ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΜΕΛΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλημέρα κ. Θεοχαρίδου. Μιλήστε μας για σας.
ΜΕΛΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ: Μελίνα ετών 10: σκηνοθετώ τα ξαδέλφια μου και τον αδελφό μου σε παράσταση στη βεράντα του σπιτιού μας. Στη μέση της παράστασης αποχωρώ δραματικά, κλαίγοντας γοερά, γιατί οι υπόλοιποι δεν έπαιρναν τον ρόλο τους στα σοβαρά και η παράσταση δεν έβγαινε όπως ήθελα!
Μελίνα ετών 23: στη RADA (Royal Academy of Dramatic Art) στο Λονδίνο βρίσκω το ‘σπίτι’ μου. Μεταπτυχιακό στο θέατρο. Μια ομάδα συμφοιτητών απ’ όλο τον κόσμο δενόμαστε σφιχτά, γινόμαστε οικογένεια, και για 12 μήνες γράφουμε, παίζουμε και σκηνοθετούμε παραστάσεις. Όνειρο.
Μελίνα ετών 32: ταξιδεύω από το Λονδίνο, όπου μένω από τα 19 μου, στην Αθήνα. Μπαίνω για πρώτη φορά σε πρόβες για παράσταση που θα γίνει στα Ελληνικά, για την Ελλάδα και την Κύπρο. Για πρώτη φορά μόνη μου επί σκηνής. Και η παράσταση είναι διαδραστική, οπότε πρέπει να είμαι έτοιμη να αυτοσχεδιάσω ανά πάσα στιγμή!
Πάνε όλα υπέροχα. Είμαι ευτυχισμένη.
Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα όπου πρωταγωνιστείτε και σύντομα θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη.
Μ.Θ.: Είναι ένα έργο του Ντάνκαν Μακμίλαν (που έγραψε τους Πνεύμονες και την διασκευή του 1984 που ανέβηκαν στην Ελλάδα την προηγούμενη σεζόν) και του Τζώνυ Ντόναχο (ο οποίος είναι ηθοποιός και stand-up κωμικός).
Μια κοπέλα γύρω στα 30 μας λέει την ιστορία της. Όταν ήταν 7 χρονών, η μαμά της κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Τότε, το κοριτσάκι, ξεκινάει μια λίστα με όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα για τα οποία αξίζει να ζεις. Θέλει να την κάνει δώρο στη μαμά της. Τα χρόνια περνούν και η λίστα ολοένα μεγαλώνει… Κοπέλα πια, η ηρωίδα καλεί το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες από τη ζωή της και μαζί τους αφηγείται την ιστορία της -πώς αυτή η λίστα έφτασε το 1.000.000 υπέροχα πράγματα!
[wp_ad_camp_1]
Δ.Β.: Η τέχνη σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης.
Μ.Θ.: Είναι σίγουρα δύσκολες εποχές για την τέχνη και για το επάγγελμά μας. Στο θέατρο, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πέσει τόσο χαμηλά που πολύ σπάνια οι συντελεστές βγάζουν τα προς το ζην από τη δουλειά τους. Στην τηλεόραση από την άλλη, φαίνεται να μην υπάρχουν ή να μην επιλέγονται καν καλά σενάρια στις ελάχιστες εγχώριες παραγωγές. Παρόλα αυτά, στο θέατρο και στον κινηματογράφο τουλάχιστον, γίνονται δουλειές με λίγα χρήματα, αλλά πολύ μεράκι, ποιότητα και υψηλή αισθητική. Η τέχνη είναι αναγκαία σε κάθε εποχή – είναι ο τρόπος έκφρασής μας, η ψυχαγωγία μας, το σχολείο μας… Και ακόμα περισσότερο σε εποχές κρίσης, όταν αυτός ο καθρέφτης της ζωής μας είναι ακόμα πιο χρήσιμος. Ούτως ώστε να αναλογιστούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα για ένα πιο φωτεινό αύριο – προσωπικά και σαν κοινωνικό σύνολο.
Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια.
Μ.Θ.: Μέχρι τα μέσα του Ιούνη θα είμαι στην Ελλάδα, παίζοντας στον “Μισάνθρωπο” στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα και περιοδεύοντας συνάμα το “Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα”. Μετά επιστρέφω στη βάση μου, στο Λονδίνο, όπου σκοπεύω να αφιερώσω χρόνο στην ετοιμασία μιας νέας δουλειάς, ίσως και δύο, που θέλω να σκηνοθετήσω στην Αγγλία.
Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας.
Μ.Θ.: Η ζωή είναι πολύ όμορφη, φτάνει να εστιάζεις στα θετικά, να γεύεσαι και να χαίρεσαι όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα γύρω σου. Και να βοηθάς τους άλλους να κάνουν το ίδιο – να προσφέρεις χαρά, να είσαι εσύ ένα υπέροχο πράγμα στη λίστα των ανθρώπων που σε περιτριγυρίζουν.
Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.
Δελίνα Βασιλειάδη www.delinavasiliadi.gr