ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ “A BALL FOR ALL” ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ “A BALL FOR ALL”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου η θεατρική ομάδα ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ παρουσιάζει στο Θέατρο Αριστοτέλειο την παράσταση ΠΡΕΜΙΕΡΑ του Γιώργου Οικονομίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βασιλειάδη. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ένας εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος “A BALL FOR ALL” που αφορά σε τυφλά παιδιά. Ο αρχιτέκτονας του προγράμματος «ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», ουσιαστικά ο δημιουργός της ειδικής σε διαστάσεις και ιδιότητες μπάλας με ήχο για αυτά τα παιδιά και κατ’ επέκταση οραματιστής ενός καλύτερου κόσμου,  Ηλίας Μάστορας, μίλησε στο ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ.[wp_ad_camp_1]

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα σας κ. Μάστορα. Μιλήστε μας για σας, για την υπέροχη μπάλα που δημιουργήσατε, αλλά και για το πρόγραμμα “A BALL FOR ALL”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Είμαι εκπαιδευτής νέων και προπονητής σκάκι, τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο τυφλών ως διαιτητής και υπεύθυνος διαιτησίας στο ποδόσφαιρο τυφλών, το οποίο είναι Παρά-Ολυμπιακό άθλημα. Ουσιαστικά είναι ένα ενταξιακό άθλημα, επειδή για να γίνει μια ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις τυφλοί ποδοσφαιριστές που σκοράρουν σε βλέποντα τερματοφύλακα. Άρα, κάθε προπόνηση και κάθε δραστηριότητα είναι για όλους. Και αυτό είναι και το ζητούμενο για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Φτάσαμε σε ένα επίπεδο να είναι αναγνωρίσιμο ως άθλημα και την προηγούμενη χρονιά –μας πήρε βέβαια είκοσι χρόνια- ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια μπάλα και για τα τυφλά παιδιά, που δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο, καθώς δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Η αφορμή βρέθηκε όταν έγραψα ένα παραμύθι για το σκάκι και είχε γίνει και σε Μπράιγ γραφή και η Σχολή Τυφλών ήθελε να το κάνουμε θεατρική αφήγηση και γι’ αυτό το σκοπό είχε φέρει ένα τρίχρονο τυφλό παιδί από βλέπουσα οικογένεια για να συμμετάσχει επί σκηνής. Κι όταν εγώ στο τέλος ήθελα να κάνω ένα δώρο σε αυτό το παιδί, του προσέφερα μια μπάλα ενηλίκων για ποδόσφαιρο τυφλών, αλλά διαπιστώσαμε πως ήταν πολύ βαριά. Τότε συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι κάτι πρέπει κάτι να κάνουμε ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν μια μπάλα να παίξουν όλα μαζί. Εγκρίθηκε, λοιπόν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα την προηγούμενη χρονιά από το ERASMUS PLUS ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, όπου το ένα κομμάτι ήταν να δημιουργήσουμε, να κατασκευάσουμε την ειδική αυτή μπάλα για τα τυφλά παιδιά. Υπήρχε το θέμα ότι δεν είχαμε πρόσβαση σε εργοστάσια για να πρωτοτυπήσουμε μια μπάλα. Τότε πείσαμε μια βιοτεχνία στο Πακιστάν να κατασκευάσει τη μπάλα, η οποία (βιοτεχνία) μας βοήθησε πολύ γιατί έστελνε μπάλες εδώ, εμείς τις δοκιμάζαμε με τυφλά παιδιά και τυφλούς ποδοσφαιριστές, κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές, τις επισημαίναμε στη βιοτεχνία…

Δ.Β.: Και όλα αυτά ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία;

Η.Μ.: Ναι. Ιδιωτική πρωτοβουλία από εδώ, από εμάς από την Ελλάδα, αλλά και από το Πακιστάν, ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχω γνωρίσει.

Δ.Β.: Δηλαδή με απλά λόγια δύο παντελώς άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους, εσείς στην Ελλάδα κι ένας άνθρωπος στο Πακιστάν, ενώσατε τις δυνάμεις σας και προσπαθείτε να κάνετε έναν καλύτερο κόσμο. Εσείς φτιάξατε το σχέδιο της μπάλας και η βιοτεχνία στο Πακιστάν την εκτέλεσε.

Η.Μ.: Ακριβώς. Υπάρχει τώρα το Σωματείο «ΟΡΑΜΑ ΝΕΩΝ» και η ιδέα είναι να διανέμεται αυτή η μπάλα για τα τυφλά παιδιά δωρεάν σε κάθε τυφλό παιδί σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι μια παγκόσμια πατέντα και μια παγκόσμια καινοτομία. Από εκεί και πέρα έπρεπε να βρούμε χρήματα και χρηματοδότηση από φορείς, εταιρείες ανά τον κόσμο, έτσι ώστε να πετύχουμε τη δωρεάν παροχή σε μπάλες στα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Και φτιάξαμε κι ένα παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου μπορούμε να πηγαίνουμε σε σχολεία γενικά και ειδικά, έτσι ώστε με τη χρήση της μπάλας να μπορέσουμε να κάνουμε δραστηριότητες για όλους.[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Για να παίξουν μπάλα και παιχνίδια όλα τα παιδιά, τυφλά και βλέποντα, μαζί.

Η.Μ.: Στη χώρα μας, όπως σε πολλές χώρες, υπάρχει στήριξη σε γενικά σχολεία όπου τυφλά παιδιά μπορούν να πάνε και να υπάρχει δάσκαλος δίπλα τους για να τα βοηθήσει στα μαθήματα. Όμως, έρχεται η ώρα της γυμναστικής και εκεί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε όλα τα παιδιά να παίξουν μαζί. Για αυτό φτιάξαμε, λοιπόν, αυτή τη μπάλα τη «ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (“A BALL FOR ALL”). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά να καταλάβουν πως αν προσπαθήσουμε λίγο μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και να τους εντάξουμε όλους.

Δ.Β.: Όταν μιλάμε για μια μπάλα για παιδιά, σε ποιες ηλικίες αναφερόμαστε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΗ.Μ.: Μέχρι δώδεκα χρονών. Αναφερόμαστε, ουσιαστικά, σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η μπάλα είναι ελαφριά, 250 γραμμάρια, και κουδουνίζει. Έχει τέσσερις μηχανισμούς μέσα ώστε όταν κυλά να ακούγεται. Είναι ακριβώς όπως όλες οι υπόλοιπες μπάλες, με την οποία, όμως, μπορούν όλοι να βάλουν γκολ και να χαρούν το παιχνίδι. Εμείς ξεκινήσαμε την πρώτη μας παρουσίαση στο Κατάρ πριν έναν χρόνο, μας βοήθησε το SAVE A DREAM, ένα ίδρυμα που εδρεύει στο Κατάρ, και στην πρώτη μας εκδήλωση είχε έρθει να βοηθήσει ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Τσάβι Ερνάντες. Αυτό βεβαίως μας έδωσε μια μεγάλη ώθηση στο να αρχίσει να διαδίδεται η μπάλα και το πρόγραμμά και μάλιστα ο Τσάβι Ερνάντες κράτησε για τα παιδιά του μια μπάλα επειδή του άρεσε πάρα πολύ. Επίσης, πέρσι τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε και μια ανοιχτή εκδήλωση όπου παρουσιάσαμε τη μπάλα στη Θεσσαλονίκη στο COSMOS, όπου είχαμε προσκαλεσμένα πάνω από εκατό άτομα από όλη την Ευρώπη.

Δ.Β.: Ιδανικά, τι θα θέλατε για αυτό το πρόγραμμα τώρα και πώς μπορεί να προχωρήσει;

Η.Μ.: Επειδή κινούμαστε σε ένα παγκόσμιο επίπεδο κι μετράμε ήδη ένα χρόνο ζωής, έχει ήδη εγκριθεί από την UEFA και από το Ίδρυμα UEFA FOUNDATION FOR CHILDREN ένα κονδύλι για το πρόγραμμά μας, παράλληλα με άλλα 27 παγκόσμια προγράμματα. Ουσιαστικά, αυτό που εγκρίθηκε είναι να μοιραστούν δωρεάν 500 μπάλες σε παιδιά σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, το 500 είναι ένας πολύ μικρός αριθμός όταν αναφερόμαστε σε παγκόσμια μεγέθη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι ανάγκες μόνο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 300 μπάλες. Άρα, αν θέλω να πετύχω κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαβαίνετε πως θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη. Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή αρχή, ιδίως, στο κομμάτι της επικοινωνίας. Παράλληλα, στο Μονακό τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο ΦΟΡΟΥΜ με θέμα την ειρήνη και τον πολιτισμό, κι εκεί ήμουν ομιλητής. Επίσης, τον Φεβρουάριο που έρχεται, σε συνέχεια της παρουσίασης μας στο Κατάρ πέρσι το SAVE A DREAM βρήκε χορηγούς που ενδιαφέρθηκαν και ενέκριναν τη δράση να διανεμηθούν δωρεάν αυτές οι μπάλες, κι έτσι θα μοιραστούν οι πρώτες 250 μπάλες σε παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κατάρ. Προσπαθούμε, λοιπόν, εμείς να βρούμε είτε ιδιώτες, είτε εταιρείες είτε Ελλάδα ή στο εξωτερικό, είτε ιδρύματα που έχουν αυτή τη στόχευση, αθλητισμός και φιλανθρωπία, έτσι ώστε να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Δ.Β.: Υπάρχει μια θεατρική παράσταση που σας στηρίζει.[wp_ad_camp_1]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΗ.Μ.: Ακριβώς. Υπάρχει η Θεατρική Ομάδα ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ που δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις μόνο για φιλανθρωπικό σκοπό και στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου παρουσιάζει την κωμωδία ΠΡΕΜΙΕΡΑ του Γιώργου Οικονομίδη στο Θέατρο Αριστοτέλειο, όπου τα έσοδα της τρίτης παράστασης θα διατεθούν προς αγορά των ειδικών μπαλών για τυφλά παιδιά ώστε αυτές να διανεμηθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ομάδα είκοσι πέντε ατόμων που όλα αγάπησαν και αγκάλιασαν αυτή την ιδέα πολύ. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη – η έδρα μας είναι στο Πανόραμα – επομένως θα υπάρχει  και μια βοήθεια στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Δ.Β.: Σας ευχόμαστε πολύ καλή επιτυχία σε αυτό το υπέροχο project. Αν και όπως αντιλαμβάνομαι από όλα αυτά που μας λέτε η φιλοσοφία σας είναι «μπορούμε με λίγη προσπάθεια να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο», θα ήθελα να μου πείτε εσείς με δυο λόγια κάτι που σας εκφράζει. Ποιο είναι το όνειρό σας τελικά;

Η.Μ.: Φυσικά το όνομα της καμπάνιας ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με εκφράζει απόλυτα, επειδή θέλω να σκεφτόμαστε όλοι και το διαφορετικό και, μάλιστα, να μας αρέσει αυτή η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα, αλλά (με εκφράζει) και το ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε μαζί στις δραστηριότητες.

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δελίνα Βασιλειάδη