αδαμαντια φιλμ νουάρ

Θέατρο – Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος & Απρίλιος 2017

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικά δίμηνο περιμένει τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του Θεάτρου της Θεσσαλονίκης. Πολλές και αξιόλογες οι θεατρικές προτάσεις των εκάστοτε θιάσων στις θεατρικές αίθουσες της πόλης για μικρούς και μεγάλους. Ας επιδιώξουμε να μη χάσουμε καμία.

αδαμαντια φιλμ νουάρΤο Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 21:00 και την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 20:00 μια υπέροχη παράσταση με μια ηθοποιό πραγματικό διαμάντι. Πρόκειται για την «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μεντή σε σκηνοθεσία Κώστα Καπελώνη από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Η Αδαμαντία αγωνιά να επιβιώσει χτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς μετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Από ένα νησί του Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα· παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ και στην Κύπρο. Πόλεµος των 6 ηµερών, Πολυτεχνείο…Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτά που είναι οι δικές της προτεραιότητες. Που πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς. Η Μάνια Παπαδημητρίου τραγουδά, αλλάζει πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές, δίνει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία, μια συνηθισμένη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει και να φροντίσει τα παιδιά της, δηλαδή το μέλλον της πατρίδας.

Κόμης ΈντερλαντΤο Θέατρο Παράθλαση παρουσιάζει έως τις 12 Μαρτίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 το έργο «Κόμης Έντερλαντ» του Μαξ Φρις σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Τις χορογραφίες υπογράφει ο Γιάννης Μαργαρώνης. «Ένα παιδικό τραγουδάκι. Μια χώρα στο πουθενά. Ένας δολοφόνος που σκοτώνει. Για το τίποτα; Ένας εισαγγελέας που τον καταλαβαίνει. Κι εξαφανίζεται. Μια γυναικεία μορφή. Που τον οδηγεί στο τσεκούρι. Μια εξέγερση. Που τον οδηγεί στην εξουσία. Ένας εφιάλτης; Η πραγματικότητα; Τα παιδιά που ξεχνούν. Ο άνθρωπος που κλαίει. Αυλαία.»

 

 

Παράλληλα, για 16η (!) συνεχόμενη χρονιά και μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου επίσης το Θέατρο Παράθλαση ανεβάζει τη βασισμένη στα έργα της Αγκάθα Κρίστι θεατρική σειρά μυστηρίου του «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα» με τα εξής έργα: Το ωχρό άλογο – πρόκειται για την καινούρια προσθήκη στο σύνολο των 3 έργων – Το λοξό σπίτι και Το κόκκινο σινιάλο, σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.

Υπόθεση: Έξι άνθρωποι, σ’ ένα μικρό χωριό της Αγγλίας μαζεύονται ένα πληκτικό και ανιαρό απόγευμα για να πάρουν το τσάι τους. Και για να…σκοτώσουν την ώρα τους αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη ‘Λέσχη του Εγκλήματος.’ Ανάμεσά τους και η μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη και φιλήσυχη κυρία που ασχολείται κυρίως με το πλεκτό της. Αλλά μόνο φαινομενικά. Γιατί πίσω απ’ αυτό το ήρεμο και καλοκάγαθο πρόσωπο κρύβεται ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά της ανθρωπότητας. Και μόνο αυτή θα καταλάβει ποιος είχε το πιο ισχυρό κίνητρο. Και μόνο αυτή θα βρει το κλειδί του μυστηρίου. Και μόνο αυτή θα ρωτήσει γιατί ο δολοφόνος άναψε τσιγάρο. Παίζουν οι Γιώργος Γκασνάκης, Γιώργος Καμπούρης, Στεφανία Κουφοπούλου, Ελένη Καραμεσίνη, Κώστας Ταρπατζής, Στάθης Πεχλιβανίδης, Βάσω Χατζηγεωργάκη, και πολλοί άλλοι.

Η Πολιτεία Θεάτρου μας προτείνει μέχρι τις 7 Απριλίου να παρακολουθήσουμε το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» σε σκηνοθεσία και σκηνογραφική και μουσική επιμέλεια Μαρίας Μπαλτατζή. Ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Δημάκης, Μαρία Μπαλτατζή και Βασιλική Χαραλαμπίδου.

Το Θέατρο Αμαλία παρουσιάζει από τις 22 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου την παράσταση «Το Ψωμί της Νινευί» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Ψωμί της Νινευί«Το Ψωμί της Νινευί» είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο, είναι το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Είναι η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της. Δύο πρόσφυγες θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την Ιστορία που τρέχει ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς.

Δε θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν από τις θεατρικές μας προτάσεις οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αρχικά, την ξεκαρδιστική και ιδιαιτέρως απολαυστική κωμωδία «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του μάστορα του είδους Ζωρζ Φεντώ παρουσιάζεται μέχρι τις 5 Μαρτίου στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη και μετάφραση Μίνου Βολανάκη.

Η όμορφη Ραϊμόνδη, πιστή σύζυγος του Βίκτορα-Εμμανουήλ, αρχίζει να πιστεύει –χωρίς φυσικά καμία ουσιαστική απόδειξη – πως ο άνδρας της την απατά. Και αποφασίζει να του στήσει μια παγίδα για να τον πιάσει στα πράσα. Πρόκειται για μια εξαιρετική φάρσα καταστάσεων και παρεξηγήσεων, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται αυτή μια παράξενη ομάδα ιδιόρρυθμων ανθρώπων, ο καθένας με τα πάθη και τις ανησυχίες του, τις ιδιαιτερότητες, τις φοβίες, τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του. Και όλοι μαζί προσπαθούν να συνυπάρξουν, να δημιουργήσουν σχέσεις, να γελάσουν, να περάσουν καλά, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να ζήσουν. Πρωταγωνιστούν οι Ταξιάρχης Χάνος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Εύη Σαρμή, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, κ.α.

Μέχρι τις 2 Απριλίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη. Πρωταγωνιστούν οι Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός και Νικόλαος Κουσούλης. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Μ’ έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Μέχρι τις 9 Απριλίου συνεχίζεται «Το τρίτο στεφάνι» στη Μονή Λαζαριστών σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και θεατρική διασκευή των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Α. Νιάρχου, το κορυφαίο και μοναδικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή που αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη λογοτεχνία και αγαπήθηκε όσο λίγα. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες της Εκάβης (το ρόλο ερμηνεύει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδη) και της Νίνας, που η μοίρα ένωσε τους δρόμους τους, χρωματίζεται ο καθρέφτης της νεοελληνικής κοινωνίας με όλες τις αντιφάσεις της. Αγωνίες, βάσανα, αγώνας για επιβίωση, πάθη, ψέματα και απογοητεύσεις, μικροί και μεγάλοι καημοί, όνειρα για μια καλύτερη ζωή, γάμοι και θάνατοι, μνήμες και περασμένα μεγαλεία. Αλλά και αγάπη κι όλη η ομορφιά της ζωής όπως τη βίωσαν οι δυο αυτές γυναίκες, χρωματίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα την Ελλάδα από την αρχή του αιώνα μέχρι την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Τέλος, μέχρι τις 9 Απριλίου το ΚΘΒΕ προτείνει την παράσταση «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ήρωες του έργου είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής τους, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), η Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), ο Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ) και η Έφη Σταμούλη (Νέλυ).

Ανεμοδαρμένα Ύψη θεατρο

Όμορφες θεατρικές εκπλήξεις και από το Θέατρο Αριστοτέλειον. Από 1η Μαρτίου ο Λάκης Λαζόπουλος και η Χρύσα Ρώπα μαζί ξανά στη σκηνή στην παράσταση «Κι όμως αγαπιόμαστε», μια δυνατή γαλλική κωμωδία, που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης.

theos-tis-sfagisΤον Απρίλιο το θέατρο Αριστοτέλειον παρουσιάζει το έργο «Ο Θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα κι αναζητούν ευγενικά μια λύση. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τέσσερις άνθρωποι πολύ διαφορετικοί και πολύ αναγνωρίσιμοι. Ένας μεγαλοδικηγόρος, πραγματιστής και κυνικός, που σίγουρα θα ήθελε να βρίσκεται αλλού και είναι συνέχεια στο κινητό του. Η γυναίκα του, μια μπίζνες-γούμαν ενοχική και αξιοπρεπής που η απελπισία της από την αδιαφορία του άντρα της τής δημιουργεί διάφορα ψυχοσωματικά και…γαστρεντερικά προβλήματα. Ένας έμπορος ειδών κιγκαλερίας, συναινετικός και φιλικός, που προσπαθεί μάταια να προσαρμοστεί στην εικόνα που θέλει η γυναίκα του να φτιάξει γι αυτούς. Μια φιλότεχνη ακτιβίστρια, που έχει σκοπό να επιβάλλει τους κανόνες του πολιτισμού με το ζόρι, σαν ιεραπόστολος. Έχει λοιπόν χαθεί «η τέχνη της ειρηνικής συνύπαρξης»; Είναι μάταιο να προσπαθούμε να ζήσουμε πολιτισμένα; Υπάρχει άλλος θεός στην δυτική κοινωνία σήμερα, εκτός απ’ τον Θεό της Σφαγής; Η Ρεζά, με εξαιρετική ακρίβεια και καυστικό, ακραίο χιούμορ, ανατέμνει τον δυτικό άνθρωπο, φανερώνει το ζώο στην ψυχή του και διαλύει ένα σαλόνι όπως ακριβώς διαλύεται η κοινωνία μας, σαρώνοντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας. Αυτό που μένει, όταν υποχωρήσει ο Θεός της Σφαγής, είναι η ανάγκη μας να βρούμε «μια ηθική αντίληψη του κόσμου» η προσπάθεια μας να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε μαζί.

Εξαιρετικός θα είναι ο θεατρικός Μάρτιος στο Θέατρο Τ με δύο παραστάσεις πραγματικά αριστουργήματα. Αρχικά από 3 Μαρτίου, στην «Αναγνώριση», μια γυναίκα περιμένει κάθε Πέμπτη απόγευμα έναν άντρα. Ξαφνικά την καλούν για αναγνώριση. Αναγνωρίζει τα σημάδια ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Αναγνωρίζει την ιστορία της ζωής της. Μια ερωτική ιστορία σαν κι αυτές που περνούν πάνω απ’ τις ζωές και τις σαρώνουν. Τις αφήνουν γυμνές και έρημες. Ερμηνεύει η Γιώτα Φέστα, η οποία σκηνοθετεί μαζί με την Φρόσω Μαστρόκαλου.

Από 17 Μαρτίου το Θέατρο Τ παρουσιάζει την παράσταση της Carine Lacroix «Burn baby burn», η οποία δηλώνει ότι η ζωή της ξεκίνησε όταν ήταν 10 χρονών, τότε που οι γονείς της αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Παρίσι για ένα έτος μακριά από τη ρουτίνα, διασχίζοντας την Ευρώπη μ’ ένα τροχόσπιτο. Προκειμένου να αντικαταστήσει το σχολείο, έγραφε, έπαιζε έξω, επινοούσε γλώσσες, επισκεπτόταν αρχαιολογικούς χώρους, κοιμόταν στο ύπαιθρο. Αυτή η χρονιά ήταν καθοριστική και επηρέασε ευρύτατα την περιέργειά της όσον αφορά στις λέξεις, τα ταξίδια και τα ενδόμυχα ενδιαφέροντά της. Μετά από μια δεκαετία στην ηθοποιία, αφιερώνει σήμερα όλο της το χρόνο στη συγγραφή, κυρίως θεατρικών έργων.

Εξαιρετικές και οι επιλογές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο. Το Μάρτιο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το έργο του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω «Πυγμαλίων», που έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο Ωραία Μου Κυρία το 1959, από την παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο, αλλά και από το ομότιτλο μιούζικαλ του Τζωρτζ Κιούκορ το 1964 με την Ώντρευ Χέμπορν και τον Ρεξ Χάρισον. Αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο του μεγάλου Άγγλου δραματουργού και έχει παρουσιαστεί με τεράστια πάντα επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου…

Πρόκειται για μια τρυφερή αριστουργηματική κομεντί εποχής που ξεχειλίζει από τρυφερότητα αλλά και καυστικά σχόλια του συγγραφέα για την αστική τάξη της εποχής του, καθώς είναι ένα ρομάντζο με χιούμορ και συναίσθημα που εστιάζει στην προσπάθεια ενός διανοούμενου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο του 1912 να μεταμορφώσει μια άξεστη ανθοπώλισσα από το Κόβεντ Γκάρντεν σε μια κυρία της υψηλής κοινωνίας. Ο καθηγητής Ουίλιαμ Χίγγινς βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μετατρέψει ένα λαϊκό αμόρφωτο κορίτσι, την Ελίζα Ντούλιτλ, σε πραγματική αριστοκράτισσα έτσι που κανείς να μην καταλάβει την καταγωγή της. Κάποια στιγμή η Ελίζα είναι έτοιμη να κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη μεγάλη δεξίωση της Αγγλικής Πρεσβείας. Θα καταφέρει αυτό το ‘χαμίνι’ του Κόβεντ Γκάρντεν να πείσει για νεαρή αριστοκράτισσα εκ Παρισίων, όπως την παρουσιάζουν; Και πώς περιπλέκονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα όταν ο αλαζονικός και σνομπ καθηγητής Χίγγινς αρχίζει να ερωτεύεται το δημιούργημά του; Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Κόκλας, Δήμητρα Ματσούκα, Παύλος Χαϊκάλης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Ιάσων Παπαματθαίου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Αποτέλεσμα εικόνας για καλιγούλασ Στάνκογλου μέγαρο μουσικηςΣτις 21, 22 και 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανεβαίνει το αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ «Καλιγούλας» σε μετάφραση Φρανσουάζ Αρβανίτη και σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο. Η σκηνοθέτις μετά τις θεατρικές επιτυχίες «Festen» και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Παίζουν οι Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, κ.α.

Κι επειδή στο «φιλμ νουάρ» ποτέ δεν ξεχνάμε τους μικρούς φίλους του θεάτρου…«Η Σταχτοπούτα» σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και μουσική Θοδωρή Οικονόμου συνεχίζει μέχρι τις 8 Απριλίου κάθε Κυριακή στις 11:30 τις παραστάσεις της στο Θέατρο Αμαλία. Το κλασικό παραμύθι μετατρέπεται σε φαντασμαγορικό μιούζικαλ, η αγαπημένη ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής με μια παραμυθένια σκηνοθεσία, πλαισιωμένη από μια μαγευτική μουσική και υπέροχα τραγούδια. Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, με πολλά μηνύματα για τη δύναμη της ελπίδας, της καλοσύνης και της αισιοδοξίας. Παίζουν οι ηθοποιοί Νίνα Μαζάνη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Δημήτρης Παπιόπουλος, Ιωάννα Τζήκα, Ματθίλδη Τσέκου και Νίκος Χασάπης.

Συνεχίζεται μέχρι τις 19 Μαρτίου η παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε κείμενα και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Είναι ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. Έχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά, με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασικής μουσικής. Το έργο, διασκευασμένο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική – θεατρική εικόνα. Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια -με άρωμα εποχής-, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.Σχετική εικόνα

Η υπόθεση: Όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη, είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από εκει. Αυτό ήταν! Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας μας έχει κιόλας γεννηθεί… Λίγες μέρες αργότερα, ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στον γερο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται! Τότε ο Κόμης αποφασίζει να την βρει μόνος του με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης…

Βεβαίως, επίσης συνεχίζεται μέχρι τις 9 Απριλίου η παιδική παράσταση του ΚΘΒΕ «Οικογένεια Νώε». Κάθε Κυριακή στις 11.00 στο Βασιλικό Θέατρο τα μικρά, τα μεγάλα και τα πιο μεγάλα παιδιά, αλλά και όλοι όσοι αισθάνονται παιδιά, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιστορία του κατακλυσμού, όπως τη μετέφεραν στο σανίδι η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος και αντιμετώπισε σκηνοθετικά η ευρηματική Στέλλα Μιχαηλίδου.

 

Δελίνα Βασιλειάδη