που το μακιγιάζ αποτελεί λεπτομέρεια στη μεταμόρφωση του. Μετά το Σολίστα και τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, ερμηνεύει ακόμη ένα υπαρκτό πρόσωπο, αν και ο διαχωρισμός στις ερμηνείες του κατηγοριοποιώντας τις σε αληθινούς χαρακτήρες και μη δεν παραγνωρίζει το πηγαίο ταλέντο στη φιλμογραφία του ως σύνολο. Υπάρχει όμως και άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο προσέγγισης της ταινίας και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία του Stanley Tucci, ο οποίος αν και είναι γνωστός ως καρατερίστας ηθοποιός με προτίμηση σε κωμικούς ρόλους, δοκιμάζεται για 5η φορά πίσω από την καρέκλα του σκηνοθέτη, έχοντας γράψει και το σενάριο. Σε ένα ιδιαίτερο ρόλο η γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Sylvie Testud. H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και μέχρι στιγμής έχει λάβει θετικές κριτικές όπου προβλήθηκε.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ