Συνέντευξη με τον Πάνο Κούδα.
Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της stand-up comedy show Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης στο θέατρο Αθήναιον (παραστάσεις Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου στις 21:00 και Κυριακή 7 Μαΐου στις 20:00), ο Πάνος Κούδας απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.
Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για σας. Για τις σπουδές σας και πως καταλήξατε να ασχοληθείτε με το Stand-up comedy
Πάνος Κούδας: Είμαι 39 χρονών, ασχολούμαι με το Stand-up από το 2001, αν και πιο επαγγελματικά μετά 2006. Σπούδασα ΗΜ&ΜΥ το οποίο φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το Stand-up. Είδα για πρώτη φορά Stand-up μέσω του διαδικτύου, σε πολύ πιο δύσκολες εποχές να βρεις υλικό να δεις. Όταν το είδα πρώτη φορά κατάλαβα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω, και το δοκίμασα. Βέβαια τον καιρό εκείνο υπήρχαν ελάχιστοι κωμικοί στην χώρα, και δουλεύαμε πολύ στα τυφλά με πολλά λάθη.
Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για την stand up comedy παράσταση “πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης”. Ποιο είναι το μήνυμά σας;
Πάνος Κούδας: Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στις παραστάσεις Stand-up. Πιάνεις πολλά θέματα σε μία παράσταση και κάποια μπορεί να είναι πιο σοβαρά, αλλά δεν υπάρχει σκοπός να περάσεις κάποιο μήνυμα, αλλά να κάνεις το κοινό να γελάσει. Ακόμα και τα σοβαρά θέματα τα βλέπεις από μια αστεία σκοπιά. Αν μπορέσεις να πιάσεις ένα δύσκολο θέμα και να κάνεις τον κόσμο να γελάσει από την οπτική σου, λειτουργεί και λίγο λυτρωτικά. Αλλά ο σκοπός είναι το γέλιο, και αν καταφέρεις να κάνεις και τον κόσμο να σκεφτεί λίγο παραπάνω κάτι, ή να δει μια άλλη οπτική γωνία είναι σημαντικό αλλά όχι αυτοσκοπός.
Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για το stand-up σήμερα στην Ελλάδα.
Πάνος Κούδας: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ξεκάθαρα μια μεγάλη άνθιση της σκηνής και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Πέντε χρόνια πριν, αυτά που γίνονται σήμερα θα μας φαινόντουσαν απίθανα. Αλλά έγινε πολύ δουλειά και αυτό είχε αποτελέσματα. Υπάρχουν αρκετοί έμπειροι και πολύ καλοί κωμικοί που ανοίγουν το stand-up σε περισσότερο κοινό και ταυτόχρονα βγαίνουν συνέχεια νεότεροι που δουλεύουν σωστά και σκληρά. Το επίπεδο της σκηνής στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι πολύ υψηλό και ο κόσμος που παρακολουθεί το αναγνωρίζει. Εξάλλου λόγω διαδικτύου οποιοσδήποτε μπορεί να συγκρίνει με κωμικούς τους εξωτερικού και δεν μπορείς να κρυφτείς. Αν θες να πετύχεις πρέπει να δουλέψεις. Κακά τα ψέματα η κωμωδία στην Ελλάδα στην τηλεόραση ή στην επιθεώρηση έχει πεθάνει, είναι ένα κακέκτυπο του παρελθόντος. Η κωμωδία στην Ελλάδα σήμερα προχωράει από το Stand-up.
Δελίνα Βασιλειάδη: Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης. Μιλήστε μας για αυτό.
Πάνος Κούδας: Ήταν μια ιδέα που είχα το 2010, καθώς αντίστοιχα φεστιβάλ γίνονται στο εξωτερικό δεκαετίες τώρα. Το συζήτησα με διάφορους, κυρίως με τον Δημήτρη Δημόπουλο που στην αρχή με πέρασε για τρελό, αλλά, επειδή και αυτός δεν είναι καλύτερα, μου είπε πάμε να το κάνουμε και το στήσαμε. Ξεκίνησε το 2011 και πέρσι πραγματοποιήθηκε το 5ο. Παρουσιάζει παραστάσεις stand-up, improv, θέατρο, σεμινάρια, εκθέσεις κ.α. Όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα και ευτυχώς πλέον έχουμε ήδη 4 παρόμοια φεστιβάλ στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ξάνθη.
Δελίνα Βασιλειάδη: Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Πάνος Κούδας: Θα κλείσω την σεζόν με 5 ακόμα παρουσιάσεις της παράστασης, εκτός εάν προκύψει κάποια ακόμα, κάποιες ομαδικές παραστάσεις με άλλους κωμικούς, και μετά διάλειμμα και γράψιμο. Η παράσταση δεν έχει κάνει ακόμα τον κύκλο της, θα την παρουσιάσω και στην επόμενη σεζόν, και από το 2018 θα ξεκινήσω την επόμενη που είναι ήδη μισο-τελειωμένη. Πρέπει να στρωθώ να γράψω..
Δελίνα Βασιλειάδη: Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία σε όλα.
Δελίνα Βασιλειάδη