Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη από το ΚΘΒΕ

Συνέντευξη του Δημήτρη Τσιλινίκου στη Δελίνα Βασιλειάδη

Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη από το ΚΘΒΕΘεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη από το ΚΘΒΕ

Στις 26 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Θέμα του προγράμματος είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη και το πόσο αυτή άλλαξε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, δηλαδή από το 1917 μέχρι σήμερα, σε επίπεδο πληθυσμιακής σύστασης, κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αρχιτεκτονικής, ενώ τα στοιχεία για το μεταβαλλόμενο πρόσωπό της αντλούνται από το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή της πόλης Γιώργου Βαφόπουλου.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Δημήτρης Τσιλινίκος, ενώ οι κινησιολογικοί αυτοσχεδιασμοί είναι του Βασίλη Ισσόπουλου και του Αναστάση Ροϊλού. Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι Νάσια Γεωργίου, Βασίλης Ισσόπουλος, Έκτωρ Καλούδης, Ρούλα Παντελίδου, Γιάννης Πανώριος και Αναστάσης Ροϊλός.

Δημήτρης Τσιλινίκος Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιλινίκος απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

Δελίνα Βασιλειάδη: Καλησπέρα σας κ. Τσιλινίκο. Μιλήστε μας για εσάς.

Δημήτρης Τσιλινίκος: Καλησπέρα. Είμαι ηθοποιός και συγγραφέας. Ως τώρα ασχολήθηκα με τη συγγραφή θεατρικών έργων και βιβλίων για παιδιά. Επιπλέον, πριν από μερικές μέρες, κατέθεσα και την πρώτη μου επίσημη σκηνοθετική δουλειά.

 

Δ.Β.: Αναφέρεστε βεβαίως στην παράσταση Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη. Μιλήστε μας λοιπόν για αυτό.

Δ.Τ.: Ονομάζεται όντως «Θεσσαλονίκη η πολυπόθητη πόλη» και είναι μια παράσταση που γράφτηκε πάνω σε κείμενα του Γ.Θ. Βαφόπουλου, τα οποία αναφέρονται στην πόλη μας. Είναι συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Προς το παρόν απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύντομα οι παραστάσεις θα απευθυνθούν και στο ενήλικο κοινό της πόλης.

 

Δ.Β.: Το θέατρο σήμερα.

Δ.Τ.: Το θέατρο κατ’ εμέ απαιτεί να αφουγκραστούμε και να αναγνώσουμε βαθιά την ανθρώπινη κοινωνία, τη ζωή και τις ιστορίες της, ώστε να μπορέσουμε να τις αναπαραστήσουμε  με τρόπο που να ενδιαφέρει και να αφορά το θεατή.

 

Δ.Β.: Είστε και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μιλήστε μας για το παιδικό βιβλίο αλλά και το θέατρο για παιδιά σήμερα.

Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη από το ΚΘΒΕΔ.Τ.: Το παιδικό βιβλίο έχει για μένα τρομερό ενδιαφέρον διότι τα παιδιά είναι οι πιο καθαροί δέκτες για κάθε καινούρια πρόταση. Το δε θέατρο για παιδιά έχει φτάσει να μας προσφέρει στιγμές υψηλής συγκίνησης και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον του, αρκεί να μην γίνεται με προχειρότητα και με μόνο σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά να αποβλέπει στην καλλιτεχνική-θεατρική εκπαίδευση των μικρών μας θεατών και να συμβάλλει στην διαμόρφωση χαρακτήρων.

 

Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη από το ΚΘΒΕ

Δ.Β.: Κάτι τελευταίο. Σκέψεις και σχέδια για το μέλλον

Δ.Τ.: Πέρα από την συνέχιση της συνεργασίας μου με το ΚΘΒΕ, στόχος μου είναι να ολοκληρώσω δύο θεατρικά μου έργα και να εκδώσω το επόμενο βιβλίο μου. Σας ευχαριστώ πολύ!

Δ.Β.: Καλή επιτυχία!

Δελίνα Βασιλειάδη