Η Μέθοδος Kompromat (Kompromat)

Βαθμολογία: 5/5

Θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2023

Σκηνοθεσία: Jerome Salle

Πρωταγωνιστούν: Gilles Lellouche, Joanna Kulig, Mikhail Gorevoy κ.α.

Υπόθεση: Ένας Γάλλος υπήκοος, ο οποίος ζει στη Σιβηρία, πέφτει θύμα συνωμοσίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και καταδικάζεται ως διακινητής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Όταν η προσπάθεια του να αποδείξει την αθωότητα του καταλήγει σε αδιέξοδο, βλέπει την απόδραση ως μονόδρομο.

                Η ταινία βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία ακολουθώντας τις επιταγές ενός blockbuster, το οποίο θέλει τον ήρωα σε μία συνεχή πάλη με το κακό. Μία σειρά έξυπνων ανατροπών αποτελεί το βασικό ατού της πλοκής, καταφέρνοντας να καθηλώσει τον θεατή μπροστά στην οθόνη, παρά το γεγονός ότι στο σύνολο της η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωπραγματική.

                Αν κάποιος πάντως ήθελε να δώσει το κορυφαίο πλεονέκτημα της ταινίας, αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα η παρουσία του Gilles Lellouche στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διαφορετικά είδη ταινιών. Και αυτή τη φορά καταφέρνει όχι απλά να πείσει με την ερμηνεία του, αλλά να δημιουργήσει ρίγη συγκίνησης παρασύροντας τους θεατές σε βαθμό που η προσπάθεια απόδρασης του γίνεται δική τους αποστολή.

                Κλείνοντας, θα έλεγα ότι πέρα από την πλοκή της ταινίας και την ερμηνεία του Gilles Lellouche, αυτό που μένει στο μυαλό του θεατή την επόμενη ημέρα, είναι η ευκολία με την οποία η ίδια η εξουσία μπορεί να «φυτέψει» αποδεικτικά στοιχεία ενοχής σε κάποιον πολίτη, είτε για τις προοδευτικές απόψεις του είτε για κάποια «αθώα» μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία μπορούν να παρερμηνευτούν προς εξυπηρέτηση σκοπών. Σε μία εποχή που με τη βοήθεια της τεχνολογίας τροφοδοτεί τον πολίτη με πολλές εναλλακτικές ελεύθερης έκφρασης, αποτελεί σχήμα οξύμωρο ο έλεγχος αυτής και οι δυσμενείς συνέπειες άσκησης του δικαιώματος της.  

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ