Κυριακή της Μητέρας (Mothering Sunday)

Βαθμολογία: 5/5

Δραματική ταινία αγγλικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Eva Husson

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Colin Firth, Odessa Young, Josh O’Connor, Glenda Jackson κ.α.

Υπόθεση:  To 1924, την ημέρα γιορτής της μητέρας, μία νεαρή καμαριέρα αποφασίζει να την περάσει παρέα με τον αγαπημένο της, έναν γόνο πλούσιας οικογενείας, με τον οποίο βλέπεται κρυφά. Μία απρόβλεπτη τραγική εξέλιξη θα την αναστατώσει, καθορίζοντας τις αποφάσεις που θα πάρει στην πορεία της ζωής της.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Graham Swift, η ταινία, όπως και το βιβλίο, διαπραγματεύεται δύο βασικές έννοιες, την απώλεια και τη θλίψη. Πως αμφότερες στοιχειώνουν τη σκέψη των ανθρώπων και πως τους επηρεάζουν στις μελλοντικές αποφάσεις τους. Μέσα από τις άρτιες ερμηνείες των ηρώων, συνεπικουρούμενες από τη γυναικεία ματιά στη σκηνοθεσία, αλλά και από την εξαιρετική φωτογραφία καλούμαστε να ταυτιστούμε με το αναπόφευκτο της ζωής και τη δύναμη των αποφάσεων τους.

                Αν θα έπρεπε να σταθώ σε κάποιο μειονέκτημα αυτής, θα έλεγα ότι κυλάει αργά σε πολλά σημεία της και ενδεχομένως να κουράζει τους λάτρεις της κινηματογραφικής ταχύτητας. Θα έλεγα όμως ότι όποιος παραβλέψει αυτό το «ελάττωμα» και το αιτιολογήσει ως αναπόφευκτο, λες και αυτή η αργοπορία είναι ικανή να καθυστερήσει την τραγωδία, θα πειστεί ότι πρόκειται για ένα κινηματογραφικό διαμάντι, του οποίου η λάμψη διαρκεί μέρες μετά την προβολή της ταινίας, ενεργοποιώντας την ίδια τη σκέψη να θέσει σε ενέργεια όλα εκείνα που ανέβαλε να κάνει με την προσφιλή δικαιολογία ότι υπάρχει πάντα χρόνος.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ