Το πάθος και το άδικο…
Καθώς οι αναβολές για την πρεμιέρα του έργου Ο γύρος του θανάτου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) το είχαν κάνει σαν το… γεφύρι της Άρτας (λόγω απεργιών στο Κρατικό Θέατρο) ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η ανακοίνωση της ανοιχτής γενικής δοκιμής του έργου θα μάζευε πλήθος. Και έτσι συνέβη.
Σε ένα γεμάτο Βασιλικό Θέατρο, ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής το γνωστό μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη (τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011), που έχει ως κεντρικό θέμα του την υπόθεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως “Δράκου του Σέιχ Σου”.
Ο Νίκος Μαστοράκης στο τιμόνι της σκηνοθεσίας (αλλά και των σκηνικών-κοστουμιών) ανασύρει, μέσα από τις αφηγήσεις εννέα προσώπων που συνδέονται με τον Παγκρατίδη, μιαν ολόκληρη εποχή. «Ξεδιπλώνει» την εικόνα μιας Θεσσαλονίκης με τις φτωχογειτονιές και τις αλάνες της, με τους νοικοκυραίους και τους περιθωριακούς της. Ο συμμαθητής και φίλος του Παγκρατίδη, η πλύστρα φίλη της μητέρας του, ο παρακρατικός γείτονας, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ο δοσίλογος περιπτεράς, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του στον Γύρο του θανάτου και δύο περιστασιακοί του έρωτες, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια η Συλβάνα, καταθέτουν τη θέση και τη στάση τους για τη δική τους ζωή και φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη. Ενός παιδιού με μοίρα τραγική, ενός βολικού… θύματος για το σύστημα της εποχής. Εξάλλου, την ίδια ώρα με την αφήγηση της ζωής του Παγκρατίδη, οι εννέα φιγούρες μεταφέρουν και την κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.
Και είναι πράγματι τραγικό να αντιλαμβάνεσαι ότι όσα περιγράφει ο Κοροβίνης για τη δεκαετία του ’50 -«είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας ένα ανθρωποφαγικό σκηνικό, όπου όποιος πολίτης δεν είχε συμπεριφορά δουλική ή προσαρμοστική τουλάχιστον στις εξουσιαστικές και κοινωνικές νόρμες της εποχής όφειλε να λογοδοτεί ή να κολάζεται»- δεν απουσιάζουν από το σήμερα…
Όσο για τους ηθοποιούς της παράστασης –Βασίλης Ευταξόπουλος, Ρούλα Παντελίδου, Κατερίνα Γιαμαλή, Αννέτα Κορτσαρίδου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κολοβός, Βασίλης Σεϊμένης, Κώστας Ίτσιος, Γιάννης Σιαμσιάρης, Φωτεινή Μπαξεβάνη– με τα υπερβολικά βαμμένα πρόσωπα τους, άλλοτε μοιάζουν με μια παρέα γερόντων που ανασύρει μνήμες της ζωής της και άλλοτε σαν φαντάσματα, σαν νεκρικές φιγούρες ενός ζοφερού παρελθόντος. Αυτό που τροφοδοτεί την πνοή τους είναι το τραγούδι και η μουσική (παίζει πιάνο επί σκηνής ο Παναγιώτης Μπάρλας), αλλά και μια γλώσσα ελευθεριάζουσα, γεμάτη ορμή και πάθος. Ένα «πάθος ατελείωτο…», όπως τραγουδάνε.
Να σημειώσουμε ότι η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου). Πληροφορίες –κρατήσεις στο τηλέφωνο 2315 200200.
Έλσα Σπυριδοπούλου