Η μοναδική Βερόνικα Αργέντζη, μια εξαιρετική ηθοποιός, μα πάνω από όλα ένας υπέροχος άνθρωπος με ήθος και ποιότητα, αυτήν την περίοδο συνομιλεί με το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας μέσω δύο δύσκολων και απαιτητικών ρόλων. «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου και «Ομμάτα δακρώμενα. Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα». Παρά τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και μας μίλησε για τη δουλειά της, τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και τις πιο σημαντικές στιγμές της μεγάλης και επιτυχημένης πορείας της στον χώρο της τέχνης.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είστε μια εξαιρετική ηθοποιός, ιδιαίτερα δημοφιλής και γνωστή στο κοινό, τόσο από τις εμφανίσεις σας στο θέατρο, όσο και από το πέρασμά σας στην τηλεόραση. Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της τέχνης; Για ποιον λόγο επιλέξατε την υποκριτική;
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Γυρίζοντας στις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων έχω εικόνες από τις οποίες αντιλαμβάνομαι ότι ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα θέλω μου ήταν να υποδύομαι . Ίσως η ανάγκη για επικοινωνία με τους ανθρώπους και μία « φυγή » από την πραγματικότητα, που σαν παιδί ήταν ως έναν βαθμό δύσκολη, με ακολούθησε σαν ψυχική ανάγκη και μετά την εφηβεία μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου πολυπράγμων και ανήσυχο παιδί, καθώς και τολμηρό, συστατικά που οδηγούν σίγουρα σε έναν καλλιτεχνικό δρόμο. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που έθεσα τον εαυτό μου στο πεδίο της υποκριτικής τέχνης.
Δ.Β.: «Τμήμα ηθών». Ποιες μνήμες, ποιες εικόνες και ποια συναισθήματα σας προκαλούν αυτές οι δύο λέξεις;
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Αθωότητα, δύναμη και πολλά όνειρα .
Δ.Β.: Αυτήν την περίοδο εμφανίζεστε στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας σε δύο παραστάσεις. Στην Ελένη του Ρίτσου και στο έργο Ομμάτα δακρώμενα. Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα. Μιλήστε μας για αυτές.
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Η Ελένη έχει μια διαδρομή από το 2017, κερδίζοντας μια θέση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον καλλιτεχνικό πίνακα από αυτές τις παραστάσεις που μένουν κέντρο του ανθρώπου, κατευθείαν στην πηγή, στο αίσθημα. Ο νέος μου έρωτας «Το ένα γράμμα για την Τραπεζούντα», έχω την ευτυχία να συνυπάρχω με ανθρώπους που βρίσκουμε όλοι μαζί το κέντρο, το αίσθημα, την καρδιά. Συγκίνηση, ιστορικό ντοκουμέντο και ψυχική ανάταση η παράσταση μας .Μέσα στα τέσσερα χρόνια κοινής διαδρομής με τον Δήμο Αβδελιώδη, με τρία θεατρικά έργα και ένα κινηματογραφικό, νιώθω ευγνωμοσύνη στο σύμπαν και ότι όλα έχουν τη δύναμη να ανθίσουν πάλι.
Δ.Β.: Πώς προσεγγίσατε τον πολύ δύσκολο ρόλο της Ελένης;
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Με αλήθεια, χωρίς καλλιτεχνικά τερτίπια, με σεβασμό απέναντι στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που σε αυτό το έργο κάνει κατάθεση ψυχής, και απόλυτη στρατιωτική πειθαρχία απέναντι στον σκηνοθέτη μου Δήμο Αβδελιώδη.
Δ.Β.: Μοιραστείτε μαζί μας μερικές από τις πιο κομβικές και σπουδαίες στιγμές της μεγάλης πορείας σας στον καλλιτεχνικό χώρο.
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Οι στιγμές μου είναι οι συναντήσεις μου με σημαντικούς ανθρώπους, όπως η πρώτη μου δουλειά με τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Ρουσέα, την Μαριέττα Ριάλδη, προσωπικότητες σπουδαίες που με αγκάλιασαν και με γέμισαν ήθος και γνώση.
Δ.Β.: Πώς αντιδράτε στην κριτική, είτε πρόκειται για αρνητική είτε για θετική; Αφήνετε τα σχόλια του κόσμου να σας επηρεάσουν;
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Ο κόσμος είναι για εμένα η προέκτασή μου, τον ακούω. Και τον σέβομαι. Όταν δίνεται κάτι με αγάπη, μόνο αγάπη θα πάρεις. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι σύμφωνοι, ούτε για το φαγητό που φτιάχνουμε. Βάζοντας όμως το ανάλογο αλατοπίπερο το διαμορφώνουμε και το απολαμβάνουμε. Έτσι κι εγώ ακούω και σέβομαι από όπου κι α έρχεται. Μόνο αν είναι θετική μου δίνει ώθηση και δύναμη, ώστε να πραγματώσω όσο μπορώ προς το άριστο έργο. Την δική σας κριτική παραδείγματος χάρη, για την Ελένη του Ρίτσου, την έχω αποσκευή και ανατρέχω σε αυτήν όταν νιώθω ότι χρειάζομαι δύναμη.
Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια.
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Η αλήθεια είναι ότι ζω για το σήμερα, γιατί η ζωή είναι ρευστή και γεμάτη εκπλήξεις, θετικές ή αρνητικές.
Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας.
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: Δεν υπάρχω χωρίς την συνύπαρξη, την προσφορά και τον σεβασμό προς το συνάνθρωπο και προς το κοινό όφελος.
Δ.Β.: Μια φράση ή ένας στίχος που σας εκφράζει.
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ: …και γελάω πως ήταν όλα δίχως πλούτη, δόξες, κοσμήματα, φθόνους και η ίδια η ομορφιά μου… (Ελένη – Γιάννης Ρίτσος )
…κινδυνεύουμε από ανελεύθερους και για αυτό φανατισμένους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Κακοί είναι αυτοί που δεν αγαπήθηκαν και δεν αγάπησαν… ( Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα – Ομμάτα Δακρωμένα )
Δ.Β.: Σας ευχαριστώ.
Δελίνα Βασιλειάδη