ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΛΙΛΛΥ ΙΟΥΝΙΟΥ- Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για σας.

Αν έπρεπε να πω κάτι για εμένα αυτό θα ήταν πως μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει για εμένα πως μάλλον ανήκω σε άλλο χωροχρόνο. Ίσως βρίσκομαι περισσότερο στα ποιήματά μου παρά εδώ. Νομίζω πως αυτά αποκαλύπτουν πλήρως πώς είμαι σαν άνθρωπος. Διαβάζοντάς τα θα με διαβάσετε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς ξεκίνησε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι σας στον κόσμο της λογοτεχνίας;

Από μικρή ηλικία είχα αγάπη για την έκφραση και τις λέξεις οπότε συνήθως κατέφευγα στηνγραφή. Αισθανόμουν να ξεχειλίζω πολλές φορές από συναισθήματα και σκέψεις οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη μου να τα καταγράφω. Θαύμαζα ανέκαθεν τους ανθρώπους πουβρίσκουν το θάρρος να αποκαλύπτονται μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, να λένε την αλήθεια τους και από την άλλη αισθανόμουν πάντα τρυφερότητα και συμπόνια για όποιους δεν καταφέρνουν να το κάνουν. Γράφοντας λοιπόν, αισθάνομαι πως εκφράζομαι εγώ η ίδια αρχικά αλλά και πως ίσως εκφράζω αυτά που κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Για ποιον λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη και πιο συγκεκριμένα τη συγγραφή; Γιατί επιλέξατε την ποίηση ως μέσο έκφρασης κι όχι κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;

Για εμένα η τέχνη είναι τροφή για το πνεύμα, είναι το οξυγόνο της ψυχής. Ασχολούμαι μεπολλά είδη τέχνης (θέατρο, κινηματογράφο, φωτογραφία, χορό), θα έλεγα πως την αναζητώ συνέχεια και παντού στην καθημερινότητά μου και στη ζωή μου. Η ποίηση υπάρχει σε κάθε είδους τέχνη και ίσως είναι η αφετηρία της, η πηγή. Ως λάτρης της τέχνης λοιπόν, ήθελα νατην βιώνω στην πιο καθαρή μορφή της. Επίσης, η ποίηση περιέχει ελευθερία. Είναι όμορφαχαοτική και άναρχη. Ταυτίζομαι πιο εύκολα, με εκφράζει απόλυτα, ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι κατά τη γνώμη και την εμπειρία σας να γράψει κανείς ποίηση;

Πολύ δύσκολο και πολύ εύκολο ταυτόχρονα. Εξαρτάται, κατά τη γνώμη μου, από τις εσωτερικές μας ιδιαίτερες συνθήκες, το τι βιώνουμε και πώς, σε ποιόν βαθμό και ένταση, καθώς και από το πόσο και πώς μας επηρεάζουν οι εξωτερικές συνθήκες αντίστοιχα.

Νομίζω πάντως πως η ποίηση συνήθως μας βρίσκει απροετοίμαστους, μας αιφνιδιάζει, μας εκπλήσσει ευχάριστα ή δυσάρεστα .

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: ΩΚΕΑΝΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ. Μιλήστε μας για αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη μου ποιητική συλλογή αλλά κυρίως ένα όνειρο ζωής για εμένα, το οποίο εκπληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποτελείται από 33 ποιήματα, συνδυασμός παλαιότερών μου και πιο πρόσφατων, με κοινό άξονα την αίσθηση πληρότητας και ευφορίας που επικρατεί στον έρωτα καθώς και το στοιχείο της ερήμωσηςπου επέρχεται μετά την απώλεια ή απουσία του.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις εκδόσεις Ελκυστής, την κυρία Εύα Παυλίδου, τον κύριο Γιάννη Μίχα Νεονάκη και την κυρία Κατερίνα Κατσούφη τόσο για τη βοήθειά τους και τον επαγγελματισμό τους όσο και για την πίστη τους στην ποίησή μου και σε εμένα την ίδια και που μου έδωσαν την ευκαιρία να μοιραστώ τον εαυτό μου, μέσω του έργου μου, με περισσότερους ανθρώπους.

Βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό το να κρατήσω στα χέρια μου, σε έντυπη μορφή, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μου, το “μέσα” μου αλλά ακόμα πιο σημαντικό το να βρω σημείο επαφής και ένωσης με άλλους ανθρώπους μέσω αυτού.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η ευτυχία είναι ή θα έπρεπε να είναι ο σκοπός του ανθρώπου; Πώς μπορεί κανείς να βρει αυτό που ψάχνει;

Ίσως ο σκοπός του ανθρώπου θα έπρεπε να είναι το να μάθει ποιός είναι και μετά να απολαύσει τον εαυτό του και τη ζωή του με βάση ακριβώς αυτό. Ανακαλύπτοντας, και ιδανικά, βρίσκοντας τον εαυτό μας, βρίσκουμε και τις απαντήσεις, τις λύσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα της ζωής και της ύπαρξης και αισθανόμαστε πιο πλήρεις, πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, ίσως στιγμιαία ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία είναι για εμένα οι στιγμές που αισθανόμαστε πως θέλουμε να κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Όταν ξεχνάμε τον χώρο και τον χρόνο και είμαστε απόλυτα παρόντες σε ό,τι βιώνουμε, όταν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα από τη στιγμή. Είναι μια αίσθηση απόλυτης εναρμόνισης, συγχρονισμού με ό,τι μας περιβάλλει. Αυτή η αίσθηση, το “Ωκεάνιο συναίσθημα” που περιγράφω στο μεγαλύτερο μέρος τη συλλογής, είναι για εμένα ό,τι πιο κοντινό στην ευτυχία, όπως αναφέρω στην εισαγωγή της. Τέλος, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι το να ζούμε συνειδητά και όχι να αναλωνόμαστε στο να κυνηγάμε την ευτυχία. Όπως αναφέρει ο Μπρυκνέρ: ’’Το “μυστικό” μιας καλής ζωής συνίσταται στο να αδιαφορούμε για την ευτυχία ’’.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Εσείς τι ψάχνετε και τι ελπίζετε να βρείτε μέσω της ποίησης;

Προσωπικά, ψάχνω την ποίηση παντού. Κυρίως στις σχέσεις μου με τους άλλους, στον εαυτό μου και στη ζωή, καθημερινά ή πιο γενικευμένα. Δεν περιμένω να βρω κάτι συγκεκριμένο και έτσι βρίσκω τα πάντα μέσα της.

Νομίζω πως με βοηθάει να ανακαλύπτω την ουσία μέσα μου και έξω μου. Ίσως το ποιητικό στοιχείο είναι η ουσία μέσα κι έξω μας .

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Χαρίστε μας έναν στίχο σας που σας εκφράζει ή σας αγγίζειπερισσότερο από τους άλλους. Γιατί;

Με δυσκολεύει πάντα να διαλέγω ένα κάτι αγαπημένο, αισθάνομαι πως αδικώ όλα ταυπόλοιπα. Επιλέγω παρόλα αυτά τον στίχο: “Δεν φύγαμε ποτέ από τη Χώρα των θαυμάτων”. Μου αρέσει να πιστεύω στη διάρκεια των όμορφων στιγμών, την παράταση των ονείρων, τη ρομαντική πλευρά του χρόνου, το ουτοπικό “για πάντα”.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι σας εμπνέει; Από πού αντλείτε τα θέματά σας;

Με εμπνέει ο,τιδήποτε με συγκινεί, με προσελκύει, με “καλεί”, μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα.

Μπορεί να είναι μια μικρή στιγμή ευφορίας, ένας άνθρωπος, ένα τραγούδι, μία λέξη, ένα έργο τέχνης, ένα λουλούδι. Σίγουρα ό,τι περιέχει αλήθεια, ομορφιά και μαγεία.

Ο έρωτας, νομίζω, περιέχει και τα τρία σε αφθονία.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

Να ζω το παρόν τόσο όμορφα ώστε να μην σκέφτομαι το μέλλον. Όλα καλοδεχούμενα όταν τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα. Επίσης, περισσότερη ποίηση.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Δελίνα Βασιλειάδη