Συνέντευξη με την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα Πολυξένη Σπυροπούλου.
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 17:30 στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στη διημερίδα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη δράση Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα: Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης (η είσοδος είναι ελεύθερη), όπου τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, οι (αλφαβητικά) Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Κώστας Σαντάς και Πολυξένη Σπυροπούλου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της τελευταίας, διαβάζουν ποιήματα Ρώσων ποιητών. Η Πολυξένη Σπυροπούλου απάντησε στις ερωτήσεις της Δελίνας Βασιλειάδη και του φιλμ νουάρ.
Δελίνα Βασιλειάδη: Καλησπέρα σας. Μιλήστε μας για την παράσταση – δράση μη γαληνεύεις καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές Οκτωβριανής Επανάστασης με θέμα τη ρωσική ποίηση την οποία σκηνοθετείτε.
Πολυξένη Σπυροπούλου: Καλησπέρα. Η δράση μη γαληνεύεις καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές Οκτωβριανής Επανάστασης είναι μία συνάντηση με φλογισμένα λόγια, μια αναμέτρηση με ένα σπουδαίο υλικό σκέψης, ιστορίας, συναισθημάτων. Αν επιχειρούσα να την ορίσω θα τη βάφτιζα επιτελεστική απαγγελία ή βιωματικό θεατρικό αναλόγιο. Διαχειριζόμαστε τα ποιήματα του Πούσκιν, του Γκόρκι, του Μαγιακόφσκυ, της Αχμάτοβα, της Παύλοβα και άλλων ανάλογα με το πώς μας κινητοποιούν μέσα μας, τώρα, στο παρόν μας. Δεν είμαστε επίσημοι, δεν απέχουμε από αυτό, μας αφορά πραγματικά. Ως performers αφηγούμαστε τη δική μας αλήθεια. Η ποίηση των αγωνιστών αυτών γίνεται προσωπική μας υπόθεση, συμβαίνει τη στιγμή αυτή, είναι το συμβάν. Συνειρμικά ακολουθούμε το στίχο και οργανικά προκύπτουν βλέμματα, κίνηση, τραγουδίσματα, ήχοι. Απλά, αληθινά αναπνέουμε τις δονήσεις των ποιημάτων.
[wp_ad_camp_1]
Δ.Β.: Γιατί επιλέξατε αυτό το συγκεκριμένο θέμα;
Π.Σ.: Το θέμα μού ανατέθηκε από την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ, ευχαριστώ βαθιά γι’ αυτό και το βρήκα ενδιαφέρουσα πρόκληση. Στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οργανώνει μια θεματική διημερίδα και το ΚΘΒΕ συμμετέχει με τη συγκεκριμένη δράση. Είναι όμορφο να λειτουργούμε εναλλακτικά και δημιουργικά μέσα από πανανθρώπινα γεγονότα όπως ήταν η Ρωσική Επανάσταση. Έχω κοντά μου εξαιρετικούς συναδέλφους και μια πολύ γενναιόδωρη στήριξη από το ΚΘΒΕ και το ΜΜΘ.Η επέτειος πυροδοτεί την επιλογή του θέματος, αλλά και προσωπικά νιώθω ότι η Ρώσικη ψυχή έχει έναν παλμό που χτυπά μέσα σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.
Δ.Β.: Γιατί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει μια παράσταση ποίησης;
Π.Σ.: Η ποίηση μας φέρνει σε επαφή με την αληθινή μας φύση. Δεν είμαστε μόνο ένα μάτσο κόκκαλα, κρέας, κόπρανα, άγχος και έλεγχος. Είμαστε σώμα, καρδιά, όνειρα, ανάγκες, γη και υπέρβαση. Η ποίηση το φωνάζει αυτό. Να είμαστε αληθινοί, ολόκληροι και μαζί στο παρόν μας.
Δ.Β.: Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης;
Π.Σ.: Το μήνυμα θα το δανειστώ από τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη:
Και να που φτάσαμε ως εδώ χωρίς αποσκευές μα με ένα τόσο ωραίο φεγγάρι.
Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη με ένα άστρο ή με ένα γιασεμί. Δος μου το χέρι σου.
[wp_ad_camp_1]
Δ.Β.: Πολύ ωραίο αυτό. Και κάτι τελευταίο. Μελλοντικά καλλιτεχνικά σχέδια.
Π.Σ.: Φέτος επιτρέπω σε πολλά νέα πράγματα να συμβούν. Τέλη Οκτώβρη θα βρίσκομαι στην Πολωνία, στο Βρότσλαβ όπου θα έχω την χαρά και να τιμή να συμμετάσχω στο εργαστήρι του σπουδαίου Przemyslaw Blaszczak, στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκυ. Διδάσκω θεατρική τέχνη σε θεατρικό εργαστήρι από όπου ξεκίνησα και εξελίσσω τα εργαλεία μου ως performer μέσα από training. Ετοιμάζω μία νέα δράση με το ΚΘΒΕ που ονειρευόμουν να κάνω καιρό, μια περιπατητική βιωματική παράσταση μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συνδυαστικά με τις σπουδές μου στην Αρχαιολογία και την σκηνική μου εμπειρία. Είμαστε σε διαδικασία έρευνας νέων τεχνικών σωματικότητας και φαντασίας με τον άντρα μου και συνάδελφο Μάριο Μεβουλιώτη και με άλλους καλλιτέχνες συνοδοιπόρους. Ανυπομονώ για νέους ρόλους και συνεργασίες. Προσδοκώ, απορώ, εκπλήσσομαι και έχω ερώτηση για κάθε τι. Οι απαντήσεις είναι συνήθως μία πλάνη.
Δ.Β.: Καλή επιτυχία, λοιπόν, σε όλα. Ευχαριστώ.
Π.Σ.: Κι εγώ ευχαριστώ.
Δελίνα Βασιλειάδη