Το Φεστιβάλ στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

Στη μεγάλη ετήσια γιορτή της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται από την Πέμπτη 3 έως την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO).

Στο περίπτερο 13 (σταντ 57) του Φεστιβάλ, το οποίο θα φιλοξενείται στην έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ μέσα από μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα, αλλά και εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας. Στον ίδιο χώρο θα είναι επίσης διαθέσιμα όλα τα συλλεκτικά αντικείμενα (αφίσες, τσάντες, t-shirts, κονκάρδες, κ.ά.) προηγούμενων διοργανώσεων του Φεστιβάλ, αλλά και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ συμμετέχει και στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, η οποία φέτος τιμά τη Γαλλοφωνία, και παρουσιάζει δύο γαλλόφωνες ταινίες που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα. Πρόκειται για το φιλμ Λεωφόρος Corniche Kennedy της Ντομινίκ Καμπρερά, μια νεανική, ριψοκίνδυνη ιστορία με άρωμα Μεσογείου παρμένη από το βιβλίο Corniche Kennedy της Maylis De Kerangal, καθώς και την ταινία Ο γάλλος υπουργός του Μπερτράν Ταβερνιέ, μια διασκεδαστική σάτιρα για το παρασκηνιακό πρόσωπο της εξουσίας βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Abel Lanzac και Christophe Blain. Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται την Πέμπτη 3/5 και την Παρασκευή 4/5 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, και στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, θα διατίθενται σε προσφορά οι εκδόσεις του Φεστιβάλ για γαλλόφωνους σκηνοθέτες.[wp_ad_camp_1]

 

Πρόγραμμα προβολών

Αίθουσα Παύλος Ζάννας, τιμή εισιτηρίου: 3€

Πέμπτη 3/5
21:00 Λεωφόρος Corniche Kennedy της Ντομινίκ Καμπρερά

Παρασκευή 4/5

21:00 Ο γάλλος υπουργός του Μπερτράν Ταβερνιέ

 

Οι ταινίες

Λεωφόρος Corniche Kennedy / Corniche Kennedy
(Γαλλία, 2016)

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Καμπρερά / Dominique Cabrera. Με τους: Aïssa Maïga, Lola Créton, Alain Demaria. Έγχρωμη, 94΄. Γλώσσα: Γαλλικά.

 

Στο γαλάζιο της Μεσογείου, κοντά σε παραθαλάσσιες μονοκατοικίες, κάποιοι νέοι από την Μασσαλία αψηφούν τον νόμο της βαρύτητας. Ο Marco, ο Mehdi, ο Franck, η Mélissa, o Hamza, η Mamaa, η Julie: αγόρια και κορίτσια βουτούν, απογειώνονται, ρισκάρουν για να ζήσουν έντονα.

 

Ο γάλλος υπουργός / Quai d’Orsay / The French Minister
(Γαλλία, 2013)

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Ταβερνιέ /  Bertrand Tavernier. Με τους: Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup. Έγχρωμη, 113΄. Γλώσσα: Γαλλικά.

Ο νεαρός Αρτίρ, πολιτικός επιστήμονας που έχει μόλις αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προσλαμβάνεται για να γράφει τους λόγους του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας.

[wp_ad_camp_1]

INFO

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Μαΐου 2018
ΦΚΘ: Περίπτερο 13 / stand 57
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15:00-21:00, Παρασκευή 10:00-21:00, Σάββατο 10:00-22:00, Κυριακή 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.