ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΧΑΝ

ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΆΛΛΟΤΕ

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η παράσταση Εξορκισμός της Μαρίας Ράπτη σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου από το Θέατρο του Άλλοτε επιστρέφει στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων 6936536383) στις 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου στις 21:00.

«Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου. Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας. Ύπαγε οπίσω Σατανά. Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα. Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό. Πιες εσύ το δηλητήριο». Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια; Κανείς ποτέ δεν θα μάθει… Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις. Αν δεν πιστεύεις, θα αναρωτηθείς.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Όλγα Καλαμαρά (μάνα), Δημήτρης Βασιλειάδης (γιος), Βαρβάρα Δουμανίδου (κόρη), Τζώρτζια Βογιατζόγλου (οικονόμος) και Στέργιος Κωνσταντίκης (πάτερ).

Οι θεατές παρακολουθούν την παράσταση όρθιοι και περιηγούμενοι στα δωμάτια του Μπενσουσάν Χαν, ενώ, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 30 άτομα. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών και διαρκεί 70 λεπτά.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

Alte Fablon – Μήπως το φαντάστηκες;

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21:00

Μετά τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίου ενηλίκων Alte Fablon, ανεβαίνει η πρώτη παράσταση του Τμήματος Προχωρημένων. Πρόκειται για την παρουσίαση της ετήσιας εργαστηριακής δουλειάς των μαθητών πάνω σε ποικίλα είδη θεατρικών κειμένων και τεχνικών.

Μάνος Τσότρας – O Άνθρωπος Σκύλος

Από Κυριακή 7 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή έως 4 Νοεμβρίου στις 20:00 και στις 8, 15, 16, 22, 23, 29 και 30 Νοεμβρίου στις 21:00

Το Θέατρο Σοφούλη υποδέχεται τον γνωστό κωμικό Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο σε μία από τις πιο πετυχημένες off Broadway κωμωδίες της Αμερικής, «Ο άνθρωπος σκύλος», ανεβαίνει στο Θέατρο Σοφούλη για λίγες παραστάσεις, τις Κυριακές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα one man show από τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, βασισμένο στο έργο «Chesapeake» του Lee Blessing, σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία που υπογράφει ο Μάνος Τσότρας. «Ο άνθρωπος σκύλος» είναι μια έντονη και περίεργα γλυκιά σάτιρα για την τέχνη,  την πολιτική,  τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, τον συνάνθρωπο και… τους σκύλους μας.

Κρίτωνας Ζαχαριάδης – ΠΕΛΟΤΑ

Από 10 Οκτωβρίου και όλες τις Τετάρτες μέχρι και 28 Νοεμβρίου στις 20:00.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, μετά την περσινή επιτυχία Πώς από δω, αλλά και γιατί όχι, φέτος θα παρουσιάσει στο Θέατρο Σοφούλη από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου το νέο πρωτότυπο έργο του ΠΕΛΟΤΑ. Πρόκειται για έναν μονόλογο, μια σουρεαλιστική κωμωδία ρεαλιστικών καταστάσεων, όπου ο Στέφανος 42 ετών, αποφασίζει να αφήσει την πόλη του, την πατρίδα του και να κάνει το μεγάλο βήμα. Να πάει στη Γαλλία και να κυνηγήσει τα όνειρα του. Εκεί, όμως, τα 8 συν 10 άτομα που γνωρίζει, του αλλάζουν τρόπο σκέψης και ζωή, ώστε στο τέλος να τον κυνηγούν αυτά. Ο ήρωας εργάζεται σε καμπαρέ; Είναι καθηγητής σχεδίου μόδας; Αποκτά φίλους; Εμπιστεύεται; Τραγουδάει; Ερωτεύεται; Απατά; Συνωμοτεί; Πετυχαίνει; Πότε πετυχαίνει κανείς τελικά, όταν πει ότι το προσπάθησε; Όταν επιτύχει το στόχο του; Ή όταν ερωτεύεται και τα εισιτήρια βρίσκονται ακόμα κάτω από την Πελότα; Μια πρωτότυπη κωμωδία όπου ένας ηθοποιός υποδύεται συνολικά 10 συν 8 χαρακτήρες. Ερμηνεύει ο Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο συγγραφέας.

Παράλληλα, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ εγκαινιάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου στις 19:00 η βασισμένη στην παράσταση ΠΕΛΟΤΑ έκθεση φωτογραφίας 17 κλικ για μια ΠΕΛΟΤΑ. Πρόκειται για μια κρυφή ματιά στους 17 χαρακτήρες της παράστασης, για μια γεύση γνωριμίας με τους 6 «ντυμένους» αντρικούς και 11 «ντυμένους» γυναικείους ρόλους, όπως δεν θα μας φανερωθούν ποτέ ξανά όλοι μαζί. 17 πορτρέτα για μία έκθεση_17 πορτρέτα για μια παράσταση_17 κλικ για μια Πελότα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ενώ η είσοδος σ’ αυτήν είναι ελεύθερη.

Aloof – Γλασκώβη

Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Οκτώβρη στις 21:15.

Μετά την επιτυχία της οικογενειακής παράστασης Σωσίβιος, η ομάδα Aloof επανέρχεται με το νέο, πρωτότυπο έργο του Στέλιου Ναλμπάντη γλασκώβη, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Παρασκευή 5 Οκτώβρη και για κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Οκτώβρη στις 21:15 στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλέφωνο κρατήσεων 2310 423 925) σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

Λίγα λόγια για το έργο: Μία στιγμή, ένα στραβοπάτημα. Μία φωνή καταστρέφει ένα όνειρο. Μία σκέψη φιμώνεται από τον δυνατό ήχο ενός τραγουδιού. Ένα λεπτό αφανίζει μια ζωή. Τί προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα βράδυ; Θα χωρέσεις σε μία βαλίτσα; Μπορείς να ζήσεις στο ίδιο δωμάτιο με ένα κουνούπι; Θα μιλήσεις επιτέλους; Άραγε είναι ικανή μία στιγμή να χωρέσει τόσες άλλες; Πρόκειται για ένα έργο για τη σχέση μητέρας – γιού, την ευτυχία, τη λήθη, τις προσδοκίες, τη συνήθεια και τις κοινωνικές συμβάσεις. Ο χώρος και ο χρόνος αφαιρούνται, παρασύροντας το θεατή σε μία αποκαλυπτική κατάδυση στο μυαλό των ηρώων.

Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Αϊναλής, Λίνα Αλιχανίδου, Μιχάλης Ζουριδάκης, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Κατερίνα Σταμνά, Θοδωρής Τρεμόπουλος, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου και Κική Ψαράκη

Παύλος Δανελάτος – Ελλάς… Γελάς

Στις 17-18, 24-25 Νοέμβρη και 1-2 Δεκέμβρη, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Μετά τις sold out παραστάσεις της προηγούμενης σαιζόν, η βραβευμένη κωμωδία «Ελλάς… Γελάς» σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου επιστρέφει στο Θέατρο Σοφούλη. Πρόκειται για μία σύνθεση από τέσσερις διαχρονικές και εξαιρετικά επίκαιρες μονόπρακτες σατιρικές κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή: «Ο Αναπαραδιάδης» (1884), «Δεν έχει τα προσόντα» (1885), «Η Επιδημία» (1881) και «Η Περιφέρεια» (1886). Τα θεατρικά έργα του Σουρή μέσα από το χιούμορ καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας της εποχής του (και όχι μόνο). Η σάτιρά του ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική διαφθορά και διαπλοκή καθώς και στην κοινωνική και ηθική παρακμή της σύγχρονής του (και όχι μόνο) ελληνικής κοινωνίας. Η παράσταση, μέσα από μια σύγχρονη οπτική, συνδέει το χθες με το σήμερα. Άλλωστε, τι έχει αλλάξει από τότε;

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

BLACK CLOUDS CIE ARTARA

Κείμενο –σκηνοθεσία: Fabrice Murgia.

Aπό το Βέλγιο.

Για μια παράσταση στις 21 Οκτωβρίου.

∆ύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, µε τη βοήθεια και της τεχνολογίας, κάνουν παράσταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήµατα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και µε τόλµη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εµπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος. Σκηνοθεσία: Σίλβιο Πουρκαρέτε.

Πρεμιέρα: 16/11/2018.

Η «αρρώστια» της ζήλειας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε.

Λίγα λόγια για το έργο: Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Η ιστορία του βασιλιά Λεόντιου που με την υποψία ότι η γυναίκα του τον απατά, τυφλωμένος από ζήλεια, θα οδηγηθεί σε απόλυτη δυστυχία και μοναξιά. Αλλά, κάποτε θα έρθει η μεγαλειώδης αλλαγή. ο Λεόντιος θα βγει από το λήθαργο, θα «ξυπνήσει» σοφότερος και το σκοτάδι θα διαδεχθεί το φως. Γιατί η δύναμη της ζωής είναι ανίκητη… Ερμηνεύουν οι Στάθης Μαντζώρος και Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ του Κάρλο Γκολντόνι

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας.

Πρεμιέρα: 16/02/2019.

Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου δραματολογίου το πάντα επίκαιρο έργο του μαιτρ του είδους Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» διεισδύει, κριτικάρει και σατιρίζει την παρακμή και τη σήψη της κοινωνίας αλλά και τη διαφθορά που διαχρονικά είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…. Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΡΦΑΝΑ του Ντέννις Κέλλυ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς.

Έναρξη: 05/10/2018 (2ος Χρόνος)

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.

«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;»

Παίζουν οι Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν) και Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ)

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός

Πρεμιέρα: 15/12/2018.

Το έργο «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό θέατρο του Λονδίνου. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε τα σημαντικότερα βραβεία του αγγλόφωνου κόσμου, όπως Λ. Ολίβιε το 1998, Τόνυ το 1999 κ.α. Έγινε ταινία το 2004 από τον Μάικ Νίκολς σε σενάριο του συγγραφέα.

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Πρόκειται για μια σκληρή βρετανική κωμωδία -στο κλίμα του Ν. Μάμετ αλλά με τον τρόπο του Χ. Πίντερ – που επεξεργάζεται μερικά από τα πιο σπάνια και αδιαπέραστα ορυκτά της ερωτικής εμπειρίας. Με τον ζωηρό παλμό ενός σκηνικού παιχνιδιού, σε δώδεκα εικόνες, χτίζει ένα αμείλικτο ερωτικό γαϊτανάκι ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα-δύο γυναίκες και δύο άνδρες- χρησιμοποιώντας σαν πιόνια, τις πρώτες και τις τελευταίες συναντήσεις τους. Ένα έργο μυθιστορηματικής πνοής, χωρίς ψευτορομαντικά κλισέ, που επιτίθεται γενναία στη σταθερότητα των αντιλήψεων μας και αμφισβητεί ευθέως, την υγεία της απόλυτης αλήθειας στις ερωτικές σχέσεις. Γιατί ίσως ο έρωτας δεν είναι μονάχα το να υποφέρω ή να κάνω τον άλλον να υποφέρει. Αλλά μια καινούρια κάθε φορά -εκ προοιμίου ηττημένη- απόπειρα, να ξαναέρθουμε με δική μας ευθύνη σ’ αυτή τη ζωή». Πέτρος Ζηβανός

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του Σάμουελ Μπέκετ

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης.

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Έναρξη: 28/10/2018. (2ος Χρόνος)

Το εμπνευσμένο έργο του Νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην αξεπέραστη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό, μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο. Δύο κλοσάρ, ένα μισοφαγωμένο καρότο, ένα ζευγάρι παλιές αρβύλες, ένα καπέλο που θα έπρεπε να γράφει μέσα το όνομά μας αλλά δεν έχει τίποτε, σε μια δυνατή παράσταση που εκφράζει την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μια κωμωδία που… παρωδεί την τραγωδία του ανθρωπίνου είδους, από την εμφάνισή του ως σήμερα.

Παίζουν οι Γιώργος Καύκας (Βλαδίμηρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Πότζο), Θανάσης Ραφτόπουλος (Λάκυ), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Εστραγκόν). Το Αγόρι ερμηνεύει ο Φούλης Μπουντούρογλου.

ΝΤΑ του Χιου Λέοναρντ

Μετάφραση-Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Έναρξη: 03/11/2018. (2ος Χρόνος)

Ένας γιος επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ο Ντα (υποκοριστικό του Daddy) αντιμέτωπος με τον Τσάρλι.  Η πατρική φιγούρα, οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, τα λάθη του παρελθόντος, η απώλεια, το τίμημα της ενηλικίωσης, η σκληρότητα που πολλές φορές κρύβει μέσα της αγάπη, η παιδική ηλικία μέσα από την απόσταση του χρόνου.  Στο ρόλο του ΝΤΑ ο Κώστας Σαντάς.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του Ουαζντί Μουαουάντ

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου. Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη.

Πρεμιέρα: 26/01/2019.

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Δυο αδέλφια, με το θάνατο της μητέρας τους και την αινιγματική διαθήκη που αφήνει πίσω της, έρχονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη αποστολή. Αυτή θα τους οδηγήσει σ’ ένα γαϊτανάκι αναπάντεχων συναντήσεων με πρόσωπα από το τραυματικό παρελθόν της μητέρας τους στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή και θα γίνει ο δρόμος για την αβάσταχτη και συγχρόνως λυτρωτική αυτογνωσία. Άλλοτε με το σασπένς του μυστηρίου και άλλοτε με τη δύναμη της ποίησης, ο Λιβανοκαναδός Ουαζντί Μουαουάντ αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία για την ελπίδα που τρέφει κάθε γενιά να μην της μοιάσει η επόμενη, να είναι καλύτερη. Μπορεί όμως η επόμενη γενιά -η κάθε επόμενη- να ξεφύγει από την ασχήμια και το μίσος, αν το μόνο που της κληροδοτούμε είναι θυμός;  Ίσως ο τρόπος να τα καταφέρει είναι να βρει την ταυτότητά της. Να πιάσει την ιστορία της από την αρχή. Για να την ξαναχτίσει». Ιώ Βουλγαράκη

AFTER THE CAMPSITE: ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Σκηνοθεσία Μιχάλης Σιώνας.

Παραστάσεις: 10 και 11 Οκτωβρίου.

Μια παράσταση – project που αντλεί την έµπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Η θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη»

Θεατρική μεταφορά: Γεράσιμος Σταύρου. Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής.

Πρεμιέρα: 13/10/2018

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη (Ιωάννινα;) Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός, η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν. Έχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευσή της. Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά… Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… Ή μήπως όχι;…» Φώτης Μακρής

Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) της Σοφίας Νικολαΐδου

Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου.

Πρεμιέρα: 20/10/2018. (ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Ένα νέο άπαιχτο θεατρικό έργο, που διερευνά, 70 χρόνια μετά, την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Πολκ.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Σημείωμα συγγραφέα: «1948-49: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει. Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνισε τη χώρα. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία (με το γιώτα κεφαλαίο) φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων. Μέσα από σπαραγμένες αλήθειες και πανίσχυρα ψέματα κρίνεται η μοίρα ενός αθώου. Και όλα, πάντα και παντού, αποφασίζονται Υπέρ Ελλάδος. Να χαθεί ένας άνθρωπος, να σωθεί μία χώρα». Σοφία Νικολαΐδου

Ο ΕΛΕΦΑΣ του Κώστα Μποσταντζόγλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Πρεμιέρα: 09/02/2019

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«ΤΟ ΕΡΓΟ. Ο «Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει την θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα – που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο – συνδυάζεται με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας ως σύμπτωμα μιας νεοελληνικής παθογένειας. Ο «Ελέφας» είναι μία ξεκαρδιστική τραγωδία. Το τέλος του έργου έχει χαρακτηριστικά «σεξπιρικού φινάλε» καθώς τα περισσότερα πρόσωπα πεθαίνουν δολοφονημένα, επί σκηνής. Η κάθαρση της τιμωρίας του ενόχου παραμένει από τον συγγραφέα ζήτημα εκκρεμές, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί κάθαρση η ίδια η δολοφονία που προηγείται!

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Η απόδοση μιας ακραίας εκδοχής συναισθηματικού πρωτογονισμού που συνυπάρχει με συμπεριφορές, δηλωτικές της σύγχρονης νεοελληνικής παθογένειας (ατομισμός, ρατσισμός, εξάρτηση από την τηλεοπτική εικόνα κ.α.) είναι το έδαφος πάνω στο οποίο καλείται να κινηθεί τόσο η σκηνική απόδοση όσο και η υποκριτική προσέγγιση. Η δράση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο ορεινό ελληνικό χωριό. Το γεγονός αυτό ενέπνευσε και τη βασική σκηνοθετική γραμμή της παράστασης: την συνύπαρξη της σκηνικής δράσης με τη ζωντανή, επί σκηνής σύμπραξη με πολυφωνικό φωνητικό συγκρότημα. Πρόκειται για την μουσική εκδοχή του ίδιου αντιθετικού δίπολου που περιέχεται στον «Ελέφα»: το άγριο και το οικείο. Η ζωντανή επί σκηνής μουσική θα λειτουργήσει με δύο τρόπους : σε ένα πρώτο επίπεδο, το πολυφωνικό τραγούδι θα σχολιάσει ως Χορός την ιδιότυπη τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του θεατή. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, δημιουργεί μία ρυθμική παρτιτούρα πάνω στην οποία θα στηριχθεί η εκφορά του θεατρικού λόγου. Οι ηθοποιοί προωθούν τη δράση και τη σχέση τους με τα σκηνικά αντικείμενα και το χτίσιμο των χαρακτήρων συνομιλώντας ρυθμικά αλλά και τονικά με τη μουσική συνδυάζοντας το θέατρο με τη μουσική performance. Επιπλέον, η πρόταση για την παραγωγή αυτή, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό, αλλά καθόλου πολυπαιγμένο, νεοελληνικό έργο». Γιάννης Λεοντάρης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ της Άλκης Ζέη

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Πρεμιέρα: 21/10/2018

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Το έργο της Άλκης Ζέη ζωντανεύει στη σκηνή του ΚΘΒΕ, και παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου. Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας. Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας. Στο τρίτο αυτό ανέβασμα ο σκηνοθέτης φιλοδοξεί να διατηρήσει τα στοιχεία της δύναμης και του σφρίγους που διέθεταν οι δύο προηγούμενες απόπειρες σε κειμενικό (μεταγραφή Σάββα Κυριακίδη – Τάκη Τζαμαργιά) και καλλιτεχνικό επίπεδο (μουσική Δημήτρη Ζαβρού, σκηνογραφία Εδουάρδου Γεωργίου) στην Αθήνα και στην Κύπρο και να την μπολιάσει με το ήθος και το πάθος της δυναμικής των ηθοποιών και συνεργατών του ΚΘΒΕ, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα διαχρονικά μηνύματα της Άλκης …για έναν καλύτερο κόσμο!» Τάκης Τζαμαργιάς

Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ του Σάιμον Στέφενς

(θεατρική προσαρμογή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον)

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη

Πρεμιέρα: 10/11/2018

Η Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Σάιμον Στέφενς (θεατρική προσαρμογή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον.

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ένα ταλαντούχο και ικανό αγόρι… Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν ξέρεις όλες τις πρωτεύουσες των χωρών όλου του κόσμου… Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ατσίδας στα μαθηματικά, γνωρίζει όλους τους πρώτους αριθμούς ως το 7.507…… Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν αγαπά πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα… Και η ιστορία ξεκινά, όντως ως αστυνομικό μυθιστόρημα. Όταν ο μικρός Κρίστοφερ, αυτό το ιδιαίτερο αγόρι προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστηριώδη θάνατο του σκύλου κάποιας γειτόνισσας. Από το ζήλο του να λύσει το μυστήριο αυτό, βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορα αναπάντεχα μυστικά και σιγά σιγά γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής σε μια ιστορία που θα αλλάξει τη ζωή του… αλλά και τη ζωή όλων των ανθρώπων γύρω του…  ΥΓ. Όμως, ας σημειώσουμε κάπου εδώ ότι ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ένα μοναχικό αγόρι, δεν δέχεται αποδοχή από τους συνομήλικους του, δεν μπορεί να καταλάβει καθόλου τα συναισθήματα των ανθρώπων, δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες συμπεριφοράς… δεν καταλαβαίνει καθόλου τη μεταφορά στο λόγο, τα αστεία και την ειρωνεία… δεν μπορεί να πει ψέματα… δεν αντέχει καθόλου να τον ακουμπάνε… και δεν ξέρει να πει πάντα ορθά τι κρύβεται σε ένα κουτάκι smarties… Παρόλα αυτά ο Κρίστοφερ έχει πολλές περισσότερες ικανότητες από όλους εμάς, τους άλλους…» Ελεάνα Τσίχλη

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΚΟΙΤΑ!

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

Έναρξη: 17/11/2018. (2ος Χρόνος)

Η παράσταση που εγκαινίασε το Βρεφικό Θέατρο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας συνεχή sold out από τις πρώτες παρουσιάσεις της, επιστρέφει για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρονών!

Η Μαριάννα Αβραμάκη υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους για να τους παρασύρει στην ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού στο σπίτι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο μεγαλώνει. Ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος χρώματα, ήχους και εικόνες θα ξεδιπλωθεί μπροστά στις μαμάδες και στους μπαμπάδες, που έρχονται με τα μωρά τους στο θέατρο για πρώτη φορά.

Διάρκεια: 30’

Διάρκεια παραστάσεων: 17/11/2018 έως 29/12/2018

ΕΞΩ ΠΑΝΩ ΜΕΣΑ ΚΑΤΩ

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΓΕΝΑΡΗ 2019

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

Η Κατερίνα Καραδήμα, ετοιμάζει μια νέα βρεφική παράσταση-έκπληξη που θα παρουσιαστεί στο Βρεφικό Θέατρο του ΚΘΒΕ από τον Ιανουάριο του 2019.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Η ΜΥΤΗ του Δανιήλ Χαρμς

Σκηνοθεσία: Φούλης Μπουντούρογλου

Πρεμιέρα: 21/12/18

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Α΄ ΜΕΡΟΣ – Επανάσταση. Πρωινό: Ο κουρέας Ιβάν Γιακόβλεβιτς βρίσκει στο ζεστό καρβέλι που του δίνει η γυναίκα του μια μύτη -την τυλίγει σ’ ένα κουρελόπανο και βγαίνει από το σπίτι για να την πετάξει. Πρωινό: Ο πάρεδρος Κοβαλιώφ βλέπει στον καθρέφτη του ότι η μύτη του -δεν βρίσκεται εκεί που ήταν χρόνια τώρα λείπει. Αυτός που έχασε τη μύτη του ψάχνει να τη βρει. Ο Γραφειοκρατικός Λαβύρινθος αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Βγαίνει στο δρόμο με σκεπασμένο το σημείο της απολεσθείσης μύτης μ’ ένα μαντήλι. Δε θέλει να εκτεθεί. Παρόλα αυτά στην πόλη κυκλοφορεί η είδηση ότι κάποιος πάρεδρος έχασε τη μύτη του. Μαζεύεται κόσμος να δει το περίεργο θέαμα. Απευθύνεται στον κόσμο και τον πείθει ότι οι μύτες, δεν άντεξαν τη βρώμα και τις οσμές κι απέδρασαν στη σελήνη. Η σελήνη από το βάρος θα πέσει στη γη και θα συντριβεί. Όλα μαζί κρατούν τη σελήνη για να μην πέσει. Επανάσταση; Β΄ ΜΕΡΟΣ –Ουτοπία. Πυρετός καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όλα από την αρχή. Καμία φόρμα δεδομένη. Ποίηση – θέατρο – Κινηματογράφος. Εικαστικά». Φούλης Μπουντούρογλου

Διάρκεια παραστάσεων: 21/12/18 έως 20/1/2019

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΘΒΕ – ΚΟΘ

Η ανθρώπινη φωνή Κοκτώ – Πουλένκ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ 53ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Θέατρο: Jean Cocteau – La Voix Humaine

Μουσική: Francis Poulenc – La Voix Humaine

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η ΚΟΘ συμπράττει στις 2 βραδιές με την ομώνυμη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ. Η παράσταση του μονόπρακτου είναι παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Μία συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. με το Κ.Θ.Β.Ε. με επίκεντρο το μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ «Η Ανθρώπινη Φωνή».

Το ομώνυμο λυρικό δράμα του Φρανσίς Πουλένκ δίνει μία ευκαιρία στους δύο φορείς να παρουσιάσουν ταυτόχρονα το ίδιο έργο, ο καθένας με τον «δικό του τρόπο». Το α’ μέρος θα περιλαμβάνει τη θεατρική εκδοχή του έργου, με τη Μαρία Χατζηϊωαννίδου στο σχετικό μονόλογο του Κοκτώ. Στο β’ μέρος, με την ορχήστρα επί σκηνής, θα εκτελεστεί η ομώνυμη σύνθεση του Πουλένκ, με την Ηλέκτρα Πλατιοπούλου (μέτζο σοπράνο) και μαέστρο τη Ζωή Τσόκανου.

Τη σκηνοθεσία του β’ μέρους θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ του α’ μέρους ο Γιώργος Καύκας.

Με αυτή την κοινή παράσταση των δύο φορέων, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, θεατρικά και μουσικά, αυτό το συγκλονιστικό μονόλογο μίας απελπισμένης γυναίκας που βρίσκεται μπροστά στην εγκατάλειψη απολαμβάνοντας τη δύναμη της κάθε τέχνης ξεχωριστά και ανακαλύπτοντας παράλληλα τρόπους με τις οποίες αυτές συνδέονται μεταξύ τους ή ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ματζίρη

Από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο 2018. (2ος Χρόνος)

Απευθύνεται σε παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και παρουσιάζεται στις σχολικές αίθουσες.

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Ο Ειρηνοποιός είναι μια παράσταση για την διαφορετικότητα και τις ανισότητες. Ανιχνεύει τα όρια και αποδοκιμάζει τα σύνορα. Μια παράσταση που αποδεικνύει ότι η φιλία δεν έχει χρώμα αν ξέρεις να μοιράζεσαι, να εμπιστεύεσαι, να σέβεσαι και, τι άλλο, να αγαπάς. Ο φόβος που προκαλεί το άγνωστο, τελικά, μπορεί να χαθεί αν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το γνωρίσει. «Οι μπλε και οι κόκκινοι ήταν πάρα πολύ καλοί φίλοι. Όταν μια μέρα…»» Κωνσταντίνα Ματζίρη

ΜΠΑΛ you…!!»

Για παιδιά 10 ετών και πάνω

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο 2018 (2ος Χρόνος)

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Στο «Μπαλ Υοu…!!!» παρουσιάζεται η αιώνια μάχη μεταξύ παιδιού και γονιού. Δύο αντίθετοι κόσμοι προσπαθούν να καταλάβουν, να συνεννοηθούν, να συνυπάρξουν. Ένας έφηβος μαθαίνει, μεγαλώνει, υπάρχει μέσα στον κόσμο του δωματίου του, τον κόσμο της τεχνολογίας, τον δικό του κόσμο, ενώ οι γονείς του προσπαθούν να βρουν μια “πόρτα”, μια “χαραμάδα” σε αυτό το δωμάτιο, σε αυτόν τον κόσμο. Το «Μπαλ Υou…!!!» δημιουργήθηκε από αυτοσχεδιασμούς τον ηθοποιών. Η παράσταση, αποφεύγοντας να είναι διδακτική παρουσιάζει την πραγματικότητα / καθημερινότητα έτσι όπως είναι, ώστε ο θεατής να μπορεί να δει στοιχεία και κομμάτια του εαυτού του. Χωρίς σκηνικά και κοστούμια, με μόνο εφόδιο το σώμα και τη φωνή τους, οι τρεις ήρωες αφηγούνται την ιστορία μας. Μια παράσταση διασκεδαστική, που με τον τρόπο αφήγησής της ανοίγει την “πόρτα” της φαντασίας του θεατή». Σοφία Πάσχου

Διάρκεια: 45 λεπτά.

BIG- DAYS

Αφιερώματα στους Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Κάρλο Γκολντόνι και Άλκη Ζέη.

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Frida κι άλλοFly Theatre

Πέμπτη 4 έως Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο επί σκηνής, από τους Fly Theatre. Η παράσταση “Frida Κι Άλλο”, σε κείμενο της Κατερίνας Δαμβόγλου, αξιοποιεί τις αρχές των Fly Theatre – προσήλωση στον χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι – για να ζωντανέψει, μοναδικά και πρωτότυπα, τη ζωή της Φρίντα Κάλο. Ζητούμενο της παράστασης είναι να εξερευνήσει την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος. Η Κατερίνα Δαμβόγλου μπαίνει στο πετσί της Μεξικανής ζωγράφου παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Φρίντα. Ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχο και εικόνες μέσα από προβολή live βίντεο κτίζοντας τον κόσμο γύρω της. Με τις διαρκείς προβολές αλλά και το ζωντανό χειροποίητο βίντεο, οι Fly Theatre “ζωγραφίζουν” στη σκηνή την προσωπικότητα της Φρίντα Κάλο μέσα από τις εμβληματικές εικόνες και τους πίνακές της.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ του Φρανσίς Βεμπέρ.

Ο Πιερ Μπροσάν, πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής! Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος. Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος;

Παραστάσεις: Από 26 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου. Τετάρτη 20:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30 και 21:00, Κυριακή 20:00.

ΉΡΩΕΣ του Gérald Sibleyras

Πρεμιέρα Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 20:00. Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21.00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Σκηνοθεσία: Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς.

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο ΗΡΩΕΣ του Gerald Sibleyras σε μετάφραση Μαριάννας Τόλη και σκηνοθεσία Νιkita Milivojevic, που ανέβηκε πέρυσι στο Θέατρο Βασιλάκου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Τρείς σημαντικές ερμηνείες, τρείς σημαντικοί πρωταγωνιστές, μια σημαντική θεατρική στιγμή !

Πριν συνεχίσει για 2η χρονιά στην Αθήνα, η παράσταση θα ανέβει Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλέφωνο 2310 262 051) από 17 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Τετάρτη στις 20:00, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00.

Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες, καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο: Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Gérald Sibleyras γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το έργο του Heroes ή Le Vent des Peupliers γράφτηκε το 2003 και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα (Meilleur Auteur-Best Author). H κωμωδία Ήρωες παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov στην Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas. Εν συνέχεια το έργο μεταφράστηκε από τον Τομ Στόππαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award.

Σχόλιο του σκηνοθέτη: «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια κωμωδία που να με κέρδισε αμέσως με την απλότητα και το χιούμορ της όπως τούτη. Στους «Ήρωες» ένας από τους πρωταγωνιστές λέει «Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στην διάθεσή μας». Ο χρόνος στην πραγματικότητα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της πνευματώδους ιστορίας για τους τρεις φίλους σε έναν οίκο βετεράνων. Πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει για τον σταματημένο χρόνο. Τι να κάνει κανείς με τον χρόνο που έχει σταματήσει; Όταν παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και το αυτό; Μ’ αυτήν την έννοια οι «Ήρωες» μου μοιάζουν με κάποια παράξενη εκδοχή του «Περιμένοντας τον Γκοντό», γεμάτη χιούμορ, που είναι κράμα του χιούμορ του Μπέκετ και του Ιονέσκο».

Σχόλιο της μεταφράστριας: «Οι Ήρωες είναι ένα πολυδιάστατο έργο. Μια κωμωδία τόσο τρυφερή και ευαίσθητη που κερδίζει τον θεατή καθώς ξετυλίγεται η κρυμμένη του αλήθεια. Το γέλιο και το δάκρυ εναλλάσσεται με την απέραντη ηρεμία του χρόνου που έχει σταματήσει καθώς τρείς σπουδαίοι ηθοποιοί ερμηνεύουν με αφάνταστη χάρη τις προσωπικότητες των τριών ηρώων που δεν μοιάζουν και πολύ με ήρωες τελικά».

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ

ΆΔΕΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ της Κερασίας Σαμαρά.

Πρεμιέρα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966. Αποτελείται κυρίως από αυθεντικές επιστολές ανωνύμων που διανθίζονται με σχόλια, αληθινές αφηγήσεις και πολλά τραγούδια της πρώτης μεταπολεμικής εικοσαετίας. Μνήμες: η πείνα, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, ο έρωτας, τα ξέφρενα γλέντια, η εξορία, ο αποχωρισμός, ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων, που αν και δε γράφτηκαν στην Ιστορία, έγραψαν οι ίδιοι την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» έχει παρουσιαστεί σε 38 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε θέατρα και παγκόσμια συνέδρια, στη διάρκεια των 18 ετών της θεατρικής της πορείας.

«Η παράσταση αυτή αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από κειμήλια και από σπαράγματα οικογενειακών μου επιστολών, αλλά και από σκόρπια θραύσματα που κάποτε αποτέλεσαν κομμάτια της ζωής ανωνύμων συμπατριωτών μας. Με την «Άδεια Ποδηλάτου»  αποδίδω φόρο τιμής στην παλαιότερη γενιά, που μας παρέδωσε το κοπιαστικό και διακριτικό της πέρασμα μέσα απ’ το χρόνο. Φόρο τιμής στις ανθρώπινες στιγμές που πέρασαν κι έσβησαν απαρατήρητες, χαμηλότονες και τελικά μεγαλειώδεις. Φόρο τιμής στην οικογένεια και την καταγωγή μου. Η «Άδεια Ποδηλάτου» είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη και αφιερωμένη στους γονείς μου, Ροδούλα και Νίκο» αναφέρει η δημιουργός και ερμηνεύτρια της παράστασης Κερασία Σαμαρά. Επί σκηνής και ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης.

Παραστάσεις: Από 28 Σεπτεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20:00 (για 9 μόνο παραστάσεις).

ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

ΆΡΙΣΤΟΣ του Θωµά Κοροβίνη (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

Παραστάσεις: 1, 2 και 3 Οκτωβρίου. Ωρα: 21:00

Θεατρική µεταφορά του βραβευµένου µυθιστορήµατος του Θωµά Κοροβίνη µε κεντρικό θέµα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόµενου ως «∆ράκου του Σέιχ Σου». Εννιά χαρακτήρες που συνδέονται µαζί του µέσα από τις χειµαρρώδεις εξολοµολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου. Στη σκηνή παρελαύνουν φίλοι, παραδουλεύτρες, αχθοφόροι του λιμανιού, παρακρατικοί δοσίλογοι περιπτεράδες, χωροφύλακες δημοκρατικών φρονημάτων, συντηρητικοί αστοί, τραβεστί, λαϊκές τραγουδίστριες, σε ένα ψηφιδωτό προσώπων που μεταφέρει τους θεατές στην αχλή ενός νουάρ παρελθόντος, στα ποτισμένα με πάθη σοκάκια της Θεσσαλονίκης και στα μυστικά που κρύβει η πόλη πίσω από το πέπλο του φαινομενικού της προσωπείου.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΣΑΣ της Αλεξάνδρας Κ* (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου.

Παραστάσεις: 10 και 11 Οκτωβρίου.

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ στροβιλίζεται δαιµονισµένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο µάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, µε το αυθαίρετο εξοχικό που παλεύει να το σώσει µε νύχια και µε δόντια. Μια σύγκρουση του ατόµου µε το κράτος µε πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδροµές.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 _ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

(Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των παραστάσεων)

Οκτώβριος

1 Οκτωβρίου 2018: Stov Dust από τους Sew flunk fury wit (Από τη Δανία)

3 Οκτώβρη 2018: Από το Eθνικό θέατρο Ουγγαρίας Το ημερολόγιο ενός τρελού του Νικολάι Γκόγκολ.

4 και 5 Οκτωβρίου 2018: Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Χρήστος Σουγάρης.

7 και 8 Οκτωβρίου 2018: Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ από την ομάδα «σημείο μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.

12 έως και 14 Οκτωβρίου 2018: ΕΜΜΑ της Κολομβιανής ζωγράφου Έμμα Ρέγιες, σε διασκευή και ερμηνεία της Μαρίας Πρωτόπαππα.

Από τις 13 Οκτωβρίου 2018: Λα λι λα λώ Βρεφική σκηνή για παιδιά από 8 μηνών έως 4 χρονών, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Δόμνας Ζαφειροπούλου – Δημήτρη Αδάμη.

15 και 16 Οκτωβρίου 2018: Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Απόστολου Λιάπη.

19 και 21 Οκτωβρίου 2018: ΚΥΡΙΑ ΝΤΑΛΟΓΟΥΕΪ της Βιρτζίνια Γουλφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου με πρωταγωνιστές τους Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και Λόλεκ.

24 έως και 28 Οκτωβρίου 2018: Το όνειρο ενός γελοίου του Φ. Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, με τον Δημήτρη Βερύκιο.

31 Οκτωβρίου 2018 και 1 Νοεμβρίου 2018: Η Θεία, μαύρη κωμωδία, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Στέργιου Μαδέρη

Νοέμβριος

2 μέχρι και 4 Νοεμβρίου 2018: Άλμα προς την ελευθερία. Η ιστορία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Στην παράσταση λαμβάνει μέρος ο διάσημος ηθοποιός από την Άγια Πετρούπολη Σεργκέι Γιανκόφσκι και χορευτές του μπαλέτου των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι.

7 έως και 11 Νοεμβρίου 2018: Ο Γάμος σου. Θεατρική performance σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ανδρέα Μπαλαούρα.

14 έως και 16 Νοεμβρίου 2018: Καφρόκρεμα του Δημόπουλου Δημήτρη – stand up comedy

21 και 22 Νοεμβρίου 2018: Η Θεία ,μαύρη κωμωδία, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Στέργιου Μαδέρη.

23 και 24 Νοεμβρίου 2018: Fragile με την Εύη Καραγιάννη. Σκηνοθεσία Αδάμης Δημήτρης.

26 και 27 Νοεμβρίου 2018: Γράμμα σ’ ένα παιδί. Μια παράστασηβασισμένη στο best seller της Οριάνα Φαλάτσι, σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. Με τη Ζέτα Δούκα.

Δεκέμβριος

28έως και 30 Νοεμβρίου και 1και 2 Δεκεμβρίου: Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία, του Νομπελίστα Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη από το Θέατρο Τέχνης. Η πανελλήνια πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

7 έως και 11 Δεκεμβρίου 2018: Η Βιογραφία του πατρογονικού της Μάγκυς Κριθαρέλλη, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

12 έως και 16 Δεκεμβρίου 2018: Ξεπεσμένος Δερβίσης. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε συνεργασία με τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας παρουσιάζουν το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον χορευτή Δημήτρη Σωτηρίου σε ρόλο αφηγητή.

19, 20, 21, 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου 2018: Κάτω από τα αστέρια του Τηλέμαχου Τσαρδάκα σε σκηνοθεσία των Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνου Μπιμπή.

Ιανουάριος

9 μέχρι και 13 Ιανουαρίου 2019: Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Istrian Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη

17 μέχρι και 20 Ιανουαρίου 2019: Το Χελιδόνι του Γκιλιέμ Κλούα, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα, με πρωταγωνιστές τους Σοφία Σεϊρλή και Βασίλη Μαυρογεωργίου.

23 μέχρι και 29 Ιανουαρίου 2019: Ο εκκλησιαστής, σε διασκευή – σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

STØV – DUST SEW FLUNK FURY WIT (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Παράσταση την 1η Οκτωβρίου.

Ένα συναρπαστικό κράμα θεάτρου μαριονέτας, performance art και όπερας που επιτελείται με ό,τι απομένει μετά την αναπόφευκτη αυλαία της περιβαλλοντικής καταστροφής του κόσμου. 

Μια μετα-αποκαλυπτική όπερα μαριονετών, με θέμα την αναζήτηση της ελπίδας έπειτα από τον κλιματικό αφανισμό. Μια φαντασίωση που προσκαλεί τον θεατή σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ο πολιτισμός και το ανθρώπινο είδος έχουν υποκύψει στην ίδια τους την απληστία. Μέσα από ποιες διεργασίες θα αναδυθεί η νέα αρχή;

Το «STØV/DUST», με τις περίτεχνες μαριονέτες του, σχεδιασμένες έπειτα από πολύχρονη έρευνα, με ρεαλιστικό δέρμα και πρόσωπα και με τη μουσική ερμηνεία της σοπράνο Nina Sveistrup Clausen να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ιστορία, έχει δημιουργηθεί με την πεποίθηση ότι η τέχνη δύναται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης του κοινού και στην αλλαγή στις πρακτικές του πλανήτη.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ του Νικολάι Γκόγκολ (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Μια παράσταση στις 3 Οκτωβρίου.

Από το Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας «Katona Josef».

Η κλασική ιστορία του δηµόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό, εικαστικό περιβάλλον εµπνευσµένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας «Katona Josef», µε την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο σπουδαίος ηθοποιός Τάµας Κερέζτες.

ΕΜΜΑ της Έμμα Ρέγιες.

Παραστάσεις την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 20:00

Διασκευή και ερμηνεία της Μαρίας Πρωτόπαππα.

Η «ΕΜΜΑ», διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μαρίας Παλαιολόγου), που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη για τρεις μοναδικές παραστάσεις, λίγο πριν συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της για δεύτερη χρονιά στη Β΄  Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.

Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

Ποιός σου πρόσφερε αγάπη όταν ήσουν παιδί;

Δεν θυμάμαι να ‘χαμε τέτοιες έγνοιες…

Ο μύθος «Έμμα Ρέγιες» γεννήθηκε στην Μπογκοτά το 1919. Μεγάλωσε χωρίς γονείς και ταυτότητα. Πέθανε στο Μπορντό της Γαλλίας το 2003, στα 83 της, από έναν άγνωστο ιό. Η γραφή της είναι προφορική, ανεπιτήδευτη καθώς εκείνη ήταν αναλφάβητη: “Εκτιμώ περισσότερο τι έχεις ζήσει, πολύ λιγότερο αυτό που έχεις διαβάσει”.

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Σκηνοθεσία Χρήστος Σουγάρης.

Παραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Παράσταση στις 5 Οκτωβρίου.

Σ’ ένα αμυδρά φωτισμένο ανάκτορο, με θέα την Αθήνα, σαν σε μαυρόασπρο φιλμ του Αντονιόνι, περιστοιχισμένος από ανθρώπους που δεν «κοιτούν», ζει ο νεαρός βασιλιάς Οιδίπους. Ένας άνευ προηγουμένου λοιμός τυραννά τη χώρα και τους πολίτες της. Μόνος τρόπος σωτηρίας, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, η εξιχνίαση της δολοφονίας του πρώην βασιλιά Λάιου και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ο νεαρός Οιδίποδας αναλαμβάνει χρέη ερευνητή και η αναζήτηση αρχίζει. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη δεσμεύεται πως θα βρει τον ένοχο. Θα το πράξει με την ίδια ζέση σαν να επρόκειτο για τον πατέρα του.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του Σάμουελ Μπέκετ.

Σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούµπου. Από την Οµάδα «Σηµείο Μηδέν».

Παραστάσεις στις 7 και στις 8 Οκτωβρίου.

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσµου, σ’ ένα µέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε µας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύµατα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, µιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

ΚΥΡΙΑ ΝΤΑΛΟΓΟΥΕΙ της Βιρτζίνια Γουλφ.

Παραστάσεις: 19-21 Οκτωβρίου.

Σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Η «Κυρία Ντάλογουεϊ», το εμβληματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, μετά την επιτυχημένη του πορεία στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Oδού Κεφαλληνίας ανεβαίνει για τρεις μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, με τη Φαίη Ξυλά, τη Στέλλα Αντύπα και την Κατερίνα Φωτιάδη. Μαζί τους επί σκηνής ο Λόλεκ, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά την -σε δική του σύνθεση-μουσική της παράστασης.

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα του γνωστού μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1925 και εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μέρας του Ιουνίου 1923 στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν. Η Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως την βίωνε και η ίδια, γεγονός που κάνει πολλούς μελετητές να θεωρούν την Κλαρίσα Ντάλογουεϊ alter ego της συγγραφέως. Με πρωταγωνιστές τους Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και Λόλεκ.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης: «Η κυρία Ντάλογουεϊ είναι ίσως το πιο σπουδαίο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ. Τα θέματα που ανοίγονται αφορούν σχεδόν όλα τα πεδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιδέα της ελευθερίας και το βασικό ερώτημα: πόσο συχνά αναγκαζόμαστε να υπάρχουμε ως άλλοι στην κοινωνική μας συμπεριφορά ενώ γνωρίζουμε το αναπότρεπτο της ανθρώπινης μοίρας; Και ο έρωτας; Μία ζωή χωρίς έρωτα αξίζει να τη ζει κανείς; Φεύγοντας από την παράσταση αυτό που επιθυμώ είναι ο θεατής να έχει την αίσθηση πως πήγε μια βόλτα σε έναν ξένο τόπο, όπου δεν γνωρίζει κανέναν και κανείς δεν τον αναγνωρίζει, όπου κινείται μόνος του με τον εαυτό του, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του, και πως μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, αλλά μόνο για να κοιτάζει χωρίς να κρίνει, ώστε μετά να μπορεί να δει πιο καθαρά μέσα του».

«Τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις γίνονται δομικό στοιχείο της παράστασης. Η Βιρτζίνια Γούλφ, η Κυρία Ντάλογουεϊ, η νεανική και περισσότερο τολμηρή εκδοχή της ως Κλαρίσα, ο Σέπτιμος ως ταυτόχρονα βουβή και έντονα ηχηρή παρουσία, είναι είδωλα που μπερδεύονται, που αλληλοσυμπληρώνονται, είναι αναμνήσεις και θραύσματα που ψάχνουν διαρκώς τον τρόπο να εκφράσουν την ίδια αγωνία. Την αγωνία για ένα διαρκές αίσθημα έρωτα διάχυτου μέσα τους, που όμως δεν καταφέρνει παρά σπάνια να μετατραπεί σε κοινό βίωμα, που καταντάει ένας μονόλογος με το εγώ, ένας ακήρυχτος πόλεμος με τα κοινωνικά προσωπεία, τους φόβους των ανθρώπων, τα πρέπει και τα όχι τώρα, μια αδιάκοπη πορεία προς το θάνατο αντί για μια γιορτή της ζωής. Την αγωνία που συνόδευε τη Βιρτζίνια Γούλφ σε όλο της το έργο. Μια αγωνία που μετατρέπεται σε ποίηση, σε μουσική και σε θεατρικό σπαραγμό, ανάλαφρο όμως σαν ένα ανοιξιάτικο λουλούδι που μαραίνεται σε ένα όμορφο βάζο». Κ. Αλέξης Αλάτσης

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ του Φ. Ντοστογιέφσκι.

Σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος.

Με τον Δημήτρη Βερύκιο.

Παραστάσεις: από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο φωτεινό κι αισιόδοξο έργο» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της κοινωνίας μας… Το άφησε ως μια επιστολή – παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα στη δύση της ζωής του, το 1877, τέσσερα μόλις χρόνια φύγει από αυτή τη ζωή…

ΆΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ

Παραστάσεις: 2 – 4 Νοεμβρίου 2018

Στην παράσταση λαμβάνει μέρος ο διάσημος ηθοποιός από την Άγια Πετρούπολη, Σεργκέι Γιανκόφσκι και χορευτές του μπαλέτου των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι.

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΟΥ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία Ανδρέας Μπαλαούρας.

Παραστάσεις από 7 έως 11 Νοεμβρίου στις 21:00.

Η εικαστική τέχνη «παντρεύεται» με τον χορό και τη μουσική μέσα σε μια θεατρική ατμόσφαιρα. «Ο Γάμος σου» του Ανδρέα Μπαλαούρα αποτελεί έναν άρτια ισορροπημένο συνδυασμό πολλών τεχνών.

Οι κινήσεις των πρωταγωνιστών και η μουσική του Χάρη Γκατζόφλια αφηγούνται με μοναδικό τρόπο ένα γάμο. Την ώρα της πλοκής αναδεικνύονται συναισθήματα, πόθοι, πάθη, απαγορευμένες σκέψεις, δυνατές σχέσεις και κρυφές επιθυμίες.

Όλα τα πρόσωπα υποφέρουν χαμογελαστά. Αυτοί οι ευδαίμονες άνθρωποι ποια μορφή θα έχουν όταν θα πέσει το… πέπλο; Τα πρέπει και τα θέλω χορεύουν αντικριστά. Το «φαίνομαι» και το «θέλω» υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουν;

FRAGILE

Σκηνοθεσία Δημήτρης Αδάμης.

Με την Εύη Καραγιάννη.

Παραστάσεις: 23 – 24 Νοεμβρίου

Ένας μονόλογος που καταγράφει τη μοναδική πορεία και την εξέλιξη μιας γυναίκας. Η γυναίκα μιλά για τους ανθρώπους  της ζωής της, από τη γιαγιά και τον πατέρα, μέχρι τους γνωστούς και άγνωστους έρωτές της. Όλοι γίνονται οι ήρωες σε αυτό το εξομολογητικό παραμύθι. Το κείμενο συνέθεσε η Δόμνα Ζαφειροπούλου. Τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς υπογράφει ο Δημήτρης Αδάμης.

ΓΡΑΜΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, βασισμένο στο best seller της Οριάνα Φαλάτσι.

Σκηνοθεσία Μάνος Πετούσης, με τη Ζέτα Δούκα.

Παραστάσεις στις 26 και στις 27 Νοεμβρίου.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο της ΟριάναΦαλάτσι:

«Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει. Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να “δει” τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος (πόσο φοβήθηκε άραγε ένα παιδί παλεύοντας με τον καπνό και τη φωτιά;) Θα μάθαινες τι είναι αγωνία, τι είναι η αγανάκτηση, τι είναι οργή και τι θυμός, πώς νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι που φωνάζουν το δίκιο τους ανεβαίνοντας αργά και συντεταγμένα το δρόμο που απέκτησε τελικά τη δική του ιστορία, τη δική σου ιστορία. Η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Τώρα βλέπουμε καθαρά ότι “ο Βασιλιάς είναι γυμνός”. Αν ζούσες και η μανούλα σου, σου διάβαζε το παραμύθι, θα γελούσες όπως όλα τα παιδιά όταν το πρωτακούν. Εμείς τώρα το συνειδητοποιήσαμε αλλά δεν μπορούμε να γελάσουμε, γιατί δεν είμαστε πια παιδιά».

ΌΛΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε.

Σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Συνθέτει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Από το Θέατρο Τέχνης (πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη).

Παραστάσεις στις 28με 30 Νοεμβρίου και 1 και 2 Δεκεμβρίου.

Το έργο αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟΥ της Μάγκυς Κριθαρέλλη.

Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης.

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

Παραστάσεις:7 με 11 Δεκεμβρίου.

«Αυτό που ενδιαφέρει την παράσταση είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η “περιήγηση” του σπιτιού αυτού καθεαυτού. Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του 1903. Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από το θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ως εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζί του, η οικογένεια του Δημητρίου Σούλα και η οικογένεια του Χρήστου Παπανικολάου. Η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους».

ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, με τον χορευτή Δημήτρη Σωτηρίου σε ρόλο αφηγητή.

Από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Παραστάσεις από τις 12 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Παραστάσεις:19-20-21, 26-27-28 Δεκεμβρίου

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ του Γκιλιέμ Κλούα.

Παραστάσεις:17-20 Ιανουαρίου 2019

Σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα. Με τους Σοφία Σεϊρλή και Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Καταλανούς συγγραφείς, ο Γκιλιέμ Κλούα γράφει με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar του Ορλάντο, ένα υπέροχο, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο, ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Η πραγματική σημασία αυτής της επίθεσης, τα κίνητρα του τρομοκράτη και η σκιά των θυμάτων του προκαλούν αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αμέλια και τον Ραμόν, που θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από αυτά τα τρομερά γεγονότα. Αυτή η αλήθεια θα τους αναγκάσει να στοχαστούν γύρω από την ταυτότητα τους, την αποδοχή της απώλειας και την ευθραυστότητα της αγάπης, κάνοντας τους να ξεγυμνώνουν τις ψυχές τους και να ενώσουν με έναν τρόπο τις τύχες τους για πάντα. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Μelina, une femme flamme

Μάρτιος 2019

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο φιλμ νουάρ η σκηνοθέτης της παράστασης Δέποινα Σαρόγλου το έργο Μelina, une femme flamme «είναι μια σύνθεση αυτοβιογραφικών κειμένων, επιστολών, αποσπασμάτων, συνεντεύξεων της Μελίνας Μερκούρη, πλαισιωμένη από τραγούδια, μουσικές και προβολή βίντεο, καθώς και κινηματογραφικών και θεατρικών στιγμιότυπων της καριέρας της, που ζωντανεύουν θεατρικά από πέντε ηθοποιούς–μουσικούς ,ταξιδεύοντας το κοινό στο χρόνο και στις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της ίδιας, αλλά παράλληλα και ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η δυναμική παρουσία της, το ατίθασο πνεύμα και η ελεύθερη σκέψη της στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο παρά στη χώρα των μεγάλων επαναστατικών και εξισωτικών κινημάτων, στη Γαλλία».

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ του ∆ηµήτρη ∆ηµητριάδη (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Σκηνοθεσία: Θάνος Σαµαράς.

Παραστάσεις: Από 6 Οκτωβρίου.

Ο ∆ηµήτρης ∆ηµητριάδης ξαναγράφει τον µύθο της καταραµένης Τρωαδίτισσας προφήτισσας. Τη βάζει να λέει το µεγάλο «ναι»: από άτεγκτος αρνητής του Φοίβου, η Κασσάνδρα γίνεται εδώ η φανατικότερη ακόλουθός του. Η προφητική µανία δίνει τη θέση της στην ερωτική, η οποία οδηγεί στην αληθινή γνώση.

∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΆΝΕΤΟΝ

BIRDIE (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Παράσταση στις 14 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά στην χώρα µας µια από τις πιο ενδιαφέρουσες πειραµατικές οµάδες της Ισπανίας, η «Αgrupasion Senior Serano» µε την παράσταση πολυµέσων «Birdie». Μια παράσταση που ξανακοιτά την περίφηµη ταινία του Χίτσκοκ “Πουλιά”, µε χιούµορ, κριτική διάθεση και επιτελεστική ευφυία. Τρεις ηθοποιοί χειρίζονται µε µαεστρία 2.000 µινιατούρες ζώων, πολεµικών αντικειµένων, µετακινούµενων πληθυσµών, αναπλάθοντας κυριολεκτικά έναν άλλο κόσµο πίσω από αυτόν που γνωρίζουµε ή νοµίζουµε ότι γνωρίζουµε.

MUTE του Γιώργου Αδαµαντιάδη (στο πλαίσιο των Δημητριών)

Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Πατσιά.

Παραστάσεις: 6 και 7 Οκτωβρίου.

Ένα σύγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου Αδαµαντιάδη µε θέµα την Ελλάδα του σήµερα, ιδωµένης µέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ του Γιάννη Καµπύση.

Παραστάσεις: 8 και 9 Οκτωβρίου.

Από τους «C for Circus».

Μια ιστορία αποχαιρετισµού, γραµµένη σε ντοπιολαλιά, που εµπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχηµα τη µουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται µια τελετή αποχαιρετισµού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ της Λιλής Ζωγράφου.

Διασκευή-σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι.

Παραστάσεις: Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 21:00

Το έργο είναι ένας ύμνος στον έρωτα και την ελευθερία και ταυτόχρονα ένα δριμύ κατηγορώ στην καταπίεση. Καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και τη συζυγική εξουσία με γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας οι οποίες σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση.

Η ΑΓΑΠΗ παρουσιάζει την εικόνα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 30 έως τις αρχές τις δεκαετίας του 80, εικόνας που άφησε τα σημάδια της στις επόμενες γενιές και εποχές.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου ζουν κάτω από τη σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρα τους, καταπνίγουν τα συναισθήματα τους, υποτάσσονται στην επιταγή του πατέρα. Αλλά και υποτάσσουν… Η μεγαλύτερη κόρη, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της αναλαμβάνει τον ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει της ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιες θα υποχωρήσουν, άλλες θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Ανάμεσα τους η Ερατώ θα είναι αυτή που θα τολμήσει με μια τεράστια δύναμη ψυχής να επιλέξει τον δρόμο της ελευθερίας, να αναζητήσει τον έρωτα, την ανεξαρτησία, την λύτρωση.

Με πρωταγωνιστές τις Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Δάφνη Λιανάκη, Ιωάννα Λέκκα και Μαρία Νεφέλη Δούκα.

ΘΕΑΤΡΟ Τ

ΒΑΚΧΕΣ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει η παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη από την ομάδα Σύγχρονο Θέατρο Πρόταση σε συνεργασία με το 11 GreyStudio. Σκηνοθετεί ο Στέλιος Βραχνής.

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Από τις 12 Οκτωβρίου επιστρέφει η περσινή μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Τ, Γυάλινος Κόσμος του Tennessee Williams σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή από τη θεατρική ομάδα PassaTempo, με την Γιώτα Φέστα στον ρόλο της Αμάντα.

ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ1914 – ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ

Από τις 7 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει το Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς από τη θεατρική ομάδα ArsMoriendi σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2018, σε πανελλήνια πρώτη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, κερδίζοντας κοινό και δημοσιογράφους.

ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ

Το 2018 κλείνει με τη Φιλονικία του Marivaux, τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Τ από τη θεατρική ομάδα PassaTempo, επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟ, που ανεβαίνει στις 25 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου.

ΤΡΙΟ ΣΕ ΜΙ ΜΠΕΜΟΛ

Από τις 7 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2019 προστίθεται στο ρεπερτόριο και η παράσταση Τρίο σε μι μπεμολ του Ερίκ Ρομέρ από τον θίασο Βακτηρία, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2019 η Μαίρη Ανδρέου σκηνοθετεί τον Σπύρο Σαραφιανό στη Βρωμιά του Ρόμπερτ Σνάιντερ. Μέχρι τις 5 Μαρτίου 2019.

ΕΚΑΤΟ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

Από τις 11 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019 ανεβαίνει η παράσταση Εκατό λέξεις για το χιόνι της Tatty Hennessy από τη θεατρική ομάδα mammals σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κωχ, μία από τις νικήτριες παραστάσεις του Off-Off Athen Festival 2018, η οποία και θα φιλοξενηθεί όλη τη σεζόν στο BlackBox του Θεάτρου Επί Κολωνώ.

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Από την 1η Μαρτίου 2019 το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και την τρίτη παραγωγή του Θεάτρου Τ από τη θεατρική ομάδα PassaTempo, την παράσταση με τίτλο Ψευδαισθήσεις του Ιβάν Βιριπάγεφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΜΗ

Στις 11 Νοεμβρίου το θέατρο Τ υποδέχεται, για τρίτη συνεχή χρονιά, τη βραβευμένη καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος, η οποία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με την ολοκαίνουρια παιδική παράσταση Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή σε σκηνοθεσία Γιωργή Σφυρή.

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

Ο Μάγος του Οζ του Λ. Φρανκ Μπάουμ

Πρεμιέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 11:30

Η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» επιστρέφει τη νέα σεζόν στο Ράδιο Σίτυ από 30 Σεπτεμβρίου,με την αγαπημένη περιπέτεια φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και απόδοση κειμένου Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου. Δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας! Νοήματα ζωής, γέλιο, χαρά, διασκέδαση σε μια ατμόσφαιρα γιορτής. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «διδάσκουν» με τον πιο ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο ότι κάθε τι που αναζητάει κανείς βρίσκεται στη προσωπική και εσωτερική του δύναμη, την ψυχή του. Οι θεατές περιηγούνται στη χώρα του Οζ μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πως η μαγεία του Ουράνιου Τόξου υπάρχει δίπλα τους αρκεί να θέλουν να την δούνε. Σκοπός του σκηνοθέτη είναι όλοι οι θεατές να αντιληφθούν πως μόνο όταν εκτιμάμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να γίνουμε ό, τι ονειρευόμαστε! Η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, που υπογράφει τη διασκευή του έργου, ισορροπεί τη μαγεία και τη χαρά του τσίρκο με τη δύναμη ψυχής.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Δωροθέα εξαιτίας ενός κυκλώνα βρίσκεται στη χώρα του Οζ, Η καρδιά της όμως νοσταλγεί το αγρόκτημα της θείας Αιμιλίας που άφησε πίσω της. Για να επιστρέψει πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του μεγάλου μάγου Οζ. Η περιπέτειά της αρχίζει… Συντροφιά της, ένα σκιάχτρο χωρίς μυαλό ,ένας τενεκεδένιος ξυλοκόπος χωρίς καρδιά και ένα δειλό λιοντάρι. Είναι όμως πράγματι έτσι; Και πως θα βοηθήσουν την Δωροθέα; Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αθήναιον», ξεκινάει με αφορμή την οικολογική καταστροφή των θαλασσών από τα απόβλητα των ανθρώπων, η παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ ένα γλάρο να πετάει».

Μια γλαροπούλα, η Κενγκά, πέφτει θύμα της ρύπανσης της θάλασσας, από το πετρέλαιο. Πριν όμως καταφάει τα φτερά της, η Κενγκά, καταφέρνει μια τελευταία πτήση σ ένα μπαλκόνι που ζει ένας γάτος που ήταν μαύρος, πελώριος και χοντρός! Ο γάτος ο Ζορμπάς! Η Κενγκά βλέπει στα μάτια του Ζορμπά, ένα καλό πλάσμα και τον εμπιστεύεται με ότι πολυτιμότερο έχει… το αυγό της… Του ζητάει να υποσχεθεί 3 πράγματα: ότι δεν θα φάει το αβγό, ότι θα το κλωσάει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόνι και… ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ!!!! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι… «Το νιαούρισμα τιμής που δίνει ένας γάτος του λιμανιού, δεσμεύει όλους τους γάτους του λιμανιού!». Έτσι, μια παράξενη παρέα γάτων του λιμανιού, ο Κολονέλο, ο Γραμματικός, ο Ξερόλας, ο Σταβεντάκης και ο Ζορμπάς σε ρόλο «Μαμάς», αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν όλοι μαζί την υπόσχεση! Η μικρή γλαροπούλα, με την παρέα των γάτων ανακαλύπτουν πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμούν, να σέβονται και να αγαπάνε ένα διαφορετικό πλάσμα από αυτούς. Με αγάπη και πολύ χιούμορ, ο Λούις Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Ένα θεατρικό ταξίδι με υπέροχα κοστούμια και μάσκες τεχνοτροπίας origami, εντυπωσιακό video mupping και puppets, γάτους σε μέγεθος ανθρώπου και ανθρώπους που φτάνουν μέχρι το ταβάνι! Ένα θέαμα που θα σας καθηλώσει, ένα έργο που θα σας συγκινήσει! Προσαρμοσμένο με πολύ σεβασμό και αγάπη γι αυτό το τόσο απαιτητικό και δύσκολο κοινό… Τα παιδιά! Γιατί όπως λέει κι ο Ζορμπάς…: «Πετάει μόνο αυτός που τολμάει να πετάξει…». Ένα έργο παιδαγωγικό, σύγχρονο και ψυχαγωγικό, ένα έργο που αποτελεί διδακτική ύλη για σχολεία. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: «Οφείλω να αρχίσω από την ευθύνη, που έχει η παρουσίαση μιας παράστασης σε παιδιά και κατά συνέπεια την ευθύνη που αναλαμβάνουμε με την παράσταση μας, απέναντι τους. Μία παράσταση, είναι συνήθως ο πρώτος σταθμός γνωριμίας των παιδιών με το θέατρο. Τα συναισθήματα κάθε παιδιού, βγαίνοντας από την αίθουσα, είναι συναισθήματα που σε πολλές περιπτώσεις τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ζωντανό. Συμβαίνει τώρα. Τα παιδιά γίνονται μάρτυρες της ιστορίας που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Νιώθουν μέρος της, οι πρωταγωνιστές δεν είναι πίσω από μια οθόνη, αλλά ανάμεσά τους. Το θέατρο είναι μια εμπειρία αισθήσεων και συναισθημάτων ικανή να περάσει μεγάλα μηνύματα στα παιδιά. Χωρίς να χειραγωγεί τη σκέψη τους στο τι είναι καλό και τι όχι. Τα αντιμετωπίζει ως έξυπνα και ικανά να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από αυτό που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους. Η παιδαγωγική δύναμη του θεάτρου ως μορφή τέχνης, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία και για το λόγο αυτό οφείλει να έχει περιεχόμενο ουσίας και να κινητοποιεί την φαντασία και την κριτική ματιά των παιδιών. Φτιάξαμε λοιπόν μια παράσταση, με κέντρο την καλή αφήγηση και κατανόηση της ιστορίας αλλά και με ένα ισχυρό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Με χιούμορ, δράση, χορό και τραγούδι, δυνατές και καθαρές ερμηνείες αλλά και με ένα ισχυρό μήνυμα: την αγάπη, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τη σπουδαιότητα της υπόσχεσης και την οικολογική συνείδηση. Αυτά που θέλουμε να πάρει μαζί του κάθε παιδί φεύγοντας. Μια ιστορία να συζητήσει με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του. Μια ιστορία τόσο όμορφη όπως αυτή της «Ιστορίας του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Βασίλης Ισσόπουλος (Σκηνοθέτης – Ηθοποιός)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Δουκουζιάνης, Τάσος Μπαρνιαδάκης, Μαρία Σπαθοπούλου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, Ελένη Χρυσομάλλη, Κυριάκος Χρυσίδης.

Κάθε Κυριακή στις 11:30

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ του Μιγκουέλ Θερβάντες

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Δον Κιχώτης του Μιγκουέλ Θερβάντες ανεβαίνει από τις 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, τηλέφωνο 2310 834 996) σε θεατρική διασκευή για παιδιά. Το κείμενο υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες η χαρισματική Σοφία Σπυράτου.

Η παράσταση, που αποθεώθηκε από 100 χιλιάδες θεατές στην Αθήνα, φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού αυτού κειμένου και να μεταφέρει όλη την ποίηση από το παραμυθένιο κυνήγι της χίμαιρας που χαρακτηρίζει τον ξακουστό ήρωα για όλες τις εποχές. Η φαντασία, το όνειρο, η φυγή, αλλά και η ανθρωπιά, η αγνότητα, η ευγένεια, σε τούτη εδώ την εποχή της κρίσης και της έκπτωσης, έρχονται σε όλο τους το μεγαλείο για να μας δώσουν θύρες διαφυγής και μνήμες από αξίες που έχουν εντελώς πια λησμονηθεί.

Ειδικότερα για τα παιδιά, η παιδική ψυχή του Δον Κιχώτη δίνει μια μοναδική ευκαιρία για ένα μαγικό ταξίδι στους τόπους της ποιητικής φαντασίας, αλλά και στον χώρο της κλασικής λογοτεχνίας, που είναι η βάση για τη ψυχική και την πνευματική καλλιέργεια. Τα παιδιά κάθε ηλικίας θα έλθουν σε επαφή με ένα από τα πιο μεγάλα κείμενα του δυτικού κόσμου, που μέσα από την αλληγορία του μεταγγίζει στις νεανικές ψυχές ποιότητες πραγματικού πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την βαθιά σημασία του.

Η παράσταση ζωντανεύει τις συναρπαστικές περιπέτειες του «μεγαλοφάνταστου ιδαλγού» σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, δημιουργού μερικών από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, όπως Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων και Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας. Το κείμενο του βραβευμένου ποιητή Στρατή Πασχάλη, που διασκεύασε το μυθιστόρημα του Θερβάντες με σεβασμό στις ιδέες και την πλοκή του, εξιστορεί το μαγικό ταξίδι του Κιχώτη μπολιάζοντάς το με στοιχεία από την commedia del’ arte και το θέατρο του δρόμου, συνδέοντας τον ρομαντικό μύθο του περιπλανώμενου ιππότη με το σήμερα. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός και τους στίχους ο βραβευμένος ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ενώ για τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια υπεύθυνος είναι ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού –δημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης και των Μυστικών του κήπου– συνομιλούν με τη λαϊκή μουσική του 17ου αιώνα, εποχή έκδοσης του Δον Κιχώτη, και χαρίζουν στην αφήγηση ένα παιγνιώδες, ανατολίτικο και ισπανικό χρώμα που φτάνει ως το σύγχρονο φλαμένκο.

Το αφηγηματικό νήμα ξετυλίγει ένας θίασος πλανόδιων θεατρίνων, που ερμηνεύει τα επεισόδια του μυθιστορήματος διαπλέκοντας την πραγματικότητα με το όνειρο, όπως ο ήρωας. Με κωμική διάθεση και πολλή μουσική, η παράσταση ξεδιπλώνει ένα φαντασμαγορικό θέαμα, καθώς ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ιπποκόμος Σάντσο Πάντσα μάχονται για τη δόξα και την ιδανική αγάπη, αντιμέτωποι με γιγάντιους ανεμόμυλους και αλλόκοτα τέρατα, με φόντο επιβλητικά παλάτια, μυστικές σπηλιές και παραμυθένια τοπία.

Ασυμβίβαστος και ονειροπόλος, δοσμένος στο κυνήγι της ουτοπίας, ο Δον Κιχώτης είναι αναμφίβολα η μορφή που επηρέασε όσο καμία άλλη αναρίθμητους συγγραφείς και καλλιτέχνες εδώ και τέσσερις αιώνες.

Το κείμενο είναι προσαρμοσμένο, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό απ’ όλες τις ηλικίες. Λόγος, εικόνα, μουσική, υποκριτική και χορός δημιουργούν μια αφηγηματική τοιχογραφία, φαντασμαγορική και συναρπαστική, που θα αναπαραστήσει το περιπετειώδες ταξίδι του ονειροπόλου ιππότη.

Ένας δωδεκαμελής θίασος από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες με τον Λευτέρη Δημηρόπουλο ως Δον Κιχώτη, και τον Πάνο Ζώη στον ρόλο του Σάντσο Πάντσα αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία. Στον θίασο, επίσης, συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μάριος Ζαρδαβάς, Μαριάννα Ντίνου, Άννα Μανούδη, Ελένη Μισχοπούλου, Μελίνα Ατρείδου, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Χριστίνα Σαπουνίδου και Βασίλης Γκουλέτσας, καθώς και οι εναέριοι ακροβάτες Ιωάννα Δημητριάδου και Daniel Arrando.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 17:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30 για το γενικό κοινό και τις καθημερινές στις 10:00 για τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

Ο Μολυβένιος Στρατιώτης

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να αγαπούν τόσο τα παραμύθια; Μα φυσικά, η μαγεία τους. Τι είναι αυτό που κάνει τους γονείς να έρχονται με τα παιδιά τους στο θέατρο; Μια ωραία ιστορία, με ωραίο τρόπο ειπωμένη. Και τι είναι αυτό που παιδιά και γονείς παίρνουν μαζί τους φεύγοντας από το θέατρο; Την εμπειρία που βίωσαν. Ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη από τις 21 Οκτωβρίου στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλέφωνα επικοινωνίας και κρατήσεων 2310 262 051 και 2310 250 303). Πρόκειται για μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες, που έρχεται για να πάρει μια θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Ένα παραμύθι που σας προσκαλεί να αφεθείτε στη μαγεία του. Είναι μια ιστορία γνωστή και αγαπημένη, γραμμένη από τον διασημότερο παραμυθά του κόσμου. Είναι το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς δώδεκα ηθοποιών και αμέτρητων συντελεστών, που δούλεψαν ακούραστα όλο το καλοκαίρι για να σας προσφέρουν ένα μοναδικό ροκ υπερθέαμα που δεν θα θέλετε να τελειώσει! Μέσα από τη ρομαντική ιστορία του Μολυβένιου και της Μπαλαρίνας, το έργο αγγίζει έννοιες διαχρονικές και πανανθρώπινες, μιλώντας για τη δίχως όρους και όρια αγάπη, για την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αποδοχής της, για τον σεβασμό και την ειλικρίνεια, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας. Σε μια εποχή που η τεχνολογία μας φέρνει κοντά, αλλά ταυτόχρονα μας κρατά μακριά από τον εαυτό μας και τους άλλους, «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να παί-ΖΟΥΜΕ ουσιαστικά και ΜΑΖΙ. Τις χορογραφίες υπογράφει ο Αλέξανδρος Κουζίτσκιν. Ερμηνεύουν οι Αρσένιος Γαβριηλίδης, Πασχάλης Αραμπατζής, Νόνικα Μαλκουτζή, Κική Τσαλίκη, Αντωνία Πιτουλίδου, Σωκράτης Μαϊδώνη, Δημήτρης Ήλκος, Μαρία Elbrus, Νίκος Βόσσος, Δημήτρης Δάγκαλης, Δήμητρα-Ιόλη Εξάρχου και Στρατής Ανούδης. Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:30 για το κοινό και καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης. Το έργο διαρκεί 100 λεπτά με διάλειμμα.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MAGIC THEATRE SERPENTES

Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα το Magic Theatre Serpentes με την υπερπαραγωγή Η Βασίλισσα του Χιονιού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ατην Αίθουσα Μ1 το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 19:00 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 17:00. Πρόκειται για μια μοναδική multimedia παράσταση βασισμένη σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που διηγιέται με έναν μοναδικό τρόπο το μαγικό και συναρπαστικό ταξίδι της μικρής Γκέρντα μέχρι την Παγωμένη Χώρα του Χιονιού. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, δοσμένο με ένα φαντασμαγορικό τρόπο από τους καλλιτέχνες των Magic Theatre Serpentes -χορευτές, σολίστ της όπερας, ακροβάτες, χορευτές του κλασσικού μπαλέτου (με το απόσπασμα Snow Queen από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκυ), ιδιαίτερα εντυπωσιακά πλούσια κουστούμια και μάσκες, σε συνδυασμό με πολύ πρωτότυπες βίντεο προβολές και όμορφη μουσική επένδυση. Οι Magic Theatre Serpentes δημιουργήθηκαν το 2000 στην Λουμπλιάνα από την multimedia καλλιτέχνη Lidija Bernik. Έχουν εντυπωσιάσει με την δουλειά τους διεθνώς και έχουν πραγματοποίηση παραστάσεις σε πολλές χώρες όπως Ιταλία (μεταξύ των άλλων στην EXPO 2015), Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Αμερική, Βραζιλία και Ιαπωνία. Οι παραστάσεις τους χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα πλούσια μέσα έκφρασης που δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο αισθητικό αποτέλεσμα. 18 καλλιτέχνες επί σκηνής, μεταφέρουν τα παιδιά και τους μεγάλους σε έναν κόσμο μαγικό!

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

Από 23 Σεπτεμβρίου

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, παρουσιάζει την θεατρική περίοδο 2018- 2019 το έργο του Σαίξπηρ « Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης εμπνέεται και παίρνει αφορμή αυτή την σχολική χρονιά, από τη πιο διάσημη φράση του Σαίξπηρ: Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, με δύο παραστάσεις. Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία.

«Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων…» και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών, το πιο απίστευτο όνειρο, το έργο που έχει ανέβει περισσότερες φορές στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο, το κείμενο που αγαπούν όλοι. Η παράσταση είναι ειδικά φτιαγμένη για τα παιδιά, με μια ολοκαίνουρια διασκευή, με επταμελή θίασο και συστήνει τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από την ελαφρότητα ενός ψιθύρου. Ο Πουκ , το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, ο γκαφατζής θίασος των Μαστόρων , τα ζευγάρια των νέων ερωτευμένων , η Βασίλισσα των Ξωτικών Τιτάνια με τον αγαπημένο της Γάιδαρο , όλοι , άνθρωποι και ξωτικά , περιπλέκονται σε μια από τις πιο αστείες ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ. Ξεκαρδιστική διασκευή, μαγικά σκηνικά και κοστούμια, αέρινες χορογραφίες ,εξαίσιες μουσικές και τραγούδια.

Το έργο είναι ακαταμάχητο γιατί :

  • ανήκει στην σπουδαία θεατρική κληρονομιά που άφησε ο Σαίξπηρ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
  • εμπεριέχει την τεχνική «το θέατρο μέσα στο θέατρο» που διδάσκονται τα παιδιά ως θεατές.
  • είναι η πιο ξεκαρδιστική και συνάμα συγκινητική κωμωδία του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
  • ο συγγραφέας του βρήκε τον πιο μαγικό τρόπο να μιλήσει σε όλους μας για τη δύναμη της φιλίας, για την ελευθερία και την ορμή των νιάτων, για το καταφύγιο που δίνουν στις ανθρώπινες δυσκολίες τα όνειρα.

Παίζουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Αντωνακούδη, Αλκιβιάδης Γκόσιος, Αλεξάνδρα Κασιούμη, Κωνσταντίνος Λιάρος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Κορνηλία Προκοπίου και Γιώργος Χριστοφορίδης.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΑΣ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ JAZZ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η παιδική σκηνή του θεάτρου ανεβάζει την παράσταση ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΑΣ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ JAZZ ΙΣΤΟΡΙΕΣ από την theatrAction κάθε Σάββατο στις 18:30 και καθημερινές για Δημοτικά και Γυμνάσια. Η σκηνοθέτιδα Δέσποινα Σαρόγλου είπε στο φιλμ νουάρ για την παράσταση: «Πρόκειται για μια χιουμοριστική εκδοχή του Τρωικού κύκλου επενδύοντας όπως πάντα στη δια βιώματος και όχι στη δια βίας μάθησης. Πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να ενδυναμώσει τη γνώση βιωματικά. Μέσα από τη jazz μουσική και τα hip hop τραγούδια, τις σύγχρονες χορογραφίες και το ανατρεπτικό χιούμορ της παράστασης, τα Ομηρικά Έπη αποχτούν ενδιαφέρον στα μάτια των παιδιών και των εφήβων, αφού εξιστορούνται πια στη δική τους γλώσσα, χωρίς φυσικά να αλλοιώνουμε τη υπέροχη γλώσσα του Ομήρου. Έχουμε μια φιλοσοφία, η οποία βέβαια έχει για την ομάδα μας εμπορικό κόστος. Το παιδικό Θέατρο πρέπει να μιλάει στα παιδιά σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν .Πρέπει να οξύνει τη φαντασία τους και να τους δίνει φτερά. Να τους ανοίγει παράθυρα στον κόσμο διαφορετικά από κείνα της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Να τα ταξιδεύει σε μέρη που με κανέναν άλλο τρόπο δε θα μπορούσανε να πάνε. Να τους δίνει ελπίδα και φως για τη ζωή. Να τους εξάπτει το συναίσθημα και να ενεργοποιεί το πολύτιμο χάρισμα της ενσυναίσθησης. Να λειτουργεί βιωματικά και να τους προσφέρει τη γνώση εκείνη που στην ηλικία τους δεν θα μπορούσαν να έχουν. Να ελευθερώνει το νου και να ανοίγει μονοπάτια και δρόμους και λεωφόρους. Πρέπει να ζωντανεύει στα παιδιά τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή μέσα απ΄ το ψέμα του και την επίφαση. Να τα παιδεύει σε ένα σχολειό μαγικό όπου όλες οι γνώσεις του κόσμου είναι εκεί απλόχερα διαθέσιμες για κείνα ώστε να αποχτούν ελπίδα και αγάπη για το όλον. Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να δαπανώνται άπειρα χρήματα και υπερφίαλες εικόνες, παρά μόνο αξιόλογα κείμενα και συντελεστές με γνώση, αγάπη και όραμα».

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ»

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ηθοποιός στην Ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, σε συνέντευξή του στο φιλμ νουάρ είπε για την παράσταση: «Σύντομα ξεκινάμε με την παιδική παράσταση Ο ραφτάκος των λέξεων, βασισμένη, φυσικά, στο πολυαγαπημένο ομώνυμο παιδικό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου από την εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς. Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι με θέμα την αξία της μνήμης και την αξία των λέξεων, καθώς έχουμε έναν ραφτάκο που ράβει τα ρούχα του με λέξεις, γιατί ”οι λέξεις είναι που ζεσταίνουν, δροσίζουν κι ομορφαίνουν πιο πολύ απ’ όλα τα υλικά του κόσμου”. Θα παίζουμε στις σχολικές αίθουσες και από τον Ιανουάριο του 2019 κάθε Κυριακή σε ανοιχτές παραστάσεις για το κοινό σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα».

Δελίνα Βασιλειάδη