Στο μπαχτσέ του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ υπάρχουν όλα τα καλά: ειδικές προβολές για παιδιά, γαλλόφωνους, το Docville και τον Καραμαγγιώλη, έκθεση, συναυλία, κουβεντούλες, εργαστήρια και ταυτόχρονη μετάδοση. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Καταρχάς κάθε πρωί, Δευτέρα 12 με Παρασκευή 16 Μαρτίου, 9 με 11 και 11 με 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» θα προβάλλονται 16 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για παιδιά και εφήβους, χωρισμένα σε τρεις θεματικές ενότητες: Το «Παιδί και ο Κόσμος του» βασισμένη στο τρίπτυχο Οικογένεια / Σεξουαλικότητα / Κοινωνία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, «Πολιτιστική Κληρονομιά» με θέμα τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας και «Οικολογία και Περιβάλλον» με ένα ντοκιμαντέρ της WWF για τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών.
Η Κυριακή 11 Μαρτίου είναι προκαθορισμένη ως Ημέρα Γαλλοφωνίας. Με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του τηλεοπτικού TV5Monde, θα δούμε σε κοινή προβολή δύο μεσαίου μήκους ταινίες, τη βέλγικη «Στο σώμα ενός ξένου» σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και τη γαλλική «Η γριά απατεώνισσα». Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλοφωνίας προβλέπεται και μια συναυλία της Λίντα Ταλί, αλγερινής έθνικ κοσμοπολίτισσας του Κεμπέκ, στο Ολύμπιον τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, με την υποστήριξη του Καναδικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.
Πολύ ενδιαφέροντα και τα δυο μίνι αφιερώματα. Το πρώτο στον Μενέλαο Καραμαγγιώλη με τέσσερα ωριαία ντοκιμαντέρ της σειράς «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους». Ντοκιμαντέρ τα οποία συναντάνε τον ανεξάρτητο σκηνοθέτη Πιέρ Ρισιέν, την παραγωγό Μαρί Πιέρ Μασιά, τον εμπνευστή του TransMedia Μισέλ Ρεϊλάκ, τους τέσσερις Έλληνες φωστήρες των μαθηματικών (Νικόλα, Αργύρη, Γιώργο και Α.Κ.) και έναν πιθανό απόγονο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
Το δεύτερο μικρό αφιέρωμα αναφέρεται στη σειρά «εικόνων χωρίς σχόλια» με τίτλο Docville που καταγράφει έναν δρόμο κι ένα ΚΑΠΗ στο Κερατσίνι, την Πλατεία Συντάγματος των αγαναχτισμένων, την πολιτεία των νεκρών και των επαγγελμάτων γύρω από αυτήν και το ιστορικό καλτ σκυλάδικο «Ζυγός» επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στη Θεσσαλονίκη. Οι Συναντήσεις επενδύονται μουσικά από τον Μίνωα Μάτσα ενώ στο Docville σκοράρουν δυναμιτιστικά οι Έλληνες beatboxers Word of Mouth.
Η ατζέντα περιλαμβάνει και τρία κινηματογραφικά εργαστήρια (διεθνώς μάστερκλας). Το πρώτο γίνεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου, 10 το πρωί, στο ΙΕΚ Ακμή υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN). Το διευθύνει η Άστα Βέλεγιους, διαπλατφορμική παραγωγός TransMedia, που θα μας διαφωτίσει για νέες τεχνολογίες αφήγησης πολυμεσικών ιστοριών, τη χρήση νέων μέσων στην υπηρεσία της τεκμηρίωσης και το πιθανό μέλλον αυτών των υβριδικών μεθόδων. Την ίδια μέρα αμέσως μετά, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», ο Γαλλοϊσραηλινός μάβερικ Εγιάλ Σιβάν ηγείται δεύτερου εργαστηρίου και μας αναλύει πώς καταφέρνει να κρατά ισορροπίες και αποστάσεις παρουσιάζοντας τις σχέσεις Ισραηλιτών και Παλαιστινίων. Πώς χειρίζεται σύμβολα, συλλογική και ατομική μνήμη, ιδέες και εικόνες. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το έργο του μέσα από 9 ταινίες του που αναζητούν δρόμους συνύπαρξης και κοινοπολιτείας μεταξύ των δύο λαών. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Μαρτίου, 11 με 1 το μεσημέρι, στην ίδια αίθουσα, έρχεται ο παλιός μας γνώριμος και ρηξικέλευθος Αυστριακός ντοκιμαντερίστας Μίχαελ Γκλάβογκερ. Τον θυμάστε ίσως από το ελεγειακό σπονδυλώδες «Megacities» (1998) ή το σκληροπυρηνικό ομοιοπαθές «Workingman’s Death» (2004). Φέτος, με την ευκαιρία του συνταρακτικού πονήματος «Whores’ Glory» θα δώσει ρεσιτάλ με θέμα «Εταίρων Δόξα: πώς μπορείς να χάσεις την πραγματικότητα ενώ καταγράφεις πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις» στην Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές και το Μεξικό.
Για έβδομη χρονιά συνεχίζεται το φόρουμ επικοινωνίας επαγγελματιών του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κουβεντιάζοντας». Οι συναντήσεις γίνονται με τον συντονισμό της Λίλυς Παπαγιάννη στην αίθουσα «Excelsior» του ξενοδοχείου «Electra Palace», 4 με 5.30 κάθε απόγευμα. Σε κλίμα χαλαρής συζήτησης Έλληνες και ξένοι συντελεστές μοιράζονται εμπειρίες και ανταλλάσσουν απόψεις.
Επαναλαμβάνεται επίσης η πολύ σημαντική καινοτόμα προσπάθεια ταυτόχρονης ψηφιακής μετάδοσης ντοκιμαντέρ μέσω ταχείας ζεύξης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πέντε πόλεων: Κέρκυρας, Πατρών, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λευκωσίας στην Κύπρο. Επιτυγχάνεται πάλι με την αρωγή του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Αφορά την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας των 20.30 της κεντρικής αίθουσας του «Ολύμπιον», από τη Δευτέρα 12 ως την Παρασκευή 16 Μαρτίου, και την επακολούθηση δημόσιας ζωντανής συζήτησης με το σκηνοθέτη της.
Τέλος, 11-18 Μαρτίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση «Urban Survivors» από την ομώνυμη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου).
Όλα αυτά και το πρόγραμμα των προβολών μπορείτε πλέον να τα βλέπετε στο… έξυπνο κινητό σας, κατεβάζοντας τη δωρεάν εφαρμογή ThessFest από το AppStore.
Κώστας Γ. Καρδερίνης