ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ- Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ- Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ- Δ. ΒασιλειάδηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ

Μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας -που αξίζει να την ανακαλύψουμε όλοι- της σύγχρονης σκοτεινής, κυρίως, δραματουργίας, η Θεσσαλονικιά Μαρία Ράπτη, λίγο πριν την παρουσίαση του νέου της βιβλίου Το Μυστικό της Νύμφης απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ.

 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για σας. Πώς ασχοληθήκατε με την Τέχνη; Είστε και ηθοποιός και συγγραφέας. Επίσης είστε και καθηγήτρια. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ: Δε θα έλεγα ότι είμαι ηθοποιός, αν και έχω ασχοληθεί αρκετά στο παρελθόν με το θέατρο. Τώρα κατά κύριο λόγο γράφω για το θέατρο και αυτό είναι κάτι που μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Γενικώς μου δίνει χαρά το να γράφω, αλλά η συγγραφή για το θέατρο φέρνει με κάποιον τρόπο πίσω αυτό που η μοναχικότητα του γραψίματος μου στερεί: την ομάδα. Μου αρέσει να συναντιέμαι με τα άτομα της ομάδας (που είναι και φίλοι μου), να συζητάμε, να κάνουμε αλλαγές. Κάνει τη συγγραφή πιο παρεΐστικη πράξη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Από την άλλη η διδασκαλία, εκτός του ότι προφανώς μου δίνει τα προς το ζην, είναι μια άλλη μεγάλη αγάπη.  Απολαμβάνω το να βρίσκομαι με τους μαθητές μου, να σκαρφίζομαι συνεχώς νέους τρόπους να διδάξω, να αντιμετωπίζω τη διδασκαλία ως κάτι διαρκώς γενόμενο, δημιουργικό και διασκεδαστικό. Είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ και κάνει ένα επάγγελμα που θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ βαρετό, συναρπαστικό.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο. Πότε θα μας το παρουσιάσετε επίσημα;

Μ.Ρ.: Στο τελευταίο μου βιβλίο, Το Μυστικό της Νύμφης, καταπιάστηκα με ιστορίες και θρύλους της Θεσσαλονίκης τους οποίους χρησιμοποίησα για να πλάσω καινούριους, δικούς μου μύθους. Επειδή με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ιστορία της πόλης, αλλά αγαπώ και τη μυθοπλασία, ήθελα πολύ να ασχοληθώ με κάτι που τα συνδυάζει και τα δύο. Νομίζω ότι το πάντρεμα πέτυχε. Εδώ βέβαια να πω ότι το βιβλίο προέκυψε από μια στήλη που διατήρησα, για περίπου δύο χρόνια, στο περιοδικό Εξώστης. Ήταν μια σειρά κειμένων για διάφορα μέρη, πρόσωπα, ή γεγονότα της πόλης. Για τις ανάγκες της έκδοσης,  βέβαια, τα κείμενα άλλαξαν και εμπλουτίστηκαν, πάντως η καταγωγή του βιβλίου υπάρχει εκεί. Η Θεσσαλονίκη είναι ανεξάντλητη και συγκλονιστική και νομίζω πως θα επανέλθω στη ιστορία της σύντομα.

Η παρουσίασή μας θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Αρχέτυπο στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης. Θα έχω τη χαρά να μιλήσουν για αυτό ο  ξεναγός και δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Σφήκας και ο διευθυντής των εκδόσεων Αρχέτυπο, Στέφανος Ελμάζης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ- Δ. ΒασιλειάδηΔ.Β.: Θέατρο. Τι ετοιμάζετε τώρα;

Μ.Ρ.: Στο μέλλον, αν και σε αρκετούς μήνες από σήμερα, θα παρουσιαστεί ένα νέο έργο μου με τίτλο Η Κόρη και ο Ξένος. Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο εξ’ ολοκλήρου από εμένα το οποίο πατάει στα χνάρια και τα πρότυπα των παραλογών. Οι παραλογές είναι πολύστιχα  δημοτικά τραγούδια, τα οποία συνήθως αφηγούνται μια ιστορία η οποία έχει μέσα της έντονο το μεταφυσικό ή το παραμυθητικό στοιχείο. Είναι, ουσιαστικά, έμμετρα παραδοσιακά παραμύθια. Το δικό μου κείμενο περιγράφει την περιπέτεια μιας κόρης που ξεκινάει να βρει το αθάνατο νερό. Χάρηκα πολύ που έγραψα αυτό το κείμενο και δούλεψα πάλι πάνω στα μοτίβα των δημοτικών τραγουδιών αλλά και στον δεκαπεντασύλλαβο, τον οποίο αγαπώ.

Η παράσταση θα ανέβει και πάλι από το Θέατρο του Άλλοτε, σε σκηνοθεσία της χρόνια φίλης και μοναδικής συνεργάτιδας, Βαρβάρας Δουμανίδου. Και κάπου εκεί θα βρίσκεται φυσικά και η ψυχή της ομάδας, ο Δημήτρης Βασιλειάδης.

 

Δ.Β.: Εύχομαι καλή επιτυχία και σε αυτό το εγχείρημα. Η τέχνη και η Ελλάδα της κρίσης.

Μ.Ρ.: Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής, σε σημείο που το να μιλάμε για την τέχνη καμιά φορά μου φαίνεται πολυτέλεια. Είναι όμως πάρα πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, το βιβλίο και το θέατρο ασφυκτιούν και το πνευματικό κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο μέλλον νομίζω πως θα είναι ανυπολόγιστο. Από την άλλη όμως δε θέλω να είμαι μόνο απαισιόδοξη. Υπάρχει κόσμος που δουλεύει με σοβαρότητα, συνέπεια και όραμα. Ελπίζω πως κάποια στιγμή, όταν όλο αυτό με κάποιο τρόπο περάσει, τα άτομα αυτά θα μπορέσουν να παίξουν τον πραγματικό, καθοριστικό ρόλο που τους αρμόζει. Για να συμβεί, βέβαια, αυτό πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά άλλα πράγματα. Δύσκολα πράγματα.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Καριέρα και μητρότητα. Πώς συνδυάζονται;

Μ.Ρ.: Για να είμαι ειλικρινής μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω οικογένεια, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου το δίλημμα αυτό. Δουλεύω ακριβώς όπως δούλευα πάντα (μπορεί και περισσότερο), απλώς έχω στη διάθεσή μου πολύ λιγότερο χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμη και σήμερα κάποιες γυναίκες νιώθουν ότι πρέπει να διαπραγματευτούν μια από τις ιδιότητές τους για να κάνουν ένα παιδί. Είναι πέρα από τη λογική μου αυτός ο διαχωρισμός της γυναίκας σε ρόλους. Περιμένω πάντως τη στιγμή που αυτή η ερώτηση θα σταματήσει να γίνεται γιατί δεν θα χρειάζεται πια. Θα γίνει παλιομοδίτικη, θα ανήκει στο παρελθόν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ- Δ. ΒασιλειάδηΔ.Β.: Η φιλοσοφία σας.

Μ.Ρ.: Το γράψιμο είναι μια δουλειά σοβαρή, είναι μια εργασία άυλη, αλλά ταυτόχρονα έχει μέσα της και κάτι το τεχνοκρατικό. Χρειάζεται πλάνο, σχεδιαγράμματα, έρευνα. Δεν συμβαίνει δίπλα σε αναμμένα κεριά τις νύχτες που βρέχει, το γράψιμο χρειάζεται συνέπεια και προγραμματισμό. Νομίζω πως για αυτό μου αρέσει να γράφω μυθοπλασία, γιατί συνδυάζει το μαγικό με το γήινο, την τέχνη και την τεχνολογία (που τις αγαπώ εξ’ ίσου και τις δύο).

Δεν συμφωνώ με τον αξιολογικό διαχωρισμό της τέχνης σε υψηλή και εμπορική. Επίσης δεν συμφωνώ με την κριτική της τέχνης έτσι όπως, λανθασμένα, έχει καθιερωθεί στις μέρες μας. Με ενδιαφέρει αφάνταστα μια κριτική ανάλυση του έργου μου, αλλά καθόλου μια κριτική για το αν είναι καλό ή κακό, για το ποια κομμάτια λειτουργούν και ποια όχι. Προφανώς και δεν θα συμφωνήσω με τέτοιες απόψεις πάνω σε ένα έργο μου, γιατί εγώ το έγραψα. Και γιατί οι αντίστοιχες απόψεις είναι –και καλώς είναι- ανεξάντλητες.

 

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

Μ.Ρ.: Αυτή την περίοδο προσπαθώ να μπω στην τελική ευθεία ενός μυθιστορήματος. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανυπομονησία. Χρειάζεται, βέβαια, πολύ χρόνο οπότε θα δούμε.

Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό που κάνω, να φτιάχνω βιβλία κάθε είδους και να διδάσκω όλο και καλύτερα, όλο και πιο διαφορετικά. Θα ήθελα να ταξιδέψω κι άλλο. Θα ήθελα να μεγαλώσω με αξιοπρέπεια, συντροφικότητα και αγάπη.

 

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και εύχομαι να γίνουν όλα όπως τα θέλετε. Να είστε καλά και καλή συνέχεια σε όλα!

 

Δελίνα Βασιλειάδη