Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα (Astérix et Obélix: l’Empire du Milieu)

Βαθμολογία: 4/5

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2023

Σκηνοθεσία: Guillaume Canet

Πρωταγωνιστούν: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Angele, Philippe Katerine, Zlatan Ibrahimović κ.α.

Υπόθεση: Η μοναχοκόρη της Αυτοκράτειρας της Κίνας ζητάει τη βοήθεια του Αστερίξ και του Οβελίξ προκειμένου να σώσει τη μητέρα της και να αποφύγει τον γάμο με τον απατεώνα-πρίγκηπα Deng Tsin Qin.

Βασισμένη στην πασίγνωστη σειρά-κόμικς Asterix των René Goscinny και Albert Uderzo, η συγκεκριμένη αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά ταινία και πρώτη σε σκηνοθεσία Guillaume Canet με πρωταγωνιστές τον ίδιο στον ρόλο του Asterix και τον Gilles  Lellouche στον ρόλο του Obelix.

                Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Ανήκω σε εκείνους που δεν έχουν διαβάσει ποτέ το κόμικς και που δεν έχουν δει τις προηγούμενες ταινίες. Συνεπώς, δεν είχα μέτρο σύγκρισης και η άποψη μου αφορά όλα όσα εισέπραξα βλέποντας την ταινία αυτόνομη. Αυτό που συγκράτησα και που νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι το τεράστιο ταλέντο του Gilles Lellouche, ο οποίος κατάφερε να διαδεχτεί επάξια τον Gerard Depardieu και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στην τρέχουσα ταινία. Πολύ καλή η ερμηνεία και του Vincent Cassel, ως Αυτοκράτορα Αντώνιου, όπως είναι εύστοχη η επιλογή στο καστ της τραγουδίστριας Angele και του ποδοσφαιριστή Zlatan Ibrahimović .

                Αναφορικά με το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία θα έλεγα ότι στη δική μου περίπτωση ήταν ικανοποιητικά, με την έννοια ότι πέρασα όμορφα δύο ώρες χωρίς να βαρεθώ ή να δυσανασχετήσω στο ελάχιστο. Και εκεί νομίζω ότι έγκειται η μαγεία του συγκεκριμένου είδους ταινιών, το οποίο επιβάλλεται να δει κάποιος στη μεγάλη οθόνη. Να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει τη θετική κωμική ενέργεια της ταινίας, γιατί τον κινηματογράφο κάποιες φορές πρέπει να μην τον παίρνουμε σοβαρά, αλλά να χανόμαστε στην ελαφρότητα του γέλιου και της αισιοδοξίας του.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ