oscar ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

OSCAR Παρουσίαση – ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

OSCAR Καλύτερης ταινίας: όλες οι ταινίες από την αρχή του θεσμού μέχρι σήμερα

Ξεκίνησε ως ένα δείπνο για λίγους στο Roosevelt Hotel στην Hollywood Boulevard και εξελίχτηκε σε μία μεγαλοπρεπή τελετή στο Dolby (Kodak) Theatre στο Los Angeles ως ένα από τα περισσότερο αναμενόμενα γεγονότα της χρονιάς. Είναι η τελετή απονομής των Βραβείων Oscar. Μετρώντας τις ημέρες μέχρι τη φετινή απονομή, ας κάνουμε μία αναδρομή στις ταινίες εκείνες που βραβεύτηκαν από την αρχή του θεσμού έως τις φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο.

1927-1928

«Τα φτερά της δόξας (Wings)» του σκηνοθέτη William A. Wellman. Πρόκειται για ένα δακρύβρεχτο πολεμικό μελόδραμα του βωβού κινηματογράφου, το οποίο βραβεύτηκε και για τα τεχνικά εφέ του.

1928-1929

«Η μελωδία του Μπροντγουεϊ (The Broadway Melody)» του Harry Beaumont, ο οποίος ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ. Η Bessie Love ήταν υποψήφια για το Όσκαρ  γυναικείου ρόλου.

1929-1930

«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (All Quiet on the Western Front)» του Lewis Milestone, ο οποίος κέρδισε και το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για ένα έξοχο αντιπολεμικό δράμα βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Erich Maria Remarque. Ήταν επίσης υποψήφια για τα Όσκαρ φωτογραφίας και σεναρίου.

1930-1931

«Σιμαρον (Cimarron)» του Wesley Ruggles, ο οποίος ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για ένα γουέστερν με πρωταγωνιστές τους Richard Dix και Irene Dunne. Η ταινία κέρδισε επίσης τα Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.  Άλλες υποψηφιότητες για την ταινία αφορούσαν τις κατηγορίες αντρικού και γυναικείου ρόλου, καθώς και φωτογραφίας.

1931-1932

«Γκραντ Οτελ (Grand Hotel)» του Edmund Goulding, με πρωταγωνιστές τους Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford,Wallace Beery και Lionel Barrymore. Πρόκειται για ένα δράμα βασισμένο σε δύο θεατρικά έργα, το ομότιτλο του William A. Drake και το Menschen im Hotel της Vicki Baum.  Η ταινία δεν ήταν υποψήφια σε άλλες κατηγορίες.

1932-1933

«Καβαλκάντι (Cavalcade)» του Frank Lloyd, ο οποίος κέρδισε και το Όσκαρ σκηνοθεσίας, σε μία από τις πιο αμήχανες στιγμές στην ιστορία της τελετής, όπου ο οικοδεσπότης της γιορτής Will Rogers ανοίγοντας το φάκελο αναφώνησε «Έλα να το πάρεις Frank» και ο επίσης υποψήφιος Frank Capra σηκώθηκε για να το παραλάβει. Πρόκειται για δραματική ταινία βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Noel Coward. Η ταινία κέρδισε επίσης τo Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενώ η Diana Wynyard ήταν υποψήφια στον γυναικείο ρόλο.

 

1934

«Συνέβη μια νύχτα (It happened one night)» του Frank Capra, ο οποίος κέρδισε τελικά και το Όσκαρ σκηνοθεσίας ύστερα από το ταπεινωτικό επεισόδιο της προηγούμενης απονομής. Πρόκειται για δραματική ταινία με πρωταγωνιστές τους Clark Gable και Claudette Colbert, αμφότεροι κέρδισαν το Όσκαρ. Η ταινία κέρδισε επίσης τo Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, σημειώνοντας την πρώτη μεγάλη σαρωτική νίκη, δηλαδή επικράτησης της σε όλες τις κατηγορίες που ήταν προτεινόμενη.

1935

«Ναυτική ανταρσία (Mutiny on the bounty)» του Frank Lloyd, ο οποίος ήταν και πάλι υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για δραματική ταινία με πρωταγωνιστές τους  Charles Laughton, Clark Gable και Franchot Tone, και οι τρεις υποψήφιοι για Όσκαρ. Επίσης υποψήφια στις κατηγορίες πρωτότυπου σεναρίου και μοντάζ.

1936

«The Great Ziegfeld» του Robert Z. Leonard, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για μιούζικαλ με έντονα στοιχεία μυθοπλασίας για τη ζωή του επιχειρηματία του Μπροντγουεϊ Florenz Ziegfeld Jr., τον οποίο υποδύθηκε ο William Powell. Η Luise Rainer κέρδισε Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.

1937

«Η ζωή του Εμίλ Ζολά (The life of Emile Zola)» του William Dieterle, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για τη βιογραφία του διάσημου γάλλου συγγραφέα τον οποίο ενσαρκώνει ο Paul Muni, ο οποίος προτάθηκε και για την ερμηνεία του. Ο συμπρωταγωνιστής του Joseph Schildkraut κέρδισε το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως λοχαγός Ντρέιφους. Η ταινία κέρδισε και το Όσκαρ σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια σε ακόμη 4 κατηγορίες.

1938

«Δεν θα τα πάρεις μαζί σου (You can’t take it with you)» του Frank Capra, ο οποίος ήταν κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πρόκειται για κωμωδία βασισμένη στο θεατρικό ομότιτλο έργο των George Kaufman και Moss Hart, με πρωταγωνιστές τους James Stewart, Jean Arthur, Lionel Barrymore, Edward Arnold και Spring Byington, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Η ταινία ήταν υποψήφια σε ακόμη 4 κατηγορίες.

1939

«Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone with the wind)» η πλέον θρυλική ιστορία βασισμένη στο επικό ομότιτλο μυθιστόρημα της Margaret Mitchell με τους θρυλικούς πρωταγωνιστές Vivien Leigh, Clark Gable, Lesley Howard, Hattie McDaniel και Olivia de Havilland.  H ταινία κέρδισε 8 βραβεία σε 13 υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα κέρδισε επιπλέον Όσκαρ Α’ (Vivien Leigh) και Β’ (Hattie McDaniel) γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας (Victor Fleming), σεναρίου, φωτογραφίας για έγχρωμη ταινία, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και μοντάζ. Ακόμη ήταν υποψήφια στις κατηγορίες Α’ ανδρικού ρόλου (Clark Gable), Β’ γυναικείου ρόλου (Olivia de Havilland), ηχογράφησης, πρωτότυπης μουσικής επένδυσης και ειδικών εφέ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Hattie Mc Daniel ήταν η πρώτη μαύρη υποψήφια, που κέρδισε το Όσκαρ και η πρώτη της φυλής της που παρακολούθησε απονομή Όσκαρ.

Gone with the wind

1940

«Ρεβέκκα (Rebecca)» άλλη μια ταινία βασισμένη σε κλασικό μυθιστόρημα, στην προκειμένη περίπτωση το ομότιτλο της Daphne du Maurier.  H ταινία κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία σε 11 υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα ήταν υποψήφια στις βασικές κατηγορίες Α’ ανδρικού ρόλου (Laurence Olivier),  Α’ γυναικείου ρόλου (Joan  Fontaine), Β’ γυναικείου ρόλου (Judith Anderson) και σκηνοθεσίας (Alfred Hitchcock). Θεωρείται μία από τις πλέον ατμοσφαιρικές ταινίες, αντιπροσωπευτική του σκηνοθέτη της και αναφέρεται σε μία νεαρή κοπέλα που παντρεύεται κάποιον πλούσιο ευγενή και πρόσφατα χήρο και πηγαίνει στην έπαυλη του στο Manderley για να βρεθεί αντιμέτωπη με τη δύστροπη οικονόμο και τις αναμνήσεις από την πρώτη κυρία της έπαυλης που αν και νεκρή δηλώνει έντονα την παρουσία της.

Rebecca
Rebecca

1941

«Η κοιλάδα της κατάρας (How green was my valley)» του John Ford, είναι βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Richard Llewellyn, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Philip Dunn. Πρόκειται για δράμα με κεντρικούς ήρωες μία οικογένεια ανθρακωρύχων και τις αλλαγές που επιφέρει στη ζωή τους η βιομηχανική επανάσταση. Η ταινία ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ και κέρδισε τα 5 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ ανδρικού ρόλου (Donald Crisp), καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας για ασπρόμαυρη ταινία. Παίζουν επίσης οι Walter Pidgeon, Maureen O’ Hara και Roddy McDowall.

1942

«Η κυρία Μινίβερ (Mrs Miniver)» του William Wyler, είναι βασισμένη σε βιβλίο και στήλη εφημερίδας του Jan Struther και αφορά την ιστορία μίας φιλήσυχης γυναίκας που μένει με τον άντρα της και τα τρία της παιδιά σε μία μικρή αγγλική επαρχιακή πόλη και πως η ζωή τους αλλάζει με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε τα 6, μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ (Greer Garson) και Β’ (Teresa Wright) γυναικείου ρόλου. Οι Walter Pidgeon, Henry Travers και Dame May Whitty ήταν επίσης υποψήφιοι για Όσκαρ  Α’ και Β΄ ανδρικού ρόλου και Β’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

1943

«Καζαμπλάνκα (Casablanca)» του Michael Curtiz. Η κλασική ταινία, η οποία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο “Everybody comes to Rick’s” των Murray Burnett και Joan Alisson. Προτάθηκε για 8 Όσκαρ και κέρδισε τα 3,  καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Οι Humphrey Bogart και Claude Rains ήταν υποψήφιοι για Α’ και Β’ ανδρικό ρόλο αντίστοιχα. Λοιπές υποψηφιότητες αφορούν τις κατηγορίες μοντάζ, φωτογραφίας και μουσικής. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η Ingrid Bergman ήταν μεν υποψήφια για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου αλλά για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα».

Casablanca

1944

«Ο δρόμος της αγάπης (Going my way)» του Leo Mc Carey, βασισμένη σε δική του ιστορία. Πρόκειται για μία δραματική κομεντί με πρωταγωνιστές τους Bing Crosby, Barry Fitzgerald και Rise Stevens. Ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ και κέρδισε τα 7, ήτοι της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Bing Crosby, β’ ανδρικού ρόλου για τον Barry Fitzgerald, σεναρίου, τραγουδιού (Swinging on a star) και ιστορίας.

1945

«Το χαμένο σαββατοκύριακο (The lost weekend)» του Billy Wilder, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Charles R. Jackson. Πρόκειται για μία δραματική ταινία με πρωταγωνιστές τους Ray Milland και Jane Wyman. Ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ και κέρδισε τα 4: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Ray Milland και σεναρίου. Η ταινία αναφέρεται στην προσπάθεια ενός αλκοολικού να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του και να αντισταθεί στον εθισμό του για το αλκοόλ και όλα αυτά σε ένα σαββατοκύριακο.

1946

«Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (The best years of our lives)» του William Wyler, βασισμένη στο μυθιστόρημα “Glory for me” του MacKinlay Kantor. Πρόκειται για μία δραματική ταινία με πρωταγωνιστές τους Myrna Loy, Fredric March, Dana Andrews, Teresa Wright, Virginia Mayo και Harold Russell. Ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ και κέρδισε τα 7 μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Fredric March και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Harold Russell. Η ταινία αναφέρεται στο πρόβλημα επανένταξης τριών βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία.

1947

«Συμφωνία Κυρίων (Gentleman’s Agreement)» του Elia Kazan, βασισμένη στο ευπώλητο μυθιστόρημα της Laura Z. Hobson με τον ίδιο τίτλο. Πρόκειται για μία δραματική ταινία με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, Dorothy Mc Guire, Celeste Holm και John Garfield. Ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ και κέρδισε τα εξής 3: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β’ γυναικείου ρόλου για την Celeste Holm. Δεδομένου ότι η ταινιά ασχολείται με τον θέμα του αντισημιτισμού, ξεσήκωσε αρχικά θύελλα αντιδράσεων. Αργότερα ο θόρυβος κόπασε, η ταινία παινεύτηκε πολύ από τους κριτικούς και στη σημερινή εποχή διατηρεί ακόμη τη φρεσκάδα της και αποτελεί συνώνυμο κριτικής για το ρατσισμό κάθε μορφής.

1948

«Άμλετ (Hamlet)» του Laurence Olivier, βασισμένη στο πασίγνωστο θεατρικό έργο του William Shakespeare, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Laurence Olivier. Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ μεταξύ αυτών αυτά της καλύτερης ταινίας και Α΄ανδρικού ρόλου, χαρίζοντας στον Laurence Olivier το μοναδικό του Όσκαρ, καθιστώντας τον το μοναδικό ηθοποιό που έλαβε Όσκαρ για σαιξπηρικό ρόλο και δη σκηνοθετώντας τον εαυτό του. Ήταν επίσης υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Η Gene Simmons, η οποία ερμήνευε την Οφηλία ήταν επίσης υποψήφια στην κατηγορία Β΄ γυναικείου ρόλου.

1949

«Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά (All the King’s Men)» του Robert Rossen, βασισμένη στο βραβευμένο με Πουλιτζερ μυθιστόρημα του Robert Penn Warren, με πρωταγωνιστές τους  Broderick Crawford, John Ireland, Mercedes Mc Cambridge και Joanne Dru. Η ταινία απέσπασε 3 βραβεία Όσκαρ από τα 7 που προτάθηκε. Συγκεκριμένα κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας,  Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Broderick Crawford και Β’ γυναικείου ρόλου για την Mercedes Mc Cambridge. Η ταινία αναφέρεται στην άνοδο ενός πολιτικάντη και πως η ίδια η εξουσία τον αλλοιώνει οδηγώντας τον στην πτώση του.

 

1950

«Όλα για την Εύα (All about Eve)» του Joseph L. Mankiewicz, βασισμένη σε μία ιστορία με τίτλο The Wisdom of Eve της Mary Orr. Βασική πρωταγωνίστρια η Bette Davies, η οποία ήταν και υποψήφια για Α’ γυναικείο ρόλο μαζί με την Anne Baxter. Μαζί τoυς ο George Sanders, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου και οι Thelma Ritter και Celeste Holm (επίσης υποψήφιες και οι δύο για Β’ γυναικείο ρόλο), καθώς και η Marilyn Monroe σε έναν από τους πρώτους της ρόλους. Η ταινία είχε ρεκόρ υποψηφιοτήτων, 14 τον αριθμό και επικράτησε πέρα από ταινία, σκηνοθεσία και Α΄ ανδρικό ρόλο στις κατηγορίες διασκευασμένου σεναρίου, ήχου και κουστουμιών.

All About Eve

1951

«Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι (An American in Paris)» του Vincente Minnelli, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας, επηρεασμένη από μία jazz σύνθεση του George Gershwin με τον ίδιο τίτλο. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ με πρωταγωνιστές τους Gene Kelly (ο οποίος δημιούργησε και τις χορογραφίες), Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary και Nina Foch. Η ταινία έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο σε 6 εξ αυτών και πιο συγκεκριμένα πέραν της ταινίας στις κατηγορίες καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, φωτογραφίας, σεναρίου και μουσικής επένδυσης.

1952

«Το όγδοο θαύμα (The Greatest Show on Earth)» του Cecile B. De Mille με πρωταγωνιστές τους Betty Hutton, Cornel Wilde, Charlton Heston, James Stewart, Dorothy Lamour, Gloria Grahame. Πρόκειται για δραματική ταινία με κύριο θέμα τον ανταγωνισμό και γενικότερα τη ζωή κάποιων ανθρώπων που δουλεύουν σε ένα τσίρκο. Η ταινία προτάθηκε για 5 Όσκαρ και κέρδισε τα 2, καλύτερης ταινίας και καλύτερης υπόθεσης σε ταινία.

1953

From here to eternity

«Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From here to eternity)» του Fred Zinnermann, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του James Jones με πρωταγωνιστές τους Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra και Donna Reed.  Η ταινία, όπως και το βιβλίο αναφέρεται στην καταγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της ανατίναξης της βάσης του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες και έλαβε το βραβείο στις 8 μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας καθώς και στους Β’ ρόλους για τους Frank Sinatra και Donna Reed. Oι Montgomery Clift, Burt Lancaster και Deborah Kerr ήταν επίσης υποψήφιοι.

 

 

1954

«Το λιμάνι της αγωνίας (On the waterfront)» του Elia Kazan, βασισμένο στο μυθιστόρημα “Crime on the Waterfront” του Malcolm Johnson με πρωταγωνιστές τους Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Rod Steiger και Eva Marie Saint στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο.  Η ταινία συγκέντρωσε 12 υποψηφιότητες και επικράτησε σε 8 κατηγορίες εκ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Marlon Brando και Β’ γυναικείου για την Eva Marie Saint. Οι Karl Malden, Lee J. Cobb και Rod Steiger αν και προτεινόμενοι δεν κατάφεραν να πάρουν το Όσκαρ.

 

1955

«Μάρτι (Marty)» του Delbert Mann, βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1953 με πρωταγωνιστές τους  Ernest Borgnine, Joe Mantell, Betsy Blair και Esther Minciotti.  Η ταινία συγκέντρωσε 8 υποψηφιότητες και επικράτησε σε 4 κατηγορίες εκ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Ernest Borgnine. Οι Joe Mantell και Betsy Blair αν και προτεινόμενοι δεν κατάφεραν να πάρουν το Όσκαρ.

1956

Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν η ομότιτλη ταινία «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Around the world in 80 days)» σκηνοθετήθηκε από τον Michael Todd, τρίτο κατά σειρά σύζυγο της Elizabeth Taylor.  Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Mario Moreno Cantinflas, David Niven, Robert Newton και Shirley Mac Laine. Η ταινία συγκέντρωσε 8 υποψηφιότητες και επικράτησε σε 5 κατηγορίες εκ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου. Δεν υπήρχε υποψηφιότητα στις κατηγορίες ανδρικών και γυναικείων ρόλων.

1957

Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Pierre Boulle η ομότιτλη πολεμική ταινία «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι (The bridge on the river Kwai)» του David Lean, έχει μείνει στην ιστορία και για τη μουσική της επένδυση για την οποία κέρδισε το Όσκαρ.  Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι William Holden, Jack Hawkins και Alec Guinness. Η ταινία συγκέντρωσε 8 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 7 κατηγορίες μεταξύ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής και Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Alec Guinness. Η ερμηνεία του Sessue Hayakawa παρέμεινε απλή υποψηφιότητα στην κατηγορία Β΄ανδρικός ρόλος.

1958

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Collette το ομότιτλο μιούζικαλ «Ζιζι (Gigi)» σκηνοθετημένο από τον Vincente Minnelli με πρωταγωνιστές τους  Leslie Caron, Maurice Chevalier, Eva Gabor και Louis Jourdan. Η ταινία συγκέντρωσε 9 υποψηφιότητες και επικράτησε σε όλες μεταξύ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής επένδυσης και του ομότιτλου τραγουδιού. Δεν υπήρχαν υποψηφιότητες στις κατηγορίες ανδρικών και γυναικείων ρόλων.

1959

Μία από τις θρυλικότερες επικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου είναι το θρησκευτικό δράμα «Μπεν Χουρ (Ben Hur)» βασισμένη στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Lewis Wallace “Ben Hur: A tale of the Christ”. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet και Stephen Boyd. Η ταινία σάρωσε στα βραβεία έχοντας κερδίσει 11 σε 12 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Charlton Heston και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Hugh Griffith.

1960

«Η γκαρσονιέρα (The apartment)» είναι μία ρομαντική κομεντί σε σκηνοθεσία Billy Wilder, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Jack Lemmon και Shirley McLaine. Η ταινία κέρδισε στις 5 από τις 10 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, ήτοι  καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Oι πρωταγωνιστές αν και υποψήφιοι δεν κέρδισαν το Όσκαρ, έχασαν από τον Burt Lancaster και την Elizabeth Taylor αντίστοιχα.

1961

«West Side Story» το γνωστό μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Robert Wise και Jerome Robbins, βασισμένο στο γνωστό μιούζικαλ του Μπροντγουεϊ το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Πρωταγωνιστούν οι Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris και Russ Tamblyn. Η ταινία κέρδισε στις 10 από τις 11 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ ανδρικού ρόλου στον George Chakiris,  Β’ γυναικείου ρόλου στη Rita Moreno και μουσικής επένδυσης.

1962

«Ο Λώρενς της Αραβίας (Lawrence of Arabia)» η πασίγνωστη επική ιστορική βιογραφική ταινία σε σκηνοθεσία David Lean, με πρωταγωνιστές τους Peter O’ Toole, Alec Guinness, Jack Hawkins, Anthony Quinn, Omar Sharif, Anthony Quayle, Claude Rains και Arthur Kennedy. Η ταινία κέρδισε στις 7 από τις 10 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής για τον Maurice Jarre. Ο Peter O’ Toole έχασε το αγαλματίδιο από τον Gregory Peck και την ερμηνεία του ως Atticus Finch στην ταινία To kill a mockingbird.

1963

«Tom Jones» βασισμένη στο βιβλίο The history of Tom Jones, a Foundling του Henry Fielding, με πρωταγωνιστές τους Albert Finney, Susannah York και Hugh Griffith. Η ταινία είναι κωμωδία και κέρδισε στις 4 από τις 10 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου.

1964

My fair lady
My fair lady

«Ωραία μου κυρία (My fair lady)» Η ταινία αυτή βασίζεται στο ομώνυμο μιούζικαλ που ανέβηκε το 1956 στο Μπρόντγουεϊ, το οποίο αποτελεί μεταφορά του θεατρικού έργου του George Bernard Shaw Πυγμαλίων. Σκηνοθέτης ο George Cukor, με πρωταγωνιστές τους Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Gladys Cooper και Wilfrid Hyde-White. Η ταινία κέρδισε στις 8 από τις 12 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Rex Harisson και κοστουμιών. Η Audrey Hepburn δεν προτάθηκε για την ερμηνεία της.

 

1965

The sound of music

«Η μελωδία της ευτυχίας (The sound of music)» Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, η Ακαδημία δήλωσε την προτίμηση της στα μιούζικαλ και δη στο υποφαινόμενο, το οποίο επίσης βασίζεται σε θεατρικό έργο του Μπροντγουεϊ σε σκηνοθεσία Robert Wise. Πρωταγωνιστές οι Julie Andrews, Christopher Plummer,  Eleanor Parker και Peggy Wood. Η ταινία συγκέντρωσε 10 υποψηφιότητες (δύο εκ των οποίων στους γυναικείους ρόλους για τις Julie Andrews και Peggy Wood), επικράτησε όμως σε 5 κατηγορίες, αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ήχου, μουσικής προσαρμογής και μοντάζ.

 

1966

«Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές (A man for all seasons)» σε σκηνοθεσία του Fred Zinnermann βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Robert Bolt με θέμα τις τελευταίες μέρες της ζωής του Άγγλου νομικού, συγγραφέα και πολιτικού Sir Thomas Moore. Πρωταγωνιστές οι  Paul Scofield, Wendy Hiller, Robert Shaw, Orson Welles και Susannah York. Η ταινία απέσπασε 8 υποψηφιότητες και κέρδισε τις 6, μεταξύ των οποίων για την ταινία, τη σκηνοθεσία και τον βασικό πρωταγωνιστή Paul Scofield. Robert Shaw και Wendy Hiller προτάθηκαν μεν, έφυγαν χωρίς βραβείο δε.

1967

«Ιστορία ενός εγκλήματος (In the heat of the night)» και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ένα αστυνομικό θρίλερ κερδίζει το Όσκαρ.  Σκηνοθέτης ο Norman Jewison και πρωταγωνιστές οι Sidney Poitier και Rod Steiger. Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του John Ball. Είχε προταθεί σε 7 κατηγορίες και κέρδισε στις 5, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Rod Steiger και διασκευασμένου σεναρίου. Ο Norman Jewison αν και προτάθηκε, δεν κέρδισε. Για την ιστορία, την ταινία ακολούθησαν δύο ακόμη συνέχειες βασισμένες στους κεντρικούς χαρακτήρες που όμως δε σημείωσαν ανάλογη επιτυχία.

1968

«Όλιβερ! (Oliver!)» Πρόκειται για μιούζικαλ βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό του Lionel Bart, αλλά και στο κλασικό μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς Oliver Twist. Προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε τα 6, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Οι πρωταγωνιστές Ron Moody και Jack Wild, αν και προτάθηκαν για Α΄ και Β’ ανδρικό ρόλο αντίστοιχα δεν έφυγαν με το χρυσό αγαλματίδιο.

1969

«Ο καουμπόι του μεσονυχτίου (Midnight Cowboy)» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του James Leo Herlihy με τον ίδιο τίτλο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Dustin Hoffman και Jon Voight, οι οποίοι αν και προτεινόμενοι στην ίδια κατηγορία Α΄ ανδρικού ρόλου, εντούτοις δεν βραβεύτηκαν. Η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και βραβεύτηκε με 3 μεταξύ των οποίων με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και σκηνοθεσίας για τον John Schlesinger. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη αυστηρώς ακατάλληλη που κέρδισε το εξής βραβείο.

 

1970

«Πάτον, ο θρύλος της Νορμανδίας (Patton)» Πρόκειται για βιογραφική πολεμική ταινία του 1970 πάνω στη ζωή του στρατηγού George S. Patton σε σκηνοθεσία Franklin J. Saffner. Ο διάσημος σκηνοθέτης Francis Ford Coppola συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου, το οποίο κέρδισε Όσκαρ. Η ταινία βασίστηκε στα βιβλία Patton: Ordeal and Triumph του Ladislas Farago και A Soldier’s Story του Omar N. Bradley. Πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής είναι ο George C. Scott, στον ομώνυμο ρόλο, ενώ συμμετέχουν οι Karl Malden, Stephen Young και Michael Strong. Η ταινία βραβεύτηκε με εφτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ αυτών για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και α’ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή George C. Scott.

1971

«Ο άνθρωπος από τη Γαλλία (The French Connection)» Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου βιβλίου του Robin Moore, με θέμα την εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών από τους αστυνομικούς Έντι Ίγκαν και Σόνι Γκρόσο, οι οποίοι κάνουν σύντομο πέρασμα στην ταινία. Σκηνοθέτης της ταινίας ο William Friedkin και πρωταγωνιστές οι Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco και Marcel Bozzuffi. H ταινία προτάθηκε για 8 Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 5, ανάμεσά τους πέραν της ταινίας και αυτά της σκηνοθεσίας και Α΄ανδρικού ρόλου για τον Gene Hackman.

1972

The godfather

«Ο νονός (The Godfather)» Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Mario Puzzo. Σκηνοθέτης ήταν ο Francis Ford Coppola και πρωταγωνιστές τους Marlon Brando και Al Pacino. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και δεν είναι τυχαίο ότι διεκδίκησε το Όσκαρ σε 11 κατηγορίες και το κέρδισε σε 3 εξ αυτών, ταινίας, Α΄ανδρικού για τον Marlon Brando και διασκευασμένου σεναρίου.

 

 

1973

«Το κεντρί (The sting)» Πρόκειται για μία γκανγκστερική ταινία, η οποία γυρίστηκε με σκοπό να επανενώσει τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης ταινίας «Οι Δυο Ληστές (Butch Cassidy and the Sundance Kid)» δηλαδή τον Robert Redford και τον Paul Newman μαζί με το σκηνοθέτη αυτής George Roy Hill. Το σενάριο έγραψε ο David Ward, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη ζωή δύο αδελφών, οι οποίοι είναι περιβόητοι χαρτοπαίκτες και στους οποίους αναφέρεται ο David Maurer στο βιβλίο του, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, The Big Con: The Story of the Confidence Man. Το “κεντρί” του τίτλου, έχει να κάνει με τη στιγμή που ο κομπιναδόρος τελειώνει το παιχνίδι και μαζεύει τα χρήματα από τους υπόλοιπους χαρτοπαίκτες. Η απάτη του θεωρείται επιτυχημένη εφόσον οι υπόλοιποι χαρτοπαίκτες δεν έχουν καταλάβει την κομπίνα. H ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες και κέρδισε στις 7 εξ’ αυτών, κυριότερες αυτές της ταινίας και της σκηνοθεσίας. Ο Robert Redford έλαβε στην ταινία αυτή τη μοναδική του υποψηφιότητα στην καριέρα του ως ηθοποιός, δεν κέρδισε όμως το Όσκαρ.

the sting

1974

«Ο νονός Μέρος 2 (The Godfather Part II)» Η ταινία εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον ρόλο sequel και prequel μαζί της αρχικής ταινίας, παρουσιάζοντας δύο παράλληλες ιστορίες. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Francis Ford Coppola (ο οποίος πήρε και το Όσκαρ σκηνοθεσίας) και πρωταγωνιστούν οι Al Pacino (υποψηφιότητα για Α’ ανδρικό ρόλο) και Robert De Niro (ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου). Συνολικά η ταινία απέσπασε 11 υποψηφιότητες και κέρδισε στις 6 εξ αυτών.

1975

«Στη φωλιά του κούκου (One flew over the cuckoo’s nest)» Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ken Kesey και έχει ως πρωταγωνιστές τον Jack Nicholson και τη Louise Fletcher. Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ κι απέσπασε 5, όλα στις βασικές κατηγορίες (ταινίας, σκηνοθεσίας (Milos Forman), διασκευασμένου σεναρίου, Α’ ανδρικό (Jack Nicholson) και Α’ γυναικείο ρόλο (Louise Fletcher)) ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα μόνο άλλες δυο ταινίες έχουν καταφέρει, το Συνέβη μια Νύχτα (1934) και η Σιωπή των Αμνών (1991).

1976

«Ροκι (Rocky)» Η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή και τη δράση ενός φανταστικού χαρακτήρα, του οποίου το όνομα έδωσε και τον τίτλο της ταινίας. Πρωταγωνιστής ο Sylvester Stallone. Ήταν υποψήφια για εννέα συνολικά Όσκαρ (απέσπασε τελικά τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μοντάζ), η μουσική του Bill Conti έγινε ένα είδος εθνικού ύμνου, ενώ ακολούθησαν 5 ακόμα ταινίες.

1977

«Νευρικός εραστής (Annie Hall)» Η κλασική αισθηματική κωμωδία του Woody Allen, της οποίας συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Marshall Brickman. Η ταινία σηματοδότησε στροφή στην καριέρα του Woody Allen, ο οποίος εγκατέλειψε τη φαρσοκωμωδία και διείσδυσε σε σοβαρότερα θέματα, αγγίζοντας την ωριμότητα ως καλλιτέχνης. Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες και βραβεύτηκε τελικά με 4 βραβεία, αυτά της ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, αλλά και Α’ γυναικείου ρόλου για την Diane Keaton. Ο Woody Allen ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.Annie Hall

1978

The deer hunter«Ο Ελαφοκυνηγός (Deer Hunter)» Πρόκειται για μία πολεμική ταινία με στοιχεία φαντασίας, η οποία επικεντρώνεται στη δράση τριών Ρωσοαμερικανών πολεμιστών αναφορικά με τις υπηρεσίες τους στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και στον αντίκτυπο του πολέμου στις ζωές των ανθρώπων μίας μικρής πόλης. Βασικοί πρωταγωνιστές οι Robert De Niro, John Savage, Meryl Streep και Christopher Walken. Σκηνοθέτης ο Michael Cimino. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 9 κατηγορίες (μεταξύ των οποίων Α’ ανδρικού ρόλου για τον Robert De Niro και Β’ γυναικείου για την Meryl Streep) και τελικά κέρδισε σε 4 κατηγορίες μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ανδρικού ρόλου για τον Christopher Walken.

 

1979

«Κράμερ εναντίον Κράμερ (Kramer vs Kramer)» Πρόκειται για την κλασική οικογενειακή δικαστική ταινία με κεντρικούς πρωταγωνιστές τον Dustin Hoffman και την Meryl Streep, αμφότεροι βραβεύτηκαν στα Όσκαρ για τις ερμηνείες τους στις κατηγορίες Α΄ ανδρικού ρόλου και Β΄γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.  Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Avery Corman και σκηνοθετήθηκε από τον Robert Benton. H ταινία απέσπασε 9 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 5 εξ αυτών συμπεριλαμβανομένης της σκηνοθεσίας.Kramer vs Kramer

 

1980

«Συνηθισμένοι άνθρωποι (Ordinary people)» Πρόκειται για την ταινία η οποία σηματοδότησε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert Redford χαρίζοντας του επιπλέον το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Judith Guest. Πρωταγωνιστούν οι Donald Sutherland, Timothy Hutton (ο οποίος πήρε και το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου) και Mary Tyler Moore. Η ταινία απέσπασε 6 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου για τις Mary Tyler Moore και Judd Hirsch αντίστοιχα και επικράτησε στις 3 που προαναφέραμε, καθώς και στο Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

1981

«Οι δρόμοι της φωτιάς (Charriots of fire)» Πρόκειται για την ταινία η οποία τιμά και τα ελληνικά χρώματα, καθώς ένα από τα Όσκαρ της αφορά την υπέροχη χαρακτηριστική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis) η οποία σημάδεψε όχι μόνο την ταινία, αλλά και πολλά αθλητικά – και όχι μόνο – γεγονότα που έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν τόπο. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων οι οποίοι, καθένας για δικούς του λόγους, έβαλαν στόχο να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 4, μεταξύ αυτών και της σκηνοθεσίας.

Charriots of fire
Charriots of fire

1982

Η ταινία «Γκάντι (Gandhi)» είναι επικό, βιογραφικό δράμα με θέμα τον βίο του Μαχάτμα Γκάντι, Ινδού δικηγόρου που έγινε ηγέτης και ελευθερωτής της πατρίδας του και συγχρόνως ένας από τους μεγαλύτερους “ειρηνιστές” του κόσμου. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Richard Attenborough και πρωταγωνιστής ο Ben Kingsley και μαζί του οι Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, Martin Sheen, Trevor Howard και John Mills. Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 8, μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόλου για τον Ben Kingsley.

1983

Η ταινία «Σχέσεις στοργής (Terms of endearment)» αφορά ένα συντηρητικό μελόδραμα βασισμένο στο μυθιστόρημα του Larry Mc Murtry σκηνοθετημένο από τον James L. Brooks. Πρωταγωνιστές οι Debra Winger, Shirley Mc Laine και Jack Nicholson. Η ταινία προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 5, συμπεριλαμβανομένων της ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ γυναικείου ρόλου για την Shirley Mc Laine και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Jack Nicholson. H Debra Winger ήταν συνυποψήφια με τη Shirley Mc Laine.Terms of endearment

1984

Η ταινία «Αμαντέους (Amadeus)» είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Peter Shaffer, που με τη σειρά του βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Alexander Pushkin με τίτλο «Mozart and Salieri» για τη ζωή του κλασικού συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart. Σκηνοθέτης ο Milos Forman και πρωταγωνιστές οι F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge και Simon Callow. Η ταινία προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και μιας διπλής υποψηφιότητας για τους πρωταγωνιστές της (F. Murray Abraham και Tom Hulce) στην κατηγορία Α’ Ανδρικός Ρόλος με νικητή τον πρώτο. Συνολικά η ταινία έλαβε τελικά 8 βραβεία μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Milos Forman, ο οποίος βραβεύτηκε για δεύτερη φορά μετά την νίκη του για την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) το 1975.

1985

OUT OF AFRICA

«Πέρα από την Αφρική (Out of Africa)» Πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα εποχής σε σκηνοθεσία του Sydney Pollack και πρωταγωνιστές την Meryl Streep και τον Robert Redford. Η ταινία είναι βασισμένη κυρίως στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Karen Blixen (με το ψευδώνυμο Isak Dinesen). Σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο εμφανίζεται και η Iman (ηθοποιός, μοντέλο και σύζυγος του David Bowie). Η ταινία έλαβε 11 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων Α’ γυναικείου για την Meryl Streep και Β’ ανδρικού για τον Klaus Maria Brandauer και επικράτησε στις 7 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου.

 

1986

«Πλατούν (Platoon)» Πρόκειται για μία αμερικάνικη πολεμική ταινία σε σκηνοθεσία Oliver Stone με πρωταγωνιστές τους Tom Berenger, Charlie Sheen και Willem Dafoe. Είναι η πρώτη από την τριλογία του Oliver Stone για τον πόλεμο του Βιετνάμ (βασισμένη στις δικές του εμπειρίες), την ακολούθησαν οι «Born on the 4th of July» (1989), η οποία ήταν υποψήφια και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και «Heaven and Earth» (1993). Η ταινία απέσπασε 8 υποψηφιότητες (μεταξύ αυτών και για τις ερμηνείες των Willem Dafoe και Tom Berenger στον Β΄ανδρικό ρόλο) και επικράτησε στις 4 μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

1987

Η επική ταινία του Bernardo Bertolucci «Ο τελευταίος αυτοκράτορας (The last emperor)» για τη ζωή του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας Πουγί ήταν η νικητήρια ταινία της χρονιάς. Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του «From Emperor to Citizen: The Autobiography of Aisin-Gioro Puyi (Από Αυτοκράτορας Πολίτης: Η αυτοβιογραφία του Aisin-Gioro Puyi)». Η ταινία απέσπασε 9 υποψηφιότητες και επικράτησε σε όλες με κορυφαίες αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και κοστουμιών. Δεν υπήρχαν υποψηφιότητες στις ερμηνείες.

1988

RAIN MAN

Μία ανθρώπινη και αρκετά ευαίσθητη ταινία του Barry Levinson «Ο άνθρωπος της βροχής (Rain Man)» ήταν η καλύτερη ταινία του 1987. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Dustin Hoffman και ο Tom Cruise. Μαζί τους και η Valeria Golino. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός εγωιστή γιάπη, του Charlie Babbit, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο αποξενωμένος του πατέρας πέθανε και άφησε όλη του την περιουσία στον άλλο του γιο, τον Raymond, έναν αυτιστικό, του οποίου την ύπαρξη ο Charlie αγνοούσε. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 8 κατηγορίες και βραβεύτηκε στις 4 πιο σημαντικές εξ αυτών: Ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Dustin Hoffman και πρωτότυπου σεναρίου.

 

1989

«Ο σωφέρ της κυρίας Νταίζη (Driving Miss Daisy)» Πρόκειται για μία δραματική ταινία η οποία αναφέρεται στην φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μία ηλικιωμένη εβραία χήρα και τον έγχρωμο σωφέρ της. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι Jessica Tandy και ο Morgan Freeman (ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου) και μαζί τους ο Dan Aykroyd (υποψήφιος για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου). Η ταινία ήταν υποψήφια σε 9 κατηγορίες και απέσπασε 4 βρραβεία, αυτά της καλύτερης ταινίας, Α’ γυναικείας ερμηνείας για την Jessica Tandy, διασκευασμένου σεναρίου και μακιγιάζ.

 

1990

«Χορεύοντας με τους λύκους (Dances with wolves)» Πρόκειται για ένα επικό γουέστερν σε σκηνοθεσία Kevin Kostner, ο οποίος πρωταγωνίστησε επίσης μαζί με τους Mary Mc Donnell, Graham Greene και Rodney Grant. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του  Michael Blake. Η ταινία προτάθηκε για 12 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τα 7, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Ο Kevin Kostner έχασε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου από τον Jeremy Irons. Επίσης, οι Mary Mc Donnell και Graham Greene ήταν επίσης υποψήφιοι στις κατηγορίες Β’ γυναικείου και ανδρικού ρόλου αντίστοιχα.

1991

Μία από τις πολυσυζητημένες ταινίες του θεσμού και όχι μόνο είναι «Η σιωπή των αμνών (The silence of the lambs)» Πρόκειται για ένα θρίλερ βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Harris, με πρωταγωνιστές τους Anthony  Hopkins και Jodie Foster, οι οποίοι απέσπασαν το Όσκαρ για τις ερμηνείες τους. Η ταινία επικεντρώνεται στην συνάντηση των δύο (ο Hopkins είναι ένας έγκλειστος  ιδιοφυής κανίβαλος ψυχίατρος και η Foster νεαρή μαθητευόμενη πράκτορας του FBI), με σκοπό ο πρώτος να βοηθήσει τη δεύτερη να εντοπίσει έναν κατ΄εξακολούθηση δολοφόνο, ο οποίος έχει απαγάγει την κόρη μίας γερουσιαστού. Συνολικά η ταινία προτάθηκε για 7 βραβεία και απέσπασε τα 5 σημαντικότερα εξ΄ αυτών, πέρα από την ταινία και τις ερμηνείες, ο Jonathan Demme απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας και ο Ted Tally βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση του Anthony Hopkins στην ταινία είναι μόλις 16 λεπτά, εντούτοις κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και παραμένει ο μικρότερος Α΄ Ρόλος στην ιστορία των Όσκαρ, που κέρδισε το βραβείο.The silence of the lambs

1992

«Οι ασυγχώρητοι (Unforgiven)» Πρόκειται για ένα γουέστερν σε σκηνοθεσία Clint Eastwood και με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τους Gene Hackman, Morgan Freeman και Richard Harris. Είναι η 3η ταινία γουέστερν, η οποία κερδίζει το Όσκαρ μετά τις «Cimarron» (1931) και «Χορεύοντας με τους λύκους» (1990). Η ταινία συγκέντρωσε 9 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 4, μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ ανδρικού για τον Gene  Hackman και μοντάζ. Ο Clint Eastwood ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου και αφιέρωσε την ταινία στους μέντορες του Sergio Leone και Don Siegel.

1993

«Η λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List)» είναι αμερικανικό πολεμικό βιογραφικό δράμα με θέμα τη ζωή του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του. Σκηνοθετημένη από τον Steven Spielberg και με πρωταγωνιστές τους Liam Neeson, Ralph Fiennes και Ben Kingsley, η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο Schindler’s Ark του Αυστραλού Thomas Keneally. Η ταινία απέσπασε 12 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 7 εξ αυτών μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Οι Liam Neeson και Ralph Fiennes αν και ήταν προτεινόμενοι στις κατηγορίες Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου, εντούτοις δεν έλαβαν το αγαλματίδιο.Schindlers list

 

1994

«Φορεστ Γκαμπ (Forrest Gump)» είναι ο τίτλος της ταινίας του Robert Zemeckis, αλλά και του βιβλίου του Winston Groom στο οποίο αυτή βασίστηκε. Πρωταγωνιστές οι Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise και Sally Field. Η ταινία αφηγείται την προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου χαμηλών νοητικών δυνατοτήτων και το επικό ταξίδι του στη ζωή, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάντησε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της ιστορίας και έζησε από κοντά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα, των οποίων τη σημασία δεν κατάλαβε ποτέ λόγω της χαμηλής νοημοσύνης του. Η ταινία απέσπασε συνολικά 13 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 6 εξ αυτών μεταξύ των οποίων αυτές της ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόλου για τον Tom Hanks.

1995

«Braveheart» είναι ο τίτλος μίας ιστορικής πολεμικής επικής ταινίας του Mel Gibson, την οποία σκηνοθετεί πρωταγωνιστεί επίσης μαζί με τους Sophie Marceau, Patrick McGoohan και Catherine McGormack. Εξιστορεί τη ζωή του Σκωτσέζου πολεμιστή William Wallace, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των Σκωτσέζων στον πρώτο πόλεμο της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας από τους Άγγλους ενάντια στον Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο Α’. Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του ιστορικού ποιητή Blind Harry με τίτλο Wallace. Η ταινία απέσπασε συνολικά 10 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 5 εξ αυτών: ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μακιγιάζ και μοντάζ ηχητικών εφέ.

1996

The english patient

«Ο Άγγλος ασθενής (The English patient)» είναι μία ρομαντική δραματική πολεμική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Ondaatje, σκηνοθετημένη από τον Anthony Minghella (ο οποίος διασκεύασε και το σενάριο) και με πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe και Colin Firth. H ταινία περιγράφει την ιστορία του κόμη Almasy, ενός Ούγγρου χαρτογράφου, τον οποίο προσέλαβε η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρας μαζί με άλλους εθελοντές εργαζόμενους. Καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινάει, ο Almasy εισέρχεται στον κόσμο του έρωτα, της προδοσίας και της πολιτικής, έναν κόσμο που ζωντανεύει εκ νέου μέσα από αναδρομές στο παρελθόν, καθώς ο Almasy βρίσκεται στο νεκρικό του κρεβάτι, με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα από τη συντριβή του αεροπλάνου του. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 12 κατηγορίες και κέρδισε στις 9 εξ αυτών μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ γυναικείου ρόλου για την Juliette Binoche. Oι Ralph Fiennes και Kristin Scott Thomas ήταν επίσης υποψήφιοι.

1997

«Τιτανικός (Titanic)» η πολυσυζητημένη δραματική αισθηματική ταινία εποχής του James Cameron βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών αυτό του υπερωκεανείου Τιτανικός, το οποίο βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Kate Winslet και Leonardo di Caprio και μαζί τους οι Billy Zane, Gloria Stewart, Kathy Bates και Bill Paxton. Η ταινία είχε προταθεί για 14 Όσκαρ και κέρδισε τα 11 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας και τραγουδιού για το πασίγνωστο «My heart will go on» της Celine Dion. Στις ερμηνείες υποψήφια ήταν η Kate Winslet, αλλά και η Gloria Stewart, η οποία είχε ερμηνεύσει την ίδια ηρωίδα σε προχωρημένη ηλικία.

Titanic

1998

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in love)» είναι η γνωστή αμερικάνικη ταινία του John Madden, με πρωταγωνιστές τους Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow,  Geoffrey Rush, Colin Firth, Ben Affleck και Judi Dench. Η ταινία αφηγείται την ερωτική σχέση του συγγραφέα William Shakespeare την περίοδο που έγραφε το έργο του Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Romeo and Juliet). Η ιστορία είναι πλασματική, αν και αρκετοί από τους χαρακτήρες βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα. Επίσης, αρκετοί χαρακτήρες, ατάκες και μέρη της πλοκής αναφέρονται σε έργα του Σαίξπηρ. Η ταινία κέρδισε 13 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και επικράτησε στις 7 εξ αυτών μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας, καθώς και στους γυναικείους ρόλους (Α’ και Β΄) για τις Gwyneth Paltrow και Judi Dench αντίστοιχα. Και ο Geoffrey Rush ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου.

1999

Η ταινία «American Beauty» είναι μία αμερικάνικη ταινία, η οποία πραγματεύεται μία “επίθεση” στην παραδοσιακή εκδοχή του «αμερικανικού ονείρου» και στους εκπροσώπους του, που κατέληξαν υπέρμαχοι όλων όσων κάποτε αμφισβητούσαν. Σκηνοθετήθηκε από τον Sam Mendes και πρωταγωνίστησαν οι Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari, Chris Cooper και Wes Bentley. Συνολικά προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τα 5, μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας και Α΄ανδρικού ρόλου για τον Kevin Spacey, του οποίου ήταν το 2ο Όσκαρ μετά από εκείνο του Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Συνήθεις ύποπτοι (The usual suspects)» το 1995. Επίσης, η Annette Bening είχε προταθεί για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου.

American beauty

2000

«Μονομάχος (Gladiator)» Πρόκειται για ένα επικό ιστορικό δράμα του Ridley Scott με πρωταγωνιστή τον Russel Crowe και μαζί του τους Joaquin Phoenix, Derek Jacobi, Oliver Reed και Richard Harris.  Η ταινία εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα «Those about to die» του Daniel P. Mannix. Ανάμεσα σε 12 υποψηφιότητες η ταινία απέσπασε 5 βραβεία μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας και Α’ ανδρικού ρόλου για τον Russell Crowe. Υποψήφιοι μεν αλλά χωρίς βραβείο οι Ridley Scott και Joaquin Phoenix.

2001

A beautiful mind

«Ένας υπέροχος άνθρωπος (A beautiful mind)» είναι μία αμερικάνικη βιογραφική ταινία του Ron Howard βασισμένη στο βιβλίο της Sylvia Nasar με τον ίδιο τίτλο και αναφέρεται στη ζωή ενός καθηγητή – μαθηματικής διάνοιας του John Nas, ο οποίος κατέληξε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Πρωταγωνιστής ο Russel Crowe (υποψήφιος για Όσκαρ για δεύτερη συνεχή χρονιά) και μαζί του οι Ed Harris, Jennifer Connelly, Paul Bettany. Συνολικές υποψηφιότητες για την ταινία 8 εκ των οποίων οι 4 κατέληξαν σε νίκη, αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ γυναικείου ρόλου για την Jennifer Connelly. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι η ταινία έχει επικριθεί από κάποιους, συμπεριλαμβανομένων και της οικογένειας του John Nas, για τις ιστορικές ανακρίβειες που έχει σχετικά με την ζωή του.

2002

«Σικάγο (Chicago)» είναι o τίτλος ενός μιούζικαλ το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ των Bob Fosse και Fred Ebb, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο θεατρικό έργο της Maurine Dallas Watkins με τον ίδιο τίτλο. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Rob Marshall και πρωταγωνιστούν σε αυτή οι Renee Zellweger, Richard Gere, Queen Latifah και Catherine Zeta-Jones. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 12 κατηγορίες και τελικά κέρδισε σε 6 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ γυναικείου ρόλου για την Catherine Zeta-Jones. H Renee Zellweger ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, όπως και η Queen Latifah για Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου. Υποψήφιο ήταν και το τραγούδι – μουσικό θέμα της ταινίας με τίτλο «I move on».

CHICAGO

2003

«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά (The Lord of the Rings: The Return of the King)» είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του Peter Jackson βασισμένης στα βιβλία του J. R. R. Tolkien. Οι προηγούμενες δύο ταινίες ήταν «Η συντροφιά του δαχτυλιδιού (The fellowship of the ring)» και «Οι δύο πύργοι (The two towers)». Ουσιαστικά βραβεύοντας την τελευταία ταινία είναι σα να βραβεύεται η τριλογία στο σύνολο της. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι Elijah Wood, Ian Mc Kellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett και Orlando Bloom. Η ταινία απέσπασε 11 υποψηφιότητες και παραδόξως επικράτησε σε όλες, μεταξύ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και τραγουδιού για το  «Into the west» της Annie Lennox. Δεν υπήρχαν υποψηφιότητες για ερμηνείες.

2004

«Million Dollar Baby» είναι o τίτλος της ταινίας του Clint Eastwood, η οποία αναφέρεται σε έναν υποτιμημένο προπονητή μποξ, το κρυφό του παρελθόν και την αναζήτησή του για εξιλέωση μέσω της βοήθειας που παρέχει σε μια ερασιτέχνισσα γυναίκα μποξέρ η οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να γίνει επαγγελματίας. Η ιστορία βασίζεται σε μικρές ιστορίες του F.X. Toole (φιλολογικό ψευδώνυμο του “cutman”, Jerry Boyd). Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν αυτός των ιστοριών (Rope Burns), αλλά στη συνέχεια το όνομα της ταινίας άλλαξε σε Million Dollar Baby. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (για τον Clint Eastwood), Α’ Γυναικείας Ερμηνείας (για την Hilary Swank) και Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου (για τον Morgan Freeman). Ήταν επίσης υποψήφια σε άλλες 3 κατηγορίες μεταξύ των οποίων και Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Clint Eastwood.

Million Dollar Baby

 

2005

«Crash» είναι ο τίτλος της νικητήριας ταινίας και μίας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Όσκαρ, καθώς δεν αποτελούσε φαβορί. Η ταινία ασχολείται με τον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση των ανθρώπων γενικά και είναι εμπνευσμένη από κάποια πραγματικά βιώματα που είχε στη ζωή του ο σκηνοθέτης Paul Haggis και συγκεκριμένα από ένα πραγματικό συμβάν, στο οποίο το αυτοκίνητο του, η Porsche, ληστεύτηκε έξω από ένα κατάστημα βίντεο στην Wilshire Boulevard, στην California το 1991. Η ταινία αποτελεί ένα σύνολο μικρών ιστοριών στο Los Angeles, όπου ζουν οι ήρωες της ταινίας και όπου συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, ένας βίαιος βανδαλισμός εργασιακού χώρου και ένα ύποπτο δολοφονικό χτύπημα αστυνομικού σε αστυνομικό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Howard, Chris “Ludacris” Bridges, Thandie Newton, Michael Peña και Ryan Phillippe. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 6 κατηγορίες και κέρδισε στις 3 (ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου και μοντάζ). Το μουσικό θέμα της ταινίας «In the deep» ερμηνευμένο από την Bird York ήταν επίσης υποψήφιο.

crash
Crash

2006

The departed

O «Πληροφοριοδότης (The Departed)» είναι ένα αστυνομικό δράμα σε σκηνοθεσία Martin Scorsese. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Leonardo di Caprio, Jack Nicholson, Marc Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga και Matt Damon. Η ταινία αποτελεί ριμέικ της ταινίας του 2002 “Infernal Affairs” παραγωγής Hong Kong. Ο Μartin Scorsese κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ. Επιπλέον, η ταινία κέρδισε στις κατηγορίες μοντάζ και διασκευασμένου σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια και στην κατηγορία Β’ ανδρικού ρόλου για τον Marc Wahlberg.

 

 

 

2007

Το «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (No country for old men)» είναι αστυνομικό θρίλερ του 2007, το οποίο σκηνοθετήθηκε από τους αδερφούς Joel και Ethan Coen, με πρωταγωνιστές τους Tommy Lee Jones, Josh Brolin και Havier Bardem. Αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Cormac McCarthy, το οποίο αφορά μια αποτυχημένη συναλλαγή ναρκωτικών και το επακόλουθο δραματικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, καθώς τρεις άντρες διασχίζουν τις ερήμους του δυτικού Texas της δεκαετίας του 80. Η ταινία κέρδισε 4 Όσκαρ, ταινίας, σκηνοθεσίας, Β΄ανδρικού ρόλου για τον Javier Bardem και διασκευασμένου σεναρίου και ήταν υποψήφια για άλλα 4.

2008

Το «Slumdog Millionaire» είναι μια βρετανική δραματική ταινία, σκηνοθετημένη από τον Danny Boyle (η Ινδή Loveleen Tandan θεωρείται ότι βοήθησε στη σκηνοθεσία), βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup. Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας. Η ταινία ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ και κέρδισε τα 8 μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Dev Patel και Freida Pinto.

2009

Η ταινία «The Hurt Locker» είναι μία πολεμική και δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής, σκηνοθετημένη από την Kathryn Bigelow. Πρωταγωνιστούν οι  Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Christian Camargo, Ralph Fiennes, David Morse και Guy Pearce. Θέμα της οι εμπειρίες μίας ομάδας πυροτεχνουργών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Η ταινία απέσπασε 9 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 6 εξ αυτών μεταξύ των οποίων ταινίας και σκηνοθεσίας. O Jeremy Renner ήταν υποψήφιος για όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου.

2010

The king's speech
The king’s speech

Η ταινία «Ο λόγος του βασιλιά (The King’s Speech)» είναι μία ιστορική βιογραφική ταινία, σκηνοθετημένη από τον Tom Hooper. Πρωταγωνιστούν οι Colin Firth, Geoffrey Rush και Helena Bonham Carter. Η ταινία αναφέρεται στον Βασιλιά Γεώργιο VI, ο οποίος είχε πρόβλημα στην ομιλία αφού τραύλιζε κάτι που αποτελούσε εμπόδιο για αυτόν ο οποίος λόγω της ιδιότητας του έπρεπε συχνά να εκφωνεί λόγους μπροστά σε μεγάλο κοινό. Με την ώθηση της γυναίκας του, Βασίλισσας Ελισάβετ  θα επισκεφτεί έναν ιατρό που ειδικεύεται σε τέτοια προβλήματα, ο οποίος παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Βασιλιά θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους του, οι οποίοι του δημιούργησαν το πρόβλημα ομιλίας. Η ταινία απέσπασε 12 υποψηφιότητες και επικράτησε στις 4 εξ αυτών (ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Colin Firth και πρωτότυπου σεναρίου. Οι Geoffrey Rush και Helena Bonham Carter ήταν επίσης υποψήφιοι για την ερμηνεία τους στην ταινία.

 

2011

Η ταινία «The Artist» είναι μία γαλλική αισθηματική ταινία ασπρόμαυρη και σχεδόν βωβή σε σκηνοθεσία Michel Hazanavicius. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Hollywood μεταξύ του 1927 και του 1932 και αναφέρεται στη φθίνουσα πορεία της καριέρας ενός κινηματογραφικού αστέρα του βωβού κινηματογράφου και μιας ανερχόμενης και φιλόδοξης ηθοποιού του ομιλούντος κινηματογράφου. Η ταινία απέσπασε συνολικά 10 υποψηφιότητες και επικράτησε στις μισές, μεταξύ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Jean Dujardin (ο οποίος έγινε και ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ στην κατηγορία Α΄ ανδρικού ρόλου). Η συμπρωταγωνίστρια του Bérénice Bejo ήταν επίσης υποψήφια στην κατηγορία Α’ γυναικείου ρόλου.

The artist

2012

Η ταινία «Επιχείρηση: Αργκό (Argo)» είναι ένα αμερικανικό περιπετειώδες θρίλερ σε σκηνοθεσία Ben Affleck.  Η ταινία είναι βασισμένη σε δύο βιβλία το «The Master of disguise» του Antonio J. Mendez και το «The Great Escape» του Joshuah Bearman, αμφότερα αναφέρονται στις εμπειρίες του πρώην πράκτορα της CIA, Tony Mentez, για τη διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη του Ιράν το 1979. Πρωταγωνιστούν οι Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin και John Goodman. Η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες και κέρδισε στις 3 εξ αυτών : καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ. Ο Alan Arkin ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β΄ανδρικού ρόλου. Για την ιστορία, ο George Clooney συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παραγωγούς της ταινίας.

2013

Η ταινία «Δώδεκα χρόνια σκλάβος (12 years a slave)» είναι μία ιστορική ταινίας βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Solomon Northup με τον ίδιο τίτλο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Washington το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά και εργάστηκε σε φυτείες στη Louisiana για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του. Στο ρόλο του κεντρικού ήρωα ο Chiwetel Ejiofor και μαζί του οι Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Brad Pitt και Alfre Woodard. Η ταινία ήταν υποψήφια για 9 Όσκαρ και τελικά απέσπασε 3, αυτά της καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και Β΄ανδρικού ρόλου για την Lupita Nyong’o. Άλλες σημαντικές υποψηφιότητες αφορούν τη σκηνοθεσία (Steve McQueen), A’ ανδρικού ρόλου για τον Chiwetel Ejiofor και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Michael Fassbender.

12 years a slave

 

2014

Η ταινία «Birdman (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας) (Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance))» είναι μία μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Alejandro González Iñárritu. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού, γνωστού για το ρόλο του ως εικονικού υπερήρωα, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση στο Broadway, καθώς και στην πάλη με τον εαυτό του για να ανακτήσει οικογένεια, καριέρα και τον εαυτό του μέχρι την  πρεμιέρα της παράστασης. Πρωταγωνιστούν οι  Michael Keaton Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone και Naomi Watts. Η ταινίας ήταν υποψήφια σε 9 κατηγορίες και επικράτησε στις 4 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου. Οι Michael Keaton, Edward Norton και Emma Stone ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ στις κατηγορίες Α΄ανδρικού, Β΄ανδρικού και Β΄γυναικείου αντίστοιχα.

2015

Η ταινία «Spotlight: όλα στο φως (Spotlight)» είναι μία αμερικάνικη δραματική ταινία, η οποία επικεντρώνεται στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας The Boston Globe, “Spotlight”, η οποία ερεύνησε τη συστηματική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Tom McCarthy και πρωταγωνιστούν οι  Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber και Billy Crudup. Η ταινία ήταν υποψήφια για 6 Όσκαρ και τελικά κέρδισε τα 2: καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου. Οι Mark Ruffalo και Rachel McAdams ήταν υποψήφιοι στα Όσκαρ Β’ ανδρικού και Β’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Spotlight

2016

Η ταινία «Moonlight» είναι μία αμερικανική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Barry Jenkins, η οποία βασίζεται στο θεατρικό ημι-αυτοβιογραφικό έργο «In Moonlight Black Boys Look Blue» του Tarell Alvin McCraney. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris και Mahershala Ali. Η ταινία ήταν υποψήφια 8 κατηγορίες και τελικά επικράτησε στις 3: καλύτερης ταινίας, Β’ ανδρικού ρόλου για τον Mahershala Ali και διασκευασμένου σεναρίου. Η Naomie Harris ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Για την ιστορία, η ταινία είναι περισσότερο γνωστή για την γκάφα που έκαναν οι Warren Beatty και Faye Dunaway όταν ανακοίνωσαν αρχικά ως καλύτερη ταινία το μιούζικαλ Lalaland και αφού ανέβηκαν οι εκ παραδρομής νικητές να εκφωνήσουν τους ευχαριστήριους λόγους διαπιστώθηκε το λάθος και ένας εκ των συντελεστών του Lalaland προσφώνησε τελικά τη νικητήρια ταινία.

2017

Η ταινία «The shape of water (Η μορφή του νερού)» είναι μία δραματική ταινία φαντασίας σκηνοθετημένη από τον Guillermo del Toro σε μία δική του ιστορία, της οποίας το σενάριο έγραψε μαζί με την Vanessa Taylor. Η ταινία αναφέρεται στον έρωτα μίας μουγκής καθαρίστριας με ένα ανθρωποειδές αμφίβιο ον, το οποίο βρίσκεται αιχμάλωτο σε ένα εργαστήριο (όπου εργάζεται) της Κυβέρνησης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Πρωταγωνιστές της ταινίας οι  Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg και Octavia Spencer. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες και επικράτησε στις 4 μεταξύ των οποίων αυτές της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Οι Sally Hawkins, Richard Jenkins και Octavia Spencer κέρδισαν υποψηφιότητα για την ερμηνεία τους.

The shape of water

 

Και φτάνουμε επιτέλους στο σήμερα και πιο συγκεκριμένα στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ του 2018, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και τα οποία έχουν έντονο άρωμα Ελλάδας και δη με πολλές ελπίδες για νίκη. Αλλά ας δούμε ποιες είναι οι υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας:

  • Black Panther (Ο Μαύρος Πάνθηρας)

Βασισμένη στον σούπερ ήρωα κόμικς της Marvel με τον ίδιο τίτλο και με πρωταγωνιστές τους  Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitaker και Andy Serkis. Η ταινία αναφέρεται στον βασιλιά της Wakanda, ο οποίος καλείται να προστατεύσει το βασίλειο του από τον Killmonger, o οποίος αμφισβητεί την εξουσία του. Η ταινία είναι υποψήφια σε ακόμη 6 κατηγορίες μεταξύ των οποίων μουσικής, τραγουδιού για το «All the stars» ερμηνευμένο από τους Kendrick Lamar και SZA, καθώς και κουστουμιών.BLACK PANTHER

  • BlacKkKlansman (Η παρείσφρηση)

Σκηνοθετημένη από τον Spike Lee και βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ron Stallworth με τον τίτλο «Black Klansman», η ταινία αναφέρεται στη δύσκολη αποστολή του πρώτου Αφροαμερικανού ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα του Colorado Springs, να ξεσκεπάσει το τοπικό παράρτημα της Κου Κλουξ Κλαν. Πρωταγωνιστούν οι John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier και Topher Grace. Η ταινία είναι υποψήφια σε 6 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Adam Driver.

  • Bohemian Rhapsody

Η βιογραφία του Freddie Mercury ως αρχηγού των Queen από το ξεκίνημα του συγκροτήματος μέχρι την περίοδο της καθιέρωσης τους, μετέπειτα στην απόπειρα του για solo καριέρα, στην αναζωογόνηση της μπάντας στο Live Aid του 1985 και τέλος στη διάγνωση του με AIDS. Σκηνοθετημένη από τον Brian Singer και με πρωταγωνιστή τον Rami Malek, καθώς και τους Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joe Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander και Mike Myers, η ταινία είναι επί της ουσίας μία μεγάλη συναυλία με τις περισσότερες από τις κλασικές επιτυχίες του θρυλικού συγκροτήματος. Είναι υποψήφια σε 5 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ταινίας και Α’ ανδρικού ρόλου για τον Rami Malek.

BOHEMIAN RHAPSODY
  • Green Book (Το πράσινο βιβλίο)

Πρόκειται για μία δραματική κομεντί του Peter Farrelly και πρωταγωνιστές τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali. H ιστορία διαδραματίζεται το 1962 όταν ένας Ιταλοαμερικανός μπράβος αναλαμβάνει χρέη σοφέρ ενός Αφροαμερικανού πιανίστα στην περιοδεία του στον Αμερικανικό Νότο. H ταινία είναι υποψήφια σε 5 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ταινίας και Α’ ανδρικού και Β΄ ανδρικού ρόλου για τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali.

GREEN BOOK
  • Roma

Σκηνοθετημένη από τον Alfonso Quaron σε δικό του σενάριο, η ταινία αναφέρεται στη ζωή μίας υπηρέτριας σε ένα σπίτι οικογένειας μεσοαστών στο Μεξικό το 1970. Πρωταγωνιστές οι Yalitza Aparicio και Marina de Tavira. Η ταινία είναι υποψήφια σε 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας, της σκηνοθεσίας, Α΄ και Β’ γυναικείου ρόλου για τις πρωταγωνίστριες, καθώς και ξενόγλωσσης ταινίας.

ROMA
ROMA
  • A star is born (Ένα αστέρι γεννιέται)

Σε σκηνοθεσία Bradley Cooper και με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Lady Gaga, η ταινία αποτελεί 4ο κατά σειρά remake της κλασικής ταινίας (μιούζικαλ) του 1937, με πιο γνωστό εκείνο του 1976 με το θρυλικό ζευγάρι Barbra Streisand και Kris Kristofferson. Θέμα του μιούζικαλ η ταραχώδης σχέση ενός αλκοολικού σταρ της rock country μουσικής και μίας νεαρής τραγουδίστριας την οποία βοηθάει να απογειώσει την καριέρα της. Κέρδισε 8 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, Α’ ανδρικό ρόλο για τον Bradley Cooper, Α’ γυναικείο ρόλο για την Lady Gaga, Β’ ανδρικό ρόλο για τον Sam Elliot και για το τραγούδι Shallow, το οποίο ερμηνεύουν οι δύο πρωταγωνιστές.

A STAR IS BORN
A STAR IS BORN
  • Vice (Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία)

Πρόκειται για μία βιογραφική ταινία γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Adam McKay με θέμα τη διαδρομή του Dick Cheney από τη δεκαετία του ’60 και το Γέιλ μέχρι την ανάδειξη του ως ο πολιτικά ισχυρότερος αντιπρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία. Πρωταγωνιστούν οι Christian Bale στον κεντρικό ρόλο και μαζί του οι Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Tyler Perry, Alison Pill και Jesse Plemon. Η ταινία είναι υποψήφια σε 8 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας, Α΄ανδρικού για τον Christian Bale, Β΄ανδρικού για τον Sam Rockwell και Β΄γυναικείου για την Amy Adams.

VICE
VICE
  • The Favourite (Η ευνοούμενη)

Τελευταία, αλλά και για το λόγο αυτό ξεχωριστή, μία ταινία που μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια καθότι φέρει ελληνικά χρώματα, μιας και σκηνοθέτης της είναι ο ξεχωριστός και καινοτόμος Γιώργος Λάνθιμος. Μετά από μία σειρά θετικά σοκαριστικών ταινιών με εύστοχα μηνύματα που μαρτυρούν υψηλό I.Q. του σκηνοθέτη τους, όπως ο Κυνόδοντας, οι Άλπεις, ο Αστακός και ο Θάνατος του ιερού ελαφιού, έρχεται μία ταινία εποχής, με κεντρική ηρωίδα τη Βασίλισσα Άννα της Αγγλίας, την τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, τον 18ο αιώνα και ενώ η Αγγλία μάχεται τη Γαλλία. Η ταινία πραγματεύεται τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα την καθαίρεση της ευνοούμενης της από τα δικαιώματά της ως πρώτη κυρία της αυλής της βασίλισσας όταν εμφανίζεται η ξαδέρφη της Αμπιγκέιλ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Olivia Colman, Emma Stone και Rachel Weisz. Η ταινία απέσπασε 10 υποψηφιότητες σε 9 κατηγορίες. Συγκεκριμένα, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, Α΄γυναικείου ρόλου για την Olivia Colman, Β΄γυναικείου ρόλου για την Emma Stone και την Rachel Weisz, πρωτοτύπου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών.

THE FAVORITE
THE FAVORITE

Ελπίζουμε αυτή η απονομή των Όσκαρ να φέρει χαμόγελα σε όλους τους Έλληνες που λατρεύουν τον κινηματογράφο και θέλουν την Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τον Γιώργο Λάνθιμο να φτάσει στο υψηλότερο βάθρο σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες.

 

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ