ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΑΤΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΑΤΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΑΤΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΑΤΗ

Ο πολυγραφότατος και εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας Άγγελος Χαριάτης δεν είναι άγνωστος ούτε στην πολιτιστική στήλη του φιλμ νουάρ, αλλά ούτε στο κοινό. Με αφορμή το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα» ο συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις μας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα κ. Χαριάτη. Δεν σας φιλοξενούμε για πρώτη φορά στη στήλη μας. Πολύ καιρό παρακολουθούμε την ιδιαίτερα επιτυχημένη σας πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας. Πείτε μας. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας από την τελευταία φορά που μιλήσαμε;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία φιλοξενίας για ακόμη μία φορά. Με αφορμή την κυκλοφορία του αστυνομικού μυθιστορήματος «Η Πόλη των Γενναίων (Brave City)» είχαμε την πρώτη μας κουβέντα. Υπάρχει πλέον μια νέα συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Άρωμα. Νιώθω πως με έχει αγκαλιάσει και έχει εκτιμήσει τη δουλειά μου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα». Μιλήστε μας για αυτό.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Μετά την «Πόλη των Γενναίων (Brave City)», δουλεύοντας πάνω σε ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, ψάχνοντας συρτάρια, σκληρούς δίσκους, σημειώσεις και μικρές ιστορίες βρέθηκα στα πρώτα κείμενά μου που αποτέλεσαν το κυρίως υλικό για τις «25 ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς». Όλα αυτά το 2008. Συνηθίζω να παίρνω συγγραφικές ανάσες ανάμεσα στη συγγραφή δύο μυθιστορημάτων, δουλεύοντας τις μικρές φόρμες. Κάπως έτσι προέκυψε η συλλογή διηγημάτων «Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα», 24 διηγήματα με αφετηρία για το καθένα ένα γράμμα του αλφάβητου. Άλφα όπως «Αψέντι», Ωμέγα όπως «Ω, Χένρυ».

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Γιατί να επιλέξει κάποιος το βιβλίο σας; Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε και τι ελπίζετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Για να ψυχαγωγηθεί, για να προβληματιστεί, για να ταξιδέψει. Γενικότερα ο συγγραφέας γράφει διότι θέλει να μοιραστεί με τον αναγνώστη την άποψή του για τον κόσμο ή για το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος. Γράφει για τους φόβους, για τις αγωνίες, για τις ελπίδες, ξεκινώντας από την ενδελεχή ενδοσκόπησή του, ώστε αυτό να μεταφερθεί ως ταξίδι ή ως απόλαυση της ανάγνωσης στον αναγνώστη. Δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο κριτής και ο πιο σημαντικός κρίκος της αλυσίδας είναι ο αναγνώστης.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς δουλεύετε; Γράφετε κάθε μέρα ή μόνο όταν έχετε έμπνευση;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Κάθε μέρα είναι ο τρόπος. Η έμπνευση ανήκει περισσότερο στον χώρο της ποίησης. Και ίσως στο διήγημα. Το μυθιστόρημα ενέχει (πέρα από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας) την υποχρέωση της καθημερινής αφοσίωσης. Πεντακόσιες λέξεις το ελάχιστο ημερήσιο όριο που θέτω στον εαυτό μου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πόσον καιρό σάς παίρνει να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο; Πότε λέτε με βεβαιότητα ότι ένα κείμενό σας είναι έτοιμο;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Συνήθως πέντε έως επτά μήνες η πρώτη γραφή. Έπειτα αφήνω στο συρτάρι να ωριμάσει. Ίσως δεκαπέντε ημέρες, ίσως δύο ή τρεις μήνες. Επανέρχομαι με διορθώσεις κι αποφασίζω αν πρέπει να το στείλω προς αξιολόγηση. Βέβαια, βέβαιος δεν είσαι ποτέ. Αν έδινες σε εκατό συγγραφείς τη δυνατότητα να διορθώσουν κάτι σε έργο τους που έχει ήδη κυκλοφορήσει κι οι εκατό θα σου απαντούσαν καταφατικά.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποιος διαβάζει πρώτος τα κείμενά σας;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Συνήθως η σύζυγός μου, που βρίσκεται στον χώρο ως επιμελήτρια λογοτεχνικών κειμένων. Και πιστέψτε, είναι πολύ σκληρή, αλλά συνήθως δίκαιη. Αν και έχουμε βρεθεί να διαφωνούμε επί ώρες για μια πρόταση.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς αντιδράτε στις κριτικές; Πόσο σας επηρεάζει μια αρνητική κριτική;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Τις δέχομαι ευχάριστα και τις θετικές αλλά και τις αρνητικές, πάντα όμως σε συνάρτηση με το ποιος και κυρίως πώς κάνει μια κριτική. Η κριτική από την άποψη ασφαλώς διαφέρουν.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για έκδοση μυθιστορήματος (γραμμένο το 2016) λογικά μέσα στο 2020. Δουλεύω τώρα ένα εφηβικό μυθιστόρημα υποκύπτοντας κατά μία έννοια σε ενδοοικογενειακές πιέσεις.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με το γράψιμο;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Ασφαλώς να έχει το θάρρος να γράψει το πρώτο γράμμα. Να γνωρίζει πως ο δρόμος της γραφής είναι ένα μοναχικός δρόμος. Να έχει την ψυχραιμία να αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα την απόρριψη. Η απόρριψη, οι απορρίψεις είναι τα βήματα που απαιτούνται για να οδηγηθείς στην πόρτα της έκδοσης. Να μη δειλιάζει. Να μην τα παρατάει εύκολα. Να διαβάζει πολύ και να γράφει λιγότερο. Το αντίθετο είναι, κατά τη γνώμη μου, καταστροφικό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι διαβάζετε αυτήν την περίοδο; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ: Είμαι σε φάση επαναπροσέγγισης της γραφής του Προυστ. Μόλις τελείωσα το «Χρυσό σημειωματάριο» της Λέσινγκ. Έχω δίπλα μου τη «Σεροτονίνη» του Ουελμπέκ, το «Πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας» του Μπολάνιο, τον «Πλην» του Γκρίερ.

Αγαπημένοι συγγραφείς. Πολλοί: Καμύ, Καζαντζάκης, Μπουκόφσκι, Μάρκες, Σεπούλβεδα, Μουρακάμι, Λέσινγκ, Ντυράς, Ντι Μωριέ. Έρχονται και φεύγουν, παίρνουν άλλοι τη θέση τους, είναι θέμα στιγμών. Αναγνωστικών και συγγραφικών.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη