Στις 14 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε στο κτίριο του Μ.Ι.Ε.Τ., στη Βίλα Καπαντζή, η έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά Διακοπές από τη λογική, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Γενάρη. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται περίπου 60 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, μια επιλογή από τη νεότερη δουλειά του καλλιτέχνη. Η έκθεση αποτελεί μελέτη της θεματικής και συνθετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ζωγραφικού και του χαρακτικού έργου του καλλιτέχνη.
Τα περισσότερα από τα έργα είναι αποτέλεσμα πειραματισμού στη μέθοδο της χαρακτικής με ευρηματικούς συνδυασμούς λιθογραφίας, ξυλογραφίας, τσιγκογραφίας, βαθυτυπίας και υψιτυπίας, στους οποίους έρχεται να προστεθεί η προσαρμογή ετερόκλητων υλικών με κολλάζ φωτογραφικών εκτυπώσεων με μεταξοτυπία, ενώ τεχνηέντως παρεμβαίνει και ζωγραφικά στο ήδη ολοκληρωμένο έργο. Εικονογραφικά ο καλλιτέχνης εμμένει σε ένα συμβολικό λεξιλόγιο, που αφορά μυθικούς κόσμους, σκιές, έγχρωμες εξωτικές φιγούρες και φόντο με κυρίαρχους τόνους αυτούς του μαύρου και του γκρίζου, σε συνθέσεις που αλληλεπιδρούν στο θεατή μέσα σε ονειρικά περιβάλλοντα, από τα οποία λείπει η τρίτη διάσταση και στα οποία κυριαρχεί πάντα ο ένας πρωταγωνιστής. Ο Δράκος, Το Έντομο, η Μάσκα, ο Τσιγγάνος, ο Νικητής όλοι συμμετέχουν στο Θέατρο του παραλόγου, υποδυόμενοι ρόλους κι ενσαρκώνοντας την ιδέα της Φύσης, της Γέννησης, της Εξουσίας. Το στοιχείο του γκροτέσκου επιτείνει τη διαρκή αίσθηση μυσταγωγίας με τη δύναμη της υπερβολής και του αλλόκοτου.
Τα εξπρεσιονιστικά χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, αλλά και η βυζαντινή τεχνοτροπία με την αυτόφωτη εικόνα και τη λιτότητα των μέσων της, φαίνεται να έχουν επηρεάσει τον Αρφαρά, που ξεδιπλώνει την αλληλουχία των εικόνων του εν μέσω σαμανικών προτύπων ζωόμορφων θεοτήτων και αφηγήσεων Γέννησης και Δημιουργίας χιλιάδων χρόνων. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως και τις 29 Ιανουαρίου, ο επισκέπτης θα απολαύσει την ενιαία, αλλά απολύτως ασαφή, πορεία του χαράκτη στον κόσμο των περίεργων και αλληγορικών μορφών, ως μια διαδικασία σκιώδους τελετουργίας στη μύηση των συμβόλων μιας προσωπικής κοσμογονίας.
Εύα Βολογιαννίδου