THESS… ΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΜΕ ΑΜΑΛΙΑ
Όλο το Δεκέμβριο το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ είναι κατά βάση αφιερωμένο στα παιδιά και τους νέους γενικότερα. Γιατί η διαπαιδαγώγηση και ο τρόπος ψυχαγωγίας των παιδιών μας, είναι δεδομένο ότι διαμορφώνεται και από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και ένας από αυτούς, κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικός, είναι και οι παραστατικές τέχνες. Και η αναμφισβήτητη διαδραστική επίδρασή τους!
Έτσι το Δεκέμβριο στο πρόγραμμα του θεάτρου παιδικές και νεανικές σκηνές συναντώνται με το θέατρο Σκιών, το θέατρο με κούκλες, τον μάγο Σανκάρα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 & 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 22,29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΏΡΑ 17:00
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΟΜΗΡΟΥ «ΙΛΙΑΔΑ»
Ο “Μικρός Βορράς” σε συνεργασία με τους “The Prefabricated Quartet”, μια από τις πιο γνωστές μπάντες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γράψανε τη μουσική, παρουσιάζει σε 70΄ όλη την Ιλιάδα του Ομήρου. Mια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική!
Μια “σύγχρονη” Ιλιάδα με video games και ραπ, όπου Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των Θεών, σε μία αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση.
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Συντελεστές:
Θεατρική ∆ιασκευή: Μικρός Βορράς, Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, Φιλολογική Επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά, Σκηνοθεσία – φωτισμός: Τάσος Ράτζος, Σκηνικό-Κοστούµια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου, Επιµέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Ηθοποιοί: Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, στο ρόλο της Ιοκάστης η Αγαύη Παπανικολάου
Ζωντανή Μουσική: Θοδωρής Παπαδηµητρίου (τσέλο), Χρήστος Γούσιος (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Σιώνας (ηλεκτρικό µπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύµπανα)
ΚΥΡΙΑΚΗ 5,12,19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 & 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 12:00
Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση θεάτρου κούκλας
«ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ»
Οι REDICOLO έρχονται στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ με τις μεγααάλες κούκλες τους, για να μοιραστούν με μικρούς και μεγάλους την ιστορία ενός διαφορετικού αγοριού: της αγαπημένης ξύλινης μαριονέτας ΠΙΝΟΚΙΟ που κινείται χωρίς σπάγκους και ονειρεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων.
Μία παράσταση για όλη την οικογένεια που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ. «Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»
Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, για τη δύναμη της συγχώρεσης και για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»
«ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ». Μια παράσταση σύγχρονου θεάτρου κούκλας για μικρά και μεγάλα παιδιά, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως για τις χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, την καλλιτεχνική πρωτοτυπία και την ευρηματική διασκευή στο κλασικό κείμενο του Κάρλο Κολόντι. Είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας Redicolo, γνωστής για την ποιοτική δουλειά της στο χώρο του θεάτρου κούκλας για παιδιά, και έχει κάνει από το 2016 περισσότερες από 200 παραστάσεις σε σχολικούς και θεατρικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Την έχουν παρακολουθήσει ήδη χιλιάδες παιδιά και έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από γονείς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Κάρλο Κολόντι, Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος,Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου,Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος,Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης,Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Καλπενίδου,Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης,Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου,Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης, Επικοινωνία: Δέσποινα Καλπενίδου, Μαρίνα Καζόλη, Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO
ΚΥΡΙΑΚΗ 5,12,19, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 & 9,16,23,30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 17:00
«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Ο μικρός Πρίγκιπας κατέβηκε από τον πλανήτη του για να μείνει στις καρδιές μας. Ο κόσμος του είναι φτιαγμένος με γενναιοδωρία, είναι φτιαγμένος για να μοιράζεται. Είναι φτιαγμένος για την εποχή μας. Ξεδιπλώνοντας μία μία τις σελίδες του έργου και μία μία τις συναντήσεις του μικρού πρίγκιπα θα κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι ενηλικίωσης και αυτογνωσίας. Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Νικολαΐδης θα παίζει και θα αφηγείται και ένα τσέλο, ένα πιάνο, μια ηλεκτρική κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα θα ντύνουν μουσικά την αφήγηση δημιουργώντας ένα ηχητικό τοπίο μέσα στο οποίο θα ταξιδέψει ο πρίγκιπας.
Όλοι οι ήρωες του παραμυθιού θα συμβολίζονται με τα αντικείμενα που τους χαρακτηρίζουν και ο αφηγητής με την τεράστια εμπειρία του στο κομμάτι της διάδρασης θα επικοινωνεί όλα τα μυστικά του βιβλίου.
Σε επιλεγμένα σημεία θα σταματάει η ανάγνωση για να δώσουμε στα παιδιά λόγο. Τα οποία μέσα από την συμμετοχή τους θα παίρνουν ενεργό ρόλο στην παράσταση!
Και ο λόγος τους θα αφορά όχι μόνο την δική τους συμμετοχή, αλλά και τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη διείσδυση στο αινιγματικό κείμενο του Εξυπερύ και σε θέματα όπως είναι η φιλία, η αγάπη, η ματαιοδοξία.
Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Στρατής Τσίρκας, Σκηνοθεσία-διασκευή: Τάσος Ράτζος, Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Σίγα, Κοστούμια: Ιωάννα Παγιατάκη, Μάσκες: Θάλεια Καρεπίδη, Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Στίχοι: Ευαγγελία Παπαμιχαήλ, Φωτογραφία: Γιώργος Σκανδαλάρης, Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Άννα Παπαφίγκου, Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου, Παραγωγή: Μικρός Βορράς, Διαβάζει-Παίζει ο ηθοποιός: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ζωντανή μουσική: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Θοδωρής, Παπαδημητρίου, Νάσια Σιαμέτη
Το βιβλίο σε μετάφραση Στρατή Τσίρκα κυκλοφορεί στις εκδόσεις
«Ηριδανός».
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 & 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 17:00
ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»
Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.
Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο, οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.
Συντελεστές:
Κείμενο: Μικρός Βορράς, Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος, Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη, Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης, Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός, Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά, Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη, Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης, Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου., Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά
Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
23,24,25,27,28,29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΩΡΑ 17:30
Ένα μαγικό Show πασπαλισμένο με Χριστουγεννιάτικη μαγεία το «Sankara Magic Christmas» και τις ψυχαγωγικές ψευδαισθήσεις του μάγου Σανκάρα, θα απολαύσουμε από 23 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου
Ο κορυφαίος Έλληνας μάγος Σανκάρα σε καλεί να βιώσεις απίστευτες στιγμές που πάνε κόντρα στους νόμους της φύσης και της λογικής.
Sankara Magic Christmas
Ήρθε η ώρα για μια Χριστουγεννιάτικη δόση αστερόσκονης που θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη φορά καθώς ο κορυφαίος Έλληνας μάγος Σανκάρα και η ομάδα του έρχονται στο ολοκαίνουργιο Θέατρο Αμαλία για να παρουσιάσουν το νέο τους show, το «Magic Inside».
Εδώ η μαγεία αποκτά νόημα καθώς στο «Magic Inside» όλα ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ψευδαίσθηση. Παρακολουθήστε απίστευτες στιγμές, που κόβουν την ανάσα, που «κλέβουν» το μυαλό και μιλούν στην ψυχή μας καθώς και άλλα πρωτότυπα και απίστευτα tricks κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής.
Ένας από τους σύγχρονους αλχημιστές της εποχής μας έρχεται για να μας χαρίσει μαγεία, χιούμορ αλλά και δυνατά συναισθήματα για μικρούς και μεγάλους… Μην το χάσετε!
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΩΡΑ 12:00
«Ο Καραγκιόζης και το πνεύμα των Χριστουγέννων»
Ημέρες Χριστουγέννων , ημέρες γιορτινές!
Όλοι είναι χαρούμενοι, ανταλλάσουν δώρα και τραγουδούν. Όμως υπάρχει κάποιος που όχι μόνο δεν του αρέσουν αυτές οι μέρες αλλά τα βάζει και όποιον χαίρεται και γιορτάζει. Ο Καραγκιόζης μαζί με τον Χατζηαβάτη αποφασίζουν να του αλλάξουν γνώμη. Θα τα καταφέρουν;
Κείμενα – μουσική επιμέλεια – φιγούρες – σκηνοθεσία
Χρήστος Στανίσης
3,4,5,9,10,11,12,16,17,18,19,25,26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00
“Bonsai Ιστορίες για το Βέλος του Χρόνου”
Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου.» Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει, από τις 3 έως τις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία, την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας.
«Η ομορφιά του μπονσάι είναι αποτέλεσμα επίμονης, καθημερινής φροντίδας.»
Haru. Natsu. Aki. Fuyu. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο. Χειμώνας. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας; Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Πόσο διαφορετική είναι η βιωμένη εμπειρία από τις στερεοτυπικές εικόνες που μπορεί να έχουμε για την τρίτη ηλικία και τις αλλαγές που τη συνοδεύουν;
Παραλληλίζοντας τη ζωή με το hanami (χανάμι), το ιαπωνικό έθιμο της θέασης της εφήμερης ομορφιάς των ανθισμένων κερασιών, η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» μας θυμίζει ότι η ζωή μας είναι μία παροδική γιορτή. Ακόμα κι όταν η γιορτή τελειώσει, πάντα μένει κάτι που δεν χάνεται ποτέ: η αγάπη που πήραμε και η αγάπη που δώσαμε στους άλλους.
«Δεν ξέρω ποια είναι, αλλά την αγαπάω.»
Λίγα λόγια για την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»
Η ομάδα «Άνθρωπος Στη Θάλασσα» δημιουργήθηκε το 2010 από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κλαίρη Χριστοπούλου, τον εικαστικό Νάσο Χαλκίδη και τη Ροδή Στεφανίδου στην οργάνωση παραγωγής, ενώ από το 2014 στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκε η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη.
Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του, μέσα από τη θεώρηση του θεάτρου ως τόπο συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για μας το θέατρο: μία σχεδία που απλώνει το χέρι στον άνθρωπο στη θάλασσα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου, Σκηνικά: Μαρία Όσσα, Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη, Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος, Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα, Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα, Ειδική συνεργάτιδα έρευνας: Κατερίνα Κανδυλίδου, Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης, Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου, Παραγωγή: Ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Νατάσσα Αστρεινίδη, Χριστίνα Κοροβίλα, Δήμητρα Σταματίου
6,7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00
“Football / I consider it a challenge before the whole human race” Βασισμένο στο Football: Το παιχνίδι της ανθρωπότητας του Θανάση Τριαρίδη.
: Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Όλια Πανίδου
Συνεργάτις δραματουργός: Δέσπω Πύρτσιου
Μουσική επιμέλεια-ηχητικός σχεδιασμός: Νείλος Καραγιάννης
Σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Φωτισμοί: Ινώ Πικιώνη
Αφίσα/Πρόγραμμα: Χριστίνα Ελευθεριάδου
Φωτογραφίες: Μοσχος Γκουτζιούδης, Αναστασία Καρίκη
Trailer: Αναστασία Καρίκη
Στον ρόλο της Φ.: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Μουσική (live): Νείλος Καραγιάννης
Διάρκεια: 75 λεπτά
Αντί σημειώματος σκηνοθέτη
Football. Θα σας μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο. Φυσικά, δεν θα σας πούμε για τον Μέσι και τον Κριστιάνο– ή για τον Μαραντόνα και τον Πελέ. Αυτά τα ξέρετε όλοι – κι όσοι δεν τα ξέρετε, ανοίγετε το Ίντερνετ και διαβάζετε σεντόνια αφιερώματα. Για τα γκολ τους, για τις γκόμενές τους, για τις κοκαΐνες τους, για τα γκολ που έβαλαν με το χέρι… Εμείς θα σας μιλήσουμε για πράγματα κάπως πιο παλιά και κάπως πιο βαθιά… Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κλωτσάνε μια μπάλα. Στη λάσπη. Και στ’ αλήθεια, ξέρετε, το πιο μεγάλο ματς δεν το κέρδισε ούτε ο Πελέ, ούτε ο Μαραντόνα ούτε ο Μέσι που φεύγει σαν το νερό που κυλάει. Το κέρδισε κάποιος Αντόνιο Χοσέ Ποδέθες. Μην ψάχνετε στην μνήμη σας κανένας δεν τον ξέρει. Ξέρετε τον Μέσι που κάνει τα μη μου άπτου κουταλάκια και δεν ξέρετε τον παίκτη που τρύπησε τα δίχτυα της Ιστορίας… Για να το πούμε ωμά: τον παίκτη που γκάστρωσε την ιστορία με το σπέρμα του… Τέτοιοι είμαστε οι άνθρωποι αχάριστα σκυλιά που θυμόμαστε τους λάθος ανθρώπους. Κατά τα άλλα η σκηνή είναι εντελώς γυμνή…
Αλήθεια, εσείς τι περιμένετε να δείτε από αυτήν την παράσταση;
Σημείωμα δραματουργού
Η αλήθεια είναι έξω… Κάποιοι άναβαν τους πυρσούς με τη φλόγα απ’ την καρδιά τους και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Κάποιοι άλλοι για να προχωρήσουν ένα βήμα δεν είχαν άλλη επιλογή παρά μόνο να κλωτσήσουν μια μπάλα. Γι’ αυτό όμως πηγαίνουμε στο γήπεδο: μήπως η μπάλα έρθει σε εμάς και καταφέρουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα. Ίσως και να ενωθούμε! Πάτε στο γήπεδο και θα δείτε… Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλη την αλήθεια στα παιδιά μας.
8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00
“Αυτό είναι το improv theater“
Η μουσική ξεκινάει. Πρωτότυπη. Μια σύνθεση της στιγμής, που βασίζεται 100% στη ψυχολογία του Δανιήλ εκείνη τη στιγμή.
Ο Παναγιώτης και ο Μενέλαος εμπνέονται από αυτό που ακούν. Τους ξύπνησε ένα δυνατό συναισθημα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χτίστηκε ένας ολόκληρος κόσμος μέσα στο μυαλό τους. Και βγαίνουν στη σκηνή για να τον χτίσουν, να τον ζωντανέψουν και να δημιουργήσουν ένα αυθόρμητο, συναρπαστικό, αυτοσχεδιαστικό έργο επί τόπου. Εκείνη τη στιγμή.
Κανένας από τους 3 τους δεν είχε προετοιμάσει απολύτως τίποτα. Ολόκληρη η παράσταση δημιουργείται μπροστά στα μάτια σας. Γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά.
Και λογικά κανένας σας δεν θα το πιστέψει. Αυτό είναι το improv theater.
Τι είναι το improv;
Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο Improv Theater είναι μια μορφή θεάτρου διαφορετική από τις άλλες. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Οι ηθοποιοί με έμπνευση το οτιδήποτε, δημιουργούν στη στιγμή μια ιστορία επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv. Στο improv κάθε παράσταση είναι μοναδική.
Ο Δανιήλ, ο Μενέλαος και ο Παναγιώτης ανήκουν στην ομάδα της ImproVIBE, της πρώτης σχολής Improv Theater στην Ελλάδα, που εδρεύει στην Αθήνα από το 2012. Στα χρόνια λειτουργίας της έχει οργανώσει θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονται σε γνωστά θέατρα της Αθήνας, ενώ επίσης έχει κάνει περιοδείες για παραστάσεις και εκπαίδευση σε όλη τη χώρα.
Η συνεισφορά της παγκοσμίως είναι επίσης σημαντική και έχει αναγνωριστεί ως ο πόλος του improv για την Ελλάδα. Από το 2015 διοργανώνει με τεράστια επιτυχία ετησίως στην Αθήνα το Mt. Olymprov, το διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου της Ελλάδας.
Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματά της είναι ότι παρουσίασε μια καινούργια μορφή θεάτρου και σήμερα πλέον υπάρχει μια ενεργή κοινότητα εκατοντάδων ανθρώπων που ασχολούνται με το improv.
Αυτό είναι το improv theater.
THESS…..ΘΕΑΤΡΟ
……….. ΠΑΜΕ ΑΜΑΛΙΑ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
7,8,9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
Οι εκτελεστές του Γιώργου Σκούρτη
Οι εκτελεστές του Γιώργου Σκούρτη
Οι εκτελεστές του Γιώργου Σκούρτη
«ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ» του Γιώργου Σκούρτη
Το θεατρικό έργο «Οι Εκτελεστές» του πολυγραφότατου Γιώργου Σκούρτη γράφτηκε την δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα το 1988, περίοδο έντονων κοινωνικών αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων με την αυθαιρεσία και την διαφθορά να «ανθίζει» σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.
Τρία αδέρφια ο Κοσμάς (Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου) ο Τάσος (Λυκούργος Μπάδρας) κι ο Στέλιος (Βασίλης Τριανταφύλλου) οργανώνουν μια ληστεία σε τράπεζα και φεύγουν καταδιωκόμενοι για να κρυφτούν σε μια αποθήκη. Απομονωμένοι, εγκλωβισμένοι, εκνευρισμένοι, κυνηγημένοι. Τα νεύρα τεντωμένα, οι ισορροπίες λεπτές, οι σχέσεις δοκιμάζονται, υπάρχει άραγε διέξοδος;
«Οι Εκτελεστές» πραγματεύονται πολλά θέματα και ερωτήματα, όπως τον θεσμό της οικογένειας, το κράτος, την εξουσία και τη θέση του πολίτη. Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, το κείμενο παραμένει διαχρονικό και τόσο μα τόσο επίκαιρο. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «μια ιστορία βίας και αναρχίας, σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά πλέον στη ζωή μας. Είναι η βία της εξουσίας πάνω στο άτομο-πολίτη κι η αναρχία του ατόμου – πολίτη ενάντια στην εξουσία».
Από την πρώτη εμφανίση του Γιώργου Σκούρτη στα θεατρικά δρώμενα το 1970 με το έργο «Οι νταντάδες», ένα έργο-σταθμό που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, τον απασχολούσε το δίπολο πολίτης- εξουσία, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η καταγγελία της αλλοτρίωσης της κοινωνίας, πράγμα που είναι ορατό και έντονο και στους «Εκτελεστές».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης, Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής , Παίζουν: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου , Μουσική: Στέλιος Σαλβαδόρ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη, Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
14,15,16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
«ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
Η σκηνική πράξη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» με τον Γεράσιμο Γεννατά, επιστρέφει για τρεις μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ.
Η παράσταση συνιστά μία καλλιτεχνική προσπάθεια απόδοσης της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην πολυσυζητημένη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο κείμενό του, όπως και οι συντελεστές του έργου στην εν λόγω παράσταση, δεν προσπαθεί μόνο να τεκμηριώσει την ενοχή της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης, αλλά και να φωτίσει την ύπαρξη δύο κόσμων: Από τη μία ο κόσμος της ακραίας βίας των ισχυρών, του ρατσισμού, του μίσους και από την άλλη ο κόσμος της αλληλεγγύης, της αγάπης και της συντροφικότητας.
Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς, Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, Γιώργος Χανός, Σκηνοθετική επιμέλεια: Δανάη Λιοδάκη, Σκηνογραφική επιμέλεια: Νικόλας Κανάβαρης, Δραματουργική επεξεργασία: Λυδία Λιοδάκη, Δανάη Λιοδάκη Φωτογραφίες: Μαριάννα Στεφανίτση
17,18,24,25,31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ & 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
«ΠΕΡΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Από τον Αύγουστο 2018 κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική το θεατρικό έργο ΠΕΡΑΣΜΑ της Δελίνας Βασιλειάδη. Πρόκειται άραγε για ένα μονόπρακτο υπαρξιακό δράμα ή για μια υπαρξιακή φάρσα;
Δύο πρόσωπα Ο Πέτρος και ο Λάζαρος ( ονόματα συμβολικά; ) και μια γυναικεία φιγούρα ανύπαρκτη για τα μάτια των θεατών, πανταχού παρούσα όμως για τους πρωταγωνιστές, λειτουργούν επί σκηνής.
Όλη η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη μετακίνηση του Πέτρου και τη βοήθεια ( πόσο ουσιαστική είναι άραγε;) που του παρέχει ο Λάζαρος. Τι είδους μετακίνηση – μετάβαση όμως είναι αυτή; Πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία; Πρόκειται για μία πορεία προς τη λύτρωση ή για μία μετάβαση του ανθρώπου δια μέσου της ζωής σε μία ιδιότυπη υπέρβαση καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία αμείλικτα πεπερασμένος;
Σκηνοθεσία Νίκος Βουδούρης , στο ρόλο του Πέτρου Βασίλης Βασιλείου, Επιμέλεια σκηνικού χώρου Πολυξένη Αϊμαλιώτη, Μελέτη για το έργο Κωνσταντίνος Παμπούκης
21,22,23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
«ΛΕΥΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ», του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
Μετά τα «Μελίσσια», που ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Αλέξης Σταμάτης γράφει το «Λευκό Δωμάτιο». Πού πάνε οι θεατρικοί ήρωες όταν τελειώνει το έργο; Παραμένουν άραγε εγκλωβισμένοι σε αυτή τη συγκεκριμένη ζωή που τους δημιούργησε ο «νονός» – συγγραφέας τους; Μια αλληγορία εγκλεισμού με πρωταγωνίστριες την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και την Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν αποκαλύπτει την κουζίνα της δημιουργίας του συγγραφέα και του ηθοποιού μέσα από το θέατρο, τους χαρακτήρες, την επινόηση και την πραγματικότητα. Εντέλει μέσα από την ίδια τη ζωή.
Σε έναν ου-τόπο, που βρίσκεται σε ένα ψηλό βουνό, υπάρχει μία πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Για όσους έχουν γεννηθεί από το χέρι του συγγραφέα-δημιουργού τους και είναι στη διάθεση κάθε σκηνοθέτη, στις σκηνές όλου του κόσμου. Κάθε φορά που τελειώνει η κατασκευή τους και αφού τα είδωλά τους έχουν ανέβει στις σκηνές, τα πλάσματα αυτά συγκεντρώνονται στην πανσιόν. Όμως, εκεί συμβαίνει κάτι μοναδικό: το ανύπαρκτο δημιουργεί πραγματική ζωή.
Τη διεύθυνση του χώρου αυτού έχει αναλάβει η Φλώρα, μία ακαθόριστης ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας γυναίκα. Κάποια στιγμή καταφθάνει η περήφανη και δυναμική Έντα, την οποία η Φλώρα τοποθετεί στο ίδιο δωμάτιο με την Μπλανς. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες δημιουργούνται πολύ έντονες κλιμακούμενες συγκρούσεις, καθώς προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές επιδιώξεις και έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση, αν και υπάρχει ένα υποδόριο νήμα που τις ενώνει. Όταν η Έντα αποφασίζει να κάνει μια παράτολμη κίνηση, οι τεκτονικές πλάκες της επινόησης, η ίδια η υπόσταση των χαρακτήρων στο αναπόδραστο γίγνεσθαι της πανσιόν της Φλώρας -και, πάνω απ’ όλα, το άγχος του δημιουργού- θα αποκτήσουν μία άλλη δραματική διάσταση χάρη στη λύτρωση που θα προσφέρει απρόσμενα, στο τέλος, η αυτοδικία.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης, Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, Μουσική: Δημήτρης Τσάκας, Σκηνικά – κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Video: Παντελής Μάκκας, Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Ερμηνεύουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρης Τσίκλης
Στον ρόλο της Φλώρας η Σμαράγδα Σμυρναίου
Συμμετέχουν (voice off): Στον ρόλο του Χένρικ Ίψεν ο Δημήτρης Καταλειφός
Στον ρόλο του Τενεσί Ουίλιαμς ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Διάρκεια: 90 λεπτά
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΚΗΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2,9,16,23,30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
«Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ»
Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας, η sold out παράσταση του Μικρού Βορρά, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ
Ο αγαπημένος μας Ράφτης στήνει το ραφείο του και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να φτιάξει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα με… λέξεις! Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση εμπειρία.
Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με μεράκι και αγάπη.
Η ιστορία του Ραφτάκου
Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο! Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά χρησιμοποιεί το μυστικό του, που κανένας από τους κατοίκους της πόλης δεν έχει προσέξει… τις λέξεις!
Περνάει όμως ο καιρός, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά, αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Κάποτε στην πόλη, όμως, πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν. Όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον ραφτάκο τους…. Και τον αναζητούν!
Ένας ράφτης διαφορετικός. Που υφαίνει με λέξεις, που ζεσταίνει και δροσίζει τους ανθρώπους της πόλης με ρούχα πλεγμένα με αγάπη και φροντίδα. Ο Ραφτάκος των Λέξεων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα «διαμάντι» των καιρών μας.
Χορηγός Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Για παιδιά ηλικίας 4+.
Συντελεστές: Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς, Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος, Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου, Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά, Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη, Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη, Διδασκαλία Τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου, Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου
Παίζουν: Ανθή Ιωαννίδου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιώργος Τερζής
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά
1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 17.00
“Ο Καραγκιόζης και της Κοκκώνας το σπίτι”
Της κοκκώνας το σπίτι ονόμαζαν οι χωρικοί ένα σπίτι που δεν είχε τελειώσει ποτέ το χτίσιμο του και από την εγκατάλειψη γκρεμιζόταν σιγά- σιγά.
Πολλές ιστορίες λεγόταν για το σπίτι οι περισσότεροι έτσι κι έπεφτε το φως του ήλιου δεν περνούσαν από εκει ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων γιατί έλεγαν πως εκεί φωλιάζουν Καλικάτζαροι.
Ακούγοντας ο καραγκιόζης τις φανταστικές ιστορίες αυτές του ήρθε η ιδέα να τις κάνεις πραγματικές…
Μια μουσική παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Την παράσταση στολίζουν μουσικά παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα.
Κείμενα – σκηνικά – μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία : Χρήστος Στανίσης
6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 12.00
“Ο Καραγκιόζης και ο χορός στο ταψί”
Ημέρες γιορτών και όλοι ετοιμάζουν τα γλυκά, τις πίτες και τα φαγητά για να γιορτάσουν.
Αυτές τις μέρες όμως βγαίνουν από τα βάθη της γης οι Καλικάτζαροι που δεν αφήνουν κανέναν σε ησυχία και κάνουν τις σκανδαλιές τους.
Κλέβουν πιττάκια και χορεύουν τους ανυποψίαστους περαστικούς στο ταψί.
Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε παραδοσιακές ιστορίες
από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Την παράσταση στολίζουν μουσικά παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα.
Κείμενα – σκηνικά – μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία : Χρήστος Στανίσης
6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 17.00
“O κύκλος με την κούκλα”
Συγγραφέας: Αλφόνσο Σάστρε
Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική, Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος
Παραγωγή: Θέατρο Κούκλας Redicolo
Παράσταση θεάτρου κούκλας, για παιδιά όλων των ηλικιών και για όλη την οικογένεια. Οι γιγαντόκουκλες που πρωταγωνιστούν στην παράσταση της ομάδας Redicolo φτάνουν τα 2 μέτρα. Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία.
Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, το σημαντικό ζήτημα της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο φτωχότερο κορίτσι, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κουκλών και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».