Παράλληλες μητέρες (Madres Paralelas) – ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

Βαθμολογία: 4/5

Δραματική ταινία ισπανογαλλικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Pedro Almodovar

Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Milena Smit, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde, Julieta Serrano, Rossy de Palma κ.α.

Υπόθεση: Δύο γυναίκες συναντιούνται σε ένα μαιευτήριο λίγο προτού φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους. Η πρώτη χαρούμενη για το γεγονός και έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, η δεύτερη πολύ νέα και αγχωμένη για τη μητρότητα. Η ίδια η ζωή θα τις φέρει κοντά με περίεργο τρόπο και απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πολυαγαπημένος Pedro Almodovar – μετά από το «Πόνος και δόξα» του 2019 – επιστρέφει με μία δραματική ταινία, στην οποία υπογράφει και το σενάριο, αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τις προηγούμενες, με σαφή στοιχεία ωριμότητας. Στενό συνδετικό κρίκο με το παρελθόν αποτελούν η πρωταγωνίστρια και μούσα του Penelope Cruz και σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο η Rossy de Palma, την οποία οι φαν του θυμούνται από τις ταινίες «Kika» και «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης».

Προσωπικά δε συγκαταλέγω τη συγκεκριμένη ταινία στις πιο αγαπημένες μου δικές του (η τριάδα μου εξακολουθεί να περιλαμβάνει τις ταινίες «Όλα για τη μητέρα μου», «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» και «Julieta»), σαφέστατα όμως αποτελεί μία συνέχεια του έργου του και μία ξεκάθαρη επιτυχία, καθώς δεν επαναλαμβάνει την κινηματογραφική του μανιέρα. Παρόλο που η συγκινησιακή φόρτιση δε φτάνει στα ανώτατα όρια της, κάτι που είχε καταφέρει και με την προηγούμενη, εντούτοις θίγει την έννοια της μητρότητας μέσα από μία παράδοξη ιστορία την οποία καταλήγει με απρόβλεπτα ανώτερο τρόπο δίνοντας μαθήματα ζωής. Εξάλλου, ο Pedro είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας σκηνοθέτης, είναι ένας εξομολόγος και ένα παιδί στην ψυχή, το οποίο προσπαθεί να εντάξει μόνο την ομορφιά της αγάπης και της ζωής στο δικό του κινηματογραφικό σύμπαν.