5+1 Bιβλία που θυμίζουν Χριστούγεννα – ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

Τις γιορτινές ημέρες που έρχονται, περισσότερο ίσως από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, συνηθίζεται να αγοράζουμε βιβλία, είτε για εμάς τους ίδιους είτε για δώρα. Συνδυάζοντας το κλίμα των ημερών με αυτή τη συνήθεια, θα σας παρουσιάσω 5 + 1 βιβλία, τα οποία συνδέονται με κάποιο τρόπο με τα Χριστούγεννα. Κάποια εξ αυτών δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι υστερούν σε συγκίνηση. Ίσως μάλιστα είναι η ευκαιρία να τα ανακαλύψετε, να ταυτιστείτε με την ιστορία τους ή ακόμη και να σας αιχμαλωτίσει το παράλογο αυτής. Η σειρά με την οποία τα παραθέτω δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγησή τους.

1) Ο καστανάνθρωπος – Soren Sveistrup – Εκδόσεις Διόπτρα

     Ίσως το πιο δημοφιλές βιβλίο της λίστας, πολύ περισσότερο μετά την προβολή της ομώνυμης σειράς στο Netflix. Ο Δανός συγγραφέας Soren Sveistrup είναι ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό ως σεναριογράφος της αστυνομικής σειράς The Killing. Ο καστανάνθρωπος είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες. Η ιστορία αφορά έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος σκορπίζει τον τρόμο στην Κοπεγχάγη και δείχνει να συνδέεται με κάποιο τρόπο με την προ ενός έτους εξαφάνιση της κόρης μιας υπουργού. Επιδέξια πλοκή με πολλές ανατροπές και αρκετή συγκίνηση για μία ανθρώπινη ιστορία που προβληματίζει.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Καθαρά λόγω τίτλου για τα κάστανα που τέτοιες μέρες συνηθίζουμε να αγοράζουμε στους δρόμους. Ειδικά όταν είναι κρύος ο καιρός και κυκλοφορούμε για ψώνια, η θέα ενός πλανόδιου καστανά παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη ως μία γραφική και συνάμα υπέροχη εικόνα, για μερικούς εξ ημών.

2) Το καταφύγιο – Lucy Foley – Εκδόσεις Μίνωας

      Ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο, βαθιά στα Υψίπεδα της Σκοτίας, είναι το μέρος που έχει επιλέξει μια παρέα παλιών φίλων για να περάσει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Πολλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στο φως στην εξέλιξη της γιορτινής βραδιάς και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένα μέλος της παρέας βρίσκεται νεκρό. Εξαιρετική γραφή της Lucy Foley σε ένα μυθιστόρημα που αν και αναφέρεται ότι παραπέμπει σε Αγκάθα Κρίστι, εντούτοις διαφέρει από τη γραφή της δεύτερης. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς με εύστοχες περιγραφές κινείται στα όρια ενός ψυχολογικού θρίλερ, με αριστοτεχνική περιγραφή χαρακτήρων.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Γιατί η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στη γιορτινή περίοδο και συγκεκριμένα παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Μπορεί να μην αποτελεί μία καθημερινή ιστορία, αλλά η όλη ατμόσφαιρα, ειδικά με τις περιγραφές του τοπίου εν μέσω κακοκαιρίας, κόβει την ανάσα και καθηλώνει κάθε αναγνώστη που επιζητεί να ζήσει μέσα από τις σελίδες του το μυστήριο που δε θα μπορούσε να έχει ζήσει στη δική του «γιορτινή» πραγματικότητα.

3) Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ – Σόνια Σαουλίδου – Εκδόσεις Bell

    Η Σόνια Σαουλίδου επιστρέφει, μετά από το πρώτο της υπέροχο αστυνομικό θρίλερ Το ακρωτήρι των κοραλλιών, με ένα μαγικό και συνάμα αλληγορικό μυθιστόρημα, το οποίο θα ήταν άδικο να χαρακτηριστεί απλά ως αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, καθώς κρύβει μέσα του πολλές ανατροπές και ευαισθησίες με κοινωνικές προεκτάσεις αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την ψυχολογία του μοναχικού ήρωα και την παρακμή της σύγχρονης κοινωνίας, όπου μία τραγωδία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα μέσα ενημέρωσης. Δύο ιστορίες κινούνται παράλληλα με διαφορά τριάντα χρόνων, εξίσου ενδιαφέρουσες τόσο προς την πλοκή όσο και προς τις ανατροπές τους, οι οποίες οδηγούν προς τον συνδετικό κρίκο του επίλογου.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Γιατί η πρώτη ιστορία ξεκινάει με ένα φονικό που εκτυλίσσεται ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989 και το οποίο σηματοδοτεί την πορεία όσων ακολουθούν.

4) Παραμυθένιος γάμος – Χρύσα Μίσκου – Εκδόσεις Υδροπλάνο

    Η Χρύσα Μίσκου καταπιάνεται με το – περισσότερο από ποτέ – επίκαιρο θέμα της κακοποίησης των γυναικών μέσα στον γάμο, παρουσιάζοντας μας την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού, όπου η γυναίκα ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά του άντρα της, έχοντας την απατηλή ψευδαίσθηση ότι είναι μία προσωρινή κατάσταση αποδίδοντας τα αίτια αυτής στο επαγγελματικό άγχος του δεύτερου. Η Χρύσα Μίσκου πλέκει με μαεστρία το προφίλ των δύο χαρακτήρων και τη μεταξύ τους σχέση με περιγραφές ενίοτε σκληρές, αλλά επί της ουσίας διδακτικές. Μία ανατρεπτική έκπληξη κρύβεται στις σελίδες της, την οποία για ευνόητους λόγους θα ήταν άδικο να αναφέρουμε εδώ.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Γιατί η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων δείχνοντας μας ότι μερικές φορές τα παραμύθια δεν απευθύνονται μόνο στα μικρά παιδιά και, κυρίως, δεν κρύβουν ευτυχισμένα κλισέ.

5) Γραβάτα γένους θηλυκού – Ιφιγένεια Μπακογιάννη – Εκδόσεις Υδροπλάνο

    Η Ιφιγένεια Μπακογιάννη θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως η Ελληνίδα Σόφι Κίνσελα, καθώς μέσα από το εν λόγω μυθιστόρημα καταφέρνει να μας μεταφέρει στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη μέσω της ιστορίας μίας «πληγωμένης» γυναίκας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον αυστηρά αντρικό και ενός άντρα, στοιχειωμένου από μία οικογενειακή τραγωδία. Η ιστορία περιέχει ισόποσες δόσεις χιούμορ και αστυνομικού μυστηρίου, εξαιρετικά δοσμένες.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Γιατί ένα από τα επιμέρους θέματα της ιστορίας είναι η τάση για κατανάλωση, η οποία ανθεί ιδιαίτερα στις γιορτές και θα μπορούσε να αποτελέσει τροφή για σκέψη ανάμεσα στις προτεραιότητες που οφείλουμε να βάλουμε στον εαυτό μας στην αρχή της χρονιάς.

Και

1) Ρομαντικό μοτίβο για μοναχικές καρδιές – Ευτυχία Κοκκίνη – Εκδόσεις Υδροπλάνο

    Ίσως να φαντάζει ειρωνεία να περιαυτολογείς, αλλά συχνά ένα βιβλίο που δεν τυγχάνει προώθησης από τα βιβλιοπωλεία, δεδομένου ότι αποτελεί το παρθενικό συγγραφικό εγχείρημα, χρήζει ανάγκης προβολής. Οι κεντρικές ηρωίδες του βιβλίου μου είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας, οι οποίες νιώθουν ανάγκη για συντροφικότητα, την οποία, ελλείψει αυτοπεποίθησης, αναζητούν στο λάθος πρόσωπο, σε επιφανειακά λόγια και υποσχέσεις που υποδηλώνονται δια στόματος ενός «ψευτομάγκα», ο οποίος ακούει στο ιδιαίτερο όνομα Ιλαρίωνας. Η ιστορία είναι ταυτόχρονα κωμική και διδακτική και θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για γυναίκες που είτε βιώνουν ερωτική απογοήτευση είτε θεωρούν την κοινωνία που ζούμε αγγελικά πλασμένη. Σε κάθε περίπτωση μία ιστορία με διδακτικό χαρακτήρα μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική από μία καλοπροαίρετη συμβουλή.

Γιατί θυμίζει Χριστούγεννα: Γιατί η ιστορία ξεκινάει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ένα μεγάλο μέρος της κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των γιορτών, προσδίδοντας δραματική χροιά στην ψυχολογία μίας εκ των ηρωίδων.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ