Orfana

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ «Ορφανή» κοινωνία

Ρατσισμός, βία, ανέχεια, αναζήτηση αγκαλιάς, πατρίδας, ελπίδας, δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο καμβάς στα Ορφανά του Ντένις Κέλι. Ένας κόσμος ασφυκτικός, γεμάτος ανασφάλεια.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσίασε το έργο αρχικά στην Αθήνα και τώρα φιλοξενείται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” (Μεταμορφώσεως 7-9 – Παλαιό Δημαρχείο, τηλέφωνο 2310 458591), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Orfana

Σ’ ένα λιτό σκηνικό μιας τραπεζαρίας (σκηνικά και κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου) κινούνται τρεις νέοι άνθρωποι. Η Έλεν (Μαρία Κίτσου), ο Ντάνι (Μιχάλης Οικονόμου) και ο Λίαμ (Όμηρος Πουλάκης). Οι δύο πρώτοι, αντρόγυνο με ένα παιδί, ζούνε στο «κουκούλι» του κόσμου τους. Ο Λίαμ όμως, αδερφός της Έλεν, ζει σε έναν κόσμο όπου οι ελπίδες, τα όνειρα και οι προοπτικές, μοιάζουν σχεδόν ανύπαρκτα. Σε ένα έλος, γεμάτο ρατσισμό, φόβο και μίσος.

Ο ίδιος και η αδερφή του, ορφανά από παιδιά, αναζητούν ο καθένας τους μια προστασία. Ο Ντάνι μοιάζει να είναι και για τους δύο το “μέσον” για μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, όταν ο Λίαμ τους επισκέπτεται βουτηγμένος στα αίματα, αρχίζει μια ιστορία όπου η πραγματικότητα μπερδεύεται με το ψέμα, η αφέλεια με το μίσος, η ελπίδα με την απελπισία. Αρχικά τους λέει πως προσπάθησε να βοηθήσει έναν τραυματισμένο, καθώς προχωρά όμως η αφήγησή του, γίνεται φανερό πως είναι πολύ περισσότερο μπλεγμένος στην ιστορία και διόλου τυχαία. Τη σκυτάλη παίρνουν τα διλήμματα ανάμεσα στην ηθική, την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη και την προστασία και όταν αποκαλύπτεται η τραγική αλήθεια, όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν.

Το ψυχολογικό θρίλερ του Κέλλυ έχει σαφώς πολιτικές διαστάσεις σε μια κοινωνία που όλα μοιάζουν ρευστά. Οι ερμηνείες και των τριών παιδιών -ταλαντούχων της γενιάς τους- είναι ισορροπημένες εξαιρετικά ανάμεσα στη λατρεία και το μίσος, το αθώο και το ύπουλο.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι η Κοραλία Σωτηριάδου στη μετάφραση του έργου, ο Σάκης Μπιρμπίλης στο σχεδιασμό των φωτισμών και ο Κωνσταντίνος Τζάθας ως βοηθός σκηνοθέτη. Για την ιστορία, το έργο του Κέλι θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2009 (βραβεία Fringe First και Herald Angel) και έκτοτε παίχτηκε σε δεκάδες ευρωπαϊκές σκηνές κι έφτασε ως την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Παραστάσεις έως και τις 5 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:30.

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη στα 15 ευρώ (κανονικό) και 12 ευρώ (φοιτητικό-νεανικό-ανέργων) και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στα 20 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (φοιτητικό- νεανικό) και 12 ευρώ (ανέργων).

Έρση Μαυρίδου