ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΖΟΒΑΝΗ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΖΟΒΑΝΗ – Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της τέχνης;

Έχω την αίσθηση ότι δεν αποτέλεσε απόφαση κάποιας στιγμής ή περιόδου. Είμαι από τις περιπτώσεις που από πολύ μικρός ήταν μέσα μου η ανάγκη για τέχνη. Τραγουδάω από παιδάκι, γράφω ποίηση από έφηβος. Πιο πολύ θα έλεγα ότι ακολουθούσα και ακολουθώ την ανάγκη μου να δημιουργώ, να ερευνώ και να επικοινωνώ τις καλλιτεχνικές μου εμπνεύσεις και ανησυχίες.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία σας στον καλλιτεχνικό χώρο;

Έφυγα από την Ελλάδα για περίπου οκτώ χρόνια αναζητώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών πάνω στο τραγούδι και την όπερα. Τα περισσότερα εξ αυτών τα πέρασα στην αγαπημένη μου Βιέννη, όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και ξεκίνησα την καλλιτεχνική μου πορεία σε Αυστρία και Γερμανία. Η ανάγκη μου, βέβαια, να ασχοληθώ και με την ελληνική μουσική με έκανε να επιστρέψω στην Ελλάδα και να χτίζω μια παράλληλη πορεία πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο και δισκογραφικά με έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για την τελευταία σας δουλειά, την παράσταση TOSCA του Πουτσίνι, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το τόσο σπουδαίο μουσικά και δραματουργικά έργο του G. Puccini. Είναι ένα αριστούργημα καλής αισθητικής και ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ρομαντικής μουσικής και βερισμού του οπερατικού ρεπερτορίου. Ο δικός μου ο ρόλος είναι αυτός του Sagrestano και η δυσκολία του είναι ότι μέσα σε ένα κλίμα ατελείωτου δράματος, εκείνος δίνει ίσως τη μοναδική υποψία κωμικών στοιχείων και ειρωνείας.

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τολμάει – ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή – να ανεβάσει μία πολύ απαιτητική παράσταση με εξαιρετικούς συντελεστές, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της Ελλάδας και κατά βάση της πόλης μας!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς σας έχει επηρεάσει ως άνθρωπο και ως δημιουργό η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα;

Κοιτάξτε… ένας καλλιτέχνης λέγεται καλλιτέχνης γιατί έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί την έμπνευση του με τον κόσμο. Χωρίς κοινό, χωρίς ανταλλαγή συναισθημάτων και χωρίς χειροκρότημα κανένας δεν μπορεί να λέγεται τραγουδιστής ή μουσικός. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι σαν να κινδυνεύουμε να χάσουμε τον καλλιτεχνικό μας εαυτό. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και για εμάς αλλά και για το κοινό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

Όπως σαν ανέφερα και προηγουμένως, ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια και με την ελληνική μουσική. Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τραγούδια δικά μου σε μουσική και στίχους, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη το 2022. Στα πιο κοντινά, εκτός από την Tosca, πρόκειται να κάνω κάποιες συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και γύρω νομούς, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια φράση από το έργο TOSCA που σας εκφράζει.

„Non ho amato mai tanto la vita“, „Δεν έχω αγαπήσει ξανά τόσο πολύ τη ζωή“, τραγουδάει ο Cavaradossi τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως θα πεθάνει.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι πολύ καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ