Άκου ανθρωπάκο

Άκου Ανθρωπάκο του Βίλχελμ Ράιχ

Μετάφραση: Νατάσσα Βαρσάκη, εκδόσεις Ιάμβλιχος 2006

Άκου ανθρωπάκο

Πόσο υπέροχο δημιούργημα είμαστε στ’ αλήθεια οι άνθρωποι! Ή μήπως όχι; Είμαι βεβαία ότι έχετε τις αμφιβολίες σας… Στα 1948 ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ερευνητής Βίλχελμ Ράιχ -κυνηγημένος και τιμωρημένος ανελέητα από το καθεστώς της εποχής του- απευθύνθηκε σε όλους εμάς τους «υπέροχους» και «ακίνδυνους» κοινούς θνητούς ανθρώπους και μας ξεμπρόστιασε!

Το οξύ Άκου, Ανθρωπάκο είναι δυστυχώς μέχρι και σήμερα διαχρονικό -κι αυτό γιατί σαν άνθρωποι δεν κάναμε ούτε ένα βήμα μπροστά! Ίσως λίγο πιο αριστερά, λίγο πιο δεξιά, ούτε ένα χιλιοστό μπροστά! Δεν είναι ένα βιβλίο για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας και δεν είναι μυθιστόρημα ή διήγημα. Είναι μια χειμαρρώδης μακροσκελής καταγγελία ενάντια στον ανθρωπάκο όλων των φυλών και των εθνών, κάθε τάξης και ιδεολογίας. Ενάντια στον μπάτσο και τον φασίστα και τον «προλετάριο του κόσμου», τον επιφανή γιατρό ή δικηγόρο και τον μαραγκό ή τον δημόσιο υπάλληλο, τον ανίκανο σεξουαλικά σύζυγο και τη γυναικούλα που παχαίνει εξουσιάζοντας τα παιδιά της. Το Άκου Ανθρωπάκο μιλάει για όλους εμάς ανεξαιρέτως, που επιτρέπουμε σε πάσα ηγετική νόσο και πάσα ανθρωπόμορφη μαλακία να μας εξουσιάζει, που η άγνοια, η μικροπρέπεια, το κουτσομπολιό, το βόλεμα, τα βαθιά καταπιεσμένα στο όνομα του καθωσπρεπισμού ένστικτά μας, οι φτηνές εξουσιαστικές μας τάσεις, ο φθόνος για το καλύτερο και ομορφότερο, ο φόβος της σεξουαλικής μας απελευθέρωσης μάς κρατούν δέσμιους και καταδικασμένους σε μια διαρκή δουλοπρεπή ελευθερία. Η πένα του Ράιχ ξερνάει αλήθειες που καίνε. Ίσως κάποιοι ρίξετε στη πυρά μια-μια τις σελίδες του βιβλίου από την πρώτη κιόλας αράδα. Εσείς, οι πιο συγκρατημένοι, μη βιαστείτε σας εκλιπαρώ να τον αποκηρύξετε ή να τον κατηγορήσετε για μεγαλομανία. Σας διαβεβαιώ ότι αγάπησε τον άνθρωπο και πίστεψε σ’ αυτόν όσο λίγοι… Ίσως γι’ αυτό οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη του!

Όσοι διαβάζοντάς το Άκου Ανθρωπάκο ρίξετε μια ειλικρινή ματιά αρχικά μέσα σας και κατόπιν στον καθρέφτη σας θα έχετε ήδη νιώσει τη βαθιά του αγάπη. Ο Βίλχελμ Ράιχ, φίλε αναγνώστη, κατακρεουργεί τον ανθρωπάκο για να εξυψώσει τον Άνθρωπο! Δηλώνω λοιπόν απερίφραστα, ότι το εν λόγω βιβλίο θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία! Θα κλείσω εδώ με ένα συγγραφικό έλλειμμα να με βαραίνει, γιατί ολόκληρο το 13ο τεύχος του φιλμ νουάρ δε μου φτάνει για να μιλήσω για το Άκου Ανθρωπάκο. Εύχομαι να το διαβάσετε και απαιτώ να το υπογραμμίσετε…

Μαριλένα Παπαγεωργίου