Η τέχνη –θέλοντας και μη- αντανακλά την καθημερινότητα, αντανακλά την πραγματικότητα. Ήδη από την αρχαιότητα, τίθεται το ζήτημα της «αυθεντικότητας» αυτής της αντανάκλασης. Ο Πλάτωνας και ο μαθητής του Αριστοτέλης μιλούν για διαχωρισμό του πρότυπου και του αρχέτυπου που έχει πραγματική υπόσταση και του «ειδώλου», που δεν ακολουθεί ούτε υπολείπεται αλλά έχει τη δική του θέση, υπηρετώντας τον αναλλοίωτο κόσμο των ιδεών. Η τέχνη, λοιπόν, ως ιδέα, σε μια εννοιολογική σύμπραξη ηθικής και αισθητικής, αποκαλύπτει με όλους τους τρόπους και εκφράσεις της, είτε ως «αρχέτυπο» είτε ως «είδωλο», την απόλυτη αλήθεια του καλλιτέχνη.
Την αξία και το νόημα που εμπεριέχονται στο αντίγραφο ενός έργου έναντι του πρωτότυπου επιδιώκει να προβάλλει η έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί TinT με τίτλο OCC one (Original Certified Copy one) (Πιστοποιημένο αντίγραφο: το πιστό αντίγραφο ενός πρωτεύοντος εγγράφου/αντικειμένου/έργου τέχνης, υπογεγραμμένο από το δημιουργό του ή από πρόσωπο που ορίζεται κατά περίσταση). Με δεδομένο ότι ένα έργο τέχνης μεταφέρει και επικοινωνεί πολλαπλά νοήματα, γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με το αντίγραφο του αρχικού έργου; Σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της έκθεσης, το αντίγραφο όχι μόνο έχει αυτή την ιδιότητα, αλλά επιπλέον δύναται να «μεταφέρει πολλαπλά τις ιδέες και τα νοήματα του πρωτότυπου, καθώς το έργο τέχνης δεν αναπαράγεται απλώς, αλλά «διαδίδεται» και «διανέμεται», ενδεχομένως αποκτά πιο δημοκρατικό χαρακτήρα». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα της έκθεσης αποτελούν όλα αντίγραφα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τους δημιουργούς τους, ενώ παράλληλα η ίδια η έκθεση συνιστά ένα «πιστοποιημένο αντίγραφο», καθώς πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε δύο χώρους: στην TinT και στην γκαλερί 50-1 στη Λεμεσό της Κύπρου. Έτσι, τα έργα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και πλαίσια συγχρόνως, επικοινωνώντας όχι μόνο τα νοήματα των πρωτότυπων, αλλά και το νέο νόημα που εμπεριέχουν πλέον τα ίδια ως αντίγραφα, σαν να πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος… Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η παράλληλη έκθεση: φέροντας την «υπογραφή» του εκάστοτε επιμελητή-μουσειολόγου λειτουργεί ως μία προσωπική προσέγγιση και δήλωση, όπως ακριβώς ένα έργο τέχνης. Όταν η ίδια αυτή έκθεση αναπαράγεται εκ νέου υπό άλλες συνθήκες και σε άλλο πλαίσιο, αλλά με σταθερό τον κεντρικό πυρήνα της, τότε λειτουργεί όπως το αντίγραφο ενός έργου τέχνης.
Η έκθεση στη Γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ.: 2310235689) φιλοξενεί φωτογραφίες, μεταξοτυπίες, βίντεο, γλυπτά, κατασκευές, ψηφιακές εκτυπώσεις, χαρτοκοπτική, ανατυπώσεις (reproductions) και έργα σε μορφή αφίσας. Βασίστηκε στην ιδέα του εικαστικού-μουσειολόγου Νίκου Τριανταφύλλου, ενώ πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της εικαστικού-μουσειολόγου Ελένης Ρήγα.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή (12:00-21:00), Τετάρτη και Σάββατο (12:00-16:00).
Τάνια Βλαχομήτρου