ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΔΕΛΗ - Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΔΕΛΗ – Δ. Βασιλειάδη

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΔΕΛΗ

  1. Μιλήστε μας για σας.

Γεννήθηκα Νέα Αβώρανη Αγρινίου. Η δεύτερη μεγάλη πατρίδα και αγάπη του είναι το Λιβαδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας, το χωριό των γονιών μου. Εκεί πήρα τις πρώτες αναπνοές μου και από εκεί ξεκίνησα το μεγάλο μου ταξίδι ζωής. Αποφοίτησα από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (σήμερα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Η επαγγελματική μου καριέρα ως Οικονομολόγος ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένω και αργότερα πανελλαδικά προσφέροντας τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου στον επιχειρηματικό κλάδο και γενικότερα στην οικονομία. Ως άνθρωπος και επαγγελματίας οικονομολόγος αποφεύγω τα πολλά λόγια και επικεντρώνομαι στην πράξη και από εκεί κρινόμαστε όλοι μας.Θα έλεγα ότι η ζωή μου είναι απλή και λιτή. Τα απλά καθημερινά είναι αυτά που με γεμίζουν ως άνθρωπο. Προσπαθώ να ισορροπώ τα “πρέπει” με τα “θέλω’’ μου για να υπάρξει γαλήνη και ευτυχία στην ζωή μου.

  1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Πολύ σημαντική ερώτηση. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας δεν γίνεται αλλά γεννιέται. Απλά τα δώρα που μας χαρίζει η φύση πρέπει τη κατάλληλη στιγμή να τα ανακαλύψουμε από κάποια αφορμή ή γεγονότα και τις εμπνεύσεις μας να τις εντυπώσουμε στο χαρτί. Μεγάλωσα κοντά στη φύση και αυτή με “μπόλιασε” από μικρός να εμπνέομαι έστω και με τα μικρά στιχάκια που έλεγα κοιτώντας τον έναστρο ουρανό. Ένα περίπατο ανάμεσα στις ελατιές, τις ιτιές και τις βρυσούλες που ανέβλυζαν το κρυστάλλινο νερό τους ήταν αρκετά για έμπνευση. Η φύση με έμαθε πολλά και είμαι ευγνώμων.

 

 

  1. Μιλήστε μας για τα βιβλία σας.

Το πρόσφατο βιβλίο μου “Κατάθεση ψυχής” είναι βιβλίο με αναφορές στον άνθρωπο, την οικογένεια, τη κοινωνία, τις αξίες και αρετές που δυστυχώς σήμερα εκλείπουν, την ευγνωμοσύνη, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, το δικαίωμα για εργασία και την δίκαιη διανομή του ψωμιού. Επίσης βρίθει πολιτιστικών, ιστορικών, λαογραφικών και προσωπικών αναφορών. Πάντοτε με απασχολούσε και με απασχολεί ενεργά ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον και φυσικά το μέλλον της κοινωνίας μας.Προσπάθησα να δω την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Η κοινωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα καθρέφτισμα συμπεριφορών μας. Όσο υπάρχουν Άνθρωποι με Ήθος και Αξίες, υπάρχει Ελπίδα και Φως. Η κοινωνία δεν αλλάζει με λόγια, κριτικές και ευχολόγια, αλλά με έργα και πράξεις. Η δική μας αγάπη ενεργοποιεί και την αγάπη των συνανθρώπων μας. Η αγάπη φέρνει ειρήνη στις καρδιές όλων μας. Μόνον έτσι οι κοινωνίες αλλάζουν, οι άνθρωποι χαμογελούν και τα τύμπανα του πολέμου σταματούν.

Μιλάω για την κοινωνική καταξίωση που πολλοί άνθρωποι στέκονται κυρίως στην επαγγελματική και όχι στον πνευματικό μας πλούτο με συνέπεια να απαξιώνονται οι αρετές και οι αξίες του ανθρώπου. Κοινωνική καταξίωση. Δυο λέξεις με πολλαπλές ερμηνείες. Καθένας μας δίνει και τη δική του εκδοχή. Ασφαλώς όλα πηγάζουν στο τι επιζητεί ο άνθρωπος από τη ζωή του και πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνική καταξίωση. Θεωρώ ότι είναι συνάρτηση του εσωτερικού μας κόσμου των αρετών και των αξιών μας. Ο εσωτερικός μας πλούτος είναι αυτός που διαμορφώνει τα “πιστεύω” μας για τη ζωή και με αυτά πορευόμαστε. Είναι αυτός που διαμορφώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της καταξίωσης στην κοινωνία.

Γράφω για την αρετή της ευγνωμοσύνης που σήμερα εκλείπει. Η ευγνωμοσύνη είναι αρετή για τον άνθρωπο και έτσι πρέπει να την βλέπουμε. Να έχουμε ευγνωμοσύνη προς όλους. Σε εκείνους που μας βοήθησαν, αλλά και σε αυτούς που μας εμπόδισαν και στους αδιάφορους. Να έχουμε ευγνωμοσύνη σε όλους γιατί δημιουργούν το πλαίσιο, τον πυρήνα όπου θα γεννηθούν άνθρωποι φωτεινοί και υπεύθυνοι. Θα έλεγα ότι όσο μας βάζουν επώδυνα εμπόδια τόσο δυναμώνουμε και προχωράμε στη ζωή.

Πολλές φορές εξυμνούμε την επιτυχία των άλλων και όχι τη δική μας. Γιατί λοιπόν να απαξιώνουμε τα θετικά μας; Ας ψαχτούμε μέσα μας να βρούμε τον εσωτερικό μας πλούτο. Ας πούμε ευχαριστώ στις αξίες μας, στις αρετές μας. Ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας. Το αξίζουμε.H ευγνωμοσύνη είναι το διαβατήριό μας για την ελευθερία, τη μεταμόρφωση, τη ζωή.

 

Ο Σπινόζα έγραψε για την ευγνωμοσύνη: Η ευγνωμοσύνη είναι το άσμα των αγγέλων»

 

Γενικά τα βιβλία μου αναφέρονται στα κοινωνικά προβλήματα, την πολιτεία και φυσικά τον άνθρωπο. Γράφω για την ζωή σε όλα τα επίπεδα, την προσφορά αγάπης, και τον έρωτα με την καθάρια μορφή του. Προσπαθώ μέσα από τις απαξιωμένες αρετές και αξίες, τα κοινωνικά αγαθά που τσαλαπατιούνται να δώσω νότες αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες.

 

Γράφω για μία απλή, αλλά υψηλή σε νόημα ζωή είναι μια μεγάλη ζωή, όπως μεγάλα είναι όλα τα απλά και αληθινά.

 

  1. Είστε και οικονομολόγος. Πώς συνδυάζεται αυτή η ιδιότητά σας με τη συγγραφή; Αν έπρεπε κάποια στιγμή να επιλέξετε τι θα κάνατε;

Πράγματι πολλοί με ρωτάνε για δύο αντίθετες ενασχολήσεις μου και δεν είναι μόνο αυτά τα δυο που ασχολούμαι αλλά και άλλα πολλά. Είμαι ένας άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός. Ξεκίνησα να γίνω φιλόλογος αλλά τελικά με κέρδισαν οι οικονομικές επιστήμες. Πάντα έβαζα και βάζω υλοποιήσιμους στόχους επικεντρώνοντας στην ουσία των γεγονότων και όχι σε ατέρμονες αναλύσεις που δεν είχαν νοήματα. Προσπαθώ το σύνθετο να το κάνω απλό όπως και η ζωή μας.

Δύο λόγια για το επάγγελμα του οικονομολόγου που το έβλεπα πάντοτε ως λειτούργημα. Αναδεικνύεται μέσα από τις κοινωνικές ανάγκες και όχι από τους ψυχρούς και ανέκφραστους νόμους. Άλλοι το μίσησαν και άλλοι το αγάπησαν, ο καθένας για τους λόγους του.

Το επάγγελμα του οικονομολόγου είναι τρόπος ζωής με τα θετικά του και τα αρνητικά και, σαν το λουλούδι, πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά για να μην ξεραθεί. Είναι κοινωνικό λειτούργημα και έτσι το έβλεπα και το βλέπω. Οι αριθμοί για μένα είναι τέχνη και έτσι προχωρούσα.

Τέχνη είναι και η εμπνευσμένη συγγραφή και δεν ήταν δύσκολο να τα παντρέψω και τα δύο. Απλά την Λογοτεχνία ποτέ δεν πρέπει να τη δούμε ως βιοπορισμό, γιατί τότε ξεφεύγουμε από τον πλούτο της ψυχής μας και οι εμπνεύσεις μας αλλοτριώνονται.

Με ρωτάτε αν έπρεπε κάποια στιγμή να επιλέξω. Τέχνη είναι και τα δύο, οπότε δεν θα ήταν δύσκολη η επιλογή μου.

Στις 21 Μαρτίου γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα της ποίησης και θα αναφερθώ με λίγα λόγια.

Γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1998 με εισήγηση από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Συμπίπτει με την εαρινή ισημερία που συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως και η ποίηση το φωτεινό με το μαύρο πρόσωπο της.

Τιμούμε την ημέρα των μεγάλων ποιητών και να διδασκόμαστε από το πλούσιο πνευματικό τους έργο παρακαταθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ετικέτα του ποιητή “φοριέται” πολύ εύκολα στις σημερινές μέρες. Ας είμαστε ταπεινοί και να μην λερώνουμε τα κρυστάλλινα καθάρια νερά της ποίησης.

 

  1. Ως οικονομολόγος, αλλά και ως καλλιτέχνης, πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;

Είναι μία πονεμένη ιστορία όχι μόνο σήμερα αλλά από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους. Δυστυχώς όπως προανέφερα όταν όλα έχουν καταρρακωθεί στο βωμό των συμφερόντων κάθε μέρα βαλτώνουμε και περισσότερο. Βλέπετε ανθρώπους σήμερα να χαμογελάνε; Όλοι ζούμε στην παράνοια και η ελπίδα αργοπεθαίνει. Η πολιτεία είναι αντανάκλαση των συμπεριφορών μας. Σήμερα γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου. Το γέρο του Μοριά τον φυλακίσαμε, όπως και πολλούς αγωνιστές που δώσανε το αίμα τους για λευτεριά. Είναι όλα γνωστά και ο καθένας μας ας κάνει την αυτογνωσία του.

Ως οικονομολόγος δεν σταμάτησα ποτέ να λέω την γνώμη μου και τρόπους ανασυγκρότησης της χώρας μας. Ως συγγραφέας αυτά γράφω και με τις άλλες ενασχολήσεις το ίδιο κάνω. Είμαι φύσει αισιόδοξος και ο Έλληνας μπορεί πολλά.

  1. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και γιατί;

Υπάρχουν πολλοί και κυρίως οι παραδοσιακοί και κάποιοι νεότεροι. Από όλους έχω διδαχθεί και πνευματικά έγινα πλουσιότερος. Θα έλεγα το μαύρο του Καρυωτάκη το πάντρεψα με το γαλάζιο του Ελύτη. Ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης ακόμα μας συμβουλεύουν στα κοινωνικά μας προβλήματα.

  1. Μελλοντικά σχέδια.

Ζωή χωρίς όνειρα δεν υπάρχει. Ναι έχω στόχους υλοποιήσιμους αρκεί να υπάρχει υγεία. Έχω ξεκινήσει μια ποιητική ανθολογία και ευελπιστώ εντός του 2019 να εκδοθεί. Πιστεύω ότι κάτι καινούργιο θα φέρει στους αναγνώστες του, ξεφεύγοντας από τα στάσιμα νερά της ποίησης.

  1. Ένα ακόμα ανεκπλήρωτο όνειρό σας.

Ναι υπάρχουν. Ως Λογοτέχνης, να συνεχίσω να προσφέρω πνευματικό πλούτο στους αναγνώστες και στα καλά βιβλία να είναι παρούσα και η πολιτεία. Ως οικονομολόγος, να προσφέρω την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου για το καλό της πατρίδας μου.

  1. Μια φράση που σας εκφράζει.

Ανθρωπιά

  1. Μια ευχή.

Υγεία, αγάπη, ταπεινότητα, ευτυχισμένες κοινωνίες.

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη